Stforek (Łukasz) Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #1 Napisano 30 lipca 2010 Witam,Większość projektów które wpadła mi w ręce posiada na górze (chodzi o projekty z poddaszem użytkowym) łazienkę jednocześnie z sedesem. Osobiście uważam takie rozwiązanie z niefunkcjonalne i bezsensowne. My staramy się wydzielić kibelek osobno.Mimo że na dole będzie oddzielna łazienka nadal nie przekonuje mnie rozwiązanie połączenia tych dwóch pomieszczeń. Powiem nawet "a fujj" Co Wy sądzicie na ten temat ?Pozdrawiam Link do komentarza
Gość qbek17 Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #2 Napisano 30 lipca 2010 Ostatnie kilka lat mieszkałem w domu z takim rozwiązaniem (oddzielny kibelek i łazienka) i mam tego dosyć Nie było to zbyt wygodne poza jednym wyjątkiem - jak ktoś korzystał z łazienki to druga osoba mogła korzystać z kibelka. Link do komentarza
Stforek (Łukasz) Napisano 30 lipca 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 30 lipca 2010 Cytat Ostatnie kilka lat mieszkałem w domu z takim rozwiązaniem (oddzielny kibelek i łazienka) i mam tego dosyć Nie było to zbyt wygodne poza jednym wyjątkiem - jak ktoś korzystał z łazienki to druga osoba mogła korzystać z kibelka. Rozwiń A możesz podać co było w tym niewygodnego ? Nie bardzo rozumiem.Łącznie wady to:- zajęta łazienka i nie można skorzystać z kibelka- i na odwrót jak ktoś pójdzie na posiedzenie do kibelka to z kąpieli nici- zpach może powodować że i po takim posiedzeniu jakiś czas łazienka może być niewykorzystywalna - rano wstajesz to pierwsze o czym marzysz to kibelek, a tu żona/córka postanowiła wziąć prysznicJakie są zalety ? Nie wiem Link do komentarza
agus181 Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #4 Napisano 30 lipca 2010 Jestem za tym, żeby łazienkę oddzielić od kibelka. W upatrzonym projekcie mam 2 łazienki- jedna jest połaczona z kibelkiem a druga oddzialnie- i to ma sens. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie wszyscy mogą sobie na 2 łazienki i takie rozwiązanie pozwolić. Wtedy sugerowałabym rozdzielenie obu pomieszczeń. Tak jak napisał qbek17- kiedy ktoś korzysta z łazienki to druga osoba moze skorzystać z kibelka. Link do komentarza
Ciril Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #5 Napisano 30 lipca 2010 Hmm... w sumie w domu jeżeli jest kilka łazienek z w-c, to nie ma to aż takiego znaczenia...Ja mammałżeńską łazienkę z wc na parterze przy sypialni, na parterze jest wc dla gości z małą umywaleczką, na poddaszu łazienka z wc (strefa dzieci) i w piwnicy wc z umywalką + wannna w pralni (jakby ktoś nie wiedział, to się przydaje do płukania firan i moczenia ) Link do komentarza
dodi Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #6 Napisano 30 lipca 2010 A ja na dole zrobilam mini lazienke z kibelkiem umywalna i przysznicem(dla gosci, ale puki nie skonczymy gornej to dla nas rowniez). Na gorze mam duza lazienke i planuje zrobic oddzielenie scianka taka h150cm kibelka od reszty. Wydzielimy w ten sobosob strefe w pomieszczeniu dalej calkowicie otwartym. Strefa kapielowa, srefa z wc i strefe powiedzmy poranna z umywalkami i duuuzym lustrem. Link do komentarza
Stforek (Łukasz) Napisano 30 lipca 2010 Autor Udostępnij #7 Napisano 30 lipca 2010 Cytat Hmm... w sumie w domu jeżeli jest kilka łazienek z w-c, to nie ma to aż takiego znaczenia...Ja mammałżeńską łazienkę z wc na parterze przy sypialni, na parterze jest wc dla gości z małą umywaleczką, na poddaszu łazienka z wc (strefa dzieci) i w piwnicy wc z umywalką + wannna w pralni (jakby ktoś nie wiedział, to się przydaje do płukania firan i moczenia ) Rozwiń Czym większa ilość łazienek tym zaczyna mieć to mniejsze znaczenie. Ale i tak jestem przeciwny łączeniu. Przy sypialni natomiast mała łazienka OK, ale kibelek - hmmm czy ja wiem ? Link do komentarza
