Chef Paul Napisano 18 sierpnia 2013 Udostępnij #51 Napisano 18 sierpnia 2013 (edytowany) Cytat Może TY nienormalny jesteś, zresztą podobnie jak ja. ... Rozwiń ... widzę, że 'normalnych inaczej' trochę tutaj jest Edytowano 18 sierpnia 2013 przez Chef Paul (zobacz historię edycji) Link do komentarza
coolibeer Napisano 19 sierpnia 2013 Udostępnij #52 Napisano 19 sierpnia 2013 Cytat ... widzę, że 'normalnych inaczej' trochę tutaj jest Rozwiń jestem i się melduję ;) Link do komentarza
dynamical Napisano 13 września 2013 Udostępnij #53 Napisano 13 września 2013 A może warto zainwestować w rekuperacje, jeśli zależy nam na świeżym powietrzu... Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 września 2013 Udostępnij #54 Napisano 13 września 2013 Nieśmiało się zapytowuję - co ma rekuperacja do świeżego powietrza ? 1 Link do komentarza
dynamical Napisano 13 września 2013 Udostępnij #55 Napisano 13 września 2013 Cytat Nieśmiało się zapytowuję - co ma rekuperacja do świeżego powietrza ? Rozwiń Wentylacja mechaniczno-nawiewna, czyli rekuperacja dostarcza stale świeże powietrze przy zamkniętych oknach.Stała wentylacja mechaniczna i filtracja nawiewanego świeżego powietrza eliminuje ryzyko zawilgocenia, rozwoju grzybów i pleśni. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 13 września 2013 Udostępnij #56 Napisano 13 września 2013 (edytowany) Nie ma żadnego czyli, chyba że chodzi Chili Po pierwsze primo - WM nawiewna to nie to samo co rekuperacja.Po drugie primo - WM nawiewno-wywiewna zrównoważona to dalej nie to samo co rekuperacja.Po trzecie primo - rekuperacja jest opcją (rozbudową) WM nawiewno-wywiewnej zrównoważonej i realizuje zupełnie inne funkcje niż wentylacja jakakolwiek.Po czwarte primo - stałość wentylacji to nie to samo co sprawne działanie i jako takie jeszcze niczego nie załatwia.Po piąte primo - co WM ma wspólnego klimatyzacją, o rekuperacji nie wspominając? Edytowano 13 września 2013 przez Jani_63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 13 września 2013 Udostępnij #57 Napisano 13 września 2013 Cytat Wentylacja mechaniczno-nawiewna, czyli rekuperacja dostarcza stale świeże powietrze przy zamkniętych oknach.Stała wentylacja mechaniczna i filtracja nawiewanego świeżego powietrza eliminuje ryzyko zawilgocenia, rozwoju grzybów i pleśni. Rozwiń kolega utożsamia wentylację mechaniczną z wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła(czyli rekuperatorem) - co jest oczywistym nadużyciem (już się nie mogę doczekać na puentę, czyli na markę rekuperatora!)rekuperator nijak się ma do świeżego powietrza....sama wentylacja mechaniczna w zupełności wystarczy Link do komentarza
bajbaga Napisano 14 września 2013 Udostępnij #58 Napisano 14 września 2013 Cytat Wentylacja mechaniczno-nawiewna, czyli rekuperacja ....... Rozwiń Jedno określenie - a tyle emocji i nowości niesie ze sobą Link do komentarza
animus Napisano 14 września 2013 Udostępnij #59 Napisano 14 września 2013 (edytowany) Cytat kolega utożsamia wentylację mechaniczną z wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła(czyli rekuperatorem) - co jest oczywistym nadużyciem (już się nie mogę doczekać na puentę, czyli na markę rekuperatora!)rekuperator nijak się ma do świeżego powietrza....sama wentylacja mechaniczna w zupełności wystarczy Rozwiń Nie do końca bym się zgodził http://www.mmpoznan.pl/457718/2013/8/28/w-...e?category=news Edytowano 14 września 2013 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 14 września 2013 Udostępnij #60 Napisano 14 września 2013 hehe, dobreanimus, ale kolega chyba nie o takim rekuperatorze pisał Link do komentarza
