Jan_13 Napisano 8 lipca 2009 Udostępnij #1 Napisano 8 lipca 2009 Podobno istnieją już panele, które można stosować na ogrzewanie podłogowe. Oczywiście można o nie zapytać w sklepie. Sprzedawca z całą pewnością coś poleci, ale chciałbym wiedzieć, na jaki parametr trzeba zwrócić uwagę przy zakupie? Wychodzę z założenia, że sprzedawców trzeba kontrolować, bo inaczej gotowi są wcisnąć cokolwiek, byle zrobić obrót. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 10 lipca 2009 Udostępnij #2 Napisano 10 lipca 2009 Panele podłogowe już od dawna są przystosowane do układania na ogrzewaniu podłogowym. Dopuszczalność takiego stosowania określa piktogram umieszczony na opakowaniu. Link do komentarza
Mathir Napisano 10 lipca 2009 Udostępnij #3 Napisano 10 lipca 2009 Takie piktogramy jak te Link do komentarza
Jan_13 Napisano 19 lipca 2009 Autor Udostępnij #4 Napisano 19 lipca 2009 W innym miejscu na forum przeczytałem jednak, że takie "dostosowane" panele zmniejszają efektywność ogrzewania pomieszczenia o 50% Link do komentarza
Super B Napisano 28 lipca 2009 Udostępnij #5 Napisano 28 lipca 2009 No Jan_13... Albo rybka, albo akwarium... Przecież najważniejsze, że jest alternatywa. Link do komentarza
Mathir Napisano 30 lipca 2009 Udostępnij #6 Napisano 30 lipca 2009 Ludzie, u których widziałem połączenie paneli i podłogówki, jakś nie zwracali specjalnej uwagi na to, że panele zmniejszaja efektywnośc ogrzewania podłogowego. Ważna była dla nich możliwość ich użycia. Link do komentarza
KAROI Napisano 31 lipca 2009 Udostępnij #7 Napisano 31 lipca 2009 Jeśli chodzi o podłogówkę, to nie demonizujmy problemu. Widziałem dom w kórym podłoga nad podłogówką była wyłożona parkietem drewnianym (odpowiednio cienkim). I zapewniam, że nie był to dom w którym wiało chłodem Panele są więc jak najbardziej OK dla domów z ogrzewaniem podłogowym. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 12 sierpnia 2009 Autor Udostępnij #8 Napisano 12 sierpnia 2009 Tu też jest o panelach https://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=8560 Link do komentarza
skira Napisano 22 sierpnia 2009 Udostępnij #9 Napisano 22 sierpnia 2009 Cytat Podobno istnieją już panele, które można stosować na ogrzewanie podłogowe. Oczywiście można o nie zapytać w sklepie. Sprzedawca z całą pewnością coś poleci, ale chciałbym wiedzieć, na jaki parametr trzeba zwrócić uwagę przy zakupie? Wychodzę z założenia, że sprzedawców trzeba kontrolować, bo inaczej gotowi są wcisnąć cokolwiek, byle zrobić obrót. Rozwiń Mnie się wydaje, ze jakbyś zapytał architekta bądź dekoratora w Komforcie, to na pewno uzyskałbyś fachową i uczciwą poradę Link do komentarza
micolay Napisano 27 sierpnia 2009 Udostępnij #10 Napisano 27 sierpnia 2009 pewnie tak, ale ważniejsze jest chyba to, że można wynająć od nich ekipę do montażu podłogi - fachowcy raczej będą się na tym znali. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 6 września 2009 Autor Udostępnij #11 Napisano 6 września 2009 A te panele są inne niż wszystkie. Zakochałem się:http://www.balterio.com/exotic.php?con=eu&lang=pl# Link do komentarza
Super B Napisano 8 września 2009 Udostępnij #12 Napisano 8 września 2009 Cytat A te panele są inne niż wszystkie. Zakochałem się:http://www.balterio.com/exotic.php?con=eu&lang=pl# Rozwiń Widzę, że w podobnym czasie odkryliśmy tę samą markę Te panele są naprawdę super. Link do komentarza
acia Napisano 9 września 2009 Udostępnij #13 Napisano 9 września 2009 Cytat Widzę, że w podobnym czasie odkryliśmy tę samą markę Te panele są naprawdę super. Rozwiń Na prawdę są piękne, tylko ta cena. No ale za coś takiego trzeba zapłacić NIESTETY. Link do komentarza
