Skocz do zawartości

Ciąg wsteczny w bloku. Pomocy!

Dawid1337

Recommended Posts

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc.

Mieszkam od 2 lat w mieszkaniu w bloku na 1 piętrze. Od października pojawił się problem ciągu wstecznego w wentylacji. Załączam obrazek dla lepszego zobrazowania sytuacji.

Normalnie było tak, że kratka nr 1 normalnie zasysała powietrze, kratka nr 2 zasysała powietrze, wciągając spaliny z piecyka gazowego, a kratka 3 wdmuchiwała chłodne powietrze do domu.

Od ponad 2 miesięcy kratka nr 2 wdmuchuje zimne powietrze poprzez rurę odprowadzającą spaliny. Czujnik gazu wariuje po kilku minutach brania prysznica, w całym domu czuć zapach gazu.

Kominiarz ze spółdzielni kazał rozszczelniać okna i zainstalować nawiewnik. Okna rozszczelniam, ale to nie przynosi żadnego efektu, a wieje niesamowicie. Jedyne co pomaga, to otwarcie całego okna w kuchni albo pokoju. Zainstalowałem w kuchni nawiewnik bez wiercenia firmy New Air Comfort box airbox i on także nie pomaga.

W kuchni jest bardzo zimno, zimne powietrze wpływa przez kratkę nr 2 i wylatuje spod piecyka gazowego. Jedyne co mogę teraz robić to otwierać całe okno przy braniu prysznica, a idą mrozy. Dziś kominiarz powiedział, że to musi być nawiewnik frezowany i wtedy na pewno będzie dobrze. Proszę o porady.

Dodatkowe informacje:

- Sytuacja zaczęła się, gdy sąsiad wyżej był w trakcie generalnego remontu

- Stało się to z dnia na dzień w październiku, gdy było jeszcze relatywnie ciepło

- Rozszczelnienie okien w kuchni i pokoju nie pomaga. Muszę otwierać całe okno w kuchni, aby ciąg wrócił do normalności.

dom.png

50 minut temu, Dawid1337 napisał:

Dodatkowe informacje:

- Stało się to z dnia na dzień w październiku, gdy było jeszcze relatywnie ciepło

- Rozszczelnienie okien w kuchni i pokoju nie pomaga. Muszę otwierać całe okno w kuchni, aby ciąg wrócił do normalności.

Blok z jakich lat? Pewnie ma wspólne ciągi, więc pojedyncze działania (tylko u Ciebie) niewiele wnoszą. Niestety, bez sprawdzenia co porobili sąsiedzi, niewiele możesz zrobić.

Niestety pozostaje iśc do tego sąsiada i sprawdzić co tam nawyrabiał. Może on a moze ktoś inny zamontował w łazience wentylator wyciągowy ale on też nie działa cały czas. Pytanie ile łazienek jest podłączonych pod ten komin.

W moim starym bloku też się dzieją dziwne rzeczy ale na szczęście w łazience zawsze wyciąga.

1 godzinę temu, Dawid1337 napisał:

Napisz pismo o spółdzielni o przywrócenie do stanu pierwotnego kanałów wentylacyjnych.

Nie można samowolnie zmieniać, wybijać otworów w kominach w innych miejscach niż wyznaczone przez projekt budynku, komina.  

Dodatkowo dla własnego bezpieczeństwa kup i ustaw w pomieszczeniu z piecykiem gazowym czujnik czadu. 

Kidde K10LLDCO

k10lldco-1500x1000-4-1100x1100w.jpg

https://allegro.pl/oferta/czujnik-czadu-z-wyswietlaczem-kidde-k10lldco-15295455608?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=NWQyYTMyZTktYWM4OC00ZTJmLWI5YjctZmJhZmI4YmRmMzNmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=aa4c6765-29fd-4199-8423-2978f5d6fe66

59 minut temu, retrofood napisał:

Blok z jakich lat? Pewnie ma wspólne ciągi, więc pojedyncze działania (tylko u Ciebie) niewiele wnoszą. Niestety, bez sprawdzenia co porobili sąsiedzi, niewiele możesz zrobić.

Projekt 1960-1963

Data realizacji (początek) 1964

Data realizacji (koniec)1972

Jest to LSM Lublin, os. Slowackiego

40 minut temu, animus napisał:

Napisz pismo o spółdzielni o przywrócenie do stanu pierwotnego kanałów wentylacyjnych.

