Skocz do zawartości

Popisowe wypieki


Recommended Posts

Napisano
Cytat

Jezeli jakis przepis Tobie nie wyjdzie to można go z czystym sumieniem wyp.....ć


mnie też się czasem zdarza co nieco wyp...ć icon_lol.gif

Cytat

Ela no Ty to jesteś.....aleś narobiła.....normalnie Cię podziwiam.....Tobie to się chyba nudzi....a ten wykład o kulturach bakterii.....bezcenny dzięki icon_biggrin.gif
to jeszcze napisz, które lepsze w smaku icon_biggrin.gif



Ewa, trudno powiedzieć, zależy co kto lubi, te gawla takie konkretniejsze są, twardsze, ale też kruche,
te moje bardzo kruche, aż sypkie w tej kruchości...


Cytat

Dlaczemu Ty bliżej mnie nie mieszkasz?!?! icon_cry.gif icon_cry.gif


:bezradny: też żałuję, 3/4 tego chrustu zostało, rozdać muszę...
  • 4 miesiące temu...
Napisano
na czasie: bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze "udające się" ciasto z owocami

składniki:
4 jaja
szklanka cukru (może być 3/4 szklanki + cukier wanilinowy)
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu do ciasta

jaja zmiksować z cukrem, dodać olej, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i aromat, zmiksować
wyłożyć do formy, na górę dowolne owoce i piec ok. 50 minut w 175st.

DSC01446.jpg




DSC01446.jpg




DSC01446.jpg




i na deser Panna Cotta, z torebki... icon_mrgreen.gif icon_wink.gif

DSC01446.jpg



Napisano
gratuluje nawet nie dobijaj mnie mozesz w jakim EURO w dziedzinie cukiernictwa startował mielibysmy pólfinał na bank a mysle ze i mistrzostwo
Napisano
Cytat

gratuluje nawet nie dobijaj mnie mozesz w jakim EURO w dziedzinie cukiernictwa startował mielibysmy pólfinał na bank a mysle ze i mistrzostwo


gawel, proszę Cię icon_lol.gif to ciasto każde małe dziecko zrobi i się uda icon_smile.gif
Napisano
Cytat

gawel, proszę Cię icon_lol.gif to ciasto każde małe dziecko zrobi i się uda icon_smile.gif


Przy moich zdolnościach nie byłabym taka pewna icon_redface.gif icon_lol.gif

Eluś, jak już do tego K. się wybiorę to proszę jakieś takie kulinarne cudo od Ciebie icon_mrgreen.gif
Napisano
Cytat

Przy moich zdolnościach nie byłabym taka pewna icon_redface.gif icon_lol.gif

Eluś, jak już do tego K. się wybiorę to proszę jakieś takie kulinarne cudo od Ciebie icon_mrgreen.gif


przyjedź to sobie sama upieczesz icon_lol.gif trochę porzeczek na krzaku zostało, śpiesz się icon_wink.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Bananowiec

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek, delikatnie wymieszać. Upiec.

Masa bananowa:
20 dag masła
3/4 szkl cukru pudru
3 żółtka
1 kg bananów
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl wody
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i tężejącą galaretkę. Wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Masa białkowa:
3 białka
3/4 szkl cukru
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl wody
Białka ubic z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę bananową.

Na masę białkową można ułożyć plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową.



zrobiłam, super ciasto na obecne upały icon_smile.gif
/na biszkopt 1/2 szklanki mąki wydało mi się za mało i dałam całą szklankę/




DSC01446.jpg





DSC01446.jpg

  • 2 miesiące temu...
Napisano
paluchy wiedźmy

Składniki:

225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
1 jajko
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki obranych migdałów
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną, mi jak widać urosły aż za bardzo),
na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.

Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC

51100a041c80e57emed.jpg

77d1805744b6cbf7med.jpg

eab683ee7300a8c6med.jpg
Napisano
icon_eek.gif to fakt a jaby się wzięła za palce erotyczne o kurcze icon_redface.gif icon_redface.gif icon_redface.gif

W sumie to mogę udostępnić "foremke" icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Napisano
Cytat

icon_eek.gif to fakt a jaby się wzięła za palce erotyczne o kurcze icon_redface.gificon_redface.gificon_redface.gif

W sumie to mogę udostępnić "foremke" icon_mrgreen.gificon_mrgreen.gificon_mrgreen.gificon_mrgreen.gif


8d9b9f4ae859d2b9med.jpg

foremki jak widać można kupić, ale podobno nie ma to jak oryginał... więc może na KulKę?... icon_wink.gif
Napisano
Cytat

8d9b9f4ae859d2b9med.jpg

foremki jak widać można kupić, ale podobno nie ma to jak oryginał... więc może na KulKę?... icon_wink.gif


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
To tak jakby kto fujowe ciasto chciał upiec icon_confused.gif
  • 2 tygodnie temu...
  • 5 tygodnie temu...
Napisano
Pomykam w te pędy po prośbie - tak se myśle, że może bym tort upiekła w sobotę .... jeno ja kompletne beztalencie kulinarne jestem , no i nigdy w życiu nie robiłam nic z biszkoptem - o biszkopcie wiem tyle, że czasem mi sie przewija wzrokowo jak na półkach w sklepie leży icon_redface.gif icon_lol.gif
Możecie mnie poratować jakimś dziecinnie prostym przepisem na tort? i może jeszcze na jakieś ciasto też niezbyt skomplikowane icon_rolleyes.gif , nie wiem czy czasu nie szkoda bo może się okazać, że w koszu wyląduje, ale spróbować nie zaszkodzi ... icon_rolleyes.gif
Będę dźwięczna ... tak patrzyłam na te elutkowe torty wcześniej, ale chyba nie jestem w stanie aż takiego arcydzieła stworzyć icon_redface.gif
Napisano
Cytat

