Skocz do zawartości

Co może stać obok czego?


Kopacz

Recommended Posts

Napisano
Nie jestem bardzo biegły w tym temacie. Czy są jakieś zasady aranżacji kuchni? Nie wiem, lodówka nie może stać przy płycie grzewczej czy coś w tym rodzaju? Słyszałem, że są jakieś warunki dot. lodówki, jak się ją postawi w nieodpowiednim miejscu, to będzie się psuła, tylko nie wiem dokładnie co i jak...
Napisano
Cytat

Nie jestem bardzo biegły w tym temacie. Czy są jakieś zasady aranżacji kuchni? Nie wiem, lodówka nie może stać przy płycie grzewczej czy coś w tym rodzaju? Słyszałem, że są jakieś warunki dot. lodówki, jak się ją postawi w nieodpowiednim miejscu, to będzie się psuła, tylko nie wiem dokładnie co i jak...



Chodzi nie tylko o wygodę poruszania się po kuchni i przygotowywania potraw. Jeśli kuchenka znajdzie się zbyt blisko lodówki, to będzie ją niepotrzebnie nagrzewać (większe zużycie energii, częste włączanie się sprężarki, kłopoty z odprowadzeniem ciepła). Nie polecam także ustawiania innych sprzętów, choćby kuchenki bezpośrednio przy zlewie. Tam nieunikniona jest większa wilgotność a nawet zalewanie wodą. Widziałem kuchenkę po paru latach takiego sąsiedztwa - jeden bok był przerdzewiały, a ten dalej położony od zlewu pozostał czysty.
Pamiętaj też o porządnym oświetleniu!
Napisano
Dziękuję za odpowiedź. Bardzo fajny artykuł z linku. Tak w ogóle to chyba tak to rozpracuje, wszystko na jednej ścianie, w jednym ciągu. Zamiast lodówki zrobię wysoką szafę z szufladami, taka zawsze się przydaje. Po drugiej stronie wstawię lodówkę, którą już zakupiłem po okazyjnej cenie icon_biggrin.gif Akurat by się zmieściła, do tego jednoczęściowy blat.
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Jest kilka zasad i artykuł z linku powyżej pokazał je w najprostszy i minimalny sposób, ale poprawnie. Dopasowane raczej do mieszkania w bloku. Jeśli chodzi o dom i meble np w układzie L lub C to możemy przerzucić kuchenkę na inną ścianę. Dobrze jest też ustawić słup wielkości lodówki jako magazyn produktów. Blat roboczy jednak minimum 110cm i można go umiejscowić pomiędzy lodówką a zlewem to też poprawne rozwiązanie. Dla osób lubiących pieczenie wygodny będzie piekarnik umieszczony wyżej np w słupie. Jest wiele ciekawych rozwiązań w kuchni, szczególnie do trudno dostępnych szafek rogowych, jednakże takie rozwiązania, które warto montować są drogie. Polecam również rozwiązania firm BLUM ,PEKA ,HETTICH i Rejs z serii maxima. Akcesoria typu młynek do odpadów i przede wszystkim oświetlenie blatu roboczego. Pozdrawiam Wszystkich

DSC01446.jpg

Napisano
Nowoczesna kuchnia jest już zwykle zaplanowana przez designera tak żeby wszystko stało na swoim miejscu. Ale jeśli sami budujemy to ten artykuł jest bezcenny, bo o tylu rzeczach się nie wie tak naprawdę - trzeba mieć doświadczenie, albo bazować na cudzym.
Napisano
Designer skupia się przede wszystkim na wyglądzie... wystroju wnetrza. Dla niego sprawy techniczne bywają drugorzędne. Chyba, że... to bardzo dobry designer icon_smile.gif Warto uważać~!
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Moje nowe meble kuchenne, sa tak zbudowane ,ze steamer jest obok lodowki (!)

