Aneta_ Napisano 19 czerwca 2009 Udostępnij #1 Napisano 19 czerwca 2009 Witam!Właśnie kończą mi instalować wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Poradźcie jak ukryć te srebrne rury w salonie!!!!! Nie chcę obniżać sufitu w całym pomieszczeniu, chcę połączyć zabudowę z oświetleniem. Pochwalcie się swoimi rozwiązaniami, proszę! Link do komentarza
norbiwolow Napisano 19 czerwca 2009 Udostępnij #2 Napisano 19 czerwca 2009 Cytat Witam!Właśnie kończą mi instalować wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Poradźcie jak ukryć te srebrne rury w salonie!!!!! Nie chcę obniżać sufitu w całym pomieszczeniu, chcę połączyć zabudowę z oświetleniem. Pochwalcie się swoimi rozwiązaniami, proszę! Rozwiń a czy możesz podać koszt takiej instalacji i dla jakiego domku ?? - oczywiście jeśli to nie tajemnica ja mam 130m2 parterowy z poddaszem użytkowym - czy jest szansa zmieścić się w 10 tys zł za kompletną instalację ???co do zabudowy to indywidualna sprawa - trzebaby zobaczyć to na żywo i jakoś indywidualnie zaprojektować efektowny sposób zabudowy kanałów i połączenia tego z oswietleniem - ograniczeniem jest tylko fantazja i zasobność portwela pozdrawiam Link do komentarza
Aneta_ Napisano 19 czerwca 2009 Autor Udostępnij #3 Napisano 19 czerwca 2009 ok 17 tys dla powierzchni ok 170m2pow użytkowej, główna cena to rekuperator-i jest zależna od wydajności ipoziomu hałasu. Oczywiście, że aranżacja zabudowy zależy od wyobrażni i możliwosci, ale chodzi mi o jakąś początkową bazę, te rury nie sa małe- średnice do 25 cm, a nie chce obniżać całego pomieszczenia- obecnie wyjściowo mam ok 280 cm. Link do komentarza
betti777 Napisano 19 czerwca 2009 Udostępnij #4 Napisano 19 czerwca 2009 My mamy wstępną ofertę na 14 tysiecy za 140 metrów (parter i poddasze). A jeśli chodzi o ukrycie rur w salonie mam ten sam problem, ale znalazłam rozwiązanie: w salonie mamy reprezentacyjne schody z wejściem na poddasze i w miejscu klatki schodowej mamy obniżony sufit o jakieś 25 cm na 20 szerokości. Po prostu poszerzymy go o kolejne kilkanaście centymentrów, zakończymy jakoś fantazyjnie z ciekawym oświetleniem halogenowym. Na początku jak dowiedziałam się, że muszę obniżyć sufit żeby ukryć przewody byłam przerażona bo byliśmy już po zalaniu stropu a tez mamy wysokość tylko 286 cm. Link do komentarza
Jarek02 Napisano 22 czerwca 2009 Udostępnij #5 Napisano 22 czerwca 2009 Dlatego o instalacjach trzeba myśleć na etapie projektu Może rury da się też umieścić na styku ściany i sufitu i osłonić obudową. Na tym można już robić co się chce. na pewno te twoje kanały mają aż 25 cm średnicy?Ewentualnie można też zamiast kanałów okrągłych zastosować prostokątne, obudowa będzie niska. Link do komentarza
Super B Napisano 22 lipca 2009 Udostępnij #6 Napisano 22 lipca 2009 A wracając do do pierwotnego pytania... Nie napisałaś, gdzie te rury? Jeśli przy brzegach pomieszczenia (pod sufitem), to można wykonać obudowę z płyt g-k wokół całego pomieszczenia (rodzaj gzymsu), a w dodatku umieścić w nich halogenki. Dzięki temu nie obniżysz sufitu Link do komentarza
el-instalator Napisano 23 lipca 2009 Udostępnij #7 Napisano 23 lipca 2009 No właśnie, jak są prowadzone rury? Bo jeśli skosem przez środek salonu, to bez sufitu podwieszanego się nie obejdzie... Najrozsądniejsze wydaje się prowadzenie na styku ściana-sufit. A te prostokątne kanały to też niezła myśl, tyle że przepływ trochę gorszy. Rury masz izolowane? Link do komentarza
kingaj Napisano 24 lipca 2009 Udostępnij #8 Napisano 24 lipca 2009 Ta wysokość pomieszczeń 2,86 to jest bardzo dużo, nie macie na co narzekać nawet jeśli trzeba będzie obniżyć sufit.Nie wiem jak bardzo duże pomieszczenia macie, ale czasmi jak jest mniejsze warto mieć mniejszą wysokość sufitu bo wtedy się robi przytulniejsze pomieszczenie i nie ma się wrażenia studni.Zabudowa kanałów to nie jest taki miód nawet jak na etapie projektowania się przewidzi pewne sprawy, to jest ten właśnie minus wentylacji mechanicznej:((Najlepiej kanały prowadzić przy samej ścianie, nie środkiem i w miarę robić prostokątne zabudowy chyba że ktoś ma pomieszczenia zaokrąglone to wtedy pasują łuki. Inaczej wprowadza się wizualny chaos, tak przynajmniej twierdzi moja koleżanka projektantka wnętrz. Acha, twierdzi jeszcze że w takiej zabudowie można zrobić jakieś fajne dyskretne oświetlenie i pozbyć się steorotypowach rozwiązań czyli żyrandolu na środku pokoju. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 26 lipca 2009 Udostępnij #9 Napisano 26 lipca 2009 Aneta_ a może rozrysuj całą sytuację... Łatwiej będzie coś doradzić Link do komentarza