Pomykam w te pędy po prośbie - tak se myśle, że może bym tort upiekła w sobotę .... jeno ja kompletne beztalencie kulinarne jestem , no i nigdy w życiu nie robiłam nic z biszkoptem - o biszkopcie wiem tyle, że czasem mi sie przewija wzrokowo jak na półkach w sklepie leży icon_redface.gif icon_lol.gif
Możecie mnie poratować jakimś dziecinnie prostym przepisem na tort? i może jeszcze na jakieś ciasto też niezbyt skomplikowane icon_rolleyes.gif , nie wiem czy czasu nie szkoda bo może się okazać, że w koszu wyląduje, ale spróbować nie zaszkodzi ... icon_rolleyes.gif
Będę dźwięczna ... tak patrzyłam na te elutkowe torty wcześniej, ale chyba nie jestem w stanie aż takiego arcydzieła stworzyć icon_redface.gif



Daga tu masz przepis na biszkopt (sprawdzony) http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii

ja niecierpie przekrawac biszkoptow, wiec albo wynajmuje do tego meza, albo pieke biszkopt na 2 zwyklych blachach (o tych samych wymiarach) i pozniej kroje je na pol (wtedy wychodzi prostokatny, albo kwadratowy tort, ale mi ten ksztalt w niczym nie przeszkadza).

Co do kremow, to bardzo nie lubie tych maslanych. Jesli jestes kulinarnym antytalenciem, to najlatwiej zrobic krem jak do ptasiego mleczka; rozpuscic 1 galaretke o ulubionym smaku w 3/4 szkl. goracej wody, ostudzic. 500 ml smietany kremowki ubic. najpierw wlozyc lyzke ubitej smietany do zimnej galaretki, wymieszac, a dopiero pozniej wlac do reszty smietany i chwile zmiksowac (to zapobiega zwazeniu sie masy). do tego mozesz uzyc ulubionych owocow, pasujacych do galaretki (truskawki, brzoskwinie z puszki, maliny, itp.)

Jesli lubisz maslane kremy, to mozesz zrobic taki jak do karpatki. ugotowac budyn (2 budynie+ 2 lyzki maki ziemniaczanej na 1 litr mleka, cukier wg upodoban), ostudzic (przykryc folia spoz. zeby sie kozuch nie zrobil), ubic kostke masla na puszysta mase i polaczyc z budyniem.

a przepis na proste ciasto zaraz dorzuce (wrzucasz wszystko do blendera i gotowe)icon_smile.gif

P.S jak chcesz to mam tez wymyslniejsze przepisy, ale prosilas o te najprostsze, wiec takie zapodalam

http://cheesecakesserniki.blogspot.com/201...yli-ciasto.html

w tym przepisie fruktoze mozna zastapic zwyklym cukrem (ja daje 3/4 szkl cukru). pieke je w korytku. zapewniam, ze fasola jest niezbedna, ciasto jest wilgotne i pyszne (smakuje normalnie, nie czuc fasoli).
Napisano
Cytat

Pomykam w te pędy po prośbie - tak se myśle, że może bym tort upiekła w sobotę .... jeno ja kompletne beztalencie kulinarne jestem , no i nigdy w życiu nie robiłam nic z biszkoptem - o biszkopcie wiem tyle, że czasem mi sie przewija wzrokowo jak na półkach w sklepie leży icon_redface.gif icon_lol.gif
Możecie mnie poratować jakimś dziecinnie prostym przepisem na tort? i może jeszcze na jakieś ciasto też niezbyt skomplikowane icon_rolleyes.gif , nie wiem czy czasu nie szkoda bo może się okazać, że w koszu wyląduje, ale spróbować nie zaszkodzi ... icon_rolleyes.gif
Będę dźwięczna ... tak patrzyłam na te elutkowe torty wcześniej, ale chyba nie jestem w stanie aż takiego arcydzieła stworzyć icon_redface.gif


Wiec tak ja nie toleruje przepisów z mąka ziemniaczaną biszkopt to nie kluski sląskie i wyjdzie gniot mam za to przepis niezawodny Mojej Mamy oto on:

Składniki

4 jajka
4 łyżki z czubkiem cukru
4 łyżki z czubkiem mąki tortowej 450-480 (byle nie krupczatka)
cukier waniliowy
łyżeczka z małym czybkiem proszku do pieczenia
szczypta soli

włączyć piekarnik na 190 st
włożyć na dno tortownicy papier do pieczenia "przyciąć " obrączką nadmiar papieru , wysmarować tortownice olejem
z białek ubić pianę (ze szczypta soli na drut) ok 5-7 min
dodawać po łyżce cukier cały czas mikser gaz do dechy i cukier waniliowy tez dodać
następnie po 1 żółtku i po łyżce mąkę i proszek (przy mące zmniejszyć bieg) żeby sie nie zapylić
wlewamy ciasto do tortownicy rozprowadzamy łopatką bo gęste wychodzi
pieczemy ok 20 minut