Nie można samowolnie zmieniać, wybijać otworów w kominach w innych miejscach niż wyznaczone przez projekt budynku, komina.  

Dodatkowo dla własnego bezpieczeństwa kup i ustaw w pomieszczeniu z piecykiem gazowym czujnik czadu. 

Kidde K10LLDCO

k10lldco-1500x1000-4-1100x1100w.jpg

https://allegro.pl/oferta/czujnik-czadu-z-wyswietlaczem-kidde-k10lldco-15295455608?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=NWQyYTMyZTktYWM4OC00ZTJmLWI5YjctZmJhZmI4YmRmMzNmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=aa4c6765-29fd-4199-8423-2978f5d6fe66

W kuchni (tam, gdzie jest piecyk) mam czujnik czadu, który nic nie wykrywa. Z kolei wariuje czujnik gazu i w mieszkaniu po prysznicu czuć zapach gazu (w pazdzierniku piecyk przeszedł przegląd)  (https://www.euro.com.pl/czujniki/eura-tech-el-home-gd-04a4.bhtml)

46 minut temu, Swierol napisał:

Niestety pozostaje iśc do tego sąsiada i sprawdzić co tam nawyrabiał. Może on a moze ktoś inny zamontował w łazience wentylator wyciągowy ale on też nie działa cały czas. Pytanie ile łazienek jest podłączonych pod ten komin.

W moim starym bloku też się dzieją dziwne rzeczy ale na szczęście w łazience zawsze wyciąga.

Kominiarz mi dziś powiedział, że w naszym bloku każdy ma "swój komin", więc niemożliwe, że ktoś jest do mnie podłączony. A ten wadliwy komin jest w kuchni, tam gdzie jest piecyk. 

Edytowano przez Dawid1337 (zobacz historię edycji)
4 minuty temu, animus napisał:

Możliwe.

Właśnie też tak myślę. A co jeśli wezwę prywatnego kominiarza? Myślisz, że on będzie w stanie dokładniej sprawdzić kominy w moim mieszkaniu i stwierdzić, że coś jest nie tak? Ewentualnie czy wyda jakąś ekspertyzę, z którą będę mógł iść do spółdzielni? Bo niestety kominiarz ze spółdzielni zna tylko dwa słowa: nawiewnik i rozszczelniony.

27 minut temu, Dawid1337 napisał:

Kominiarz mi dziś powiedział, że w naszym bloku każdy ma "swój komin", 

W blokach z tamtych lat??? Tak wtedy nie robiono. 

14 minut temu, Dawid1337 napisał:

A co jeśli wezwę prywatnego kominiarza? Myślisz, że on będzie w stanie dokładniej sprawdzić kominy w moim mieszkaniu i stwierdzić, że coś jest nie tak? 

Nie da rady. Bo nie ma prawa wejścia do sąsiadów. Tylko delegowany ze spółdzielni może się na taki obowiązek powoływać. 

Ty nie masz iść do kominiarza, lecz złozyc wniosek do spółdzielni, że jesteś zagrożony utratą życia z powodu spierniczonej wentylacji. I w spółdzielni maja ci potwierdzić w sekretariacie odbiór pisma. Kopię sobie zostaw z tym potwierdzeniem.

Ludzie, nauczcie się tworzyć i zbierać dokumenty!!!

Na gębę to można się z ciocią cmoknąć z okazji świąt.

1 godzinę temu, retrofood napisał:

W blokach z tamtych lat??? Tak wtedy nie robiono. 

Nie da rady. Bo nie ma prawa wejścia do sąsiadów. Tylko delegowany ze spółdzielni może się na taki obowiązek powoływać. 

Ty nie masz iść do kominiarza, lecz złozyc wniosek do spółdzielni, że jesteś zagrożony utratą życia z powodu spierniczonej wentylacji. I w spółdzielni maja ci potwierdzić w sekretariacie odbiór pisma. Kopię sobie zostaw z tym potwierdzeniem.

Ludzie, nauczcie się tworzyć i zbierać dokumenty!!!

Na gębę to można się z ciocią cmoknąć z okazji świąt.