Mathir Napisano 10 września 2009 Udostępnij #14 Napisano 10 września 2009 Wygląda na to, że jeśli komuś zależy na piorunującym efekcie... to z pewnością jest go w stanie osiągnąć dzięki panelom Balterio Link do komentarza
Mathir Napisano 13 września 2009 Udostępnij #15 Napisano 13 września 2009 Poczytałem trochę o tych panelach... i poogladałem. Fajne są! Nawet bardzo fajne! Link do komentarza
Mathir Napisano 14 września 2009 Udostępnij #16 Napisano 14 września 2009 Ten mi się podoba... to jesion opalany Link do komentarza
KAROI Napisano 14 października 2009 Udostępnij #17 Napisano 14 października 2009 A mnie ten - Dąb Lamela Brązowa Link do komentarza
Jan_13 Napisano 15 października 2009 Autor Udostępnij #18 Napisano 15 października 2009 Nie róbcie wystawy paneli To nic nie wnosi Lepiej piszcie o ich właściwościach Ale to nie zmienia faktu, że te z http://www.balterio.com/exotic.php?con=eu&lang=pl# w dalszym ciągu uważam za cudowne. Link do komentarza
Kamassia Napisano 16 października 2009 Udostępnij #19 Napisano 16 października 2009 Ta podłoga jest najładniesza z desek Link do komentarza
KAROI Napisano 18 października 2009 Udostępnij #20 Napisano 18 października 2009 Nie mówię nie! Przeciwnie! Bardzo ładna podłoga, która może byc przedmiotem zazdrości! Ale czasami panele są wygodniejsze w użyciu Link do komentarza
Mathir Napisano 19 października 2009 Udostępnij #21 Napisano 19 października 2009 Drewno jest OK! Co nie znaczy, że panele są be! Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 22 października 2009 Udostępnij #22 Napisano 22 października 2009 ta podłoga z desek jest bardzo ładna zwlaszcza do domu o bardziej tradycyjnym wystroju. Ja zdecydowałam się ne deskę podłogową baltic wood. Mielismy okazje kupic ją tanio, praktycznie w cenie lepszych paneli- 65-75 zl/metr. Ułozenie kosztowało tyle co paneli. A jednak jest to drewno wo dotyku i odbiorze.. Narazie jestesmy bardzo bardzo z tej deski zadowoleni Link do komentarza
Jan_13 Napisano 27 grudnia 2009 Autor Udostępnij #23 Napisano 27 grudnia 2009 Można pooglądzć i poczytać http://www.balticwood.pl/ Link do komentarza
Super B Napisano 28 grudnia 2009 Udostępnij #24 Napisano 28 grudnia 2009 Tyle kolorów i wzorów... Super! Link do komentarza
marian11 Napisano 18 stycznia 2010 Udostępnij #25 Napisano 18 stycznia 2010 ja zdecydowałem się na panele krono original Dąb Medoc Link do komentarza
Super B Napisano 19 stycznia 2010 Udostępnij #26 Napisano 19 stycznia 2010 Cytat ja zdecydowałem się na panele krono original Dąb Medoc Rozwiń W całym domu? Link do komentarza
marian11 Napisano 20 stycznia 2010 Udostępnij #27 Napisano 20 stycznia 2010 położyłem je tylko w pokoju dzieci reszta domu w płytkach Link do komentarza
Konfi Napisano 21 stycznia 2010 Udostępnij #28 Napisano 21 stycznia 2010 Cytat położyłem je tylko w pokoju dzieci reszta domu w płytkach Rozwiń Ogrzewanie podłogowe? Link do komentarza
marian11 Napisano 22 stycznia 2010 Udostępnij #29 Napisano 22 stycznia 2010 zgadza sie pokoje dzieci na poddaszu Link do komentarza
adamis Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #30 Napisano 4 lutego 2010 Panele na pewno potrafią być bardzo ładne i praktyczne. Mają jednak pewną wadę, która, w moich oczach, całkowicie je dyskwalifikuje. Chodzi mi o ich akustyczność. Nie znoszę tego pukającego dźwięku dającego o sobie znać przy każdym kroku, czy upuszczeniu czegoś. A już biegające i w padające w poślizgi zwierzaki słychać przy każdym ich ruchu.Nigdy nie dopuszczę do paneli w domu. Brrrrr!!! Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #31 Napisano 4 lutego 2010 Cytat Panele na pewno potrafią być bardzo ładne i praktyczne. Mają jednak pewną wadę, która, w moich oczach, całkowicie je dyskwalifikuje. Chodzi mi o ich akustyczność. Nie znoszę tego pukającego dźwięku dającego o sobie znać przy każdym kroku, czy upuszczeniu czegoś. A już biegające i w padające w poślizgi zwierzaki słychać przy każdym ich ruchu.Nigdy nie dopuszczę do paneli w domu. Brrrrr!!! Rozwiń ale to szybka podłoga jest Link do komentarza