i teraz tak z 4 jajek to wyjdzie zgrabny torcik w tortownicy takiej około 22 cm w większej to można owszem z 6 zakrecić ale bezpieczniej ze względu na ewentualny zakalec upiec 2 niższe biszkopty każdy z 3 jaj i wtedy wyjdzie torcisko kosmiczne z 4 placków (przepis jest prosty na 1 jajko 1 łyżka cukru i jedna łyżka mąki) proszek na oko 1 łyżeczka na 4 jajka jak do rolady to bez proszku pieczesz na duzoxnej blasze tez na papierze.
Aha do tortu pieczemy biszkopt z 1-2 dni wcześniej żeby trochę zczerstwiał i tak nasaczenie robisz Jak chcesz przepis na kremy to służę (byle nie z budyniu bo juz mam zatwardzenie na samą myśl)
Powodzenia
Napisano (edytowany)
Cytat

Wiec tak ja nie toleruje przepisów z mąka ziemniaczaną biszkopt to nie kluski sląskie i wyjdzie gniot



icon_eek.gif moje sa zawsze puszyste i miekkie. to babek piaskowych w ogole nie jadasz? coz, co dom to inna szkola i inne podniebienie. jak mawia klasyk: gust jest jak doopa, kazdy ma swoja icon_lol.gif

ja za to nie toleruje biszkoptu z proszkiem do piecz. prawdziwy biszkopt zawiera tyle jajek, ze powinien wyrosnac sam. to tak samo jak gwalcic ciasto do karpatki proszkiem. Edytowano przez solange63 (zobacz historię edycji)
Napisano
A babki piaskowe zawsze mama z zakalcem wiec nie robie a biszkopt jeszcze nigdy mi się nie nie udał
Napisano
taki tort wykonalam na urodziny mojej corki. fotka z telefonu, wiec bez rewelacji. talentu do zdobienia tez nie mam, ale jakos poszlo. zwykly biszkopt z bita smietana przekladany owocami i czekolada.

Brak obrazka
Napisano
Cytat

bardzo ładny apetyczny i niebanalny gratuluje icon_wink.gif



dziekuje, szczegolnie za to ladny icon_biggrin.gif ja za grosz nie mam zdolnosci plastyczno- manualnych, wiec moje wypieki (przewaznie) sa smaczne, ale za bardzo "nie wygladaja" icon_wink.gif powiedzmy, ze sa wykonane w stylu minimalistycznym icon_lol.gif
Napisano
akurat icon_razz.gif fałszywa skromność jak mowie że ładny to ładny jakby tak nie bylo to bym napisał ze na pewno smaczny icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

akurat icon_razz.gif fałszywa skromność jak mowie że ładny to ładny jakby tak nie bylo to bym napisał ze na pewno smaczny icon_biggrin.gif



a smaczny owszem, to bez dyskusji icon_mrgreen.gif no i zeby nie bylo, jak moj maz bedzie kiedys czytac, ON ROWNIEZ POMAGAL OZDABIAC (zamoczyl w tym chyba jeden palec icon_wink.gif). o ile mnie pamiec nie myli, to wybieral plasterki truskawek o podobnych rozmiarach i ulozyl "ramke" icon_cool.gif
Napisano
No to fajnie szczerze ja tez zawsze torty dekoruje bo lubię i chyba umiem , sek w tym że juz nie mam dla kogo piec i tortownice i blaszki zardzewiały icon_cry.gif , cóż wszystko w życiu przemija.... nawet i to
Napisano
Gawel nie strasz, bo dla mnie gotowanie i pieczenie to czysta przyjemnosc i moglabym caly czas. Najlepiej jak ma sie "testerow", ktorzy pochwala udana robote, ale mysle, ze gdybym takich nie miala, to robilabym dla siebie (tylko wtedy istnieje realne zagrozenie szybkiego rozrostu cielska).

Ja mysle, ze nie wszystko przemija (przynajmniej nie bezpowrotnie), ale sa stany zawieszenia i trzeba to po prostu przezyc, zeby isc dalej...

no to strzelilam moralem na odchodne icon_wink.gif ide ogladac film do mezula. dobrej nocy
Napisano
Cytat

taki tort wykonalam na urodziny mojej corki. fotka z telefonu, wiec bez rewelacji. talentu do zdobienia tez nie mam, ale jakos poszlo. zwykly biszkopt z bita smietana przekladany owocami i czekolada.

Brak obrazka



pikny , naprawdę pikny .... wiec postanowiłam .... upiekę sama - nie jakieś tam z torebki icon_lol.gif
i postanowiłam - będzie ananasowy - czy ktoś poratuje jakimś gotowcem na fajną masę do tortu ananasowego? żeby była lekka , nie mdła - czyli chyba maślana odpada ..... plis plis plis icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Daga tu masz przepis na biszkopt (sprawdzony) http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
.


o, znam ten blog icon_smile.gif Dorotka fajnie pisze, i zdjęcia są suuuper icon_smile.gif

ale ten biszkopt, rzucany icon_lol.gif , to raz mi wyszedł, a za drugim razem już nie...



