panw Napisano 30 lipca 2008 #1 Napisano 30 lipca 2008 Wiecie może jak skutecznie zwalczyć osy na strychu. Zagnieździły się w rogu, między dachem a murem, nie wiem jakim cudem, ale wlatują przez rynne, które były zakładane przez fachowców jakieś 2 lata temu.... Po strychu nie latają, jest ciemno, ale chodzą po ścianie pod dachem.. jest ich mnustwo. Kupiłem Raid na osy, troszkę poginęło ich, ale nie widze gniazda, nie mogę tam się dostać. Co można zrobić, może je zostawić i jesienią zniszczyć?
Redakcja Napisano 4 sierpnia 2008 #2 Napisano 4 sierpnia 2008 Są specjalistyczne firmy zajmujące się usuwaniem gniazd os i szerszeni. Jeśli owady zagrażają bezpieczeństwu można też zwrócić się do straży pożarnej.
animus Napisano 16 czerwca 2011 #3 Napisano 16 czerwca 2011 Cytat Są specjalistyczne firmy zajmujące się usuwaniem gniazd os i szerszeni. Jeśli owady zagrażają bezpieczeństwu można też zwrócić się do straży pożarnej. Dzisiaj wieczorem pozbyłem się gniazda os .Oczywiście czekałem dlatego do wieczora żeby wszystkie wróciły na noc do kokonu (domku).Wszedłem po drabinie otworzyłem worek foliowy na śmieci taki ze sznurkiem ,założyłem go na kokon szczelnie aż do desek na których wisiał ,pociągnąłem całość wtedy wpadł do środka zacisnąłem koniec worka następnie zawiązałem szczelnie sznurkiem .Ledwo wlazł worek na to cudo ,które zrobiły sobie osy ,latały jak oszalałe wewnątrz ale niestety nie mogły już nic zrobić . 1
Gość gawel Napisano 17 czerwca 2011 #4 Napisano 17 czerwca 2011 Ja robię tak samo a małe banieczki osie usuwam odkurzaczem wraz z osami
daggulka Napisano 17 czerwca 2011 #5 Napisano 17 czerwca 2011 Ja bym chyba padła trupem jakbym miała sama gniazdo os usuwać .Na bank zadzwoniłabym po straż pożarną.
Gość gawel Napisano 17 czerwca 2011 #6 Napisano 17 czerwca 2011 Cytat Ja bym chyba padła trupem jakbym miała sama gniazdo os usuwać .Na bank zadzwoniłabym po straż pożarną. Hm domyślam się ci strażacy ....
daggulka Napisano 17 czerwca 2011 #7 Napisano 17 czerwca 2011 Cytat Hm domyślam się ci strażacy .... a nieeee ... w tym wypadku to akurat tylko w bonusie ... znaczy przy okazji ...
animus Napisano 17 czerwca 2011 #8 Napisano 17 czerwca 2011 Cytat Ja robię tak samo a małe banieczki osie usuwam odkurzaczem wraz z osami W trudno dostępnych miejscach można by odkurzaczem je zaatakować ale w odpowiednim ubraniu ochronnym. Cytat Ja bym chyba padła trupem jakbym miała sama gniazdo os usuwać .Na bank zadzwoniłabym po straż pożarną. Wystarczy zachować ostrożność,jak nie latają to są bezbronne.
czarnyplecak Napisano 17 czerwca 2011 #9 Napisano 17 czerwca 2011 Ale wypalać je ogniem to dopiero zabawa ; DI potem jest pretekst, żeby pana strażaka wołać :P
gorgona Napisano 18 czerwca 2011 #10 Napisano 18 czerwca 2011 nigdy sama bym się nie odważyła usuwać os!brr.
animus Napisano 18 czerwca 2011 #11 Napisano 18 czerwca 2011 Cytat nigdy sama bym się nie odważyła usuwać os!brr. Strach ma wielkie oczy proponuję zacząć od małych kokonów z kilkoma osami .
animus Napisano 26 czerwca 2011 #13 Napisano 26 czerwca 2011 Ogień to jak antybiotyk kosi wszystko .Jak nie będziesz miał domu to osy nie zrobią gniazda .
kiwaczek Napisano 26 czerwca 2011 #14 Napisano 26 czerwca 2011 nie dalej jak tydzien temu na moja dzialke przyleciala krolowa pszczol,usiadla na jabloni a za przylecila chmara pszczol...bylo co odladac,nad drzewem nie bylo widac nieba -slychac bylo natomiast potezne bzyczeniezadzwonilem po pszczelarzy,uwineli sie w 2 godzinya w zasadzie to pszczoly wykonaly robote wedrujac po drzewie do pasiekiefekt uboczny nieproszonych gosci todwa ukaszenia dla pszczelarza,jedno dla psa(niegrozne bo w lape)pszczol bylo 4-5 kg wg pszczelarza
daggulka Napisano 26 czerwca 2011 #16 Napisano 26 czerwca 2011 pikne .... za dziecka na wieś do dziadków na wakacje jeździłam .... mój dziadek miał pszczółki w ulach - pamiętam , że jak mu się wyroiły na drzewach to je dymem traktował.... raz to mnie nawet cała wieś słyszała jak podeszłam za blisko i mi kilka we włosy wleciało .... ech ... wspomnienia ....
