anerita Napisano 9 grudnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 9 grudnia 2009 Takiego tematu jeszcze nie widziałam tutaj, więc piszę Podzielcie się swoimi przepisami na pyszne ciasta, które powalają gości na kolana Link do komentarza
awaria Napisano 10 grudnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 10 grudnia 2009 Cytat Takiego tematu jeszcze nie widziałam tutaj, więc piszę Podzielcie się swoimi przepisami na pyszne ciasta, które powalają gości na kolana http://www.wielkiezarcie.com/recipe22719.html Robię to ciasto co jakiś czas, znika w jeden dzień. Polecam - pycha!! Chcąc jednak "powalić gości na kolana" dodałem parę razy zamiast 200 ml. wódki , 300 ml. spirytusu... To jest to, ale nie dla dzieci Link do komentarza
anerita Napisano 10 grudnia 2009 Autor Udostępnij #3 Napisano 10 grudnia 2009 To dosłownie może powalić gości ;Pale brzmi bardzo smakowicie Link do komentarza
acia Napisano 10 grudnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 10 grudnia 2009 Cytat http://www.wielkiezarcie.com/recipe22719.html Robię to ciasto co jakiś czas, znika w jeden dzień. Polecam - pycha!! Chcąc jednak "powalić gości na kolana" dodałem parę razy zamiast 200 ml. wódki , 300 ml. spirytusu... To jest to, ale nie dla dzieci Sorki. Ty jesteś facetem nie?! I pieczesz, gotujesz, sprzątasz w kuchni?! Czy Twoja żona wie jaki ma SKARB?! Podziwiam TAKICH facetów. Wielki SZACUN. Link do komentarza
awaria Napisano 10 grudnia 2009 Udostępnij #5 Napisano 10 grudnia 2009 Cytat Sorki. Ty jesteś facetem nie?! I pieczesz, gotujesz, sprzątasz w kuchni?! Czy Twoja żona wie jaki ma SKARB?! Podziwiam TAKICH facetów. Wielki SZACUN. Z tym sprzątaniem to cię trochę poniosło, za resztę dzięki. A swoją drogą , mamy zbyt mało czasu aby się boksować tzw. podziałem obowiązków... Link do komentarza
Jolka3 Napisano 11 grudnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 11 grudnia 2009 Wróćmy do szałowych ciast? Chętnie poczytam, bo jeśli chodzi o praktykę, to raczej mam dwie lewe rączki. Wolę pastwić się nad mięskiem Link do komentarza
Jan_13 Napisano 15 grudnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 15 grudnia 2009 Pijana Śliwka Heli... kolejna pokusa! I bardzo dobrze Link do komentarza
Jan_13 Napisano 20 grudnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 20 grudnia 2009 Piękne Panie! Przystojni Panowie! Może jeszcze jakieś cudowne ciasto? Link do komentarza
awaria Napisano 21 grudnia 2009 Udostępnij #9 Napisano 21 grudnia 2009 Cytat Piękne Panie! Przystojni Panowie! Może jeszcze jakieś cudowne ciasto? Ok. Aby temat nie zamarł dorzucę przepis na ciasto, które właśnie robię, które zawsze się udaje, nie wymaga specjalnych zabiegów typu " mieszaj tylko w jedną stronę". Nie ma nazwy, do wykonania potrzebne są dwie duże blachy i dwie godziny czasu. ( 1 ) 1 szklanka mąki 3\4 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kwaśnej 1 jajo + szczypta soli 1 łyżeczka sody (płaska) 1 łyżka octu 2 łyżki zmielonego maku (pełne) ( 2 ) 1 szklanka mąki 3\4 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kwaśnej 1 jajo + szczypta soli 1 łyżeczka sody (płaska) 1 łyżka octu 2 łyżki kakao (czarne) ( 3 ) 1 szklanka mąki 3\4 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kwaśnej 