ifra Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #8 Napisano 30 lipca 2010 Przy sypialni łazienka i kibelek koniecznie! jak tu już wcześniej napisano - podstawową zaletą oddzielenia tych pomieszczeń jest swoboda korzystania (zwłaszcza w mieszkaniach). W domach jednorodzinnych w większości projektów są dwie łazienki (w każdej kibelek) więc nie wiem czy tu akurat rozdzielenie całkowite jest potrzebne. Przy projektach parterowych z jedną łazienką - oddzieliłabym. Link do komentarza
vena Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #9 Napisano 30 lipca 2010 Ja się podpisuję pod postem ifry Jeśli jest jedna łazienka to kibelek stanowczo oddzielnie - mam tak teraz w mieszkaniu, jeśli są dwie łazienki (lub więcej) nie widzę takiej potrzeby. Według mnie przy większej ilości łazienek dodatkowe osobne wc to tylko strata miejsca, dodatkowe koszty przy wykańczaniu i dodatkowe sprzątanie. Link do komentarza
Mika_ Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #10 Napisano 30 lipca 2010 ja bym wolała razem, ale jeśli tylko w kibelki będzie umywalka to czemu nie. Spotkałam się w wielu domach, zwłaszcza tych starszych i mieszkaniach z osobnym kibelkiem, gdzie trzeba się przemieścić z kibelka do łązienki, żeby umyć ręce. A nie wyobrażam sobie łazienki bez umywalki, jak ma moja babcia. Link do komentarza
Stforek (Łukasz) Napisano 30 lipca 2010 Autor Udostępnij #11 Napisano 30 lipca 2010 Cytat ja bym wolała razem, ale jeśli tylko w kibelki będzie umywalka to czemu nie. Spotkałam się w wielu domach, zwłaszcza tych starszych i mieszkaniach z osobnym kibelkiem, gdzie trzeba się przemieścić z kibelka do łązienki, żeby umyć ręce. A nie wyobrażam sobie łazienki bez umywalki, jak ma moja babcia. Rozwiń Ja oczywiście planuję kibelek z umywalką i umywalkę w łazience również (to dla mnie oczywiste). W kibelku malutka 40cm tylko aby ręce umyć, no a w łazience normalna.Miałem (nie)przyjemność korzystać z kibelka bez umywalki - to nie jest wygodne, co więcej jednocześnie miałem okazję (jeśli można tak powiedzieć) korzystać z łazienki bez umywalki - to dopiero tragedia. Link do komentarza
Ciril Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #12 Napisano 30 lipca 2010 Cytat Ja oczywiście planuję kibelek z umywalką i umywalkę w łazience również (to dla mnie oczywiste). W kibelku malutka 40cm tylko aby ręce umyć, no a w łazience normalna.Miałem (nie)przyjemność korzystać z kibelka bez umywalki - to nie jest wygodne, co więcej jednocześnie miałem okazję (jeśli można tak powiedzieć) korzystać z łazienki bez umywalki - to dopiero tragedia. Rozwiń w miesxkaniu ktore wynajmujemy jest łazienka z kibelkiem i bez umywalki - tragedia Link do komentarza
molytek Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #13 Napisano 30 lipca 2010 na parterze oddzielne wc + umywalka, łazienki goście nie muszą oglądać, zwłaszcza ci niezapowiedziani, zaś na piętrze wspólna łazienka jest wygodniejszym rozwiązaniem. Link do komentarza
Supersaxo Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #14 Napisano 30 lipca 2010 Moze i w cale nie jest glupie takie wydzielenie ... U nas w domu beda trzy lazienki (goscinna, dla dzieciakow i przy sypialni -dla rodzicow ) ,wiec poki co nie ma z tym problemu : w kazdej z nich mam kibelek , prysznic (albo wanne) i umywalke .Na pewno bedzie wygodnie dla kazdego z domownikow - a nawet dla gosci... Link do komentarza