Dzięki za pomoc

4 godziny temu, Dawid1337 napisał:

A co jeśli wezwę prywatnego kominiarza? Myślisz, że on będzie w stanie dokładniej sprawdzić kominy w moim mieszkaniu i stwierdzić, że coś jest nie tak? Ewentualnie czy wyda jakąś ekspertyzę, z którą będę mógł iść do spółdzielni? 

W twoim mieszkaniu niczego się nie da już stwierdzić.

Jak ma być prywatny kominiarz, to musi mieć długą sondę z kamerą.

Pozwolenie, klucz, czyli dostęp na dach do tego komina.

Trzeba  ustalić, który to komin, żeby sprawdzić, na jakich głębokościach w tych kanałach, w tym kominie są powybijane otwory wentylacyjne.

Musi zrobić mały szkic i opis, ile otworów jest wybitych w każdym z kanałów, na jakim piętrze  i trzeba porównać z projektem, który jest w spółdzielni. 

Projekt, jego ksero, potrzebne kartki, możesz otrzymać ze spółdzielni.

Jak znajdzie jakieś odstępstwo to wtedy składasz jego ekspertyzę do spółdzielni.

Cytat

złozyc wniosek do spółdzielni

Potrzebny byłby projekt budynku, który mają w spółdzielni oraz  inspektor z działu technicznego, kominiarz, itd.

Trzeba zrobić inwentaryzację kanałów wentylacyjnych, w tym pionie na każdym pietrze czy są pootwierane kanały zgodnie z projektem.

Trzeba łazić po mieszkaniach i mierzyć z natury.

Jak są zabudowane, to nie będzie łatwo.

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
8 godzin temu, animus napisał:

W twoim mieszkaniu niczego się nie da już stwierdzić.

Jak ma być prywatny kominiarz, to musi mieć długą sondę z kamerą.

Pozwolenie, klucz, czyli dostęp na dach do tego komina.

Trzeba  ustalić, który to komin, żeby sprawdzić, na jakich głębokościach w tych kanałach, w tym kominie są powybijane otwory wentylacyjne.

Musi zrobić mały szkic i opis, ile otworów jest wybitych w każdym z kanałów, na jakim piętrze  i trzeba porównać z projektem, który jest w spółdzielni. 

Projekt, jego ksero, potrzebne kartki, możesz otrzymać ze spółdzielni.

Jak znajdzie jakieś odstępstwo to wtedy składasz jego ekspertyzę do spółdzielni.

Potrzebny byłby projekt budynku, który mają w spółdzielni oraz  inspektor z działu technicznego, kominiarz, itd.

Trzeba zrobić inwentaryzację kanałów wentylacyjnych, w tym pionie na każdym pietrze czy są pootwierane kanały zgodnie z projektem.

Trzeba łazić po mieszkaniach i mierzyć z natury.

Jak są zabudowane, to nie będzie łatwo.

Dzisiaj o dziwo brałem prysznic i rozszczelnilem po jednym oknie w pokoju i kuchni i było ok. Może te nawiewniki to jednak nie taki zły pomysł? Chociaż i tak to tylko rozwiązanie zastępcze, skoro ktoś spierniczył wentylację w bloku:)) Muszę pogadać z właścicielem mieszkania, aby osobiście napisał pismo do spółdzielni w tej sprawie. Ja niestety tylko wynajmuję.

Przed chwilą, podczytywacz napisał:

A tak w ogóle, to rozmawiałeś na ten temat z tym remontującym sąsiadem o zakresie jego prac w okolicach wentylacji?

Mówiłeś o problemach, które wiążesz czasowo z jego remontem?

I na 10000% wiesz, że nie jest to kanał spalinowy piecyka gazowego?

Ooo, byłeś pierwszy...

Cześć, w remontowanym mieszkaniu nikt mi nie otwiera. A podczas remontu nie byłem na tyle mądry żeby iść do robotników i spytać czy cos tam robili. Będę musiał czatować na klatce i wybadać czy ktoś tam w ogóle teraz mieszka.

A co do fragmentu z piecykiem - problem mam właśnie z tą dziurą nr 2, do której powinny wlatywać spaliny z piecyka gazowego. Zamiast wciągać je, to wywala je do domu (chyba, że mam otwarte okno albo rozszczelniam po jednym w każdym pomieszczeniu tak jak dziś o dziwo).