Daga, jeśli o krem chodzi, to proponuję Ci taki lekki, śmietankowy -

2 galaretki /ananasowe? icon_smile.gif / rozpuść w 1/2 litra gorącej wody, odstaw do wystygnięcia

ubij 1 litr śmietany kremówki

połącz - galaretka do ubitej śmietany, lekko wymieszać


jeśli to tort ananasowy, z ananasami z puszki, to warto choć trochę tym syropem nasączyć biszkopt


aha - zawsze możesz zrobić mufinki icon_mrgreen.gif icon_wink.gif


a co do "jakieś inne ciasto" to polecałabym murzynka, mam taki przepis od Kuleczki z FM,
za chwilę poszukam to wkleję...
on naprawdę ZAWSZE się udaje, jest tak nieskomplikowany i szybki w przygotowaniu




łatwy icon_wink.gif murzynek


2 szklanki mąki
3 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu /nie musi być, ale dodaje fajnego smaku/
słoik obojętnie jakiego dżemu
no i polewa czekoladowa na górę /ze sklepu - jest najpewniej ;)/


i teraz obszerny proces przygotowania icon_smile.gif

zmiksować wszystko razem OPRÓCZ DŻEMU, dżem dodać na końcu


piec ok. 50 minut w temp. 180 st.
Napisano
Cytat

pikny , naprawdę pikny .... wiec postanowiłam .... upiekę sama - nie jakieś tam z torebki icon_lol.gif
i postanowiłam - będzie ananasowy - czy ktoś poratuje jakimś gotowcem na fajną masę do tortu ananasowego? żeby była lekka , nie mdła - czyli chyba maślana odpada ..... plis plis plis icon_smile.gif



dziekuje icon_smile.gif

co do tortu ananasowego, to ma byc dla doroslych, czy dzieciaki tez?

z tego przepisu mozesz zasiegnac inspiracji (szczegolnie na krem, mi smakuje bardziej, niz maslane). no i jak dla dzieciakow, to pominac alkohol (chociaz ja uwielbiam malibu....mmm... az mi slina cieknie na sama mysl). chyba zrobie ten torcik w formie zwyklego ciasta: biszkopt, krem, masa ananasowa- zawsze mniej roboty, a smak ten sam icon_wink.gif

http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...da/przepis.html
Napisano
Cytat

ale ten biszkopt, rzucany icon_lol.gif , to raz mi wyszedł, a za drugim razem już nie...



oooo .... kurcze ... nie mogę sobie pozwolic na nieudanie się, bo więcej szans niż jedna nie bedzie icon_redface.gif ... dacie jakiś przepis na biszkopt który nawet takim tłukom kulinarnym jak ja wychodzi? icon_lol.gif
za przepisy pozostałe bardzo dziękuję - jesteś aniołem, Eluś :hug:


Cytat

dziekuje icon_smile.gif

co do tortu ananasowego, to ma byc dla doroslych, czy dzieciaki tez?

z tego przepisu mozesz zasiegnac inspiracji (szczegolnie na krem, mi smakuje bardziej, niz maslane). no i jak dla dzieciakow, to pominac alkohol (chociaz ja uwielbiam malibu....mmm... az mi slina cieknie na sama mysl). chyba zrobie ten torcik w formie zwyklego ciasta: biszkopt, krem, masa ananasowa- zawsze mniej roboty, a smak ten sam icon_wink.gif

http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...da/przepis.html



bardzo wielkie dzięki za podpowiedzi i za link , bedę energicznie studiować wieczorkiem jak bede miała chwilkę wolnego czasu icon_wink.gif
Napisano (edytowany)
czytam, czy tam , czytam ..... myślę, myślę, myślę.... i tak dopytam ja - laik, proszę się ze mnie nie śmiać icon_redface.gif

Cytat

ubij 1 litr śmietany kremówki



to ma być taka 30%?
ubija się toto do jakiej konsystencji? to ma być jak bita śmietana- w sensie "na sztywno" icon_eek.gif
i nie słodzi się - tylko te galaretki wystarczą?
a ananasy lepiej pokroić w kostkę czy zmiksować i dodać do tej masy?
kiedy będę wiedziała, że masa jest gotowa do nałożenia- od razu po wymieszaniu z galaretkami czy musi trochę stężeć w lodówce?
a, i jeszcze - tą masa przekładam biszkopt - ale też się nią obkłada tort z każdej strony ? nie ocieknie? wystarczy jej? icon_redface.gif

jezus maria .... może lepiej kupić zalamka.jpg


Cytat

dziekuje icon_smile.gif

co do tortu ananasowego, to ma byc dla doroslych, czy dzieciaki tez?

z tego przepisu mozesz zasiegnac inspiracji (szczegolnie na krem, mi smakuje bardziej, niz maslane). no i jak dla dzieciakow, to pominac alkohol (chociaz ja uwielbiam malibu....mmm... az mi slina cieknie na sama mysl). chyba zrobie ten torcik w formie zwyklego ciasta: biszkopt, krem, masa ananasowa- zawsze mniej roboty, a smak ten sam icon_wink.gif

http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...da/przepis.html



zajrzałam .... nie wiem czy dostanę na mojej wsi mleko kokosowe , że o likierze nie wspomnę :bezradny: ... ale pomysł żeby smak ananasa urozmaicić kokosem rewelacja - chyba kupię wiórki i jak już obsmaruję masą boki i wierzch to obsypię tymi wiórkami - co myślisz?
ewentualnie jeszcze mogę poszukać czegoś w smaku kokosowego (jakiś skoncentrowany sok?) i posmarować biszkopt , też powinno coś smaku kokosa dostać ... tak myślę, ale mogę się mylić icon_lol.gif

jeszcze trza wymyślić jak toto ozdobić z zewnątrz i czym :scratching:

