PiotruniA Napisano 16 października 2020 Udostępnij #1 Napisano 16 października 2020 Witam.Mam pewien problem po nacięciu pęknięć i daniu Uniflota i Gładzi Finisz i oczywiście gruntu w te szpary minęły 2 dni i na płycie w tych samych miejscach są pęknięcia .Nie wiem jak to możliwe i co z tym robić wogóle bo na marne poszła robota .Pozdrawiam Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 16 października 2020 Udostępnij #2 Napisano 16 października 2020 Podsyłam link do porady Siniat. Jest mowa o spoinowaniu z taśmą lub bez. Mam nadzieję, że materiał poradnikowy będzie przydatny. https://www.siniat.pl/pl-pl/blog/buduj-z-nami-porady-montazowe/9-bledow-w-spoinowaniu-plyt-gipsowych Dodatkowo film z firmy Knauf Link do komentarza
joks Napisano 16 października 2020 Udostępnij #3 Napisano 16 października 2020 1 godzinę temu, PiotruniA napisał: Witam.Mam pewien problem po nacięciu pęknięć i daniu Uniflota i Gładzi Finisz i oczywiście gruntu w te szpary minęły 2 dni i na płycie w tych samych miejscach są pęknięcia .Nie wiem jak to możliwe i co z tym robić wogóle bo na marne poszła robota .Pozdrawiam Coś nie tak z montażem płyt . Link do komentarza
PiotruniA Napisano 16 października 2020 Autor Udostępnij #4 Napisano 16 października 2020 4 godziny temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał: Podsyłam link do porady Siniat. Jest mowa o spoinowaniu z taśmą lub bez. Mam nadzieję, że materiał poradnikowy będzie przydatny. https://www.siniat.pl/pl-pl/blog/buduj-z-nami-porady-montazowe/9-bledow-w-spoinowaniu-plyt-gipsowych Dodatkowo film z firmy Knauf Obejrzałem filmik i to jest od samego początku robota na ścianie,a ja już mam wszystko porobione tylko pęknięcia wyszły w tym miejscu co były 😐 3 godziny temu, joks napisał: Coś nie tak z montażem płyt Raczej płyty kładzione w porządku,tylko że pęknięcia po nacięciu wyszły i malowaniu w tym samym miejscu coś tu nie halo. Link do komentarza
zenek Napisano 16 października 2020 Udostępnij #5 Napisano 16 października 2020 2 godziny temu, PiotruniA napisał: Raczej płyty kładzione w porządku,tylko że pęknięcia po nacięciu wyszły i malowaniu w tym samym miejscu coś tu nie halo. może załóż na te pęknięcia paski z siatki? Link do komentarza
PiotruniA Napisano 16 października 2020 Autor Udostępnij #6 Napisano 16 października 2020 45 minut temu, zenek napisał: może załóż na te pęknięcia paski z siatki? Bezpośrednio na te nacięcia czy nacinać jeszcze raz?Jaka siatkę dać ? Link do komentarza
PiotruniA Napisano 16 października 2020 Autor Udostępnij #7 Napisano 16 października 2020 Bo teraz wszystko od początku robić cały dom to wyjdę z siebie chyba.Dac bezpośrednio na te pęknięcie i zaciągnąć gładzią Finisz? Link do komentarza
zenek Napisano 17 października 2020 Udostępnij #8 Napisano 17 października 2020 (edytowany) 20 godzin temu, PiotruniA napisał: Bezpośrednio na te nacięcia czy nacinać jeszcze raz?Jaka siatkę dać ? Siatkę taką jak przy ociepleniach na styropian. Albo można kupić taką w paskach: Nie reklamuję akurat te - pierwsza lepsza z google. Przyklejasz to na zaprawie gipsowej, potem pokrywasz to z reszta powierzchni. Jeśli masz już gips na płytach, to wystarczy przeszlifować , żeby się zmieścił pasek i wkleić na gipsie wyrównać do tego co jest na płytach, przeszlifować - i gotowe. Cyba że tu na forum ktoś ma jeszcze inne zdanie? Edytowano 17 października 2020 przez zenek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
podczytywacz Napisano 17 października 2020 Udostępnij #9 Napisano 17 października 2020 Ma, ale boi się je wyrazić w takim towarzystwie Link do komentarza
Buster Napisano 17 października 2020 Udostępnij #10 Napisano 17 października 2020 31 minut temu, podczytywacz napisał: Ma, ale boi się je wyrazić w takim towarzystwie Nie wstydź się Link do komentarza