Teraz też zauważyłem, że otwór nr 3 cały czas wyrzuca powietrze. Nawet jak otwieram okno (w zeszłym sezonie było na odwrót i otwór nr 3 wciągał powietrze do kuchni) 

14 minut temu, Dawid1337 napisał:

otwór nr 3 cały czas wyrzuca powietrze

To i w tym trzecim też nie jest tak, jak powinno być...

W budynkach z tamtego okresu WSZYSTKIE kanały WENTYLACYJNE mają pracować jako wyciągi zużytego powietrza z mieszkania... plus kanał spalinowy do szczelnego podłączenia do piecyka gazowego...

Sytuację rozchrzaniły - delikatnie mówiąc - szczelne okna plastikowe:bezradny:

Patrz w wolnej chwili tutaj:

W związku z zapewnieniem w administracji o tym, że każde mieszkanie ma swój układ kominów wentylacyjnych możesz zrobić doświadczenie i przy prawidłowym ciągu tego kanału wpuść gaz "kolorowy"...

Nie jestem pewien, czy każde mieszkanie ma swój kanał spalinowy do piecyków gazowych i to pytanie jak najszybciej zadaj w dziale technicznym spółdzielni, bo może być zbiorczy, choć to mało prawdopodobne i byłoby zbyt niebezpieczne...:scratching:

Teraz bardzo często, a może nawet i najczęściej, projektanci dodają kanał, pompujący świeże powietrze do pomieszczeń kuchennych, ale to na pewno nie ma miejsca w Twoim budynku...

Właściwie  źle napisałem z tym GAZEM KOLOROWYM... chodzi o dym kolorowy, małe porcyjki jakiejś mieszanki chemikaliów z knotem, które po zapaleniu wydzielają nie za dużą chmurkę barwnego gazu, który zabrany przez ciąg powietrza, pokazuje jak ten ciąg wygląda i dokąd zmierza...

C35B8FB8-6AFD-4A97-80DA-DD22230A3D5B.png.ad9cf0ebc7126b65432ce4865e19b782.png

2 minuty temu, podczytywacz napisał:

W budynkach z tamtego okresu WSZYSTKIE kanały WENTYLACYJNE mają pracować jako wyciągi zużytego powietrza z mieszkania... plus kanał spalinowy do szczelnego podłączenia do piecyka gazowego...

Czyli wychodzi na to, że teraz ten nr 3 pracuje dobrze? Mówiąc wyrzuca, miałem na myśli usuwa powietrze z mieszkania. Przy otwartym oknie wywala go jeszcze wiecej. W skrócie: Nr 1 w łazience wyrzuca na zewnątrz, Nr 3 wyrzuca powietrze na zewnątrz, a nr 2 podłaczony rurą kominową z piecykiem zasysa zimne powietrze do domu. Załączam jeszcze zdjęcie, jak to wygląda.

7 minut temu, podczytywacz napisał:

Sytuację rozchrzaniły - delikatnie mówiąc - szczelne okna plastikowe

Nic w nich nie zmieniałem, a w poprzednich sezonach było chyba ok (z wyjątkiem tego, że kanał nr 3 widoczny na zdjęciu na prawo wrzucał tone zimnego powietrza do domu)

8 minut temu, podczytywacz napisał:

Nie jestem pewien, czy każde mieszkanie ma swój kanał spalinowy do piecyków gazowych i to pytanie jak najszybciej zadaj w dziale technicznym spółdzielni, bo może być zbiorczy, choć to mało prawdopodobne i byłoby zbyt niebezpieczne...

Dziś zadam takie pytanie + pójdę zasięgnąć języka po sąsiadach. Dziękuję za odpowiedz

IMG_20241212_101431.jpg

Czy mogę prosić o zrobienie zdjęć tych kratek 1, 2 ,3? Tak aby było widać w jaki sposób podłączony jest ten piecyk gazowy. Czy to piecyk tylko do podgrzewania wody, czy mały kocioł ogrzewający również mieszkanie? Bo coś tu się bardzo nie zgadza. 

Prawidłowo powinno być tak:

– 1 oraz 3 to kratki wyciągowe wentylacji grawitacyjnej, tam powietrze powinno być zasysane z pomieszczeń do kanałów;

– 2 to miejsce przyłączenia piecyka do kanału spalinowego, tam nie powinno być już żadnej wolnej przestrzeni pomiędzy rurą biegnącą od piecyka oraz kanałem spalinowym w ścianie, żadnych otworów którymi powietrze lub spaliny mogłyby się przedostawać z i do kanału spalinowego omijając piecyk. 