Pytalam wiec architekta , czy
piekarnik moze znajdowac sie zaraz obok lodowki i uslyszalam ,ze nie ma zadnego problemu
- pod warunkiem, ze mebelki maja po 60 cm. szerokosci !
MOje maja - ufff,jaka ulga icon_smile.gif icon_wink.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Wszystko zależy od rodzaju mebli. Niektóre nie znoszą zbyt dobrze wysokiej temperatury i oparów. Czasem lubią się wyginąć, przebarwiać itp. Tak jak już mówiłam, wszystko może stać koło siebie w kuchni, grunt, żeby było wykonane z odpowiedniego materiału. Zresztą można się zapytać obojętnie jakiego projektanta wnętrz - na pewno potwierdzi.
Napisano
Cytat

Moje nowe meble kuchenne, sa tak zbudowane ,ze steamer jest obok lodowki (!)

Pytalam wiec architekta , czy
piekarnik moze znajdowac sie zaraz obok lodowki i uslyszalam ,ze nie ma zadnego problemu
- pod warunkiem, ze mebelki maja po 60 cm. szerokosci !
MOje maja - ufff,jaka ulga icon_smile.gif



Zaden producent sprzetu do zabudowy nie napisze, ze nie wolno umieszczac ich lodowki obok piekarnika bo klient stwierdzi, ze ich sprzet jest gorszy od sprzetu firmy, ktora nie widzi w tym problemu.
Dzisiejsze piekarniki sa bardzo dobrze izolowane, ale nie idealnie. Jak jedno grzeje a drugie obok chlodzi to jest konflikt, wynikiem konfliktu bedzie tu meczenie sie i pobieranie wiekszej ilosci energii przez lodowke. Wszystko bedzie dzialalo, nic sie nie popsuje, ale fizyki pan nie przeskoczysz.
Architekt o takich rzeczach nie mysli bo chce zrobic tak jak klientowi sie podoba, producent nie zabroni bo nie sprzeda, wiec myslenie spada na klienta icon_wink.gif

U mnie na jednej stronie bedzie podniesiony piekarnik w zabudowie, obok cargo i lodowka juz bez zabudowy icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Tak jak już mówiłam, wszystko może stać koło siebie w kuchni, grunt, żeby było wykonane z odpowiedniego materiału. Zresztą można się zapytać obojętnie jakiego projektanta wnętrz - na pewno potwierdzi.



moj potwierdzil icon_wink.gif

Meble musza byc tez "dobre" jakosciowo (ale wazniejsza jest jednak izolacja np. piekarnika ) icon_smile.gif
i tak jak napisalam wyzej: odleglosc miedzy piekarnikiem a lodowka ma w niektorych przypadkach znaczenie - tak jak i szerokosc mebli ma tez jakies tam znaczenie icon_wink.gif

u mnie pierwsza stoi lodowka (zabudowana ), potem steamer i piekarnik obok niego (tez w zabudowie )a potem dopiero szafka icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Zaden producent sprzetu do zabudowy nie napisze, ze nie wolno umieszczac ich lodowki obok piekarnika bo klient stwierdzi, ze ich sprzet jest gorszy od sprzetu firmy, ktora nie widzi w tym problemu.


Bardzo dobra uwaga!

Cytat

Dzisiejsze piekarniki sa bardzo dobrze izolowane, ale nie idealnie. Jak jedno grzeje a drugie obok chlodzi to jest konflikt, wynikiem konfliktu bedzie tu meczenie sie i pobieranie wiekszej ilosci energii przez lodowke. Wszystko bedzie dzialalo, nic sie nie popsuje, ale fizyki pan nie przeskoczysz.


Kolejna bardzo dobra uwaga!

Cytat

Architekt o takich rzeczach nie mysli bo chce zrobic tak jak klientowi sie podoba, producent nie zabroni bo nie sprzeda, wiec myslenie spada na klienta icon_wink.gif


I bardzo mądry wniosek. Dodam tylko, że należy kierować się rozumem a nie ufać cudzym zapewnieniom a później mieć pretensję do wszystkie byle nie do sobie. Myślenie nie boli icon_wink.gif

Deamos punkt ode mnie icon_smile.gif
Napisano
w poscie wyzej ,napisalam tak tylko o tych szafkach icon_smile.gif
-powtorzylam to, co mi powiedzial jeden architekt, hehe icon_wink.gif


a ja mimo wszystko, nie zgodze sie z tym stwierdzeniem :

Cytat

Dzisiejsze piekarniki sa bardzo dobrze izolowane, ale nie idealnie. Jak jedno grzeje a drugie obok chlodzi to jest konflikt, wynikiem konfliktu bedzie tu meczenie sie i pobieranie wiekszej ilosci energii przez lodowke.