PiotruniA Napisano 18 października 2020 Autor Udostępnij #11 Napisano 18 października 2020 16 godzin temu, zenek napisał: Siatkę taką jak przy ociepleniach na styropian. Albo można kupić taką w paskach: Nie reklamuję akurat te - pierwsza lepsza z google. Przyklejasz to na zaprawie gipsowej, potem pokrywasz to z reszta powierzchni. Jeśli masz już gips na płytach, to wystarczy przeszlifować , żeby się zmieścił pasek i wkleić na gipsie wyrównać do tego co jest na płytach, przeszlifować - i gotowe. Cyba że tu na forum ktoś ma jeszcze inne zdanie? Wystarczy po jednym pasku dać jak już mam gips na ścianie na te pęknięcia poprostu przykleić i zaciągnąć gładzią?Jaką gładź najlepiej byś polecił Finisz,czy jaką? Link do komentarza
zenek Napisano 18 października 2020 Udostępnij #12 Napisano 18 października 2020 52 minuty temu, PiotruniA napisał: Wystarczy po jednym pasku dać jak już mam gips na ścianie na te pęknięcia poprostu przykleić i zaciągnąć gładzią?Jaką gładź najlepiej byś polecił Finisz,czy jaką? Nie montuje płyt zawodowo, są tu tacy na forum - może się wypowiedzą Ale wpisałem w google hasło i zobacz, ile jest odnośnych kompletnych instrukcji wraz z budujemydom.pl: warto poczytać kilka instrukcji, nie długo ci zejdzie, może kilkanaście minut, może godzinka - i poznasz teorię, i później dopytać w razie czego. Link do komentarza
demo Napisano 18 października 2020 Udostępnij #13 Napisano 18 października 2020 (edytowany) A stelaż do czego jest mocowany, do stropu monolitycznego czy konstrukcji drewnianej?. Tak pytam bo miałem taki problem u siebie w domu, ale stelaż był mocowany do skośnej konstrukcji dachu drewnianego. Edytowano 18 października 2020 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
joks Napisano 18 października 2020 Udostępnij #14 Napisano 18 października 2020 1 godzinę temu, PiotruniA napisał: już mam gips na ścianie Jeżeli masz finisz to musisz go usunąć .I dopiero robić z taśmą , siatką czy fizeliną . W piątek pisałem że coś jest nie tak z mocowaniem płyt. I to w dalszym ciągu podejrzewam . I żadna siatka czy inne cudo nie pomoże . Link do komentarza
demo Napisano 18 października 2020 Udostępnij #15 Napisano 18 października 2020 2 godziny temu, joks napisał: W piątek pisałem że coś jest nie tak z mocowaniem płyt. I to w dalszym ciągu podejrzewam . I żadna siatka czy inne cudo nie pomoże . No właśnie dokładnie tak, jak stelaż pracuje i ma ruchy to zawsze będzie pękać, ale jest na to sposób, o którym napiszę jak mi PiotruniA napisze do czego ma podwieszony stelażyk. Link do komentarza
PiotruniA Napisano 19 października 2020 Autor Udostępnij #16 Napisano 19 października 2020 (edytowany) Dnia 18.10.2020 o 13:52, demo napisał: No właśnie dokładnie tak, jak stelaż pracuje i ma ruchy to zawsze będzie pękać, ale jest na to sposób, o którym napiszę jak mi PiotruniA napisze do czego ma podwieszony stelażyk. Nie pamiętam do czego montowany był ten stelaż jak majster robił ten remont, ale wydaje mi się że stelaż montowany byl do stropu . Edytowano 19 października 2020 przez PiotruniA (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 20 października 2020 Udostępnij #17 Napisano 20 października 2020 Do stropu mówisz, nie do chmury. Jak do stropu to niech Ci pęka dalej. Link do komentarza
PiotruniA Napisano 21 października 2020 Autor Udostępnij #18 Napisano 21 października 2020 Dnia 20.10.2020 o 17:31, demo napisał: Do stropu mówisz, nie do chmury. Jak do stropu to niech Ci pęka dalej. Dokładnie Co nie powiem bo ja nie robiłem tego remontu ale wiem że klad stelaże i płyty tylko nie wiem do czego,możliwe że do stropu albo do drewna .Nie mam podglądu teraz ,ale jak do drewna jest jakiś sposób na to? Link do komentarza
zenek Napisano 21 października 2020 Udostępnij #19 Napisano 21 października 2020 1 godzinę temu, PiotruniA napisał: Nie mam podglądu teraz ,ale jak do drewna jest jakiś sposób na to? A próbowałeś wkleić te paski siatki? Przynajmniej próbnie w dwóch trzech miejscach? Jeśli stelaże są przymocowane do stropu drewnianego, to będą przenosić jego ugięcia i wstrząsy na płyty. Stąd może pęknięcia. Paski siatki lub innego materiału mogą to neutralizować. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się