Baru Napisano 12 września 2012 Udostępnij #351 Napisano 12 września 2012 Tak w temacie pasztetów...Już od jakiegoś czasu widzę w makro PASZTECIK ZE STRUSIA i zawsze zapominam zdjęcie zrobić i Wam pokazać hehehehehe. Link do komentarza
daggulka Napisano 12 września 2012 Udostępnij #352 Napisano 12 września 2012 Cytat Tak w temacie pasztetów...Już od jakiegoś czasu widzę w makro PASZTECIK ZE STRUSIA i zawsze zapominam zdjęcie zrobić i Wam pokazać hehehehehe. no tak, bo z rodziną to najlepiej ponoć na zdjęciach Link do komentarza
Gość gawel Napisano 8 października 2012 Udostępnij #353 Napisano 8 października 2012 sałatka astoria w wykonaniu mojej mamy Link do komentarza
Trzylwy Napisano 20 października 2012 Udostępnij #354 Napisano 20 października 2012 (edytowany) UWAGA! NA ZDJĘCIU BĘDZIE NIEŁADNE COŚ!!!W miejsce motto:Latał sobie z radarem pewien gacek młodyI po drodze omijał przeróżne przeszkody,Lecz właśnie gdy się cieszył, że je tak omija,Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja. A. WaligórskiZasadniczo natomiast rozchodzi się o to, że nie warto się zawczasu cieszyć, że się jakąś umiejętność posiadło. A już na pewno nie warto tracić koncentracji jak się ostrym nożem operuje.Zdarzyło mnie się dziś wpaść na pomysł zrobienia obiadu. Takiej, bym powiedział, mazowieckiej chińszczyzny. Mniejsza o szczegółowy przepis, ale ze zrobieniem powyższego wiązało się sporo krojenia warzyw. Krojenia en julienne, bo tak lubię. Nóż ostry, wygodny ... ... kupka płodów rolnych ....... a że ze mnie raczej słaby krajacz, to się musiałem w sobie mocno zebrać, żeby sprawa nie zajęła całego popołudnia. No i jakoś to szło, do momentu, w którym błysnęła mi w głowie myśl, że tak całkiem całkiem mi to krojenie idzie. I wtedy ...CIACH .....Nie było wyjścia ... mus było sięgnąć do spiżarki i przepłukać gardło rakiją .... i przeboleć z godnością .....P.S.Jeden taki Anthony Bourdain, w swoim programie o technikach kulinarnych, raczył był mówiąc o zasadach krojenia, zwracać szczególną uwagę na potrzebę podwijania palców "od ostrza". Całość tej minilekcji, podsumował stwierdzeniem, że ból po skaleczeniu nożem, w głównej mierze bierze się ze świadomości, jakim się jest idiotą ....Panie Bourdain ... NIE LUBIĘ PANA!!! Edytowano 20 października 2012 przez Trzylwy (zobacz historię edycji) Link do komentarza
acia Napisano 20 października 2012 Udostępnij #355 Napisano 20 października 2012 A czubek paluszka z chińszczyzny wyjąłeś?Mniam... Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 20 października 2012 Udostępnij #356 Napisano 20 października 2012 Faktycznie ostry nóż miałeś...aż mi sie słabo zrobiło i ciarki po plecach poleciały Link do komentarza
Moose Napisano 20 października 2012 Udostępnij #357 Napisano 20 października 2012 OżeszTYKOciealeśsepannarobił Link do komentarza
Trzylwy Napisano 22 października 2012 Udostępnij #358 Napisano 22 października 2012 Cytat A czubek paluszka z chińszczyzny wyjąłeś?Mniam... Link do komentarza
Baru Napisano 22 października 2012 Udostępnij #359 Napisano 22 października 2012 No toś poleciał po całości...Dobrze, że szczątki rakiji jeszcześ miał... Link do komentarza
Trzylwy Napisano 23 października 2012 Udostępnij #360 Napisano 23 października 2012 Cytat No toś poleciał po całości...Dobrze, że szczątki rakiji jeszcześ miał... Ha .. i tu Cię mam. Rakiji to mam jeszcze tyle, że mogę sobie wszystkie ... WSZYSTKIE palce pokaleczyć, pocieszyć się sumiennie i jeszcze by trochę zostało ... niewiele, ale trochę by .... Cytat No toś poleciał po całości... I nie tak znowu po całości .. ot .. po końcu. Link do komentarza
