Skocz do zawartości

Pleśń na strychu, mokra papa na deskach.

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Proszę o pomoc i poradę,

Mam strych wysoki. Podzieliłem go kilka lat temu na 2 części. Dolna część jest ocielona 2x wełna i dana folia, odstęp na dachu deskowanego pokrytego papą 2cm.

Natomiast druga część strychu jest pozostawiona "goła". Tak jak był zbudowany dom. I tutaj jet problem bo pojawiła się pleśń na tych deskach i między deskami kropelki wody. Jak się tego pozbyć i jak to zrobić dobrze i kiedy i w jaki sposób...

Proszę o poradę bo kiepsko to wygląda póki co.

Dziękuje Tomek

IMG_20201218_115433608.jpg

IMG_20201218_115453829.jpg

IMG_20201218_115459670.jpg

IMG_20201218_115527477.jpg

IMG_20201218_115543422.jpg

IMG_20201218_115554105.jpg

IMG_20201218_120020823.jpg

InkedIMG_20201218_115740374_LIdddddd.jpg

Edytowano przez szuka info (zobacz historię edycji)
Napisano

Nie wszystko zrozumiełem ale opisze to tak.

W sumie  wentylacji jako takiej nie ma jedynie jest właz na dach i w sumie na tym koniec. 

Na tych deska które są na krokwiach leży podwójna papa i jest położona blacha. To cała konstrukcja. Nie wiem  co teraz zrobić..

Jak z tego wybrnąć ... dzisiaj to wszystko zauważyłem dopiero...

Napisano (edytowany)

Oto rysunek. Odkryliśmy dzisiaj że wełna bardzo przylega do desek zamiast mostka termicznego (wentylacji) który był zrobimy między wełna a deskami. Tego nie ma. Wełna przylega mocno do desek. 

Jutro mam zamiar zrobić dziury w bocznych ścianach szczytowych i w kominie który przechodzi przez ten strych aby był przewiew. Tylko jak pozbyć się tej pleśni czy ona mocno szkodzi. Dostęp jest ciężki w niektóre miejsca. 

IMG_20201218_191602471.jpg

Edytowano przez szuka info (zobacz historię edycji)
Napisano
4 godziny temu, szuka info napisał:

Oto rysunek.

Przydałby się dokladniejszy rysunek z pokazaniem gdzie deski, gdzie folia, gdzie wełna - i gdzie miała być tawentylacja. Mostek temiczny to nie wentylacja.

4 godziny temu, szuka info napisał:

jak pozbyć się tej pleśni czy ona mocno szkodzi.

No szkodzi, bo deski będą gnić. Trzeba to przynajmniej dobrze wysuszyć.  

Napisano

Wygląda na to, że jeśli gdzieś papa nie przecieka - to chyba powodem zawilgoceń wełny jest albo brak przewietrzania tej wełny na odcinku skosów, albo brak wentylowania poddasza.Albo jedno i drugie.

Żeby zapewnić wentylowanie poddasza, musisz zapewnić nawiew i wywiew. Nawiew pod okapem, żeby można było przewietrzać te skosy, obecnie wilgotne.

Napisano

Tak właśnie myślałem i będę musiał to w poniedziałek zrobić. Czyli pełna wentylacja. Zobaczymy jakie spotkam trudności ale póki co bardzo dziękuje za pomoc. TO BYŁA CENNA INFORMACJA. Jeszcze tylko likwidacja pleśni czym to potraktować..?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam wszystkich forumowiczów!   Mam stary budynek, w którym ściany zewnętrzne są już ocieplone, ale dach pozostaje nieocieplony i przez niego ucieka dużo ciepła. Planuję na wiosnę ocieplić dach od góry styropianem EPS 100 (styropian dach/podłoga) o łącznej grubości 23 cm. Dach jest płaski z lekkim nachyleniem, powierzchnia około 100 m², pokryty papą, która zachowała się w całkiem dobrym stanie – nie jest uszkodzona, nie planuję jej zrywać, tylko oczyścić i zostawić jako podłoże.Na styropianie ma być położona papa termozgrzewalna (jedna lub dwie warstwy). Montaż styropianu będę wykonywał samodzielnie (klejenie + kołkowanie), a papę zgrzewalną zlecić fachowcowi, który się na tym zna.Mam kilka wątpliwości i pytań – bardzo proszę o Wasze opinie na podstawie doświadczeń: 1. Grubość i układanie styropianu: Czy lepiej położyć jedną warstwę 23 cm, czy podzielić na dwie warstwy (np. 11 cm + 12 cm) układane na mijankę? Wiem, że dwie warstwy lepiej eliminują mostki termiczne, ale to więcej pracy. Pomijając aspekt czasu i wysiłku – czy takie rozwiązanie naprawdę ma sens i daje zauważalną różnicę w izolacyjności?   2. Montaż i mocowanie styropianu: Dach nie będzie dodatkowo obciążony (tylko papa na wierzchu, bez chodzenia czy tarasu), ale ważne jest solidne mocowanie, żeby wiatr nie oderwał warstw. Planuję kleić styropian (klejem bitumicznym lub poliuretanowym) + kołkować.Dla grubości 23 cm – jakie kołki polecacie? Czy wystarczą o długości ok. 30 cm (żeby wystawały trochę w podłoże betonu)? Czy lepiej stosować metodę z otwornicą – wyciąć otwór w styropianie, włożyć kołek, a potem zatkać wyciętym krążkiem (żeby kołek nie wystawał i nie tworzył mostka)? Jeśli dwie warstwy: Czy wystarczy kołkować tylko dolną warstwę (do podłoża), a górną tylko przykleić do dolnej? Czy kołki muszą przechodzić przez obie warstwy dla lepszej stabilności?   3. Warstwa separacyjna na styropianie pod papę: Czytałem różne opinie – jedni polecają geowłókninę polipropylenową (200-300 g/m²) jako ochronę przed wysoką temperaturą palnika i separację, drudzy grubą folię PE (0,2 mm). Geowłóknina wydaje mi się lepsza (przepuszcza parę, nie topi się tak łatwo). Czy zgadzacie się, że geowłóknina to najlepsze rozwiązanie w takim przypadku, czy polecacie coś innego (np. folię PE)?
    • Zupełnie nie mam pojęcia gdzie to pęknięcie Od strony grzejnika? od strony zasilania? na korpusie zaworu?
    • Cześć, jak samodzielnie zabezpieczyć lekkie pęknięcie na rurce z termostatem? Jest to mikroskopijne pęknięcie bo moze z kropla dziennie sie wydostaje:)   Zalaczam zdjęcie, do lepszego nie mam dostępu. Ps. Pęknięcie jest na ten najszersze części 
    • Komentarz dodany przez Tomek: zdecydowanie odradzam.
    • Hurtownia budowlana: OLI - Tomasz Kraska Województwo: lubelskie Miasto: Puchaczów Pełny opis hurtowni pod adresem: https://budujemydom.pl/hurtownie-budowlane/lubelskie/oli-tomasz-kraska
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...