Cytat

Wiec tak ja nie toleruje przepisów z mąka ziemniaczaną biszkopt to nie kluski sląskie i wyjdzie gniot mam za to przepis niezawodny Mojej Mamy oto on:



Piotr , dziękuję .... jesteś pewien, że nawet takiemu beztalenciu jak ja wyjdzie? icon_redface.gif
bezpieczniej chyba 2 placki w moim wypadku ukręcić... icon_rolleyes.gif Edytowano przez daggulka (zobacz historię edycji)
Napisano
polecam moj jest szybki i warto uda ci sie z tym ze szykujesz skladniki i robisz non stop nie przerywając od zaczecia ubicia do wyjecia z piecyka to jest 35 minut
Napisano
Daga smietana kremowka to minimum 30% (u mnie np. jest tylko 36%), ubijasz az zrobi sie puszysta. musisz uwazac, zeby nie przebic, bo zamiast bitej smietany bedziesz miala maslo. nie slodzi sie tego, slodycz galaretek w zupelnosci wystarczy. z 1 litra+ galaretki spokojnie wystarczy na przelozenie blatow i dekoracje. jesli juz bardzo sie boisz, ze masz za malo kremu, to zawsze oprocz tej masy, mozesz przelozyc 1 blat konfitura/ powidlami czy co tam lubisz. ananasy lepiej pokroic, niz zmiksowac. najlepiej zeby uzyc kremu zaraz po przygotowaniu, wtedy jest najbardziej plastyczny. pozniej robi sie coraz sztywniejszy (galaretka wiaze mase). co do plynu do nasaczenia biszkoptu to swietnie pasowalby party pinacolada (kurde, tylko ja to kupowalam w Polsce z 4 lata temu i nie wiem czy ciagle produkuja).

yyyyy chyba odpowiedzialam na wszystkie pytania, jak o czyms zapomnialam to wal smialo icon_biggrin.gif

p.s. ten sok wyglada tak (ananasowo- kokosowy pyyyyyyyszny)

Brak obrazka
Napisano
Wszystkim wielkie dzięki za pomoc .... mam nadzieję, ze sobie poradzę - będę piekła biszkopt w piątek , a obkładała go w sobotę rano , potrzebny mi będzie na sobotnie popołudnie to akurat zdąży chyba stężeć i powinno być ok icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Wszystkim wielkie dzięki za pomoc .... mam nadzieję, ze sobie poradzę - będę piekła biszkopt w piątek , a obkładała go w sobotę rano



... i zeżrę go zaraz, żeby nie doczekał niedzieli.
Napisano
Cytat

czytam, czy tam , czytam ..... myślę, myślę, myślę.... i tak dopytam ja - laik, proszę się ze mnie nie śmiać icon_redface.gif

to ma być taka 30%?
ubija się toto do jakiej konsystencji? to ma być jak bita śmietana- w sensie "na sztywno" icon_eek.gif
i nie słodzi się - tylko te galaretki wystarczą?
a ananasy lepiej pokroić w kostkę czy zmiksować i dodać do tej masy?
kiedy będę wiedziała, że masa jest gotowa do nałożenia- od razu po wymieszaniu z galaretkami czy musi trochę stężeć w lodówce?
a, i jeszcze - tą masa przekładam biszkopt - ale też się nią obkłada tort z każdej strony ? nie ocieknie? wystarczy jej? icon_redface.gif

jezus maria .... może lepiej kupić zalamka.jpg



Daga, spokojnie... icon_lol.gif

i słuchaj solange - dziewczyna dobrze mówi,
widać, że się zna i przede wszystkim ma tę wiedzę z własnych doświadczeń icon_smile.gif


Napisano
Cytat

i słuchaj solange - dziewczyna dobrze mówi,
widać, że się zna i przede wszystkim ma tę wiedzę z własnych doświadczeń icon_smile.gif



noooo... niejeden zakalec sie w zyciu upieklo icon_redface.gif icon_wink.gif
Napisano
Cytat

uffffff .... wyszło



:yahoo: :hug: :yahoo: no to mi tez ulzylo. dzielnie zaciskalam kciuki i chyba odjelam Ci troche stresu icon_wink.gif

Ty przynajmniej wpadlas na pomysl, zeby podzielic prace. Ja na urodziny corki wstalam rano i stwierdzilam, ze sie wyrobie. biszkopt mi kiepsko wyrosl (wtedy z innego przepisu) i nie dalo sie go przekroic, no to dopiekalam kolejny, zanim wszystko wystyglo, przelozenie kremem, ozdoby, zrobilo sie tak pozno, ze chlodzil sie w lodowce godzine icon_redface.gif niby byl dobry, ale wiadomo, ze jak odstal w lodowce swoje to nabral mocy smakow.
Napisano
Cytat

uffffff .... wyszło, dzięki za link .... rzucanie biszkoptem to od dziś mój ulubiony i jedyny uprawiany sport , spodobało mi się icon_mrgreen.gif
się zmordowałam psychicznie przy tym jakbym co najmniej w teście narodowym IQ startowała icon_lol.gif
jutro jeno przełożyć , ozdobić i finito icon_biggrin.gif