Bardzo możliwe, że coś jest zrobione nieprawidłowo w wyniku przeróbek i remontów u sąsiadów. Chociażby, ktoś dodał wentylator, tam gdzie go być nie powinno. Jak już inni pisali powyżej, być może trzeba będzie oficjalnie (na piśmie) interweniować w spółdzielni. Jednak trzeba zacząć od własnego mieszkania. 

Rozszczelnienie okien zwykle nie daje wystarczającej ilości powietrza. Jeżeli w oknach nie ma nawiewników, to dopiero ich uchylenie przywraca sytuację do normy. Po prostu tu jest potrzebny spory przepływ powietrza, dobrze powyżej 100 m3/h. Zaś małe nawiewniki potrafią być tak zrobione, że jeden zapewnia po kilkanaście m3/h. Zgodnie z przepisami już nawet w mieszkaniu z jedną łazienką oraz kuchenką gazową minimalna wymiana powietrza to zaś przynajmniej 120 m3/h. W przypadku piecyka będzie to więcej, zależnie od jego mocy. 

Tu potrzebne są nawiewniki o regulowanym przepływie zarówno w obu pokojach jak i w kuchni. Proponowałbym założenie w kuchni nawiewnika ściennego, bo z samymi okiennymi będzie problem z uzyskaniem odpowiedniej wydajności. 

Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa to podcięcie drzwi od pokoi (ok. 1 cm nad podłogą) oraz otwory lub większe podcięcie drzwi od łazienki. Inaczej nie ma swobodnego przepływu powietrza.

28 minut temu, Dawid1337 napisał:

Będę musiał czatować na klatce

Zostaw na drzwiach przyklejoną kopertę z Twoim telefonem i prośbą o kontakt, wrzuć podobną do skrzynki pocztowej, zanieś podobną, ze znaczkiem pocztowym, do spółdzielni z prośbą o wysłanie jej na adres właściciela mieszkania, jeśli nie masz tego adresu...

Dokładnie to zdjęcie zanieś również do administracji z sugestią, żeby kominiarz usunął gniazdo kawki, albo gruz z Twojego kanału spalinowego (po remoncie w mieszkaniu na górze) - przecież stamtąd lecą spaliny... to, że Twój czujnik czadu nie alarmuje, oznacza, że spalanie jest dobre... ale to się może zmienić:zalamka: z niedobrym skutkiem...

3 minuty temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Czy to piecyk tylko do podgrzewania wody, czy mały kocioł ogrzewający również mieszkanie?

Na moje oko jest to "junkers" do ciepłej wody użytkowej, a ogrzewanie na pewno jest w tych osiedlach centralne, grzejnikowe z miejskiej sieci...

8 minut temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Bardzo możliwe, że coś jest zrobione nieprawidłowo w wyniku przeróbek i remontów u sąsiadów. Chociażby, ktoś dodał wentylator, tam gdzie go być nie powinno.

To nie jest wykluczone :zalamka:

Wiem, że tam część lokatorów rezygnuje z gazu na korzyść kuchni indukcyjnych, rozwiązują umowy z gazownią i likwidują instalacje gazowe w mieszkaniu... Sam to zrobiłem w mieszkaniu u córki w Puławach...

Zaślepiłem kanał spalinowy, a nie jest wykluczone, że ktoś potraktował go, jako "dodatkowy" wentylacyjny i zainstalował wentylator:wallbash:

6 minut temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Czy mogę prosić o zrobienie zdjęć tych kratek 1, 2 ,3? Tak aby było widać w jaki sposób podłączony jest ten piecyk gazowy. Czy to piecyk tylko do podgrzewania wody, czy mały kocioł ogrzewający również mieszkanie?

Wstawiam zdjęcie kratek i piecyka. Piecyk służy tylko do podgrzewania wody. Ogrzewanie jest z miejskiej sieci. Dodam tylko, że zarówno w zeszłym roku (gdy wiało z kratki nr 3) jak i w tym (gdy wieje z dziury gdzie jest piecyk) w kuchni jest dużo chłodniej niż w innych pomieszczeniach.

