Skocz do zawartości

Popisowe wypieki


Recommended Posts

Napisano
Cytat

Takiego tematu jeszcze nie widziałam tutaj, więc piszę icon_smile.gif

Podzielcie się swoimi przepisami na pyszne ciasta, które powalają gości na kolana icon_smile.gif


http://www.wielkiezarcie.com/recipe22719.html Robię to ciasto co jakiś czas, znika w jeden dzień. Polecam - pycha!! Chcąc jednak "powalić gości na kolana" dodałem parę razy zamiast 200 ml. wódki , 300 ml. spirytusu... To jest to, ale nie dla dzieci icon_wink.gif
Napisano
Cytat

http://www.wielkiezarcie.com/recipe22719.html Robię to ciasto co jakiś czas, znika w jeden dzień. Polecam - pycha!! Chcąc jednak "powalić gości na kolana" dodałem parę razy zamiast 200 ml. wódki , 300 ml. spirytusu... To jest to, ale nie dla dzieci icon_wink.gif


Sorki. Ty jesteś facetem nie?!
I pieczesz, gotujesz, sprzątasz w kuchni?!
Czy Twoja żona wie jaki ma SKARB?!
Podziwiam TAKICH facetów.
Wielki SZACUN.
Napisano
Cytat

Sorki. Ty jesteś facetem nie?!
I pieczesz, gotujesz, sprzątasz w kuchni?!
Czy Twoja żona wie jaki ma SKARB?!
Podziwiam TAKICH facetów.
Wielki SZACUN.


Z tym sprzątaniem to cię trochę poniosło, za resztę dzięki. icon_biggrin.gif A swoją drogą , mamy zbyt mało czasu aby się boksować tzw. podziałem obowiązków...
Napisano
Wróćmy do szałowych ciast? Chętnie poczytam, bo jeśli chodzi o praktykę, to raczej mam dwie lewe rączki. Wolę pastwić się nad mięskiem icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Piękne Panie! Przystojni Panowie! Może jeszcze jakieś cudowne ciasto?


Ok. Aby temat nie zamarł dorzucę przepis na ciasto, które właśnie robię, które zawsze się udaje, nie wymaga specjalnych zabiegów typu " mieszaj tylko w jedną stronę". Nie ma nazwy, do wykonania potrzebne są dwie duże blachy i dwie godziny czasu.
( 1 )
1 szklanka mąki
3\4 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 jajo + szczypta soli
1 łyżeczka sody (płaska)
1 łyżka octu
2 łyżki zmielonego maku (pełne)

( 2 )
1 szklanka mąki
3\4 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 jajo + szczypta soli
1 łyżeczka sody (płaska)
1 łyżka octu
2 łyżki kakao (czarne)

( 3 )
1 szklanka mąki
3\4 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 jajo + szczypta soli
1 łyżeczka sody (płaska)
1 łyżka octu
1 szklanka bakalii (rodzynki , orzechy , morele , migdały)

( wszystkie tak samo )
Jajo utrzeć z cukrem i śmietaną (dokładnie) , dodać mąkę z sodą i makiem
( 2 – kakao , 3-bakalie ),na końcu dodać ocet. Upiec w 180st.C.

KREM
1 szklanka cukru
3 jaja
1 szklanka mleka
1.5 łyżki mąki
masło lub miękka margaryna
kieliszek spirytusu
olejek rumowy
Mleko zagotować , dodać wymieszane : jaja , cukier , mąkę . Powstały budyń
wystudzić do temp. ok 30 st.C , dodać masło , olejek i spirytus. Przełożyć placki kremem .
Na wierzch wylać polewę.
Uwaga! Śmietana ma być 18% gęsta (nie podrabiana).
Mak ma być zmielony na sucho.
Ciasta piec na pergaminie !! Po wystudzeniu ciasto wyjąć z blachy i delikatnie zdjąć pergamin.
Czas pieczenia to ok. 25 min. dla każdego placka.
Najlepiej smakuje po 2- 3 dniach.
SMACZNEGO!!!
Napisano
Włśnie jestem w trakcie robienia ulubionego ciasta moich chłopaków icon_smile.gif

PRZEKŁADANIEC jest prosty, dość szybki, bez pieczenia i pychaaa icon_wink.gif

Składniki:

herbatniki (ok 9 paczek)
śmietana 30% 1/2 litra - ubijamy z 2 łyżeczkami rozpuszczonej ostudzonej żelatyny
tofi (gotowe albo mleko słodkie skondensowane gotujemy w puszcze 2godz. 10 min)
wiórki kokosowe
gorzka czekolada
KREM (jak do karpatki)
gotujemy pół litra mleka;
miksujemy 2 całe jaja + 2 zółtka+ 1/3 szkl. cukru+cukier waniliowy + 1/3 szkl. maki + duza łyzka maki ziemniaczanej;
zmiksowane skadniki wlewamy na wrzące mleko i mieszamy aż zgęstnieje jak budyń, zostawiamy do wystygniecia
do zimnej masy dodajemy 2/3 kostki masła i miksujemy.

