Skocz do zawartości

Popisowe wypieki


Recommended Posts

Napisano
Cytat

Takiego tematu jeszcze nie widziałam tutaj, więc piszę icon_smile.gif

Podzielcie się swoimi przepisami na pyszne ciasta, które powalają gości na kolana icon_smile.gif


http://www.wielkiezarcie.com/recipe22719.html Robię to ciasto co jakiś czas, znika w jeden dzień. Polecam - pycha!! Chcąc jednak "powalić gości na kolana" dodałem parę razy zamiast 200 ml. wódki , 300 ml. spirytusu... To jest to, ale nie dla dzieci icon_wink.gif
Napisano
Cytat

http://www.wielkiezarcie.com/recipe22719.html Robię to ciasto co jakiś czas, znika w jeden dzień. Polecam - pycha!! Chcąc jednak "powalić gości na kolana" dodałem parę razy zamiast 200 ml. wódki , 300 ml. spirytusu... To jest to, ale nie dla dzieci icon_wink.gif


Sorki. Ty jesteś facetem nie?!
I pieczesz, gotujesz, sprzątasz w kuchni?!
Czy Twoja żona wie jaki ma SKARB?!
Podziwiam TAKICH facetów.
Wielki SZACUN.
Napisano
Cytat

Sorki. Ty jesteś facetem nie?!
I pieczesz, gotujesz, sprzątasz w kuchni?!
Czy Twoja żona wie jaki ma SKARB?!
Podziwiam TAKICH facetów.
Wielki SZACUN.


Z tym sprzątaniem to cię trochę poniosło, za resztę dzięki. icon_biggrin.gif A swoją drogą , mamy zbyt mało czasu aby się boksować tzw. podziałem obowiązków...
Napisano
Wróćmy do szałowych ciast? Chętnie poczytam, bo jeśli chodzi o praktykę, to raczej mam dwie lewe rączki. Wolę pastwić się nad mięskiem icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Piękne Panie! Przystojni Panowie! Może jeszcze jakieś cudowne ciasto?


Ok. Aby temat nie zamarł dorzucę przepis na ciasto, które właśnie robię, które zawsze się udaje, nie wymaga specjalnych zabiegów typu " mieszaj tylko w jedną stronę". Nie ma nazwy, do wykonania potrzebne są dwie duże blachy i dwie godziny czasu.
( 1 )
1 szklanka mąki
3\4 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 jajo + szczypta soli
1 łyżeczka sody (płaska)
1 łyżka octu
2 łyżki zmielonego maku (pełne)

( 2 )
1 szklanka mąki
3\4 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 jajo + szczypta soli
1 łyżeczka sody (płaska)
1 łyżka octu
2 łyżki kakao (czarne)

( 3 )
1 szklanka mąki
3\4 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 jajo + szczypta soli
1 łyżeczka sody (płaska)
1 łyżka octu
1 szklanka bakalii (rodzynki , orzechy , morele , migdały)

( wszystkie tak samo )
Jajo utrzeć z cukrem i śmietaną (dokładnie) , dodać mąkę z sodą i makiem
( 2 – kakao , 3-bakalie ),na końcu dodać ocet. Upiec w 180st.C.

KREM
1 szklanka cukru
3 jaja
1 szklanka mleka
1.5 łyżki mąki
masło lub miękka margaryna
kieliszek spirytusu
olejek rumowy
Mleko zagotować , dodać wymieszane : jaja , cukier , mąkę . Powstały budyń
wystudzić do temp. ok 30 st.C , dodać masło , olejek i spirytus. Przełożyć placki kremem .
Na wierzch wylać polewę.
Uwaga! Śmietana ma być 18% gęsta (nie podrabiana).
Mak ma być zmielony na sucho.
Ciasta piec na pergaminie !! Po wystudzeniu ciasto wyjąć z blachy i delikatnie zdjąć pergamin.
Czas pieczenia to ok. 25 min. dla każdego placka.
Najlepiej smakuje po 2- 3 dniach.
SMACZNEGO!!!
Napisano
Włśnie jestem w trakcie robienia ulubionego ciasta moich chłopaków icon_smile.gif