10 minut temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa to podcięcie drzwi od pokoi (ok. 1 cm nad podłogą) oraz otwory lub większe podcięcie drzwi od łazienki. Inaczej nie ma swobodnego przepływu powietrza.

Drzwi w mieszkaniu mamy cały czas otwarte. W kuchni drzwi nie ma. Co prawda w drzwiach od łazienki nie ma podcięcia ale one też są otwarte, a podczas prysznicu nie zamykamy ich całkowicie.

19 minut temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Proponowałbym założenie w kuchni nawiewnika ściennego, bo z samymi okiennymi będzie problem z uzyskaniem odpowiedniej wydajności. 

Rozumiem

10 minut temu, podczytywacz napisał:

Dokładnie to zdjęcie zanieś również do administracji z sugestią, żeby kominiarz usunął gniazdo kawki, albo gruz z Twojego kanału spalinowego (po remoncie w mieszkaniu na górze) - przecież stamtąd lecą spaliny... to, że Twój czujnik czadu nie alarmuje, oznacza, że spalanie jest dobre... ale to się może zmienić:zalamka: z niedobrym skutkiem...

Mam wrażenie, że w tej spółdzielni już mnie nienawidzą:)) Już chyba 3 czy 4 raz się z nimi kontaktuje i nawet nie raczyli zerknąć do sąsiadów czy na ogólny stan komina. Poproszę właścicielkę o nawiewniki w kuchni oraz o pismo do spółdzielni.

IMG20241212103950.jpg

IMG_20241212_104048.jpg

IMG20241212103913.jpg

Którędy wieje przy tym piecyku? Jedyną możliwością powinien być przepływ przez cały piecyk. Na zdjęciach też nie widać niczego innego. 

Zaproponowałem do kuchni nawiewnik ścienny wyłącznie ze względu na możliwość zapewnienia większej wydajności. Bo tu mamy potrzebny jest największy dopływ powietrza, z czym ewidentnie jest problem. 

Niby klasyczny już kłopot ze szczelnymi oknami bez nawiewników, ale tu dochodzi jeszcze gazowy podgrzewacz wody i odwrócenie ciągu. Co stwarza już poważne zagrożenie.

1 minutę temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Którędy wieje przy tym piecyku? Jedyną możliwością powinien być przepływ przez cały piecyk. Na zdjęciach też nie widać niczego innego. 

Zaproponowałem do kuchni nawiewnik ścienny wyłącznie ze względu na możliwość zapewnienia większej wydajności. Bo tu mamy potrzebny jest największy dopływ powietrza, z czym ewidentnie jest problem. 

Niby klasyczny już kłopot ze szczelnymi oknami bez nawiewników, ale tu dochodzi jeszcze gazowy podgrzewacz wody i odwrócenie ciągu. Co stwarza już poważne zagrożenie.

Wieje spod piecyka gazowego. Wokół rury ani nigdzie indziej nie czuję, aby uciekało powietrze. Gdy rozszczelnie okno w dwóch pokojach i kuchni, to po chwili nie czuję już wdmuchiwania spod piecyka. Ale jest to dość uciążliwe. Myśli Pan, że jeden nawiewnik ścienny / dwa okienne załatwią sprawę? 

1 godzinę temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Skoro uchylenie okien powoduje przywrócenie właściwego ciągu to zasadniczym problemem jest niedobór napływającego powietrza. O ile napływ powietrza przez nawiewniki będzie wystarczający, to sytuacja wróci do normy.

Już zgłosiłem się do różnych firm w sprawie nawiewników. Zostawiłem także kartkę sąsiadowi od remontu w razie gdyby wrócił. Na razie trzymam okno rozszczelnione w pokojach i kuchni.

Gorzej wygląda sytuacja z roletami. Myślicie Państwo, że będzie tu się dało zamontować nawiewnik okienny?

Roleta dość mocno blokuje dostęp do górnej ramy. Da radę czy trzeba szukać firmy wykonującej nawiewnik ścienny?

EDIT: Już dostałem informację zwrotną od firmy, że w takim wypadku nie ma szans na montaż nawiewnika. W Lublinie nie widzę także żadnej firmy, która montuje nawiewniki ścienne, więc można uznać, że jestem w d... :)

IMG20241212131230.jpg

IMG20241212130518.jpg

IMG20241212130456.jpg

Edytowano przez Dawid1337 (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...