1 jajo + szczypta soli 1 łyżeczka sody (płaska) 1 łyżka octu 1 szklanka bakalii (rodzynki , orzechy , morele , migdały) ( wszystkie tak samo ) Jajo utrzeć z cukrem i śmietaną (dokładnie) , dodać mąkę z sodą i makiem ( 2 – kakao , 3-bakalie ),na końcu dodać ocet. Upiec w 180st.C. KREM 1 szklanka cukru 3 jaja 1 szklanka mleka1.5 łyżki mąki masło lub miękka margarynakieliszek spirytusuolejek rumowyMleko zagotować , dodać wymieszane : jaja , cukier , mąkę . Powstały budyńwystudzić do temp. ok 30 st.C , dodać masło , olejek i spirytus. Przełożyć placki kremem .Na wierzch wylać polewę.Uwaga! Śmietana ma być 18% gęsta (nie podrabiana). Mak ma być zmielony na sucho. Ciasta piec na pergaminie !! Po wystudzeniu ciasto wyjąć z blachy i delikatnie zdjąć pergamin. Czas pieczenia to ok. 25 min. dla każdego placka. Najlepiej smakuje po 2- 3 dniach. SMACZNEGO!!! Link do komentarza
Super B Napisano 22 grudnia 2009 Udostępnij #10 Napisano 22 grudnia 2009 Nie ma nazwy? Przeca to ewidentny plackowiec-warstwowiec Link do komentarza
vena Napisano 23 grudnia 2009 Udostępnij #11 Napisano 23 grudnia 2009 Włśnie jestem w trakcie robienia ulubionego ciasta moich chłopaków PRZEKŁADANIEC jest prosty, dość szybki, bez pieczenia i pychaaa Składniki:herbatniki (ok 9 paczek)śmietana 30% 1/2 litra - ubijamy z 2 łyżeczkami rozpuszczonej ostudzonej żelatynytofi (gotowe albo mleko słodkie skondensowane gotujemy w puszcze 2godz. 10 min)wiórki kokosowegorzka czekoladaKREM (jak do karpatki) gotujemy pół litra mleka;miksujemy 2 całe jaja + 2 zółtka+ 1/3 szkl. cukru+cukier waniliowy + 1/3 szkl. maki + duza łyzka maki ziemniaczanej;zmiksowane skadniki wlewamy na wrzące mleko i mieszamy aż zgęstnieje jak budyń, zostawiamy do wystygnieciado zimnej masy dodajemy 2/3 kostki masła i miksujemy.No i przekładamy:herbatniki ( mi na moją tace wchodzi 21szt.)krem herbatnikitofiherbatnikiubita śmietanawiórki kokosowestarta czekoladaSmacznego!!!Ps ciasto należy do tych najsłodszych. Link do komentarza
anerita Napisano 23 grudnia 2009 Autor Udostępnij #12 Napisano 23 grudnia 2009 Przed chwilą skończyłam pyszne ROGALICZKI Składniki:2 całe jajka1/2 kg mąki przennej1 margaryna1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego5 dkg drożdży1 łyżeczka proszku do pieczenia+ dżem, cukier lub suchy makZ wymienionych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować i podzielić na 12 kawałków (w sumie 48 rogalików). Zawinąć z dżemem, posmarować wodą i posypać cukrem lub makiem. Układać na blaszkę. Zostawić, aby podrosły. Piec na złoty kolor.Smacznego Link do komentarza
Jan_13 Napisano 27 grudnia 2009 Udostępnij #13 Napisano 27 grudnia 2009 Muszę namówić żonę na ten przepis. Moja babcia piekła przed laty rogaliki drożdżowe. Do dzisiaj czuję ich smak na podniebieniu Link do komentarza
anerita Napisano 27 grudnia 2009 Autor Udostępnij #14 Napisano 27 grudnia 2009 Rogaliczki są pycha przepis sprawdzałam już nie jeden raz ;P ale proponuję zrobić wszystko x2 (z 1 kg mąki), bo 48 sztuk rozejdzie się błyskawicznie jak posmakują Link do komentarza
Mathir Napisano 28 grudnia 2009 Udostępnij #15 Napisano 28 grudnia 2009 Kuszący przepis Link do komentarza