PRZEKŁADANIEC jest prosty, dość szybki, bez pieczenia i pychaaa icon_wink.gif

Składniki:

herbatniki (ok 9 paczek)
śmietana 30% 1/2 litra - ubijamy z 2 łyżeczkami rozpuszczonej ostudzonej żelatyny
tofi (gotowe albo mleko słodkie skondensowane gotujemy w puszcze 2godz. 10 min)
wiórki kokosowe
gorzka czekolada
KREM (jak do karpatki)
gotujemy pół litra mleka;
miksujemy 2 całe jaja + 2 zółtka+ 1/3 szkl. cukru+cukier waniliowy + 1/3 szkl. maki + duza łyzka maki ziemniaczanej;
zmiksowane skadniki wlewamy na wrzące mleko i mieszamy aż zgęstnieje jak budyń, zostawiamy do wystygniecia
do zimnej masy dodajemy 2/3 kostki masła i miksujemy.

No i przekładamy:

herbatniki ( mi na moją tace wchodzi 21szt.)
krem
herbatniki
tofi
herbatniki
ubita śmietana
wiórki kokosowe
starta czekolada

Smacznego!!!

Ps ciasto należy do tych najsłodszych.
Napisano
Przed chwilą skończyłam pyszne ROGALICZKI icon_smile.gif

Składniki:
2 całe jajka
1/2 kg mąki przennej
1 margaryna
1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
5 dkg drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ dżem, cukier lub suchy mak

Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować i podzielić na 12 kawałków (w sumie 48 rogalików). Zawinąć z dżemem, posmarować wodą i posypać cukrem lub makiem. Układać na blaszkę. Zostawić, aby podrosły. Piec na złoty kolor.

Smacznego icon_smile.gif
Napisano
Rogaliczki są pycha icon_wink.gif przepis sprawdzałam już nie jeden raz ;P ale proponuję zrobić wszystko x2 (z 1 kg mąki), bo 48 sztuk rozejdzie się błyskawicznie jak posmakują icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Muszę namówić żonę na ten przepis. Moja babcia piekła przed laty rogaliki drożdżowe. Do dzisiaj czuję ich smak na podniebieniu icon_smile.gif


Sam spróbuj icon_smile.gif
Napisano
Tym razem może zaproponuję coś szybkiego, prostego i pysznego icon_wink.gif
Ciasto, które (od swego koloru) nazywany:

SHREK

Pieczemy biszkopt, taki jaki lubimy icon_wink.gif mogą też być kupione biszkopty.

Gotujemy budyń waniliowy lub śmietankowy na zielonym soku, np. Kubuś lub Pysio.
Proponuję 2 małe soki (0,3 l) i 2 budynie lub 1 l soku i 3 budynie. Wszystko zależy do tego ile mamy miejsca w formie icon_wink.gif

Układamy luźno delicje o dowolnym smaku.

0,5 l śmietany kremówki 30% ubijmy z zieloną galaretką rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody. Można dodać też trochę cukru-pudru.
Rozkładamy bardzo dokładnie krem, do brzegów i rogów formy (aby galaretka - kolejna warstwa - nie wsiąkła w ciasto).

Kiedy śmietana zgęstnieje zalewamy wszystko 2 zielonymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szkl. wody.

SMACZNEGO icon_smile.gif
Napisano
Układamy wszystko ładnie warstwami, dokładnie w takiej kolejności w jakiej napisałam:

Pieczemy biszkopt lub na dnie formy układamy biszkopty, na to wylewamy ugotowany ciepły budyń na soku. Kiedy przestynie układamy na nim delicje. Ubijamy śmietanę z galaretką i wylewamy, dokładnie rozprowadzamy do brzegów blaszki. Kiedy zastygnie zalewamy galaretkami.

Czekamy... i jemy icon_wink.gif
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Moja babcia robiła super faworki. Niestety przepis się nie zachował, bo byłem za głupi, żeby wpaść na pomysł, że kiedyś się skończą icon_sad.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Półtora kilo białego sera
Do tego żółtek tuzin
Kostkę masła i do miksera
By się czas nie dłużył
Białka w pianę biję... bez sumienia
Cukru szklankę i jej połowę
Proszek do pieczenia
Dwa budynie waniliowe
Dorzucam rodzynki
Pomarańczy starte skórki
Wycieram się z cieknącej ślinki
I dalej, to już z górki
Brytfannę masłem smaruję
By nie popsuć sernika
Bułką tartą ją posypuję
I na godzinę do piekarnika
Sto osiemdziesiąt stopni
Zezłoci go prześlicznie
Naleję Tokaju kilka kropli
I już jest idyllicznie
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Składniki:
2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka,
3 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki makie ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
szklanka cukru kryształu,
30 dag masła,
25 dag kokosu,
4 krakersów,
1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku.

