Kopacz Napisano 15 kwietnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 15 kwietnia 2009 Nie jestem bardzo biegły w tym temacie. Czy są jakieś zasady aranżacji kuchni? Nie wiem, lodówka nie może stać przy płycie grzewczej czy coś w tym rodzaju? Słyszałem, że są jakieś warunki dot. lodówki, jak się ją postawi w nieodpowiednim miejscu, to będzie się psuła, tylko nie wiem dokładnie co i jak... Link do komentarza
Redakcja Napisano 16 kwietnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 16 kwietnia 2009 Polecamy artykułWłaściwa kolejność umieszczenia kuchennych sprzętów w ciągu roboczym Link do komentarza
Jarek02 Napisano 16 kwietnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 16 kwietnia 2009 Cytat Nie jestem bardzo biegły w tym temacie. Czy są jakieś zasady aranżacji kuchni? Nie wiem, lodówka nie może stać przy płycie grzewczej czy coś w tym rodzaju? Słyszałem, że są jakieś warunki dot. lodówki, jak się ją postawi w nieodpowiednim miejscu, to będzie się psuła, tylko nie wiem dokładnie co i jak... Chodzi nie tylko o wygodę poruszania się po kuchni i przygotowywania potraw. Jeśli kuchenka znajdzie się zbyt blisko lodówki, to będzie ją niepotrzebnie nagrzewać (większe zużycie energii, częste włączanie się sprężarki, kłopoty z odprowadzeniem ciepła). Nie polecam także ustawiania innych sprzętów, choćby kuchenki bezpośrednio przy zlewie. Tam nieunikniona jest większa wilgotność a nawet zalewanie wodą. Widziałem kuchenkę po paru latach takiego sąsiedztwa - jeden bok był przerdzewiały, a ten dalej położony od zlewu pozostał czysty.Pamiętaj też o porządnym oświetleniu! Link do komentarza
Kopacz Napisano 20 kwietnia 2009 Autor Udostępnij #4 Napisano 20 kwietnia 2009 Dziękuję za odpowiedź. Bardzo fajny artykuł z linku. Tak w ogóle to chyba tak to rozpracuje, wszystko na jednej ścianie, w jednym ciągu. Zamiast lodówki zrobię wysoką szafę z szufladami, taka zawsze się przydaje. Po drugiej stronie wstawię lodówkę, którą już zakupiłem po okazyjnej cenie Akurat by się zmieściła, do tego jednoczęściowy blat. Link do komentarza
Sparklebreeze Napisano 27 kwietnia 2009 Udostępnij #5 Napisano 27 kwietnia 2009 bardzo przydatny artykuł szkoda tylko, że w mało której kuchni da się tak wszystko w jednym ciągu Link do komentarza
olek89 Napisano 14 października 2009 Udostępnij #6 Napisano 14 października 2009 Mnie sie tez bardzo przyda ten artykuł ,ale musiałabym tez niezle przestawiac swoje sprzety AGD Link do komentarza
morutino Napisano 15 października 2009 Udostępnij #7 Napisano 15 października 2009 Jest kilka zasad i artykuł z linku powyżej pokazał je w najprostszy i minimalny sposób, ale poprawnie. Dopasowane raczej do mieszkania w bloku. Jeśli chodzi o dom i meble np w układzie L lub C to możemy przerzucić kuchenkę na inną ścianę. Dobrze jest też ustawić słup wielkości lodówki jako magazyn produktów. Blat roboczy jednak minimum 110cm i można go umiejscowić pomiędzy lodówką a zlewem to też poprawne rozwiązanie. Dla osób lubiących pieczenie wygodny będzie piekarnik umieszczony wyżej np w słupie. Jest wiele ciekawych rozwiązań w kuchni, szczególnie do trudno dostępnych szafek rogowych, jednakże takie rozwiązania, które warto montować są drogie. Polecam również rozwiązania firm BLUM ,PEKA ,HETTICH i Rejs z serii maxima. Akcesoria typu młynek do odpadów i przede wszystkim oświetlenie blatu roboczego. Pozdrawiam Wszystkich Link do komentarza
Tomek 1978 Napisano 16 października 2009 Udostępnij #8 Napisano 16 października 2009 Nowoczesna kuchnia jest już zwykle zaplanowana przez designera tak żeby wszystko stało na swoim miejscu. Ale jeśli sami budujemy to ten artykuł jest bezcenny, bo o tylu rzeczach się nie wie tak naprawdę - trzeba mieć doświadczenie, albo bazować na cudzym. Link do komentarza