animus Napisano 14 września 2013 Udostępnij #61 Napisano 14 września 2013 Cytat hehe, dobreanimus, ale kolega chyba nie o takim rekuperatorze pisał Rozwiń Nie o takim czyli walnąłem off-topic Link do komentarza
solange63 Napisano 14 września 2013 Udostępnij #62 Napisano 14 września 2013 Cytat Nie do końca bym się zgodził http://www.mmpoznan.pl/457718/2013/8/28/w-...e?category=news Rozwiń widzi mi się ten rekuperator Link do komentarza
Eizzy Napisano 18 września 2013 Udostępnij #63 Napisano 18 września 2013 Rekuperacja to fajne wyjście, ale zdecydowanie droższe, niż montaż klimatyzacji. Ja proponuję zakup nowoczesnego klimatyzatora z funkcją automatycznego czyszczenia - to rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy nie lubią/nie chcą/nie mają czasu/nie maja pieniędzi itd. na ekipę czyszczącą. Po za tym, technologia posunęłam się do przodu i klimatyzatory nie tylko chłodzą ale też filtrują powietrze, co może być bardzo istotne np. dla alergików. 1 Link do komentarza
bajbaga Napisano 18 września 2013 Udostępnij #64 Napisano 18 września 2013 Cytat Rekuperacja to fajne wyjście, ale zdecydowanie droższe, niż montaż klimatyzacji. Ja proponuję zakup nowoczesnego klimatyzatora .... Rozwiń Wysyp, niedouczonych "fachowców" ????No i jedną "wartościową" informacje już mamy - DZIĘKUJEMY Link do komentarza
Jani_63 Napisano 18 września 2013 Udostępnij #65 Napisano 18 września 2013 Cytat Rekuperacja to fajne wyjście, ale zdecydowanie droższe, niż montaż klimatyzacji. Rozwiń To odważna teza. Jakieś wyliczenia proszę... względem rekuperacji Link do komentarza
klimatysatory Napisano 11 marca 2014 Udostępnij #66 Napisano 11 marca 2014 Cytat To odważna teza. Jakieś wyliczenia proszę... względem rekuperacji Rozwiń Kiedyś liczyłam to i rzeczywiście jest różnica w kosztach. Możesz zobaczyć te obliczenia:http://www.klimatysatory.pl/wentylacja/ile...anicznej-w-domuhttp://www.klimatysatory.pl/klimatyzacja-w...la-mieszkania-2Ale zawsze można zrobić etapowo, najpierw wentylację, a po jakimś czasie, gdy uzbieramy fundusze możemy sprawić sobie dodatkowo klimatyzator. Link do komentarza
bajbaga Napisano 11 marca 2014 Udostępnij #67 Napisano 11 marca 2014 Klimatyzator nie równa się wentylacji - to są zupełnie odrębne zagadnienia.Oj ta fachowość A co do cen WM, to spokojnie można się zmieścić w cenie około 5.000zł za mały (do 150m2) budynek jednorodzinny - za wszystko z montażem. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 11 marca 2014 Udostępnij #68 Napisano 11 marca 2014 Cytat Kiedyś liczyłam to i rzeczywiście jest różnica w kosztach. Możesz zobaczyć te obliczenia: Rozwiń Noooo, to jest rzeczywiście fachowe opracowanie i porównanie. Porównywać koszty WM z rekuperacją dla domu o powierzchni 240m2 (700m3) z kosztami klimatyzatora do jednego pokoju o pow. 20m2 (52m3) to tak samo jak... analogię niech sobie każdy sam znajdzie.Nie wiem co chciałaś pokazać/udowodnić. Link do komentarza
bajbaga Napisano 12 marca 2014 Udostępnij #69 Napisano 12 marca 2014 Cytat Noooo, to jest rzeczywiście fachowe opracowanie i porównanie. Rozwiń Taki smaczek: Cytat Z wykształcenia jestem inżynierem o specjalności klimatyzacja i chłodnictwo. Na co dzień zajmuję się projektowaniem instalacji wentylacyjnych i klimatyzacyjnych w jednej z dużych firm. Rozwiń Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się