KAROI Napisano 30 grudnia 2009 Udostępnij #16 Napisano 30 grudnia 2009 Cytat Muszę namówić żonę na ten przepis. Moja babcia piekła przed laty rogaliki drożdżowe. Do dzisiaj czuję ich smak na podniebieniu Sam spróbuj Link do komentarza
Super B Napisano 3 stycznia 2010 Udostępnij #17 Napisano 3 stycznia 2010 A będą jeszcze jakieś przepisiątka? Link do komentarza
anerita Napisano 3 stycznia 2010 Autor Udostępnij #18 Napisano 3 stycznia 2010 Będą, będą już wkrótce... Link do komentarza
anerita Napisano 4 stycznia 2010 Autor Udostępnij #19 Napisano 4 stycznia 2010 Tym razem może zaproponuję coś szybkiego, prostego i pysznego Ciasto, które (od swego koloru) nazywany:SHREKPieczemy biszkopt, taki jaki lubimy mogą też być kupione biszkopty.Gotujemy budyń waniliowy lub śmietankowy na zielonym soku, np. Kubuś lub Pysio.Proponuję 2 małe soki (0,3 l) i 2 budynie lub 1 l soku i 3 budynie. Wszystko zależy do tego ile mamy miejsca w formie Układamy luźno delicje o dowolnym smaku.0,5 l śmietany kremówki 30% ubijmy z zieloną galaretką rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody. Można dodać też trochę cukru-pudru.Rozkładamy bardzo dokładnie krem, do brzegów i rogów formy (aby galaretka - kolejna warstwa - nie wsiąkła w ciasto).Kiedy śmietana zgęstnieje zalewamy wszystko 2 zielonymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szkl. wody.SMACZNEGO Link do komentarza
acia Napisano 4 stycznia 2010 Udostępnij #20 Napisano 4 stycznia 2010 A co z budyniami na kubusiu??? Bo domyślam się, że biszkopt lub biszkopciki to zamiast tych delicji?! Link do komentarza
anerita Napisano 4 stycznia 2010 Autor Udostępnij #21 Napisano 4 stycznia 2010 Układamy wszystko ładnie warstwami, dokładnie w takiej kolejności w jakiej napisałam:Pieczemy biszkopt lub na dnie formy układamy biszkopty, na to wylewamy ugotowany ciepły budyń na soku. Kiedy przestynie układamy na nim delicje. Ubijamy śmietanę z galaretką i wylewamy, dokładnie rozprowadzamy do brzegów blaszki. Kiedy zastygnie zalewamy galaretkami. Czekamy... i jemy Link do komentarza
acia Napisano 5 stycznia 2010 Udostępnij #22 Napisano 5 stycznia 2010 Dzięki teraz wszystko rozumiem Link do komentarza
Jan_13 Napisano 6 stycznia 2010 Udostępnij #23 Napisano 6 stycznia 2010 Raaany! Ja tu nie moge zaglądać! Ile razy wejdę, czeka jakaś pokusa Żartowałem! Bardzo dziękuję za inspiracje Link do komentarza
Super B Napisano 7 stycznia 2010 Udostępnij #24 Napisano 7 stycznia 2010 Cytat Raaany! Ja tu nie mogę zaglądać! Ile razy wejdę, czeka jakaś pokusa Żartowałem! Bardzo dziękuję za inspiracje Pozostaje się tylko przyłączyć! Link do komentarza
Jan_13 Napisano 15 stycznia 2010 Udostępnij #25 Napisano 15 stycznia 2010 Dajcie przepis na jakieś "szalone" ciasto! Może być niezwykły smak, kolor, forma... Link do komentarza
anerita Napisano 30 stycznia 2010 Autor Udostępnij #26 Napisano 30 stycznia 2010 Może ktoś zaproponuje dobry, sprawdzony przepis na faworki? Link do komentarza
Jolka3 Napisano 31 stycznia 2010 Udostępnij #27 Napisano 31 stycznia 2010 Też chętnie poznam, bo mi nie wychodzą Za grube! Link do komentarza
Konfi Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij #28 Napisano 1 lutego 2010 Moja babcia robiła super faworki. Niestety przepis się nie zachował, bo byłem za głupi, żeby wpaść na pomysł, że kiedyś się skończą Link do komentarza
