Witam.Pilnie potrzebuję konsultacji.Zlecilam remont mieszkania i mam wrażenie że gość mnie naciąga na materiały. Kładł glazurę w łazience, WC i na balkonie ok 14 m2 łącznie. Kupił 6 worków kleju Atlas Geoflex po 22,5 kg każdy tj razem 135 kg. W specyfikacji kleju znalazłam info,że zużycie jest 1,5 kg na 1 m2/1mm grubości. Niech położył grubsza warstwę kleju to i tak wydaje mi się mocno przesadzona ilość kleju. Później dorabiał podłogę w łazience i WC niecałe 3 m2, odejmując podłogę pod kabiną prysznicową i muszlą to jeszcze mniej i kupił 2 worki kleju tj. 45 kg. Czy rzeczywiście takie ilości kleju wychodzą na położenie glazury i terakoty? Lazienka
ma 1,45 x 1,50 m2 a WC 0,9 x 1 m2. Czy na takie maleństwa potrzeba aż 180 kg kleju? Pomóżcie bo nie wiem czy mam z nim walczyć.
Ale kto robił projekt? Kto odpowiadał za wykonawstwo? Kto był inspektorem nadzoru? Kto kupował? Gdzie to zamontowano, w jakim budynku? Itd. Przecież nie znając sytuacji, nie można niczego oceniać!
Tak, tak, teoria jest piękna, profesjonalnych pianek, taśm klejących dwustronnych mam dostatek, różnych firm zresztą, rozpuszczalników też niejeden warsztat mógłby mi pozazdrościć. Tylko wróćmy do tematu. Masę rolety znasz? Pewnie tak. Wielkość arkusika taśmy piankowej, którą dostarcza producent pewnie też. To ok. 1/4 powierzchni dłoni damskiej. Jakość okiennicy też raczej znasz. Dlatego proszę, nie bajaj, ze to się utrzyma.
Płyta laminowana, to przede wszystkim inna powierzchnia i inna masa. Więc się nie dziwię. A w warunkach normalnych masz przykleić do tego, co użytkujesz być może od dawna (okno, glazura itd). Teraz modne są klejone wieszaki do obrazków na zwykłą ścianę. Kup, spróbuj zastosować, poczekaj. Odpadną po czasie nawet z minimalnym obciążeniem.
Wiele nie wniosę ale kilka lat temu przykleiłem czterema paskami taśmy klejącej, każdy o dług 5-7 cm, kwadrat płyty laminowanej o boku ok 50x50 cm na drugą dużą płytę.
Po 2 latach chciałem ją oderwać. Kuźwa co ja się namęczyłem. Nie chciałem zerwać laminatu dużej płyty. Ostatecznie użyłem łapki, takiej do wyciągania gwoździ. i musiałem użyć naprawdę dużej siły.
U nas tak na szybkiego na poddaszu takie żaluzje były przyklejane, na haczykach co prawda, chciałem to usunąć, ale nawet się za to nie brałem, bo trzyma tak, że jakbym szarpnął, to razem z oknem bym wyrwał. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się