No i przekładamy:

herbatniki ( mi na moją tace wchodzi 21szt.)
krem
herbatniki
tofi
herbatniki
ubita śmietana
wiórki kokosowe
starta czekolada

Smacznego!!!

Ps ciasto należy do tych najsłodszych.
Napisano
Przed chwilą skończyłam pyszne ROGALICZKI icon_smile.gif

Składniki:
2 całe jajka
1/2 kg mąki przennej
1 margaryna
1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
5 dkg drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ dżem, cukier lub suchy mak

Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować i podzielić na 12 kawałków (w sumie 48 rogalików). Zawinąć z dżemem, posmarować wodą i posypać cukrem lub makiem. Układać na blaszkę. Zostawić, aby podrosły. Piec na złoty kolor.

Smacznego icon_smile.gif
Napisano
Rogaliczki są pycha icon_wink.gif przepis sprawdzałam już nie jeden raz ;P ale proponuję zrobić wszystko x2 (z 1 kg mąki), bo 48 sztuk rozejdzie się błyskawicznie jak posmakują icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Muszę namówić żonę na ten przepis. Moja babcia piekła przed laty rogaliki drożdżowe. Do dzisiaj czuję ich smak na podniebieniu icon_smile.gif


Sam spróbuj icon_smile.gif
Napisano
Tym razem może zaproponuję coś szybkiego, prostego i pysznego icon_wink.gif
Ciasto, które (od swego koloru) nazywany:

SHREK

Pieczemy biszkopt, taki jaki lubimy icon_wink.gif mogą też być kupione biszkopty.

Gotujemy budyń waniliowy lub śmietankowy na zielonym soku, np. Kubuś lub Pysio.
Proponuję 2 małe soki (0,3 l) i 2 budynie lub 1 l soku i 3 budynie. Wszystko zależy do tego ile mamy miejsca w formie icon_wink.gif

Układamy luźno delicje o dowolnym smaku.

0,5 l śmietany kremówki 30% ubijmy z zieloną galaretką rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody. Można dodać też trochę cukru-pudru.
Rozkładamy bardzo dokładnie krem, do brzegów i rogów formy (aby galaretka - kolejna warstwa - nie wsiąkła w ciasto).

Kiedy śmietana zgęstnieje zalewamy wszystko 2 zielonymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szkl. wody.

SMACZNEGO icon_smile.gif
Napisano
Układamy wszystko ładnie warstwami, dokładnie w takiej kolejności w jakiej napisałam:

Pieczemy biszkopt lub na dnie formy układamy biszkopty, na to wylewamy ugotowany ciepły budyń na soku. Kiedy przestynie układamy na nim delicje. Ubijamy śmietanę z galaretką i wylewamy, dokładnie rozprowadzamy do brzegów blaszki. Kiedy zastygnie zalewamy galaretkami.

Czekamy... i jemy icon_wink.gif
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Moja babcia robiła super faworki. Niestety przepis się nie zachował, bo byłem za głupi, żeby wpaść na pomysł, że kiedyś się skończą icon_sad.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Półtora kilo białego sera
Do tego żółtek tuzin
Kostkę masła i do miksera
By się czas nie dłużył
Białka w pianę biję... bez sumienia
Cukru szklankę i jej połowę
Proszek do pieczenia
Dwa budynie waniliowe
Dorzucam rodzynki
Pomarańczy starte skórki
Wycieram się z cieknącej ślinki
I dalej, to już z górki
Brytfannę masłem smaruję
By nie popsuć sernika
Bułką tartą ją posypuję
I na godzinę do piekarnika
Sto osiemdziesiąt stopni
Zezłoci go prześlicznie
Naleję Tokaju kilka kropli
I już jest idyllicznie
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Składniki:
2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka,
3 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki makie ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
szklanka cukru kryształu,
30 dag masła,
25 dag kokosu,
4 krakersów,
1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku.

W 1/2 szklanki mleka roztopić żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.

Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.

Na desce położyć papier do ciasta, na nim nałożyć 1 paczkę krakersów (10dag), nałożyć masę i znów krakersy - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.

Po schłodzeniu ciastem możemy poczęstować naszych domowników i gości:)

o ile wcześniej sami tego nie zjemy

smacznego
Napisano
* smalec do smażenia 1 kg
* śmietana 50-100 ml
* cukier puder 5 dag
* spirytus lub wódka conajmniej 40% 1 kieliszek
* sól 1 szczypta
* mąka pszenna tortowa 25 dag
* masło 1 łyżeczka
* żółtka 3 szt
* cukier puder 12 dag
* cukier waniliowy 12 dag

Mąkę przesiekać z masłem, dodać żółtka, 5dag cukru pudru, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany (kwaśnej)aby ciasto było miękkie,ale elastyczne(jak na makaron).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę. Następnie po tym czasie "wybijać" je wałkiem, aż utworzą sie pęcherzyki.
Rozwałkować na cienkie plastry i wycinać radełkiem lub nożem paski. Każdy z nich przeciąć i przewinąć jeden z końców przez otwór.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, osączyć na bibule i posypać cukrem pudrem mieszanym z cukrem waniliowym (po ok 12dag).