Draagon Napisano 23 października 2012 Udostępnij #361 Napisano 23 października 2012 Ty troszkę bardziej subtelnie niż moja matula - ona tam się nie bawiła, tylko tak od razu bach siekierą sobie penicure zrobiła, ale tak w linii prostej - dodam, że też mi słabo się zrobiło jak kość się zrobiła widoczna.Ale po latach jest zadowolona bo zgrabny ma teraz paluszek. Link do komentarza
elutek Napisano 23 października 2012 Udostępnij #362 Napisano 23 października 2012 Cytat Ty troszkę bardziej subtelnie niż moja matula - ona tam się nie bawiła, tylko tak od razu bach siekierą sobie penicure zrobiła, ale tak w linii prostej - dodam, że też mi słabo się zrobiło jak kość się zrobiła widoczna.Ale po latach jest zadowolona bo zgrabny ma teraz paluszek. czy to oznacza, że częste przycinanie wpływa na kształt? Link do komentarza
Draagon Napisano 23 października 2012 Udostępnij #363 Napisano 23 października 2012 Ma bardziej smukły - ale w tym przypadku wystarczyło jednorazowo Link do komentarza
Chef Paul Napisano 3 listopada 2012 Autor Udostępnij #364 Napisano 3 listopada 2012 ... aleś Kocie ostro poleciał Link do komentarza
Gość gawel Napisano 3 listopada 2012 Udostępnij #365 Napisano 3 listopada 2012 Pawle Szefu zapodaj jakis fajny przepis na pampkin soup Wiesz taka mleczna sniadaniowa z zaciereczkami to ja robie ale dzis robilem na kwaśno ostro ze swiezym imbirem i sytryną z grzaneczkami ale to nie to potzrebuję czegoś niebanalnego i chot Link do komentarza
Chef Paul Napisano 3 listopada 2012 Autor Udostępnij #366 Napisano 3 listopada 2012 Cytat Pawle Szefu zapodaj jakis fajny przepis na pampkin soup Wiesz taka mleczna sniadaniowa z zaciereczkami to ja robie ale dzis robilem na kwaśno ostro ze swiezym imbirem i sytryną z grzaneczkami ale to nie to potzrebuję czegoś niebanalnego i chot ... może być jutro ? ... właśnie za chwilę wybywam na "wizytę" do sąsiada Link do komentarza
Gość gawel Napisano 3 listopada 2012 Udostępnij #367 Napisano 3 listopada 2012 Pewno ze tak udanej wizyty Link do komentarza
Chef Paul Napisano 4 listopada 2012 Autor Udostępnij #368 Napisano 4 listopada 2012 Zupa z dyni - z jabłkiem i chrzanemSkładniki:1 i 1/2 l bulionu warzywnego1 kg dyni2 kwaśne jabłka1/4 l śmietany kremówki2 łyżki masła1 łyżka świeżo utartego chrzanusól,grubo mielony pieprz, cukier i gałka muszkatołowa do smaku- opcjonalnie: 4 łyżki startego żółtego seraPrzygotowanie:Dynię przecieramy na grubej tarce a jabłka na drobnej. Jabłka odstawiamy a dynię zalewamy wywarem i gotujemy.Kiedy dynia prawie całkowicie się już rozgotuje, dodajemy jabłka oraz chrzan i całość miksujemy.Całość zagotowujemy dodajemy masło i przyprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową. dodajemy masło i śmietanęMożna podawać z lanymi kluseczkami lub opcjonalnie w żaroodpornych kokilkach z grzankami, posypane utartym serem i zapieczone w piekarniku.Smacznego Link do komentarza
Gość gawel Napisano 5 listopada 2012 Udostępnij #369 Napisano 5 listopada 2012 Wow chyba wypróbuje dynie posiadam na stanie tylko z chrzanem może być problem świeżym Link do komentarza
Chef Paul Napisano 25 grudnia 2012 Autor Udostępnij #370 Napisano 25 grudnia 2012 z goscinnych wystepow w Texas ... wszystkim i kazdemu z osobna ...wszystkiego swiatecznego Link do komentarza
retrofood Napisano 25 grudnia 2012 Udostępnij #371 Napisano 25 grudnia 2012 Cytat z goscinnych wystepow w Texas ... wszystkim i kazdemu z osobna ...wszystkiego swiatecznego A jakie wiatry Cię tam zagnały? Spokojnych świąt! Link do komentarza
bobiczek Napisano 25 grudnia 2012 Udostępnij #372 Napisano 25 grudnia 2012 Cytat A jakie wiatry Cię tam zagnały? nie wiesz?Po dobre cygaro, porządny skórzany kapelusz i zatankować tanio do pełna i w kanistry - pojechał Link do komentarza
