Co wziąć na wyjazd pod namiot?
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Czy beton zalewany musi byc wibrowany ? Czy wibrowanie jest zalezne od typu czy szerokości ławy ?
-
Może postawią im jakieś pojemniki. To dobre pytanie, potrzeba czasu. Sejm uchwalił nowelizację "ustawy śmieciowej", ale to proteza dla UE czas, żeby zająć się tym na poważnie.
-
To podróbka. Makita jest bardzo dobrze podrabiana już od 10 lat, trudno jest laikowi rozróżnić, z czym ma do czynienia. Można zważyć np.akumulatory dołączone w zestawie. https://www.makita.pl/product/dhr171.html#tab_content_10 Na stronie producenta są 2 wersje. DHR171RTJ Akumulatorowa młotowiertarka LXT® 18V EAN: 0088381848589 DHR171Z Akumulatorowa młotowiertarka LXT® 18V EAN: 0088381848503
-
Zgodnie z normą, odchylenie poziomu ławy fundamentowej powinno mieścić się przedziale ±10 mm do tzw. rzędnej. W przypadku bardziej precyzyjnych konstrukcji tolerancja może wynosić, np. ±5 mm, wtedy powinno to być określone w projekcie. Wchodziłem czasami na roboty po kimś (inwestor w porę się zreflektował), i były różnice nawet do 30 cm przy większych bryłach, zdarzały się ławy wylane nie w tym miejscu, albo brakowało ław na słupy, schody, itd. a inwestor zapłacił już komuś za wylanie ław. Czasami zgodziłem się na robotę, a budynek nie mieścił się na istniejących ławach. Rozbierałem nawet ściany fundamentowe wymurowane z pustaków Alfa, które stały i przez 20 lat rozwalił je mróz. Po inwentaryzacji z geodetą wylewałem, dolewałem, nadlewałem częściowo nowe fundamenty. Jeżeli to wszystko będzie w ziemi, to ja nie widzę problemu, stan zerowy budynku ma znaczenie. Można podszalować i nadlać betonu B20. Można wymurować częściowo dodatkowe warstwy. Murować na grubszej spoinie kilka warstw bloczka w miejscach zaniżonych, przy "wyciąganiu narożników", a w miejscach wyniesionych stosować cieńszą fugę, itd.
-
Po sąsiedzku mam budynek, gdzie fundament ma różnicy w poziomie o grubość cegły na 9 metrach. Stoi już prawie 50 lat...
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się