W 1/2 szklanki mleka roztopić żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.

Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.

Na desce położyć papier do ciasta, na nim nałożyć 1 paczkę krakersów (10dag), nałożyć masę i znów krakersy - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.

Po schłodzeniu ciastem możemy poczęstować naszych domowników i gości:)

o ile wcześniej sami tego nie zjemy

smacznego
Napisano
* smalec do smażenia 1 kg
* śmietana 50-100 ml
* cukier puder 5 dag
* spirytus lub wódka conajmniej 40% 1 kieliszek
* sól 1 szczypta
* mąka pszenna tortowa 25 dag
* masło 1 łyżeczka
* żółtka 3 szt
* cukier puder 12 dag
* cukier waniliowy 12 dag

Mąkę przesiekać z masłem, dodać żółtka, 5dag cukru pudru, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany (kwaśnej)aby ciasto było miękkie,ale elastyczne(jak na makaron).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę. Następnie po tym czasie "wybijać" je wałkiem, aż utworzą sie pęcherzyki.
Rozwałkować na cienkie plastry i wycinać radełkiem lub nożem paski. Każdy z nich przeciąć i przewinąć jeden z końców przez otwór.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, osączyć na bibule i posypać cukrem pudrem mieszanym z cukrem waniliowym (po ok 12dag).



A takie faworki mogą być?
Napisano

może kogoś zainspirują moje wypieki - tort wiśniowy i tort orzechowy icon_smile.gif

03a9c65420c7f1acmed.jpg
b6cb64173b5c1be1med.jpg



d29bbe03ad033519med.jpg

wiśniowy:
ciemny biszkopt nasączony ponczem /mocna, osłodzona herbata z sokiem z cytryny i ze spirytusem/,
przełożony ubitą śmietaną /z cukrem/, na dolnym blacie dodatkowo konfitura wiśniowa

orzechowy:
biszkopt jasny lub ciemny - jak kto woli, również nasączony ponczem, przełożony kremem ze zmielonych orzechów włoskich,
masła, żółtek i cukru + kilka kropel aromatu arakowego

  • 7 miesiące temu...
Napisano

tort kawowy:
ciemny biszkopt, nasączony ponczem z dodatkiem likieru kawowego,
przełożony bitą śmietaną, również z likierem kawowym

tort jedzie icon_wink.gif dziś na imprezę, więc nie mam zdjęcia w przekroju...

0a4c9c479493c8bcmed.jpg

  • 2 miesiące temu...
Napisano
no to jeszcze torcik morelowo-sernikowy icon_wink.gif

biszkopt przekrojony, nasączony ponczem, przełożony masą z serków homo+morelowa galaretka + bita śmietana
i suszone morele namoczone wcześniej w likierze morelowym