el-instalator Napisano 27 lipca 2009 Udostępnij #10 Napisano 27 lipca 2009 Kingaj ma rację, tyle że to raczej w małych pomieszczeniach z wysokim sufitem robi się studnia. Mieszkałem 20 lat w starej kamienicy, gdzie do sufitu było ponad 3,5 m. Wyobraźcie sobie tam małe wc (oddzielne) przy łazience... Link do komentarza
KAROI Napisano 29 lipca 2009 Udostępnij #11 Napisano 29 lipca 2009 Więc może rzeczywiście jakiś szkic sytuacyjny? Link do komentarza
Mathir Napisano 14 marca 2010 Udostępnij #12 Napisano 14 marca 2010 Przypominam temat. Może pojawią się nowe pomysły? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 15 marca 2010 Udostępnij #13 Napisano 15 marca 2010 Ależ kochani... jakie obniżanie sufitu? Skąd wy instalatorów bierzecie! Nie opuszcza sie sufitów ani na milimetr! Na parę tysięcy instalacji nie było takiej potrzeby! Link do komentarza
Super B Napisano 16 marca 2010 Udostępnij #14 Napisano 16 marca 2010 Panie T.B. odwagi niech pan napisze konkretnie! Co i jak? Link do komentarza
Gość stach Napisano 16 marca 2010 Udostępnij #15 Napisano 16 marca 2010 Cytat Panie T.B. odwagi niech pan napisze konkretnie! Co i jak? Rozwiń Jak napisze, to straci paruset klientów z ewentualnych paru tysięcy przyszłych instalacji Link do komentarza
edwl Napisano 17 marca 2010 Udostępnij #16 Napisano 17 marca 2010 Cytat Jak napisze, to straci paruset klientów z ewentualnych paru tysięcy przyszłych instalacji Rozwiń To akurat rozumiem, ale rąbka tajemnicy można przecież uchylić Link do komentarza
Super B Napisano 18 marca 2010 Udostępnij #17 Napisano 18 marca 2010 Cytat Jak napisze, to straci paruset klientów z ewentualnych paru tysięcy przyszłych instalacji Rozwiń W sumie o tym nie pomyślałem! Racja! Proponuję zatem samodzielne myślenie Link do komentarza
marek.ha Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 8 kwietnia 2010 Jeśli ktoś myśli wcześniej o instalacji reku to kanały można puścić po podłodze piętra i zrobić przebitke przez strop.Są to kanały ocynk płaskie i na to wylewka. Link do komentarza
coulignon Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #19 Napisano 8 kwietnia 2010 Cytat Ależ kochani... jakie obniżanie sufitu? Skąd wy instalatorów bierzecie! Nie opuszcza sie sufitów ani na milimetr! Na parę tysięcy instalacji nie było takiej potrzeby! Rozwiń W zwiazku z tym ze parę tysiecy zdowolonych klientów milczy to ja mam takie zdjęcie:Kanały biegną w warstwie ocieplenia na stropie. Potem zostaną przykryte wylewką. Link do komentarza
HenoK Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 8 kwietnia 2010 Cytat Jak napisze, to straci paruset klientów z ewentualnych paru tysięcy przyszłych instalacji Rozwiń Cytat W zwiazku z tym ze parę tysiecy zdowolonych klientów milczy to ja mam takie zdjęcie Rozwiń No i pareset zleceń odleciało Ale za to jako jeden z niewielu dałeś się namówić na "niecentralne" ogrzewanie . Link do komentarza
bajbaga Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 8 kwietnia 2010 Cytat Ale za to jako jeden z niewielu dałeś się namówić na "niecentralne" ogrzewanie . Rozwiń A rzeczony (TB) jakiś czas nawet podpierał sie jego wypowiedziami - bez jego zgody i oczywiście na opak. Link do komentarza
coulignon Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 8 kwietnia 2010 Cytat A rzeczony (TB) jakiś czas nawet podpierał sie jego wypowiedziami - bez jego zgody i oczywiście na opak. Rozwiń Oj przestań. Toć to zaszczyt dla mnie... Cytowano mnie jako klasyka... Link do komentarza