KAROI Napisano 18 października 2009 Udostępnij #9 Napisano 18 października 2009 Designer skupia się przede wszystkim na wyglądzie... wystroju wnetrza. Dla niego sprawy techniczne bywają drugorzędne. Chyba, że... to bardzo dobry designer Warto uważać~! Link do komentarza
Jan_13 Napisano 19 października 2009 Udostępnij #10 Napisano 19 października 2009 A propos kuchni, sprzętów i ergonomii... Warto ściągnąć ten plik i uważnie przeczytać ergonomia_w_kuchni.doc ergonomia_w_kuchni.doc Link do komentarza
Mathir Napisano 20 października 2009 Udostępnij #11 Napisano 20 października 2009 Dużo czytania, ale warto Link do komentarza
Jan_13 Napisano 21 października 2009 Udostępnij #12 Napisano 21 października 2009 Wydaje mi się, że przy temacie zabudowy kuchni pomylone są obrazki, ale można się domyślić co i jak Link do komentarza
Supersaxo Napisano 15 kwietnia 2010 Udostępnij #13 Napisano 15 kwietnia 2010 Moje nowe meble kuchenne, sa tak zbudowane ,ze steamer jest obok lodowki (!)Pytalam wiec architekta , czy piekarnik moze znajdowac sie zaraz obok lodowki i uslyszalam ,ze nie ma zadnego problemu - pod warunkiem, ze mebelki maja po 60 cm. szerokosci ! MOje maja - ufff,jaka ulga Link do komentarza
karola80 Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 27 kwietnia 2010 Wszystko zależy od rodzaju mebli. Niektóre nie znoszą zbyt dobrze wysokiej temperatury i oparów. Czasem lubią się wyginąć, przebarwiać itp. Tak jak już mówiłam, wszystko może stać koło siebie w kuchni, grunt, żeby było wykonane z odpowiedniego materiału. Zresztą można się zapytać obojętnie jakiego projektanta wnętrz - na pewno potwierdzi. Link do komentarza
Deamos Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #15 Napisano 27 kwietnia 2010 Cytat Moje nowe meble kuchenne, sa tak zbudowane ,ze steamer jest obok lodowki (!)Pytalam wiec architekta , czy piekarnik moze znajdowac sie zaraz obok lodowki i uslyszalam ,ze nie ma zadnego problemu - pod warunkiem, ze mebelki maja po 60 cm. szerokosci ! MOje maja - ufff,jaka ulga Zaden producent sprzetu do zabudowy nie napisze, ze nie wolno umieszczac ich lodowki obok piekarnika bo klient stwierdzi, ze ich sprzet jest gorszy od sprzetu firmy, ktora nie widzi w tym problemu. Dzisiejsze piekarniki sa bardzo dobrze izolowane, ale nie idealnie. Jak jedno grzeje a drugie obok chlodzi to jest konflikt, wynikiem konfliktu bedzie tu meczenie sie i pobieranie wiekszej ilosci energii przez lodowke. Wszystko bedzie dzialalo, nic sie nie popsuje, ale fizyki pan nie przeskoczysz.Architekt o takich rzeczach nie mysli bo chce zrobic tak jak klientowi sie podoba, producent nie zabroni bo nie sprzeda, wiec myslenie spada na klienta U mnie na jednej stronie bedzie podniesiony piekarnik w zabudowie, obok cargo i lodowka juz bez zabudowy 1 Link do komentarza
Supersaxo Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 27 kwietnia 2010 Cytat Tak jak już mówiłam, wszystko może stać koło siebie w kuchni, grunt, żeby było wykonane z odpowiedniego materiału. Zresztą można się zapytać obojętnie jakiego projektanta wnętrz - na pewno potwierdzi. moj potwierdzil Meble musza byc tez "dobre" jakosciowo (ale wazniejsza jest jednak izolacja np. piekarnika ) i tak jak napisalam wyzej: odleglosc miedzy piekarnikiem a lodowka ma w niektorych przypadkach znaczenie - tak jak i szerokosc mebli ma tez jakies tam znaczenie u mnie pierwsza stoi lodowka (zabudowana ), potem steamer i piekarnik obok niego (tez w zabudowie )a potem dopiero szafka Link do komentarza