anerita Napisano 8 lutego 2010 Autor Udostępnij #29 Napisano 8 lutego 2010 Przypominam temat Może jest ktoś, kto robi dobre, sprawdzone faworki. Link do komentarza
edwl Napisano 23 lutego 2010 Udostępnij #30 Napisano 23 lutego 2010 Faworkowa czarna dziura Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 24 lutego 2010 Udostępnij #31 Napisano 24 lutego 2010 Półtora kilo białego sera Do tego żółtek tuzin Kostkę masła i do miksera By się czas nie dłużył Białka w pianę biję... bez sumienia Cukru szklankę i jej połowę Proszek do pieczenia Dwa budynie waniliowe Dorzucam rodzynki Pomarańczy starte skórki Wycieram się z cieknącej ślinki I dalej, to już z górki Brytfannę masłem smaruję By nie popsuć sernika Bułką tartą ją posypuję I na godzinę do piekarnika Sto osiemdziesiąt stopni Zezłoci go prześlicznie Naleję Tokaju kilka kropli I już jest idyllicznie Link do komentarza
Bopet Napisano 16 kwietnia 2010 Udostępnij #32 Napisano 16 kwietnia 2010 A ja jednak konsekwentnie zapytam o sprawdzony, domowy przepis na faworki!!! Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 16 kwietnia 2010 Udostępnij #33 Napisano 16 kwietnia 2010 Składniki:2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka,3 żółtka,2 łyżki mąki pszennej,3 łyżki makie ziemniaczanej,1 cukier waniliowy,szklanka cukru kryształu,30 dag masła,25 dag kokosu,4 krakersów,1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku.W 1/2 szklanki mleka roztopić żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.Na desce położyć papier do ciasta, na nim nałożyć 1 paczkę krakersów (10dag), nałożyć masę i znów krakersy - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.Po schłodzeniu ciastem możemy poczęstować naszych domowników i gości:)o ile wcześniej sami tego nie zjemysmacznego Link do komentarza
Bopet Napisano 18 kwietnia 2010 Udostępnij #34 Napisano 18 kwietnia 2010 Rany bardzo smakowite! A faworki? Link do komentarza
Konfi Napisano 19 kwietnia 2010 Udostępnij #35 Napisano 19 kwietnia 2010 Na całym forum nie ma faworkotwórców? Link do komentarza
anerita Napisano 19 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #36 Napisano 19 kwietnia 2010 Niestety chyba nie ma ale przybywa nam nowych forumowiczów, więc może znajdzie się jakiś miłośnik faworków Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 19 kwietnia 2010 Udostępnij #37 Napisano 19 kwietnia 2010 * smalec do smażenia 1 kg * śmietana 50-100 ml * cukier puder 5 dag * spirytus lub wódka conajmniej 40% 1 kieliszek * sól 1 szczypta * mąka pszenna tortowa 25 dag * masło 1 łyżeczka * żółtka 3 szt * cukier puder 12 dag * cukier waniliowy 12 dagMąkę przesiekać z masłem, dodać żółtka, 5dag cukru pudru, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany (kwaśnej)aby ciasto było miękkie,ale elastyczne(jak na makaron).Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę. Następnie po tym czasie "wybijać" je wałkiem, aż utworzą sie pęcherzyki.Rozwałkować na cienkie plastry i wycinać radełkiem lub nożem paski. Każdy z nich przeciąć i przewinąć jeden z końców przez otwór.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, osączyć na bibule i posypać cukrem pudrem mieszanym z cukrem waniliowym (po ok 12dag).A takie faworki mogą być? Link do komentarza