Chef Paul Napisano 30 grudnia 2012 Autor Udostępnij #373 Napisano 30 grudnia 2012 Cytat A jakie wiatry Cię tam zagnały? Spokojnych świąt! ... zagnała mnie moja lokalna prognoza pogody ... W Houston miało być znacznie cieplej a u mnie w nocy chłody okrutne, zaledwie 5*C a w dzień tylko marne 18 do 19 Cytat nie wiesz?Po dobre cygaro, porządny skórzany kapelusz i zatankować tanio do pełna i w kanistry - pojechał ... to tyż (jednakowoż kubańskie cygara przyjechały już z Kanady) Wszystkim tutaj zaglądającym, najserdeczniejsze życzenia noworoczne ... niech dla Was Wszystkich, nadchodzący rok, będzie lepszy od odchodzącego. Link do komentarza
Moose Napisano 30 grudnia 2012 Udostępnij #374 Napisano 30 grudnia 2012 Cytat Wszystkim tutaj zaglądającym, najserdeczniejsze życzenia noworoczne ... niech dla Was Wszystkich, nadchodzący rok, będzie lepszy od odchodzącego. [/size] Szefie dla Ciebie i Ciemiężycielki mnóstwo Noworocznych serdeczności z podwójnej Okazyji Link do komentarza
Chef Paul Napisano 30 grudnia 2012 Autor Udostępnij #375 Napisano 30 grudnia 2012 Cytat Szefie dla Ciebie i Ciemiężycielki mnóstwo Noworocznych serdeczności z podwójnej Okazyji ... z ucołowaniem w badylki dzięki ... ale okazyja to jeno pojedyncza ... moja rocznica przypada w Sierpniu ... 40-ta (Sąsiadów to ta noworoczna) Link do komentarza
Moose Napisano 30 grudnia 2012 Udostępnij #376 Napisano 30 grudnia 2012 Cytat ... z ucołowaniem w badylki dzięki ... ale okazyja to jeno pojedyncza ... moja rocznica przypada w Sierpniu ... 40-ta (Sąsiadów to ta noworoczna) To Oś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem... W każdym razie NAJLEPSZEGO!!! Link do komentarza
Chef Paul Napisano 30 grudnia 2012 Autor Udostępnij #377 Napisano 30 grudnia 2012 Cytat To Oś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem... W każdym razie NAJLEPSZEGO!!! ... a nie pomyślał Oś przypadkiem, że to Chef narąbany w okresie świątecznym (w końcu kiedyś się Chef'owi należy) ... pisze nieskładnie, półsylabami i rebusami, że i czasem jego własna Ciemiężycielka zrozumić go nie może o cuż to mu biega Link do komentarza
Moose Napisano 30 grudnia 2012 Udostępnij #378 Napisano 30 grudnia 2012 Cytat ... a nie pomyślał Oś przypadkiem, że to Chef narąbany w okresie świątecznym (w końcu kiedyś się Chef'owi należy) ... pisze nieskładnie, półsylabami i rebusami, że i czasem jego własna Ciemiężycielka zrozumić go nie może o cuż to mu biega No nie pomyślał Oś... Oś w tym świąteczno-noworocznym okresie jest mocno odmóżdżony i rozleniwiony nicnierobieniem więc stara się z tego miłego letargu nie wychodzić... Niestety wszystko co dobre szybko się kończy i od 2 stycznia zaś zapierdziel... Link do komentarza
Chef Paul Napisano 30 grudnia 2012 Autor Udostępnij #379 Napisano 30 grudnia 2012 Cytat No nie pomyślał Oś... Oś w tym świąteczno-noworocznym okresie jest mocno odmóżdżony i rozleniwiony nicnierobieniem więc stara się z tego miłego letargu nie wychodzić... Niestety wszystko co dobre szybko się kończy i od 2 stycznia zaś zapierdziel... ... to zupełnie wypisz wymaluj tak jak u mnie Wszystkiego NowoRocznego ... to se tak trwajmy do drugiego Link do komentarza
Trzylwy Napisano 8 marca 2013 Udostępnij #381 Napisano 8 marca 2013 (zbyt ... zdecydowanie ZBYT szybkie nożyczki) Link do komentarza
elutek Napisano 8 marca 2013 Udostępnij #382 Napisano 8 marca 2013 Cytat (zbyt ... zdecydowanie ZBYT szybkie nożyczki) a nie da rady jeszcze raz? czy może znowu o paluszek chodzi? Link do komentarza
Trzylwy Napisano 8 marca 2013 Udostępnij #384 Napisano 8 marca 2013 Tu byli dwa posty wczora. Dziś ich ni ma. Wycięte nie wiedzieć czemu ... Link do komentarza