animus Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #15 Napisano 30 lipca 2010 Cytat Moze i w cale nie jest glupie takie wydzielenie ... Array="" style="vertical-align:middle" Array border="0" alt="icon_smile.gif">U nas w domu beda trzy lazienki (goscinna, dla dzieciakow i przy sypialni -dla rodzicow ) ,wiec poki co nie ma z tym problemu : w kazdej z nich mam kibelek , prysznic (albo wanne) i umywalke .Na pewno bedzie wygodnie dla kazdego z domownikow - a nawet dla gosci... Array="" style="vertical-align:middle" Array border="0" alt="icon_wink.gif"> Rozwiń To zrezygnuj z jednego kibla na rzecz bidetu . Link do komentarza
kalumet Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #16 Napisano 30 lipca 2010 tylko i wyłącznie osobno, najlepiej łazienka razem z wc i samo wc z umywalkąw mieszkaniu mam osobno, niestety w wc nie ma umywalkijak jestem u mojej i teściu idzie na posiedzenie z krzyżówkami to i godzinę potrafi siedzieć, póki ich nie rozwiąże Link do komentarza
animus Napisano 31 lipca 2010 Udostępnij #17 Napisano 31 lipca 2010 Cytat tylko i wyłącznie osobno, najlepiej łazienka razem z wc i samo wc z umywalkąw mieszkaniu mam osobno, niestety w wc nie ma umywalkijak jestem u mojej i teściu idzie na posiedzenie z krzyżówkami to i godzinę potrafi siedzieć, póki ich nie rozwiąże Rozwiń Wdycha świeże powietrze. Link do komentarza
kalumet Napisano 31 lipca 2010 Udostępnij #18 Napisano 31 lipca 2010 Cytat Wdycha świeże powietrze. Rozwiń to już nie mój interes co on tam wdycha itp Link do komentarza
Supersaxo Napisano 31 lipca 2010 Udostępnij #19 Napisano 31 lipca 2010 Cytat To zrezygnuj z jednego kibla na rzecz bidetu . Rozwiń po co ? ...mam automatyczny kibelek i nie potrzebuje zadnego bidetu ... Link do komentarza
animus Napisano 1 sierpnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 1 sierpnia 2010 Cytat po co ? Array="" style="vertical-align:middle" Array border="0" alt="icon_eek.gif"> Array="" style="vertical-align:middle" Array border="0" alt="icon_rolleyes.gif"> ...mam eletryczny kibelek i nie potrzebuje zadnego bidetu ... Rozwiń Większa higiena dla kobiet w domu bo do bidetu nie robi się kupki ,chociaż ?..........kto wie . Link do komentarza
2hd Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 23 sierpnia 2010 Wydaje mi się,ze mimo wszystko osobno. Przy połaczeniu kibelek+łazienka moga mieszać się rózne,często nieprzyjemne zapachy... Link do komentarza
KamaG Napisano 23 września 2010 Udostępnij #22 Napisano 23 września 2010 ja jestem za dwoma pełnymi węzłami sanitarnymi, jedna łazienka z kibelkiem umywalką i prysznicem, druga - wanna, kibelek i umywalka. Mam w tej chwili oddzielnie i nie pasuje mi takie rozwiązanie. Sama wanna bez wc - włażę do wanny na relaksik, przypominam sobie że jeszcze trzeba skorzystać i... problem, bo wycieranko, okrywanko i bieg przez pół mieszkania, mam posiedzenie (bo coś nie posłużyło żołądkowi) lub po prostu korzystam w pewne dni a po, potrzebuję się umyć, też muszę zasuwać do drugiego pomieszczenia. Rozwiązaniem może być bidet obok kibelka czy też bidetta, ale tylko w jedną stronę, można też w drugą stronę nasiurać do wanny ale to bardziej niehigieniczne niż te zapachy chyba, ale przy wyborze osobno lub jedna pełna, i przy ilości osób powyżej dwóch, stawiam pomimo niedogodności na osobne ale możliwie blisko siebie. Link do komentarza
wooden Napisano 24 września 2010 Udostępnij #23 Napisano 24 września 2010 Według mnie dobrze jest mieć jedno pomieszczenie powiązanie - wanna + ubikacja oraz dwa osobne np. w jednym tylko prysznic i umywalka, a w innym wc. Ponieważ kiedy ktoś właśnie się relaksuje , a druga osoba ma potrzebę to zaczynają pojawiać się problemy Link do komentarza