Smok, foty dawej icon_biggrin.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Każda inwestycja budowlana czy instalacyjna, niezależnie od jej skali, powinna być prowadzona w sposób zgodny z prawem, zasadami sztuki budowlanej i dobrymi praktykami branżowymi. Jednym z absolutnie kluczowych elementów takiej realizacji jest rzetelna dokumentacja z prowadzonych prac.   W Raccoon 24 Home od początku naszej działalności przykładamy do tego ogromną wagę. Bo dla nas liczy się nie tylko to, co widoczne na zewnątrz, ale też pełna transparentność i pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem, normami i oczekiwaniami inwestora.   Co powinna zawierać dokumentacja robót instalacyjnych?   Podczas prowadzenia prac instalacyjnych — czy to przy ogrzewaniu, klimatyzacji, wentylacji czy instalacjach wodnych — dokumentacja powinna obejmować: Dziennik budowy lub robót — w przypadku instalacji realizowanych w ramach zgłoszenia lub pozwolenia na budowę. Protokóły z wykonanych prób szczelności — instalacji wodnych, gazowych, wentylacyjnych. Protokoły odbioru częściowego i końcowego — dla każdej wykonanej instalacji. Protokół uruchomienia instalacji — potwierdzający poprawną pracę systemów. Protokół pomiarów i testów eksploatacyjnych — np. wydajności wentylacji, ciśnienia w instalacji C.O., parametrów pracy klimatyzacji. Dokumentację powykonawczą — czyli aktualny rysunek/schemat instalacji z naniesionymi zmianami wykonawczymi.   Kartę gwarancyjną i instrukcję użytkowania urządzeń oraz instalacji. Brak tych dokumentów to nie tylko problem w przypadku awarii czy reklamacji, ale też ryzyko przy odbiorach technicznych i problematyczne rozliczenia z inwestorem czy deweloperem.     👉 Pobierz wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych (PDF)   Dlaczego dokumentacja jest tak ważna dla Ciebie jako inwestora?   Masz pełen wgląd w zakres wykonanych prac i potwierdzenie, że wszystko odbyło się zgodnie ze sztuką.   Łatwiejsze serwisowanie i eksploatacja — protokoły i dokumentacja powykonawcza pomagają w późniejszych modernizacjach i naprawach. Bezpieczeństwo prawne i techniczne — w przypadku kontroli, odbiorów czy ewentualnych sporów. Możliwość dochodzenia gwarancji — na podstawie podpisanych protokołów i kart gwarancyjnych.   W Raccoon 24 Home masz to w standardzie W naszej firmie każda instalacja objęta jest kompletną dokumentacją powykonawczą i protokolarną. Niczego nie robimy na słowo. Po zakończeniu robót klient otrzymuje komplet dokumentów, w tym:   protokół odbioru końcowego protokół prób szczelności protokół uruchomienia instalacji dokumentację powykonawczą   Dzięki temu masz pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem i przepisami.   Do pobrania — wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych Aby ułatwić inwestorom i wykonawcom właściwe prowadzenie dokumentacji, przygotowaliśmy dla Ciebie gotowy, uniwersalny blankiet protokołu odbioru robót instalacyjnych.       Możesz go wykorzystać przy każdej inwestycji — niezależnie, czy zlecasz nam instalację, czy współpracujesz z inną ekipą. To bezpłatne narzędzie, które pomoże Ci uporządkować dokumentację i zabezpieczyć swoje interesy.   Pamiętaj: instalacja to nie tylko urządzenia i rury w ścianie. To również dokumenty, które chronią Twój budżet i bezpieczeństwo budynku na lata.   W Raccoon 24 Home nie musisz o to prosić — u nas kompletna dokumentacja to standard, a nie dodatkowa opcja.         Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl                       e0bdea_5761a534884c4d0988db213df10adb7f.pdf.pdf
    • Dziś niemal każdy inwestor prywatny i biznesowy, planując budowę domu, halę czy modernizację budynku, zadaje sobie jedno pytanie: kiedy zacznie się zwrot z inwestycji w instalacje? Koszty energii rosną, a systemy ogrzewania, chłodzenia, wentylacji i zasilania to nie tylko kwestia komfortu, ale też realnego wpływu na domowy i firmowy budżet. Problem w tym, że większość firm wykonawczych, kiedy słyszy od klienta hasło „zwrot z inwestycji”, zaczyna dopytywać, kalkulować, wyceniać wersję „podstawową” i „wzmocnioną”, a często finalnie proponuje rozwiązania na styk — takie, które formalnie spełnią wymogi projektu, ale realnie nie zapewnią maksymalnych oszczędności i bezawaryjności przez długie lata.   W Raccoon 24 Home nie pytamy, czy chcesz mieć instalację zoptymalizowaną pod szybki zwrot inwestycji. My od razu robimy instalacje w wersji wzmocnionej. Zawsze. Bez wyjątków. Co to znaczy wzmocniona instalacja?   