Mathir Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij #32 Napisano 5 lutego 2010 Cytat Panele na pewno potrafią być bardzo ładne i praktyczne. Mają jednak pewną wadę, która, w moich oczach, całkowicie je dyskwalifikuje. Chodzi mi o ich akustyczność. Nie znoszę tego pukającego dźwięku dającego o sobie znać przy każdym kroku, czy upuszczeniu czegoś. A już biegające i w padające w poślizgi zwierzaki słychać przy każdym ich ruchu.Nigdy nie dopuszczę do paneli w domu. Brrrrr!!! Rozwiń Panele Balterio, które polecał Jan 13 zachowują się inaczej Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 7 lutego 2010 Udostępnij #34 Napisano 7 lutego 2010 ja miałam panele w bloku i nie były jakoś odczuwalnie głośne. Moze to jest kwestia izolacji pod? My układaliśmy tam takie piankowe płyty, dosyć grube i było w porządku, naparwde, nawet przy szalejących dzieciach nie czułam jakiegoś problemu. Link do komentarza
Super B Napisano 8 lutego 2010 Udostępnij #35 Napisano 8 lutego 2010 Z tym wygłuszeniem to racja. Ja też mam Link do komentarza
vega1 Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #36 Napisano 14 lutego 2010 co do paneli to zastanawia mnie jedno. Przecież je się układa na takiej piance która jest chyba dość dobrym izolatorem termicznym. Więc jak to się ma do ogrzewania podłogowego? Już chyba sam panel mniej ciepła wstrzymuje, niż ta pianka. A może by tak zrezygnować z tego podkładu piankowego? Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #37 Napisano 14 lutego 2010 ale podłogówka pod panele to chyba nie jest tak do końca dobry pomysł.. Link do komentarza
vega1 Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #38 Napisano 14 lutego 2010 no więc właśnie sam się zastanawiam, a jak widać w tym wątku, zdania są podzielone. Dobrze by było gdyby ktoś oblatany w temacie, wszystko tu wyjaśnił. Bo pomimo że niby są produkowane panele na ogrzewanie podłogowe, to mnie to nie przekonuje. Ale z drugiej strony, ciężko mieć w domu same płytki...Więc co? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #39 Napisano 14 lutego 2010 Montujemy ogrzewanie podłogowe między podkładem (pianką) a panelami. Link do komentarza
vega1 Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #40 Napisano 14 lutego 2010 ale chyba nie wodne... Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #41 Napisano 14 lutego 2010 W domach energooszczędnych wodnego się nie stosuje. Drogie w montażu mało sterowalne ( zwłaszcza jak się zaleje w wylewce (jak 20 lat temu robiono)... no i straty przekraczające zużycie energii w domu energooszczędnym. Drogo, drogo i słabszy komfort.. Link do komentarza
Galeria Parkietu Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #42 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat no więc właśnie sam się zastanawiam, a jak widać w tym wątku, zdania są podzielone. Dobrze by było gdyby ktoś oblatany w temacie, wszystko tu wyjaśnił. Bo pomimo że niby są produkowane panele na ogrzewanie podłogowe, to mnie to nie przekonuje. Ale z drugiej strony, ciężko mieć w domu same płytki...Więc co? Rozwiń Parkiet warstwowy z piórem wpustem klejony bezpośrednio do podkładu. Polakierowany fabrycznie - szybkość montażu porównywalna z montażem paneli. Link do komentarza
vega1 Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #43 Napisano 12 kwietnia 2010 może pan zapodać jakiegoś linka to takiego towaru? Link do komentarza