jętka Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 27 kwietnia 2010 Cytat Zaden producent sprzetu do zabudowy nie napisze, ze nie wolno umieszczac ich lodowki obok piekarnika bo klient stwierdzi, ze ich sprzet jest gorszy od sprzetu firmy, ktora nie widzi w tym problemu. Bardzo dobra uwaga! Cytat Dzisiejsze piekarniki sa bardzo dobrze izolowane, ale nie idealnie. Jak jedno grzeje a drugie obok chlodzi to jest konflikt, wynikiem konfliktu bedzie tu meczenie sie i pobieranie wiekszej ilosci energii przez lodowke. Wszystko bedzie dzialalo, nic sie nie popsuje, ale fizyki pan nie przeskoczysz. Kolejna bardzo dobra uwaga! Cytat Architekt o takich rzeczach nie mysli bo chce zrobic tak jak klientowi sie podoba, producent nie zabroni bo nie sprzeda, wiec myslenie spada na klienta I bardzo mądry wniosek. Dodam tylko, że należy kierować się rozumem a nie ufać cudzym zapewnieniom a później mieć pretensję do wszystkie byle nie do sobie. Myślenie nie boli Deamos punkt ode mnie Link do komentarza
Deamos Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 27 kwietnia 2010 Cytat Deamos punkt ode mnie Dzieki Link do komentarza
Supersaxo Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #19 Napisano 27 kwietnia 2010 w poscie wyzej ,napisalam tak tylko o tych szafkach -powtorzylam to, co mi powiedzial jeden architekt, hehe a ja mimo wszystko, nie zgodze sie z tym stwierdzeniem : Cytat Dzisiejsze piekarniki sa bardzo dobrze izolowane, ale nie idealnie. Jak jedno grzeje a drugie obok chlodzi to jest konflikt, wynikiem konfliktu bedzie tu meczenie sie i pobieranie wiekszej ilosci energii przez lodowke. Nie masz racji :W sumie wszystko zalezy od sprzetu (warto zwrocic uwage na kl. energetyczna jaka posiadaja piekarniki ,lodowki ,itd.itp. !). w dzisiejszych czasach niektore piekarniki i lodowki maja super izolacje (!)...dlatego tez mozna ustawiac je obok siebie bez zadnych termicznych konfiktow ,zadnych wymian energii (cieplo-zimno).Teraz tez mam w kuchni dobre jakosciowo meble i lepszy sprzet (piekarnik A/Top ECO i lodowka A++) :Kiedy piekrnik jest mocno nagrzany - sciana z drugiej strony (od wenwnatrz )jest calkiem zimna - a raczej powiertrze w niej (znaczy to ,ze ma dobra izolacje )...Gdyby wiec obok tego piekarnika stala lodowka - nie bylo by tez zadnego konflitku i problemu Link do komentarza
Gość stach Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 28 kwietnia 2010 Dodatkowo do tego co napisał Supersaxo zwróćcie uwagę, że "konflikt interesów" piecyka i lodówki - jakiej klasy by nie były - trwa jedną, dwie godziny dziennie, nawet gdy pieczesz mięso, to lodówka, wskutek nieco gorszych warunków wymiany ciepła, włączy się dodatkowo raz, czy dwa, co w roku daje dodatkowo może 10 godzin dodatkowej pracy agregatu lodówki.A generalnie piekarniki i lodówki obecnie produkowane są zasadniczo innej klasy izolacyjności. Na pewno mniej trwałe, ale to już inna sprawa Link do komentarza
Supersaxo Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 28 kwietnia 2010 Cytat Dodatkowo do tego co napisał Supersaxo zwróćcie uwagę, że "konflikt interesów" piecyka i lodówki - jakiej klasy by nie były - trwa jedną, dwie godziny dziennie, nawet gdy pieczesz mięso, to lodówka, wskutek nieco gorszych warunków wymiany ciepła, włączy się dodatkowo raz, czy dwa, co w roku daje dodatkowo może 10 godzin dodatkowej pracy agregatu lodówki. wszystko git, ...tylko z jakiej racji maja byc gorsze warunki wymiany ciepla, skoro izolacja jest tak dobra ,ze przy nagrzanym piekarniku , powietrze miedzy lodowka a piecykiem nie nagrzewa sie !?...jak moze to wtedy powodowac jakikolwiek konfllikt ?! Jesli jest licha izolacja , lichy sprzet , to wtedy nastepuje konflikt i lepiej odseparowac sprzet -wszystko.A teraz z drugiej strony:- jak juz bylo wspomniane tu na forum , moj dom jest domem pasywnym minergie.W takim tez domu nie moga nastepowac zadne konflikty termiczne (!)Mimo tego ,moge postawic w kuchni lodowke i piekarnik zaraz obok siebie Poza tym ,skoro klasa sprzetu nie jest wazna , to po co u mnie prawie wszystko musi byc A++ !??? :-/ Link do komentarza