Nie masz racji :
W sumie wszystko zalezy od sprzetu (warto zwrocic uwage na kl. energetyczna jaka posiadaja piekarniki ,lodowki ,itd.itp. !).
w dzisiejszych czasach niektore piekarniki i lodowki maja super izolacje (!)
...dlatego tez mozna ustawiac je obok siebie bez zadnych termicznych konfiktow ,zadnych wymian energii (cieplo-zimno).

Teraz tez mam w kuchni dobre jakosciowo meble i lepszy sprzet (piekarnik A/Top ECO i lodowka A++) :
Kiedy piekrnik jest mocno nagrzany - sciana z drugiej strony (od wenwnatrz )jest calkiem zimna - a raczej powiertrze w niej (znaczy to ,ze ma dobra izolacje )...
Gdyby wiec obok tego piekarnika stala lodowka - nie bylo by tez zadnego konflitku i problemu icon_wink.gif
Napisano
Dodatkowo do tego co napisał Supersaxo zwróćcie uwagę, że "konflikt interesów" piecyka i lodówki - jakiej klasy by nie były - trwa jedną, dwie godziny dziennie, nawet gdy pieczesz mięso, to lodówka, wskutek nieco gorszych warunków wymiany ciepła, włączy się dodatkowo raz, czy dwa, co w roku daje dodatkowo może 10 godzin dodatkowej pracy agregatu lodówki.
A generalnie piekarniki i lodówki obecnie produkowane są zasadniczo innej klasy izolacyjności. Na pewno mniej trwałe, ale to już inna sprawa icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

Dodatkowo do tego co napisał Supersaxo zwróćcie uwagę, że "konflikt interesów" piecyka i lodówki - jakiej klasy by nie były - trwa jedną, dwie godziny dziennie, nawet gdy pieczesz mięso, to lodówka, wskutek nieco gorszych warunków wymiany ciepła, włączy się dodatkowo raz, czy dwa, co w roku daje dodatkowo może 10 godzin dodatkowej pracy agregatu lodówki.


wszystko git,
...tylko z jakiej racji maja byc gorsze warunki wymiany ciepla, skoro izolacja jest tak dobra ,ze
przy nagrzanym piekarniku , powietrze miedzy lodowka a piecykiem nie nagrzewa sie !?
...jak moze to wtedy powodowac jakikolwiek konfllikt ?! icon_rolleyes.gif

Jesli jest licha izolacja , lichy sprzet , to wtedy nastepuje konflikt i lepiej odseparowac sprzet -wszystko.

A teraz z drugiej strony:
- jak juz bylo wspomniane tu na forum , moj dom jest domem pasywnym minergie.
W takim tez domu nie moga nastepowac zadne konflikty termiczne (!)
Mimo tego ,moge postawic w kuchni lodowke i piekarnik zaraz obok siebie icon_wink.gif
Poza tym ,skoro klasa sprzetu nie jest wazna , to po co u mnie prawie wszystko musi byc A++ !??? :-/
Napisano
Pisząc w poprzednim poście "jakiej klasy by nie były" miałem na myśli zabudowane, czy też niezabudowane sprzęty, starszej generacji, bądź tej jakości jakie Ty masz u siebie w kuchni, używane od roku (załóżmy) jak i od dziesięciu lat icon_biggrin.gif w meblach najwyższej jakości, jak też i tych bardziej "popularnych" ...
Domów pasywnych w Polsce jest może 0,01% wszystkich budowanych, czy istniejących, po za tym cena sprzętu dla dużej grupy urządzających kuchnię jest decydującym argumentem i kupują oni sprzęty niekoniecznie z dwoma plusami icon_rolleyes.gif i kupują meble BRW, określonej jakości icon_cry.gif i tych własnie urządzających uświadamiam, żeby się nie załamywali i wili swoje gniazdko według swoich marzeń, uwzględniających ich możliwości finansowe. "Konflikt interesów" sprzętów nie powinien ich zrujnować finansowo, ani nie powinien ZNACZĄCO wpłynąć na trwałość ich sprzętów icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Pisząc w poprzednim poście "jakiej klasy by nie były" miałem na myśli zabudowane, czy też niezabudowane sprzęty, starszej generacji, bądź tej jakości jakie Ty masz u siebie w kuchni...