Gość mhtyl Napisano 26 czerwca 2011 #17 Napisano 26 czerwca 2011 Cytat ech ... wspomnienia .... Aż się łza w oku kręci Tak to już jest z tymi wspomnieniami, człowiek się rozkleja
kiwaczek Napisano 26 czerwca 2011 #18 Napisano 26 czerwca 2011 pszczelarz powiedzal ze pszczoly sa na swoj sposob inteligentnetj jak pojawi sie mloda krolowa w ulu,stara krolowa zabiera swoich zolnierzy i pracownice z zapasem miodu i opuszcza uljak wsrod ludzi,stary robi miejsce mlodemu...
ikas3 Napisano 27 czerwca 2011 #19 Napisano 27 czerwca 2011 patrząc z perspektywy iluś tam przepracowanych lat, to chyba raczej odwrotnie, niż u ludzi...
Gość mhtyl Napisano 27 czerwca 2011 #20 Napisano 27 czerwca 2011 Cytat pszczelarz powiedzal ze pszczoly sa na swoj sposob inteligentnetj jak pojawi sie mloda krolowa w ulu,stara krolowa zabiera swoich zolnierzy i pracownice z zapasem miodu i opuszcza uljak wsrod ludzi,stary robi miejsce mlodemu... Ze pszczoły są inteligentne to fakt, ale nie do końca prawda to co Ci ten pszczelarz powiedział . Jeżeli pszczoły się wyroją to jest błąd i zaniedbanie pszczelarza,że do tego dopuścił a co do królowej to różnie bywa raz zostaje stara a raz odchodzi. Bywają przypadki,że w ulu wyroi się kilka matek.
karmelowa Napisano 28 czerwca 2011 #21 Napisano 28 czerwca 2011 u nas zakończyło się wezwaniem straży pożarnej i już po klopocie
retrofood Napisano 28 czerwca 2011 #22 Napisano 28 czerwca 2011 Cytat u nas zakończyło się wezwaniem straży pożarnej i już po klopocie chyba straży pszczołowej, a nie pożarnej
animus Napisano 28 czerwca 2011 #23 Napisano 28 czerwca 2011 Cytat u nas zakończyło się wezwaniem straży pożarnej i już po klopocie A w tym czasie zhajcowała się stodoła w sąsiedniej wsi .
czarnyplecak Napisano 28 czerwca 2011 #24 Napisano 28 czerwca 2011 Bo jakieś dziecko z pszczołami we włosach przewróciło grilla
kiwaczek Napisano 28 czerwca 2011 #25 Napisano 28 czerwca 2011 strazakowi najprosciej wyciagnac sikawke i po klopocie...a co na to zestresowane pszczoly? czy i jaki miod potem dadza?
retrofood Napisano 1 lipca 2011 #26 Napisano 1 lipca 2011 Cytat strazakowi najprosciej wyciagnac sikawke i po klopocie...a co na to zestresowane pszczoly? czy i jaki miod potem dadza? Jak się zapatrzą, to... nie wiem.
coolibeer Napisano 1 lipca 2011 #27 Napisano 1 lipca 2011 Wczoraj z posesji sąsida Strażacy PSP usunęli gniazdo szerszeni na strychu. Zadzwonił przyjechali... zrobili i pojechali.
Sepro Napisano 10 lipca 2011 #29 Napisano 10 lipca 2011 Cytat Wczoraj z posesji sąsida Strażacy PSP usunęli gniazdo szerszeni na strychu. Zadzwonił przyjechali... zrobili i pojechali. A ile taka interwencja kosztuje w brzęczącej, chociaż coraz mniej pewnej, polskiej walucie?
Mathir Napisano 17 lipca 2011 #30 Napisano 17 lipca 2011 Cytat A ile taka interwencja kosztuje w brzęczącej, chociaż coraz mniej pewnej, polskiej walucie? Szukałem w internecie, ale... porażka :(
Jani_63 Napisano 16 sierpnia 2011 #32 Napisano 16 sierpnia 2011 Ale jak nie zadziała, a one się wkur...ą.... wtedy tylko metalowa siatka w oknach żeby szyb nie powybijały
animus Napisano 16 sierpnia 2011 #34 Napisano 16 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat wtedy warto zabezpieczyć tyły: Nowy RAMBO ? lufa prawie jak przy czołgu . Edytowano 16 sierpnia 2011 przez animus (zobacz historię edycji)
Moose Napisano 16 sierpnia 2011 #35 Napisano 16 sierpnia 2011 Cytat może coś takiegogaśnica BROS Gaśnica działa i odstrasza później... czyli u mnie nie wróciły
retrofood Napisano 16 sierpnia 2011 #36 Napisano 16 sierpnia 2011 Zwykła pianka montazowa też działa...
Jani_63 Napisano 16 sierpnia 2011 #37 Napisano 16 sierpnia 2011 Cytat Nowy RAMBO ? lufa prawie jak przy czołgu . To nowsza wersja ZSU 33 lub ZSU 23-4 - kaliber 14,5mm używanego przez Szakala (filmowego) w 1997 roku 1400 pocisków na minutę... i można walczyć z osami
Barbossa Napisano 16 sierpnia 2011 #38 Napisano 16 sierpnia 2011 (edytowany) na zasadzie, że przed naciśnięciem spustu jest i sączyli chałupa stoi i są osya pozgodnie z Kononowiczem - nie ma niczegobtw: 50cal-GAU-19_MGbyki poprawiłem Edytowano 16 sierpnia 2011 przez Barbossa (zobacz historię edycji)
Dezynfekcja Napisano 5 lipca 2018 #39 Napisano 5 lipca 2018 Na przyszłość polecamy się, prowadzimy kompleksową likwidację gniazd os i szerszeni w Warszawie i całym województwie mazowieckim. www.usuwanie-os-szerszeni.plwww.likwidacja-gniazd-os-szerszeni.comwww.usuwanie-zwalczanie-szerszeni.plwww.zwalczanieowadowwarszawa.plwww.usuwanieosszerszeni.warszawa.pl
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się