W praktyce oznacza to, że każdą instalację, jaką wykonujemy — czy to ogrzewanie podłogowe, centralę wentylacyjną, instalację wodną czy systemy zasilania odnawialnego — projektujemy i montujemy w taki sposób, by:   zwiększyć jej trwałość wydłużyć bezawaryjny okres działania zminimalizować straty energii przyspieszyć zwrot inwestycji dzięki oszczędnościom na eksploatacji     Jak to robimy? Na przykład:   W ogrzewaniu płaszczyznowym stosujemy więcej rur niż minimum technologiczne. Dzięki temu system szybciej nagrzewa pomieszczenia, pracuje przy niższych temperaturach zasilania, co zmniejsza zużycie energii i przedłuża żywotność źródła ciepła. Montujemy przewymiarowane emitery ciepła, czyli większe grzejniki lub pętle podłogówki, niż wynika to z obliczeń na styk. Efekt? Lepsza wydajność przy niższym koszcie eksploatacji. System grzeje krócej, rzadziej się załącza, a Ty oszczędzasz na rachunkach.     W instalacjach wodnych i kanalizacyjnych stosujemy większe średnice rur tam, gdzie to ma sens dla bezpieczeństwa i komfortu użytkowania. W wentylacji zawsze przewymiarowujemy kanały i stosujemy lepsze izolacje, co zmniejsza opory przepływu, poprawia wydajność i ogranicza koszty pracy rekuperatora. Po co to wszystko? Żeby Twoje rachunki równały się zero.   W Raccoon 24 Home nie traktujemy instalacji jako zbędnego kosztu, tylko jako realny składnik Twojego domowego lub firmowego bilansu energetycznego. Dzięki odpowiednio zaprojektowanym i wykonanym instalacjom możesz osiągnąć bilans niemal zerowy albo znacząco ograniczyć zapotrzebowanie na energię z sieci. Wielu wykonawców ogranicza się do minimum wymaganego w projekcie lub normach. My wiemy, że warto pójść dalej. Bo im bardziej wydajna i trwała instalacja, tym mniejsze jej koszty eksploatacji i większe oszczędności dla Ciebie.   Zwrot z inwestycji — jak go przyspieszyć?   Kluczem jest odpowiedni mix energetyczny, który nie tylko zapewni Ci niezależność, ale też pozwoli zredukować rachunki praktycznie do zera.   W naszej ofercie możesz połączyć:   pompę ciepła — jako główne źródło ciepła i chłodzenia fotowoltaikę — która zasili pompę ciepła, dom i magazyn energii przydomową elektrownię wiatrową — jako uzupełnienie bilansu w okresach niskiego nasłonecznienia   Taki zestaw pozwala na uzyskanie maksymalnego efektu energetycznego i finansowego. A dzięki temu, że instalacje wykonujemy w wersji przewymiarowanej i wzmocnionej, działają one stabilnie, bez awarii i z wyższą wydajnością przez wiele lat.       Dlaczego inne firmy tego nie robią? Bo liczą na krótkoterminowy zysk i klienta, który nie zadaje pytań. Większość wykonawców chce wykonać usługę możliwie najniższym kosztem własnym, z minimalną ilością materiału, by zwiększyć swoją marżę. My w Raccoon 24 Home patrzymy inaczej. Dla nas liczy się długofalowa relacja i rekomendacje zadowolonych klientów, a to można osiągnąć tylko dzięki jakości i uczciwemu podejściu.     Podsumowanie Jeśli chcesz mieć instalacje, które: działają stabilnie i bezawaryjnie są przewymiarowane, a nie robione „na styk” realnie przyspieszają zwrot z inwestycji pozwalają ograniczyć rachunki do zera to zapraszamy do Raccoon 24 Home.   U nas nie pytamy, czy chcesz mieć wzmocnioną instalację — bo każdą robimy w wersji premium już w standardzie. Tak pracują wykonawcy, którzy naprawdę rozumieją inwestycję w energię i komfort.   Chcesz sprawdzić, jak może wyglądać Twój domowy bilans energetyczny? Skontaktuj się z nami i poznaj propozycję systemu szytego pod Twoje potrzeby.   Usługi Raccoon 24 Home   Instalacje C.O. Instalacje centralnego ogrzewania (C.O.)   Ogrzewanie Ogrzewanie grzejnikowe Ogrzewanie podłogowe   Pompy ciepła Pompy ciepła dla Twojego domu   Kotły gazowe Kotły gazowe kondensacyjne   Klimatyzacja Klimatyzatory Split Klimatyzatory Multi-Split Systemy klimatyzacji VRF Klimakonwektory Przeglądy okresowe klimatyzacji Serwis klimatyzacji   Wentylacja Rekuperacja Wentylacja mechaniczna Kanały wentylacyjne — rodzaje Serwis wentylacji Wentylatory wyciągowe Systemy odciągowe dla hal i garaży   Sterowanie Sterowanie ciepłem   Cennik usług Cennik usług instalacyjnych   O firmie O nas   Kontakt Formularz i dane kontaktowe     Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl
    • W świecie usług budowlanych i instalacyjnych od lat funkcjonują dwa zupełnie różne podejścia do kwestii wycen i rozliczeń z klientami. Z jednej strony mamy wykonawców, którzy nie boją się jasno przedstawiać swoich stawek, otwarcie informują o kosztach poszczególnych usług i uczciwie tłumaczą, z czego wynikają konkretne ceny. Z drugiej — wciąż istnieją firmy, które wyceniają „na oko” przez telefon, a na końcowym etapie realizacji zaskakują klienta dodatkowymi pozycjami na fakturze lub tłumaczą nieuzgodnione wcześniej koszty jako „nieprzewidziane prace dodatkowe”. Ten podział doskonale zna każdy inwestor, deweloper, zarządca nieruchomości czy zwykły klient prywatny, który choć raz zlecał wykonanie instalacji wodnej, elektrycznej, wentylacyjnej czy gazowej. Dlatego w Raccoon 24 Home od samego początku postawiliśmy na pełną przejrzystość i uczciwe zasady współpracy z klientem.     