Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Bogdan1973

CIĄGŁA PRACA POMPY W VITODENS 100W B1HC

Recommended Posts

Witam może ktoś z forumowiczów miał podobny problem tj. od  lipca 2019r posiadam piec gazowy VITODENS 100W B1HC z pogodówką i czujnikiem pokojowym temperatury (pakiet vitoconnect OT2) .Temperaturę reguluję przez aplikację vitocare lub na czujniku pokojowym. Ogrzewam tylko wodę w kaloryferach w sumie 140 żeberek po 0,3 litraw każdym. Od połowy lipca 2018r. miałem cały czas właczony piec i ustawiony na 18 stopni temperatury powietrza więc  praktycznie cały czas był na czuwaniu i nie włączał pompy ani palników gdyż temperatura powietrza była wysoka. N.admienaim,iż zaraz po instalacji pieca robiliśmy testy z instalatorem i piec po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wyłaczał palniki i pompe. ( po około 2-3 minutach) .W dniu 18 września 2019r  o godz. 6.00 .podniosłem temperaturę załaczania pieca na aplikacji vitocare do 22 stopni i piec załaczył się i po około 30 minutach wyłaczył osiągając temperature 22 stopni w pomieszczeniu gdzie posiadam czujnik temperatury.( piec wyłaczył palniki i pompę) .Nastepnie po kilku godzinach obniżyłem temperaturę załaczania na czujniku pokojowym do 21.5 stopnia (automatycznie wskaoczylą mi taka sama temperatura na aplikacji vitocare w telefonie).I tu zaczęly się problemy tzn. piec po osiągnieciu tejże temperatury wyłacza tylko palniki natomiast pompa chodzi non stop i piec chuczy ;-(. Po kilku godzinach pracy pompy (bez palników) zaczałem szukać przyczyny tego stanu rzeczy . Zadzwoniłem więc do serwisanta ,ktory kazał wyłaczyć mi pogodówke (mam taką mozliwość gdyz posiadam wyłacznik na kablu)  i odłaczyć piec od zasilania . Zrobiłem to i faktycznie po ponownym właczeniu piec nie właczał pompy (temperatura na czujniku 21,5 stopnia)Tak było prze około 3 godziny . (już się cieszyłem że wszystko ok) .Nastepnie po spadku temperatury piec ponownie uruchomił się i po 15 minutach gdy uzyskał wskazaną temperatuerę -nie wyłaczył  pompy która chodzi non stop od ponad 30 godzin ;_( .Obecnie jest weekend serwis nie pracuje ;-( . N a różnych forach wyczytałem ,że jest to jakiś bład w logice pompy, jej złym podłaczeniu do płyty głownej lub złych ustawieniach w trybie serwisowym, awarii termostatu itp. ale nic konkretnego na temat rozwiązania tego problemu ;-( Może ktoś z Was miał podobny problem i go rozwiązał ? lub może pomoże mi specjalista z Viessmana? pozdrawiam

Edytowano przez Bogdan1973 (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Najprościej byłoby wyłączyć piec - jest ciepło - a po niedzieli wezwać serwisanta.

Może być jednak tak, że po włączeniu wszystko znowu będzie działało dobrze i akurat wtedy kiedy serwisant przyjedzie wszystko będzie w porządku..

 

Próbowałeś ustawić wartości początkowe, tj. takie jak w ubiegłym roku?  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Bogdan1973 napisał:

Od połowy lipca 2018r. miałem cały czas właczony piec i ustawiony na 18 stopni temperatury powietrza więc  praktycznie cały czas był na czuwaniu i nie włączał pompy ani palników gdyż

??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pomyliłem lata -miało być 2019r

 

uzupełniając temat -to w sobotę wieczorem piec ustabilizował się i po wyłączeniu palników wyłączał także po kilku minutach pompę. Tak było do niedzieli wieczora, gdzie po kolejnym ponownym uruchomieniu nie wyłączył juz pompy która chodzi ciągle od kilkunastu godzin  (temp wody na piecu 21 stopni). Problem zgłosiłem i czekam na kontakt z serwisantem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Serwisant nie oddzwania ,eksperci od viessmana z tego forum milczą :-( ,a pompa chodzi nadal ;-(  -i jak tu żyć Panie Premierze ;-)...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bo Ta firma od lat ma:

- niezły sprzęt

- znakomitą obsługę marketingową i sprzedażną.