DSC01446.jpg

  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Komentarz dodany przez Obserwator: Jeszcze UE zapomniała o wprowadzenie czujnika sprawdzającego ile bąków puszczamy w domu i o jakich porach dnia. Tak na poważnie te wszystkie wymienione elementy i dodatkowe materiały to tak naprawdę większe zużycie energii, wszystkie potrzebują zasilania. Jedynym i najrozsądniejszym oraz najzdrowszym działaniem jest WYJŚCIE z UE i to jak najszybciej.
    • Taras z drewna to inwestycja na długie lata, ale tylko pod warunkiem regularnej i prawidłowej konserwacji. Najważniejszym momentem w całym roku jest zabezpieczenie drewna przed zimą. To właśnie w tym okresie taras jest narażony na największe obciążenia: wilgoć, stojącą wodę, mróz, częste zmiany temperatury oraz ograniczone nasłonecznienie sprzyjające rozwojowi glonów i grzybów. Jako osoba pracująca na co dzień z produktami Osmo, przedstawiam sprawdzony i skuteczny sposób zabezpieczenia tarasu przed sezonem zimowym. Dlaczego warto zabezpieczać taras przed zimą Niezabezpieczone drewno bardzo szybko traci swoje właściwości. Wnika w nie woda, która zimą zamarza, powodując mikropęknięcia. Drewno szarzeje, staje się szorstkie i podatne na ścieranie oraz biodegradację. Wiosną często okazuje się, że konieczne jest szlifowanie lub nawet wymiana części desek. Oleje tarasowe Osmo działają inaczej niż lakiery. Wnikają głęboko w strukturę drewna, nie tworzą łuszczącej się powłoki i pozwalają drewnu oddychać. Dzięki temu wilgoć nie zostaje zamknięta wewnątrz desek. Krok pierwszy – dokładne czyszczenie tarasu Przed nałożeniem oleju taras musi być idealnie czysty. Stare osady, szarość i naloty biologiczne osłabiają skuteczność impregnacji. Najlepsze efekty daje zastosowanie Osmo Gel 6611 do usuwania starych powłok z  drewna lub specjalistycznego środka czyszczącego do tarasów. Preparat usuwa poszarzałe warstwy drewna, pozostałości starego oleju oraz zabrudzenia biologiczne. Po umyciu taras należy spłukać wodą i pozostawić do całkowitego wyschnięcia na minimum 24–48 godzin. Drewno musi być suche w dotyku i w strukturze. Krok drugi – wybór odpowiedniego oleju Osmo Dobór oleju zależy od rodzaju drewna oraz oczekiwanego efektu wizualnego. Osmo Olej Tarasowy Naturalny nr 007 polecany jest osobom, które chcą zachować naturalny kolor drewna. Chroni przed wodą i ścieraniem. Oleje tarasowe Osmo w wersjach kolorystycznych (takich jak Bangkirai 006, Modrzew 009 Szary 019 ) pozwalają jednocześnie zabezpieczyć i odświeżyć kolor tarasu. Dla tarasów bardzo nasłonecznionych szczególnie polecana jest jako pierwsza warstwa, wersja z filtrem UV 420, która znacznie ogranicza proces szarzenia drewna. Krok trzeci – prawidłowa aplikacja oleju przed zimą Olejowanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach atmosferycznych. Temperatura powietrza i podłoża nie powinna być niższa niż 10 stopni Celsjusza. Nie należy olejować przy zapowiedzi opadów w ciągu kolejnych 24 godzin. Olej nakłada się cienką warstwą przy pomocy wałka, pędzla lub pada do tarasów, zawsze wzdłuż słojów drewna. Nadmiar oleju należy równomiernie rozprowadzić, nie pozostawiając kałuż. Czas schnięcia to około 8–10 godzin do lekkiego użytkowania oraz 24 godziny do pełnej odporności. W przypadku tarasów regularnie konserwowanych zwykle wystarcza jedna warstwa oleju przed zimą. Krok czwarty – zabezpieczenie tarasu na czas zimy Na okres zimowy warto usunąć z tarasu donice i meble stojące bezpośrednio na deskach. Nie należy przykrywać tarasu szczelną folią, ponieważ prowadzi to do gromadzenia się wilgoci pod spodem. Bardzo ważny jest swobodny odpływ wody. Zimą nie wolno skuwać lodu ostrymi narzędziami, ponieważ prowadzi to do mechanicznych uszkodzeń powierzchni. Drewno zabezpieczone olejem Osmo nie chłonie wody, nie pęka, nie łuszczy się i bardzo łatwo odnawia się wiosną jedną warstwą oleju. Jak często olejować taras Tarasy zadaszone wystarczy olejować raz w roku. Tarasy odkryte i silnie nasłonecznione warto zabezpieczać dwa razy w roku – wiosną i przed zimą. Olejowanie jesienne pełni funkcję ochronnej impregnacji na trudny sezon. Najczęstsze błędy popełniane przy konserwacji tarasu Do najczęstszych błędów należą: olejowanie wilgotnego drewna, nakładanie zbyt grubej warstwy oleju, brak wcześniejszego czyszczenia powierzchni, stosowanie lakierów zamiast olejów oraz olejowanie przy zbyt niskiej temperaturze późną jesienią.
    • Na niektóre "damskie" oko wygląda jak "amelinium"  - po co wyprowadzać z błędu?
    • Zapach będzie jak się będą paliły. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Może to korytko jest grubsze. Na pewno jest drogie 10 zł mb.  https://www.ekombig.pl/suche-systemy/394-al-panel-prosty.html
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...