Dlaczego przejrzystość cenowa w usługach instalacyjnych jest tak ważna?   W odróżnieniu od wielu branż, w których ceny można łatwo sprawdzić w cennikach online czy porównać na popularnych porównywarkach, w usługach instalacyjnych sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana. Każda inwestycja ma swoją specyfikę, zakres prac często ustala się indywidualnie, a ceny mogą się różnić w zależności od rodzaju budynku, zastosowanych materiałów, stopnia skomplikowania instalacji czy lokalizacji inwestycji. To sprawia, że niektórzy wykonawcy wykorzystują tę niepewność na swoją korzyść. Podają orientacyjne stawki bez szczegółów, nie pokazują klientowi dokładnego kosztorysu, a podczas realizacji pojawiają się „niespodzianki”, które trudno później zweryfikować. Dlatego uważamy, że uczciwy wykonawca nie ma powodu, by ukrywać swoje ceny. Przeciwnie — powinien udostępniać je w przejrzysty i dostępny sposób, aby klient od samego początku wiedział, ile zapłaci za usługę i z czego wynika dana kwota.   Jak to wygląda w praktyce? Transparentny kalkulator usług instalacyjnych   Właśnie z myślą o klientach stworzyliśmy na stronie Raccoon 24 Home kalkulator usług instalacyjnych. To proste i wygodne narzędzie, które pozwala w kilka chwil sprawdzić orientacyjny koszt wykonania wybranej instalacji lub prac modernizacyjnych. Dzięki temu klient ma możliwość porównania cen różnych usług jeszcze przed kontaktem z naszym doradcą technicznym i może zaplanować swój budżet inwestycyjny bez obaw o późniejsze „niespodzianki”. W kalkulatorze jasno przedstawiamy, jakie elementy składają się na cenę usługi — od kosztów materiałów, przez robociznę, aż po ewentualne dodatkowe prace towarzyszące. Dzięki temu klient wie, za co płaci i może świadomie podjąć decyzję o wyborze konkretnej usługi czy zakresu prac.   Czym różni się uczciwy wykonawca od nieuczciwego?   Różnic jest wiele, ale najważniejsze to: Jasne i przejrzyste wyceny jeszcze przed rozpoczęciem prac. Brak ukrytych kosztów, które pojawiają się na końcowej fakturze. Szczegółowe kosztorysy przedstawiane klientowi do akceptacji. Przejrzyste warunki współpracy, które określają, co wchodzi w zakres usługi, a co wymaga dodatkowych ustaleń.   Stała komunikacja z klientem na każdym etapie realizacji inwestycji.   W Raccoon 24 Home klaklulator właśnie według takich zasad prowadzimy każdą realizację. Naszym celem jest nie tylko wykonanie instalacji na najwyższym poziomie technicznym, ale również zbudowanie zaufania i poczucia bezpieczeństwa u klienta.   Wiemy, że inwestorzy i klienci prywatni mają dość niejasnych wycen, niedomówień i kosztów, które nagle pojawiają się w trakcie realizacji zlecenia. Dlatego pokazujemy pełen kosztorys jeszcze przed podpisaniem umowy, informujemy o wszystkich możliwych dodatkowych opcjach i pozwalamy klientowi samodzielnie sprawdzić ceny w naszym kalkulatorze. Dlaczego inne firmy wciąż boją się udostępniać swoje ceny?   Bo często ich polityka cenowa opiera się na „polowaniu” na nieświadomego klienta. Bez przejrzystego cennika można manipulować wyceną w zależności od sytuacji, nastroju klienta, lokalizacji czy konkurencji w danym rejonie.   My w Raccoon 24 Home uważamy, że takie praktyki powinny zniknąć z rynku. Klient ma prawo wiedzieć, ile zapłaci, a wykonawca, który jest pewny jakości swoich usług i uczciwie kalkuluje koszty, nie ma żadnego powodu, by ukrywać stawki.     Podsumowanie   Jeśli szukasz wykonawcy instalacji budowlanych, który: gra w otwarte karty nie boi się pokazać cen swoich usług oferuje transparentny kosztorys pozwala Ci sprawdzić wycenę jeszcze przed pierwszym kontaktem   to zapraszamy do Raccoon 24 Home. Na naszej stronie znajdziesz transparentny kalkulator usług instalacyjnych, dzięki któremu możesz od razu oszacować koszt planowanych prac i sprawdzić, jak wygląda uczciwa wycena w tej branży.   Nie warto ryzykować współpracy z firmami, które unikają konkretów i nie potrafią jasno określić ceny. Wybieraj wykonawców, którzy szanują Twój czas, pieniądze i nerwy.  
    • Nie zastanawiałbym się nad tym ale już zdążyłem przygotować pole pod ten garaż z kostki brukowej i teraz musiałbym to wszystko robić na nowo.    Jakie byłyby koszty starania się o pozwolenie?
    • Tak Rury wodnej podłogówki prowadzi się w warstwie wylewki. Rury pozostałych instalacji (woda, kanalizacja), także kanały wentylacji mechanicznej układa się w warstwie styropianu. Grubość warstw styropianu można dobrać do średnicy rur - to a propos optymalnej grubości styropianu. To rozstrzygnie instalator. Dylatacje wykonują fachowcy od wylewki, powinny być też zaplanowane w projekcie ogrzewania. Zwykle i tak wykonuje się je w otworach drzwiowych.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...