Gość stach Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 28 kwietnia 2010 Pisząc w poprzednim poście "jakiej klasy by nie były" miałem na myśli zabudowane, czy też niezabudowane sprzęty, starszej generacji, bądź tej jakości jakie Ty masz u siebie w kuchni, używane od roku (załóżmy) jak i od dziesięciu lat w meblach najwyższej jakości, jak też i tych bardziej "popularnych" ...Domów pasywnych w Polsce jest może 0,01% wszystkich budowanych, czy istniejących, po za tym cena sprzętu dla dużej grupy urządzających kuchnię jest decydującym argumentem i kupują oni sprzęty niekoniecznie z dwoma plusami i kupują meble BRW, określonej jakości i tych własnie urządzających uświadamiam, żeby się nie załamywali i wili swoje gniazdko według swoich marzeń, uwzględniających ich możliwości finansowe. "Konflikt interesów" sprzętów nie powinien ich zrujnować finansowo, ani nie powinien ZNACZĄCO wpłynąć na trwałość ich sprzętów Link do komentarza
Supersaxo Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #23 Napisano 28 kwietnia 2010 Cytat Pisząc w poprzednim poście "jakiej klasy by nie były" miałem na myśli zabudowane, czy też niezabudowane sprzęty, starszej generacji, bądź tej jakości jakie Ty masz u siebie w kuchni... acha - teraz kumam bardziej poprzedniego posta Cytat kupują oni sprzęty niekoniecznie z dwoma plusami i kupują meble BRW, określonej jakości i tych własnie urządzających uświadamiam, żeby się nie załamywali i wili swoje gniazdko według swoich marzeń, uwzględniających ich możliwości finansowe. "Konflikt interesów" sprzętów nie powinien ich zrujnować finansowo, ani nie powinien ZNACZĄCO wpłynąć na trwałość ich sprzętów to fakt Link do komentarza
Mika_ Napisano 25 kwietnia 2011 Udostępnij #24 Napisano 25 kwietnia 2011 to ja poproszę o poradę,zdecydowaliśmy, że lodówka będzie w pom. gospodarczym (1,62 m2) w pobliżu kotła gazowego dwufunkcyjnego z zamkniętą komorą spalania - czy takie ustawienie w niedalekiej odległości będzie miało wpływ na lodówkę, czy będzie się nagrzewała, nie wiem też czy sam kocioł się nagrzewa. Link do komentarza
ewiq0 Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #25 Napisano 3 lipca 2011 ja myślę, że nie ale fachowcem w tym temacie nie jestem.....natomiast nie mam lodówki obok piekarnika...chciałam tak, ale producenci kuchni odradzili i mam sprzęty oddzielone cargo Link do komentarza
retrofood Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #26 Napisano 3 lipca 2011 Cytat ja myślę, że nie ale fachowcem w tym temacie nie jestem.....natomiast nie mam lodówki obok piekarnika...chciałam tak, ale producenci kuchni odradzili i mam sprzęty oddzielone cargo No, tego to już w przedszkolu ucza Link do komentarza
Czapi Napisano 2 sierpnia 2011 Udostępnij #27 Napisano 2 sierpnia 2011 Cytat to ja poproszę o poradę,zdecydowaliśmy, że lodówka będzie w pom. gospodarczym (1,62 m2) w pobliżu kotła gazowego dwufunkcyjnego z zamkniętą komorą spalania - czy takie ustawienie w niedalekiej odległości będzie miało wpływ na lodówkę, czy będzie się nagrzewała, nie wiem też czy sam kocioł się nagrzewa. A czy to bedzie dla Was na pewno wygodne??Daleko macie od kuchni do pom. gosp.?? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się