acha - teraz kumam bardziej poprzedniego posta icon_wink.gif

Cytat

kupują oni sprzęty niekoniecznie z dwoma plusami icon_rolleyes.gif i kupują meble BRW, określonej jakości icon_cry.gif i tych własnie urządzających uświadamiam, żeby się nie załamywali i wili swoje gniazdko według swoich marzeń, uwzględniających ich możliwości finansowe. "Konflikt interesów" sprzętów nie powinien ich zrujnować finansowo, ani nie powinien ZNACZĄCO wpłynąć na trwałość ich sprzętów icon_lol.gif


to fakt icon_smile.gif
  • 11 miesiące temu...
Napisano
to ja poproszę o poradę,
zdecydowaliśmy, że lodówka będzie w pom. gospodarczym (1,62 m2) w pobliżu kotła gazowego dwufunkcyjnego z zamkniętą komorą spalania - czy takie ustawienie w niedalekiej odległości będzie miało wpływ na lodówkę, czy będzie się nagrzewała, nie wiem też czy sam kocioł się nagrzewa.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
ja myślę, że nie ale fachowcem w tym temacie nie jestem.....natomiast nie mam lodówki obok piekarnika...chciałam tak, ale producenci kuchni odradzili i mam sprzęty oddzielone cargo
Napisano
Cytat

ja myślę, że nie ale fachowcem w tym temacie nie jestem.....natomiast nie mam lodówki obok piekarnika...chciałam tak, ale producenci kuchni odradzili i mam sprzęty oddzielone cargo



No, tego to już w przedszkolu ucza
  • 5 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

to ja poproszę o poradę,
zdecydowaliśmy, że lodówka będzie w pom. gospodarczym (1,62 m2) w pobliżu kotła gazowego dwufunkcyjnego z zamkniętą komorą spalania - czy takie ustawienie w niedalekiej odległości będzie miało wpływ na lodówkę, czy będzie się nagrzewała, nie wiem też czy sam kocioł się nagrzewa.



A czy to bedzie dla Was na pewno wygodne??Daleko macie od kuchni do pom. gosp.??