edwl Napisano 20 kwietnia 2010 Udostępnij #38 Napisano 20 kwietnia 2010 Na pierwszy rzut oka - tak. Teraz próba kuchenna W każdym razie wielkie dzięki w imieniu swoim i innych faworkożerców Link do komentarza
elutek Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #39 Napisano 28 kwietnia 2010 może kogoś zainspirują moje wypieki - tort wiśniowy i tort orzechowy wiśniowy:ciemny biszkopt nasączony ponczem /mocna, osłodzona herbata z sokiem z cytryny i ze spirytusem/,przełożony ubitą śmietaną /z cukrem/, na dolnym blacie dodatkowo konfitura wiśniowaorzechowy:biszkopt jasny lub ciemny - jak kto woli, również nasączony ponczem, przełożony kremem ze zmielonych orzechów włoskich, masła, żółtek i cukru + kilka kropel aromatu arakowego Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #40 Napisano 28 kwietnia 2010 Cytat może kogoś zainspirują moje wypieki - tort wiśniowy i tort orzechowy Naprawdę ręczne wykonanie Gratuluję Link do komentarza
elutek Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #41 Napisano 28 kwietnia 2010 Cytat Naprawdę ręczne wykonanie Gratuluję dziękuję na razie "nożnie", ale jak zacznę ręcznie to dopiero będzie... Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #42 Napisano 28 kwietnia 2010 Miało być własnoręczne No cóż lapsus linguae Link do komentarza
elutek Napisano 11 grudnia 2010 Udostępnij #43 Napisano 11 grudnia 2010 tort kawowy:ciemny biszkopt, nasączony ponczem z dodatkiem likieru kawowego, przełożony bitą śmietaną, również z likierem kawowymtort jedzie dziś na imprezę, więc nie mam zdjęcia w przekroju... Link do komentarza
daggulka Napisano 11 grudnia 2010 Udostępnij #44 Napisano 11 grudnia 2010 piękny ten tort ..... i na pewno pycha .... aż mi ślinka cieknie .... Link do komentarza
elutek Napisano 18 lutego 2011 Udostępnij #45 Napisano 18 lutego 2011 mój dzisiejszy wypiek, biszkopt z brzoskwiniami, przełożony masą kokosową i bitą śmietaną Link do komentarza
daggulka Napisano 18 lutego 2011 Udostępnij #46 Napisano 18 lutego 2011 Ela .... i jak tu się przy Tobie odchudzać? Czy Ty wiesz ile mi na sam widok cukier podskoczył? muszę coś zjeść ... koniecznie Link do komentarza
elutek Napisano 18 lutego 2011 Udostępnij #47 Napisano 18 lutego 2011 no to jeszcze torcik morelowo-sernikowy biszkopt przekrojony, nasączony ponczem, przełożony masą z serków homo+morelowa galaretka + bita śmietanai suszone morele namoczone wcześniej w likierze morelowym Link do komentarza
elutek Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #48 Napisano 5 kwietnia 2011 "szachownica" /czy ktoś w ogóle tu jeszcze piecze? ? / Link do komentarza
Draagon Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #49 Napisano 5 kwietnia 2011 Ja piekę ale tylko pizze, chleby i bułki - przy twoich ciastach to mogę sie schować Link do komentarza
elutek Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #50 Napisano 5 kwietnia 2011 Cytat Ja piekę ale tylko pizze, chleby i bułki "tylko" ? wg mnie to duża umiejętność Draagon, jeśli masz sprawdzony przepis na zakwas do wypieku chleba/bułek - to proszę o podzielenie się najlepiej tutaj: https://forum.budujemydom.pl/domek-chlebkie...nacy-t9364.html Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się