Galeria Parkietu Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #44 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat może pan zapodać jakiegoś linka to takiego towaru? Rozwiń Tu są parkiety gotowe lakierowane/olejowane fabrycznie dwuwarstwowe z piórem-wpustem do klejenia bezpośrednio do podkładu nadające się do montażu na ogrzewaniu podłogowym wodnym: http://www.galeriaparkietu.pl/parkiet_gotowy.html W tabeli są tam podane elementy wielkości parkietu (szerokość 70 mm, długość 490 mm), ale dostępne też są deski, np. w wymiarze 10 x 90 x 600 - 900 mm (gr. x szer. x dł.). Link do komentarza
budownicza1 Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #45 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat Parkiet warstwowy z piórem wpustem klejony bezpośrednio do podkładu. Polakierowany fabrycznie - szybkość montażu porównywalna z montażem paneli. Rozwiń To prawda , kolega sam to układał .I ja się nad tym zastanawiam. Link do komentarza
vega1 Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #46 Napisano 12 kwietnia 2010 tylko czy centymetrowa deska parkietowa, nie zmniejszy w znaczący sposób efektywności ogrzewania podłogowego? Link do komentarza
Galeria Parkietu Napisano 13 kwietnia 2010 Udostępnij #47 Napisano 13 kwietnia 2010 Cytat tylko czy centymetrowa deska parkietowa, nie zmniejszy w znaczący sposób efektywności ogrzewania podłogowego? Rozwiń Drewno jest dobrym izolatorem ciepła i ogranicza przenikanie ciepła z ogrzewania podłogowego. Nie oznacza to jednak, że ciepło nie przenika. Im grubsza warstwa drewna tym większa izolacja. Dlatego uważam, że w przypadku ogrzewania podłogowego najlepiej zastosować deskę (oczywiście warstwową) mniejszej grubości. Deska warstwowa grubości 10 mm to najcieńsza deska dwuwarstwowa jaką spotkałem teraz na naszym rynku. Ma ona 4 mm warstwy użytkowej, więc można ją cyklinować nawet kilkakrotnie. Poza tym pamiętajmy, że często ogrzewanie podłogowe jest dodatkiem i jednocześnie potrzebne jest właściwe ogrzewanie centralne przez tradycyjne grzejniki, bo nie zawsze ogrzewanie podłogowe jest na tyle wydajne, żeby ogrzać całe mieszkanie/pomieszczenie. To zależy oczywiście od powierzchni na jakiej jest ogrzewanie podłogowe. Link do komentarza
Mathir Napisano 14 kwietnia 2010 Udostępnij #48 Napisano 14 kwietnia 2010 Cytat Poza tym pamiętajmy, że często ogrzewanie podłogowe jest dodatkiem i jednocześnie potrzebne jest właściwe ogrzewanie centralne przez tradycyjne grzejniki... Rozwiń Czasami podłogówka jest jednak ogrzewaniem głównym! I wówczas deski powinny być możliwe cienkie! Link do komentarza
Galeria Parkietu Napisano 16 kwietnia 2010 Udostępnij #49 Napisano 16 kwietnia 2010 Cytat Czasami podłogówka jest jednak ogrzewaniem głównym! I wówczas deski powinny być możliwe cienkie! Rozwiń Jeśli dobrze pamiętam, to spotkałem się tylko raz z grubością parkietu dwuwarstwowego 9 mm, ale to raz i teraz nie widziałem takiego, także najcieńszy jaki znam, to 10 mm. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 18 grudnia 2012 Udostępnij #50 Napisano 18 grudnia 2012 Witam. Odświeżę trochę i może odbiegnę od tematu ale nie będę zakładał nowego. Chciałbym się Was poradzić czy pod panele można położyć folię szerokodostępną nw internecie o oznaczeniu TYP 200. Sprzedawcy polecają ją jako folię właśnie pod panele, a gdy wysyłam zapytanie i chęć kupna odpisują, że ta folia nie za bardzo nadaje się pod panele i polecają folię grubszą to jest 0,20 mm /tamta ma 0,07mm/ z atestem twierdząc, że ta będzie jak najbardziej odpowiednia. Naciągają czy mają rację. pierwsza kosztuje około 35 zł druga już 90 zł. Jest sens przepłacać czy można zastosować tą tańszą folię. Pozdrawiam Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się