 

Ale:

- kiepską obsługę posprzedażną, w tym, gwarancyjną - co jest dość szeroko udokumentowane,

- instalatorzy w większości pochodzą z łapanek z firm zewnętrznych, za co Ta firma, w ich mniemaniu, nie ponosi odpowiedzialności, pomimo tego, że poleca i wymaga od instalatora aby z ich usług korzystał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie nadal cisza :-( i chyba choć niechętnie muszę przyznać ci racje - Viessman ma wy...bane na klientów ,którzy już kupią piec i mają jakieś kłopoty ...Najbardziej zawiodłem się jednak na ekspertach viessmana z tego forum bo myslałem ,że doradzą mi rozwiązanie . Jedyne co -to nawiązałem  kontakt telefoniczny  z prywatnym sprecjalistą od tych piecy i zaoferował mi 200zł za usunięcie tejże usterki -ale dlaczego mam płacić za coś na co mam jeszcze gwarancje ;-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 23.09.2019 o 15:20, Bogdan1973 napisał:

Serwisant nie oddzwania ,eksperci od viessmana z tego forum milczą :-( ,a pompa chodzi nadal ;-(  -i jak tu żyć Panie Premierze ;-)...

Witam, proszę o informację, z jakiego regionu Pan jest i kiedy dokładnie odbywała się próba kontaktu. 

Może być tutaj albo na priv. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, o poradę dzwoniłem w  piątek  na infolinie ( oficjalnie nie zgłaszałem jednak żadnej usterki , nie ma numeru zgłoszenia) .Chciałem nawiązać kontakt z kimś kto by mi wytłumaczył co się dzieje. Ktoś  miał oddzwonić .W międzyczasie dzwoniłem też do serwisu zewnętrznego (chyba Warszawa) no i w sobotę rano znalazłem to forum gdzie opisałem problem pieca. Mogę dodać jeszcze ,ze zaobserwowałem ,iż jeśli po wyłączeniu palników coś 3 - krotnie jakby się przełączało w piecu ( słychać jakby 3 pstryknięcia w odstępach 1 sekundowych) to pompa nie przestaje chodzić i pracuje bez włączania palników kilka lub kilkanaście godzin (nawet gdy temperatura wody ma 21 stopni).Natomiast gdy po wyłączeniu palników w piecu pstryknie raz to pompa po kilku minutach wyłącza się . Proszę więc o opinię czy to normalne czy też jest to jakaś usterka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
22 godziny temu, Bogdan1973 napisał:

Witam, o poradę dzwoniłem w  piątek  na infolinie ( oficjalnie nie zgłaszałem jednak żadnej usterki , nie ma numeru zgłoszenia) .Chciałem nawiązać kontakt z kimś kto by mi wytłumaczył co się dzieje. Ktoś  miał oddzwonić .W międzyczasie dzwoniłem też do serwisu zewnętrznego (chyba Warszawa) no i w sobotę rano znalazłem to forum gdzie opisałem problem pieca. Mogę dodać jeszcze ,ze zaobserwowałem ,iż jeśli po wyłączeniu palników coś 3 - krotnie jakby się przełączało w piecu ( słychać jakby 3 pstryknięcia w odstępach 1 sekundowych) to pompa nie przestaje chodzić i pracuje bez włączania palników kilka lub kilkanaście godzin (nawet gdy temperatura wody ma 21 stopni).Natomiast gdy po wyłączeniu palników w piecu pstryknie raz to pompa po kilku minutach wyłącza się . Proszę więc o opinię czy to normalne czy też jest to jakaś usterka.

Pytam więc ponownie, w jakim regionie Pan mieszka. Proszę też na PRV podać ewentualne namiary/kontakt do Pana, lub firmę, która Pana obsługiwała. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

×
×
  • Utwórz nowe...