A takie faworki mogą być?
Napisano

może kogoś zainspirują moje wypieki - tort wiśniowy i tort orzechowy icon_smile.gif

03a9c65420c7f1acmed.jpg
b6cb64173b5c1be1med.jpg



d29bbe03ad033519med.jpg

wiśniowy:
ciemny biszkopt nasączony ponczem /mocna, osłodzona herbata z sokiem z cytryny i ze spirytusem/,
przełożony ubitą śmietaną /z cukrem/, na dolnym blacie dodatkowo konfitura wiśniowa

orzechowy:
biszkopt jasny lub ciemny - jak kto woli, również nasączony ponczem, przełożony kremem ze zmielonych orzechów włoskich,
masła, żółtek i cukru + kilka kropel aromatu arakowego

  • 7 miesiące temu...
Napisano

tort kawowy:
ciemny biszkopt, nasączony ponczem z dodatkiem likieru kawowego,
przełożony bitą śmietaną, również z likierem kawowym

tort jedzie icon_wink.gif dziś na imprezę, więc nie mam zdjęcia w przekroju...

0a4c9c479493c8bcmed.jpg

  • 2 miesiące temu...
Napisano
no to jeszcze torcik morelowo-sernikowy icon_wink.gif

biszkopt przekrojony, nasączony ponczem, przełożony masą z serków homo+morelowa galaretka + bita śmietana
i suszone morele namoczone wcześniej w likierze morelowym

DSC01446.jpg

  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • jeszcze jedno pytanko.   Czy przy waskim i dlugim grzejniku ma jakies znaczenie czy jest podlaczony od dolu czy gora - dól ??  
    • Matko moja, instalacja bez zaworów??? To kto ją, kuwwa wykonywał? Hydraulik czy zamiatacz ulic?
    • Zmiękczacz HELIX 20 Uruchom pełną regenerację z solą wysokiej jakości. Dezynfekuj żywicę środkiem jak Res-Up lub chlor (zgodnie z instrukcją producenta – sprawdź manual). Jeśli to nie pomoże, wezwij serwisanta od zmiękczaczy.   Filtry: Wymień wszystkie (siatkowy, mechaniczne, węglowy) – nawet jeśli niedawno, bo mogą być skolonizowane. Rozważ dodanie filtra UV po zmiękczaczu na bakterie.   Rury i podgrzewacz  przepłucz całą instalację, otwórz wszystkie krany na 10-15 min.
    • Rzeczywiście, ogólna zasada działania jest mniej więcej taka, jak Pan opisał. Najpierw powietrze dostaje się do wnętrz (pokoi) przez nawiewniki w oknach i inne nieszczelności. Następnie powietrze przepływa przez pokoje do kuchni i łazienki, czyli pomieszczeń, w których znajduje się wyciąg. Tam pionowymi kanałami wentylacyjnymi ulatuje na zewnątrz.  Żeby wentylacja, czyli po prostu wymiana powietrza, działała muszą równocześnie funkcjonować trzy czynniki: - sprawny nawiew;  - skutecznie działający wyciąg;  -swobodny przepływ powietrza pomiędzy nawiewem i wyciągiem.    W tym konkretnym przypadku do sprawdzenia jest kilka rzeczy. 1. W drzwiach do łazienki nie ma otworów, ale czy te drzwi są podcięte nad podłogą? Na ile często te drzwi pozostają niedomknięte? Bo gdy są niedomknięte to powietrze przepływa w miarę swobodnie.  2. Proszę sprawdzić, używając zapalonej świecy lub zapałki, czy w łazience jest ciąg w kierunku kratki wentylacyjnej, ale przy wyłączonym wentylatorze. Jeżeli go nie ma to znak, że wentylacja w łazience jest niesprawna.  3. Okna można wymieniać na nowe z nawiewnikami. Tu kluczowe jest aby nawiewniki po prostu były.   
    • Niestety nie ma możliwości odcięcia tej zaślepionej części instalacji ponieważ wymagałoby to niszczenia świeżo wykończonego domu. Instalacja jest z cyrkulacją c.w.u. Układ jest z rurami i od nich na trójnikach odgałęzieniami na poszczególne krany.    Tak jak pisałem. Ta woda zaraz za wodomierzem nie ma tego nieprzyjemnego zapachu.   Czy przyczyną może być problem ze zmiękczaczem? Faktycznie jakby się zawiesił i przez jakieś 2 miesiące praktycznie nie zużył wsypanej soli. Zaglądałem kilkukrotnie do niego ale dopiero po takim czasie zastanowił mnie fakt, że tej soli prawie nie ubywa.   Czy istnieje jakiś sposób na samodzielne "przepłukanie" instalacji jakąś chemią, która ją wyczyści i zdezynfekuje? Może to będzie jakieś rozwiązanie problemu?
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...