Gość gawel Napisano 8 marca 2013 Udostępnij #385 Napisano 8 marca 2013 potwierdzam to nie ty skasowłałeś? to zo k... sie dzieje Link do komentarza
Moose Napisano 8 marca 2013 Udostępnij #386 Napisano 8 marca 2013 Cytat Tu byli dwa posty wczora. Dziś ich ni ma. Wycięte nie wiedzieć czemu ... To ja już nie kce wiedzieć coś se urżnął skoro posty wycięli... Link do komentarza
Trzylwy Napisano 8 marca 2013 Udostępnij #387 Napisano 8 marca 2013 Wyry ... wyrostek cy cóś ........ Link do komentarza
Moose Napisano 8 marca 2013 Udostępnij #388 Napisano 8 marca 2013 Cytat Wyry ... wyrostek cy cóś ........ Tak myślałam, ze cy coś... Link do komentarza
Chef Paul Napisano 10 marca 2013 Autor Udostępnij #389 Napisano 10 marca 2013 Cytat Tu byli dwa posty wczora. Dziś ich ni ma. Wycięte nie wiedzieć czemu ... ... pewnikim cóś ugotowałeś czego Redakcja nie lubi ;)... dawaj raz jeszcze ... może choć posmakują ;) Link do komentarza
Gość gawel Napisano 19 marca 2013 Udostępnij #390 Napisano 19 marca 2013 Coraz bliżej święta coraz bliżej święta ............... choc to to te 2 to wyglądają jak 1 niestety tak czy siak trzeba się by było przygotować coby glutaminianu ze skrobia nie spożywać tylko coś bardziej mięsnego w sobie ze tak powiem .... i tak mięsiwo za nabyte i przygotowane marynata przygowana wedle Tinkowej tajnej receptury ale niestety to też jest wedle Tinkowej receptury i potem kapiel w zalewie do końca wielkiego tygodnia prawie .. no i zobaczymy co z tego wyjdzie oby nie zaśmiardło (kociołek w garazu nieogrzewanym stoi Link do komentarza
Chef Paul Napisano 24 marca 2013 Autor Udostępnij #391 Napisano 24 marca 2013 Cytat ...no i zobaczymy co z tego wyjdzie oby nie zaśmiardło (kociołek w garazu nieogrzewanym stoi ... jeżeli zrobiłeś wedle Tinkowej receptury to nie "ześmierdnie" napewno ... temp. czymej nie wyższą niż 4-5*C Link do komentarza
Chef Paul Napisano 24 marca 2013 Autor Udostępnij #392 Napisano 24 marca 2013 (edytowany) ... dubel powyższego wyszedł był ... a tu już gwiazdkowa WielkaNoc przyszła... więc:U każdego stołu najgłówniejszą rzeczą jest wędlina wyborna, ... a im wytworniejszy stół, ... tem więcej gatunków wędliny być powinno.Wędliny mają być smaczne i zdrowe,... i tak dla oka jak i zapachu przyjemne.Wszystkiego wielkanocnego Edytowano 29 marca 2013 przez Chef Paul (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bobiczek Napisano 12 lipca 2013 Udostępnij #394 Napisano 12 lipca 2013 (edytowany) kto twierdzi że fastfoody są niezdrowe - je gupi! Edytowano 12 lipca 2013 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Chef Paul Napisano 22 grudnia 2013 Autor Udostępnij #395 Napisano 22 grudnia 2013 ... samych smaczności, nie tylko od święta Link do komentarza
Gość gawel Napisano 22 grudnia 2013 Udostępnij #396 Napisano 22 grudnia 2013 O Jezusie Brodaty w Imię Ojca i.... Szefie żyjesz?Robiłem pigwówke według Twojej receptury i wyszła jak nie powiem co superowa Link do komentarza
Jani_63 Napisano 22 grudnia 2013 Udostępnij #397 Napisano 22 grudnia 2013 To się nazywa prawdziwa magia świąt... Szef się objawił.Jak miło Link do komentarza
Gość gawel Napisano 22 grudnia 2013 Udostępnij #398 Napisano 22 grudnia 2013 No pewno że miło zaje ...e miło i oby tak już było Link do komentarza
Chef Paul Napisano 23 grudnia 2013 Autor Udostępnij #399 Napisano 23 grudnia 2013 ... bardzo mało się "udzielam" ostatnio :( to prawda :( ... chyba tylko trochę na "facefucku" ;) ... ale cały czas o Was pamiętam i do "Kulinaria" zagladam ... "jakbyco" to na pytania odpowiem (choć może z małym opóźnieniem) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 23 grudnia 2013 Udostępnij #400 Napisano 23 grudnia 2013 Inspiracja? w dekorowaniu stołu Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się