PeZet Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #23 Napisano 8 kwietnia 2010 Cytat W zwiazku z tym ze parę tysiecy zdowolonych klientów milczy to ja mam takie zdjęcie:Kanały biegną w warstwie ocieplenia na stropie. Potem zostaną przykryte wylewką. Rozwiń Witaj, Coulignon,jaki jest mniejszy wymiar kanałów? 5,5cm? Link do komentarza
coulignon Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #24 Napisano 8 kwietnia 2010 Cytat Witaj, Coulignon,jaki jest mniejszy wymiar kanałów? 5,5cm? Rozwiń o ile pamietam to tak. Link do komentarza
marek.ha Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #25 Napisano 8 kwietnia 2010 A czy na ścianie ocieplałeś kanały? Czy tylko tynkowałeś? Link do komentarza
PeZet Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #26 Napisano 8 kwietnia 2010 Cytat A czy na ścianie ocieplałeś kanały? Czy tylko tynkowałeś? Rozwiń Przypuszczam, że ocieplenie jest od zewnątrz, a od wewnątrz wszystko zostanie przykryte stelażem i płytą KG. Ew. w pustkę pójdzie 5cm styropianu albo wełna.Stąd też moje pytanie o mniejszy wymiar, bo mam podobną ściankę kolankową i planuję od środka dołożyć 5cm styropianu kryjąc kable i kanały - albo wełnę, co teraz przyszło mi do głowy. Link do komentarza
coulignon Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #27 Napisano 9 kwietnia 2010 Cytat A czy na ścianie ocieplałeś kanały? Czy tylko tynkowałeś? Rozwiń Eeeeee.....Trochę mi się nie chciało kuć w tych ścianach i kanały zostały zabudowane płytą KG. Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #28 Napisano 9 kwietnia 2010 Z kanałów okrągłych izolowanych przechodzi się na płaskie w styropianie na podłodze. Kanały płaskie są dość drogie, zaizolowanie to dodatkowy kłopot, podobnie jak rozprowadzenie ich ze skrzynki rozdzielczej. Link do komentarza
kingaj Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #29 Napisano 9 kwietnia 2010 Cytat Jeśli ktoś myśli wcześniej o instalacji reku to kanały można puścić po podłodze piętra i zrobić przebitke przez strop.Są to kanały ocynk płaskie i na to wylewka. Rozwiń wszystko fajnie tylko nie przy ogrzewaniu podłogowym Link do komentarza
coulignon Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #30 Napisano 9 kwietnia 2010 Cytat wszystko fajnie tylko nie przy ogrzewaniu podłogowym Rozwiń O co to przeszkadza? Link do komentarza
kingaj Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #31 Napisano 9 kwietnia 2010 Cytat O co to przeszkadza? Rozwiń jest kolizja Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #32 Napisano 9 kwietnia 2010 No, przy konfiguracji polecanej przez Pana TB (miniaturka wyżej) – może być kłopot. Link do komentarza
coulignon Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #33 Napisano 9 kwietnia 2010 Cytat jest kolizja Rozwiń styropian i kanały (górna płaszczyzna) tworzą płaską powierzchnię. jedyne zmartwienie to ze podłogówka będzie grzać kanały. Link do komentarza
kingaj Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #34 Napisano 9 kwietnia 2010 Cytat styropian i kanały (górna płaszczyzna) tworzą płaską powierzchnię. jedyne zmartwienie to ze podłogówka będzie grzać kanały. Rozwiń ale podłogówka też ma swój systemowy styropian (jedna z opcji) więc bezpośrednio nie grzeje tych kanałów. Poza tym czy rzeczywiście 35 stopni czynnika w podłogówce może zaszkodzić takim kanałom? wydaj mi się że nie bardzo Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #35 Napisano 9 kwietnia 2010 kanały płaskie są na piętrze... a tam rzadko jest podłogówka. Poza tym gdyby nawet to mata jest w kleju do płytek. Tu "czynnik" ma 0,1st więcej od płytek. Link do komentarza
PeZet Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #36 Napisano 9 kwietnia 2010 Cytat jest kolizja Rozwiń To nie świeczka, w dłoni się nie rozpuszcza.(Świeczka zresztą też nie.) Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 11 kwietnia 2010 Udostępnij #37 Napisano 11 kwietnia 2010 Ja i tak planowałem sufity podwieszane od samego początku... Link do komentarza
edwl Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #38 Napisano 27 kwietnia 2010 Kilka fajnych pomysłów jest! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się