cyma2704 Napisano 24 września 2010 Udostępnij #24 Napisano 24 września 2010 Aktualnie mam jedną łazienkę z wanną i prysznicem i obok WC z umywalką. Nie wyobrażam sobie inaczej przy 3 osobach wybierających się rano do pracy. Natomiast w nowym (domu 125m2) będą dwie łazienki więc trzecie WC, nie jest wg mnie potrzebne. Link do komentarza
sepoy Napisano 26 września 2010 Udostępnij #25 Napisano 26 września 2010 Razem jeśli na innym poziomie posiadamy kibelek awaryjny. Oczywiście wszystko zależy od standardu domu. Ale z reguły wielofunkcyjność pomieszczeń się sprawdza. Link do komentarza
retrofood Napisano 15 października 2010 Udostępnij #26 Napisano 15 października 2010 A może oszczędnie, czyli tak ??? Link do komentarza
Kama3 Napisano 26 października 2010 Udostępnij #27 Napisano 26 października 2010 Jeśli mieszkasz na dużej powierzchni i była możliwość zrobienia łazienki i osobnego wc to super a tym bardziej jeśli jest domek 2 piętrowy, to spokojnie na każdym z tych pięter powinna być łazienka i osobne wc, chociaż rzeczywiście gdy łazienek jest więcej jedna może być razem z wc szczególnie przy sypialni. Link do komentarza
grzegorz l Napisano 13 listopada 2010 Udostępnij #28 Napisano 13 listopada 2010 przy parterówce radziłbym odzielnie łazienke i kibelek. Ale przy piętrówce zazwyczaj ma się dwie łazienki na górze i na dole wiec można spokojnie łazienke z kibelkiem łączeyć. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 17 listopada 2010 Udostępnij #29 Napisano 17 listopada 2010 u mnie w domu rodzinka 2+2 są dwie łazienki i umywalka w kotłowni. Za nic bym nie chciała trzeciej (!!) . Nie potrzebna a sprzatanie łazienek to najwięcej roboty. I nie zrobiłabym osobno. Dokładnie z tych względów o jakich pisała Kama. Osobne wc może sprawdzac się w bloku gdzie jest jedna łazienka (choć ja miałam w bloku razem). Urządzenie łazienki to spory koszt, sprzatanie to duży kłopot- weźcie to pod uwagę przy planowaniu łazienek i myśle że przy rodzinach 4-5 osobowych 2 wystarczą, naprawde. Jeśli macie miejsce bidet choć w jednej łazience to świetne rozwiązanie, zawsze dzieci "po kupce" sadzałam i myłam na bidecie bez rozbierania do zera i wsadzania do wanny, dla dorosłych też jest to bardzo dobra rzecz szczególnie dla pań . MIałam zawsze bidet i nie wyobrażam sobie nie mieć. Link do komentarza
grzegorz l Napisano 18 listopada 2010 Udostępnij #30 Napisano 18 listopada 2010 Tak to prawda. Bidet obowiązkowo musi byc. Link do komentarza
tomi76 Napisano 19 listopada 2010 Udostępnij #31 Napisano 19 listopada 2010 (edytowany) ja jestem za łązienka(z prysznicem) + kibielek + wejście od sypialni no i oczywiście druga łazienka+kibelek ogólnodostępna gdzieś w domu Edytowano 19 listopada 2010 przez tomi76 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
grzegorz l Napisano 26 listopada 2010 Udostępnij #32 Napisano 26 listopada 2010 No ciekawym rozwiązaniem może być łazienka z prysznicem, bądź też wanną bezpośrednio;) przy sypialni. Chociąż mi bardziej pasuje jakaś garderoba przy sypialni. Link do komentarza
Czapi Napisano 26 listopada 2010 Udostępnij #33 Napisano 26 listopada 2010 Jak dla mnie w każdej łazience z kabina czy wanną powinna być również toaleta.Nie wyobrażam sobie latać w środku kapieli, bo coś tam mi sie zachce Link do komentarza
2hd Napisano 24 grudnia 2010 Udostępnij #34 Napisano 24 grudnia 2010 Ja z konieczności mam kibelek razem z łazienką i powiem w skrócie: Często bywa to po prostu mało estetyczne... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się