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Dzień dobry, Jako ekspert marki OSMO chciałbym podzielić się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi prawidłowego olejowania tarasu drewnianego. Temat wraca co sezon, a odpowiednie zabezpieczenie drewna jest kluczowe, by cieszyć się jego wyglądem i trwałością przez lata. Dlaczego warto olejować taras? Taras to miejsce narażone na intensywne działanie słońca, deszczu, śniegu i zmian temperatury. Drewno bez odpowiedniego zabezpieczenia zaczyna szarzeć, pękać i chłonąć wilgoć. Olejowanie, szczególnie z użyciem specjalistycznych olejów do drewna zewnętrznego, chroni powierzchnię i pozwala zachować jej naturalne piękno. Oleje OSMO – co je wyróżnia? Produkty OSMO do tarasów, np. OSMO Olej tarasowy, są na bazie naturalnych olejów i wosków roślinnych. W przeciwieństwie do lakierów, nie tworzą szczelnej powłoki, lecz wnikają w drewno, pozwalając mu oddychać. Olej nie łuszczy się i nie wymaga szlifowania przy odnawianiu – wystarczy oczyszczenie i ponowne nałożenie produktu. Krok po kroku: jak olejować taras Przygotowanie powierzchni: Drewno powinno być czyste, suche i odpylone. W przypadku starych powierzchni – zalecamy dokładne mycie oraz szlifowanie papierem o gradacji 80–100. Wybór oleju: OSMO oferuje kilka wariantów olei do tarasów  – zarówno bezbarwne, jak i pigmentowane (np. Bangkirai Teak, Szary). Pigmenty dodatkowo chronią przed promieniowaniem UV. Aplikacja: Olej nakładamy cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem (np. OSMO Floor Brush 150 mm). Po 12 godzinach schnięcia można nałożyć drugą warstwę – tylko na surowe drewno. W przypadku renowacji zwykle wystarcza jedna warstwa. Warunki pogodowe: Olejować należy przy temperaturze powyżej +10°C, bez deszczu przez minimum 24h po aplikacji. Pielęgnacja i renowacja Regularna kontrola stanu powłoki – zwłaszcza po zimie – pozwala szybko zareagować. Jeśli kolor blaknie lub powierzchnia traci hydrofobowość, wystarczy ją oczyścić i nałożyć nową warstwę oleju. Chętnie odpowiem na pytania – zarówno dotyczące doboru produktu, jak i techniki aplikacji.   Pozdrawiam serdecznie, Ekspert OSMO 
    • Olej Ochronny UV Osmo 420 to wysokiej jakości preparat przeznaczony do zewnętrznej ochrony drewna. Jego głównym zadaniem jest zabezpieczenie powierzchni drewnianych przed szkodliwym wpływem promieni UV, co zapobiega procesowi szarzenia drewna i wydłuża jego trwałość.   Zastosowanie Powierzchnie pionowe na zewnątrz: drzwi, okna, parapety, wiaty garażowe, fasady drewniane, płoty, pergole, altany. Ochrona przed promieniowaniem UV: spowalnia proces szarzenia drewna o faktor UV 12 w porównaniu z niezabezpieczonym drewnem. Jako powłoka wykończeniowa: na istniejące już powłoki pigmentowe, wydłużając czas pomiędzy koniecznymi pracami renowacyjnymi.  Właściwości Bezbarwna powłoka o jedwabistym połysku: podkreśla naturalny wygląd drewna. Mikroporowata struktura: pozwala drewnu swobodnie oddychać, redukując pęcznienie i kurczenie się drewna. Hydrofobowość: chroni powierzchnię przed wodą i brudem. Odporność na pękanie i łuszczenie: nie pęka, nie łuszczy się, ani nie odpryskuje. Łatwa aplikacja i renowacja: nie wymaga szlifowania ani gruntowania. Skład i bezpieczeństwo Na bazie naturalnych olejów roślinnych: bezpieczny dla zdrowia i środowiska. Zawiera biocydy: chroni przed atakiem pleśni, alg i grzybów. Przeznaczony do użytku zewnętrznego: ze względu na zawartość biocydów.  Aplikacja Przygotowanie powierzchni: drewno musi być czyste, suche i wolne od śladów zmrożenia (maksymalna wilgotność 20%). Narzędzia aplikacyjne: pędzel Osmo lub wałek z mikrofibry. Ilość warstw: dla skutecznej ochrony należy nałożyć 2 warstwy powłoki. Czas schnięcia: ok. 10–12 godzin w normalnych warunkach (23°C / 50% wilgotności względnej). Wydajność: 1 litr wystarcza na pokrycie ok. 18 m² przy jednej warstwie. Uwagi Efekt na białych powierzchniach: ze względu na wysoką zawartość olejów, bezbarwny Olej Ochronny UV może powodować lekkie zażółcenie na białych powierzchniach. Do wykończenia drewna barwionego na biało zaleca się użycie Lazury Olejnej do Ochrony Drewna w kolorze białym (900).  
    • Dzięki za odp.   Mam właśnie bardzo złe przeczucie ze jak przegadam temat z radca to okaże się ze prawo to jedno a urzędy i tak mogą chcieć dokumentów.   Na ten moment nie mam nawet działki - próbuje się rozeznać ogólnie w temacie.   Ogólne informacje da się jakoś znaleźć, ale szukając detali następuje niestety zderzenie ze ścianą.
    • Odpowiedź może być tylko jedna. Metalowe! Może je zniszczyć tylko siła fizyczna. Plastyk zniszczy nawet promieniowanie słoneczne UV.
    • Muszę wymienić rynny i zastanawiam się, czy iść w te plastikowe, czy może zainwestować w metalowe? Plastikowe są tańsze, ale boję się, że słońce i mróz szybko je zniszczą. Metalowe z kolei są droższe, ale podobno niezniszczalne. Jakie macie doświadczenia z jednymi i drugimi? Które rynny są łatwiejsze w montażu i które wymagają mniej konserwacji? Chciałabym podjąć dobrą decyzję, żeby nie żałować za parę lat.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...