Pomocnik Napisano 25 lipca 2019 Udostępnij #1 Napisano 25 lipca 2019 Jestem właścicielką działki, na której stoi budynek gospodarczy, który chciałabym rozebrać, by w przyszłości postawić tam dom. Czy na rozbiórkę potrzebne jest pozwolenie? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/budowlane-abc/poradnik-prawny/porady/24837-czy-na-rozbiorke-budynku-gospodarczego-potrzebne-jest-pozwolenie Link do komentarza
Gość Dagmara Napisano 25 lipca 2019 Udostępnij #2 Napisano 25 lipca 2019 Witam serdecznie moje pytanie jest takie kupiłam dom i na działce stoi pomieszczenie gospodarcze ok 30 m 2 jest z cegły w stanie fatalnym. Chciała bym to rozebrać bo nie potrzebuje. I moje pytanie jest takie place podatek za to pomieszczenie gospodarcze i jest naniesione na mapce działki co mam zrobić i gdzie iść i to rozebrać. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij #3 Napisano 29 lipca 2019 Zgłosić w starostwie zamiar rozbiórki, a później u geodety dokonać naniesienia zmian na planach. Link do komentarza
Gość Jakub Napisano 11 kwietnia 2021 Udostępnij #4 Napisano 11 kwietnia 2021 Mam pytanie jak rozbiórka budynków gospodarczych które są zbudowane bliźniaczo na dwóch sąsiadujących działkach? Jak "ugryść" ów temat? Link do komentarza
retrofood Napisano 11 kwietnia 2021 Udostępnij #5 Napisano 11 kwietnia 2021 2 godziny temu, Gość Jakub napisał: Mam pytanie jak rozbiórka budynków gospodarczych które są zbudowane bliźniaczo na dwóch sąsiadujących działkach? Jak "ugryść" ów temat? Byle nie zębami. Tymi ręcami trzeba. Bo od tysiąca lat obowiązują zasady, że budynki na sąsiednich działkach nie mogą mieć wspólnych ścian, wić rozbiera się swój pałac, a pałac sąsiada zostaje i to wszystko. Link do komentarza
qmacieq Napisano 11 kwietnia 2021 Udostępnij #6 Napisano 11 kwietnia 2021 Właśnie sam to ćwiczę. Jeśli część sąsiada ma zostać, to konieczny będzie projekt wykonany przez konstruktora i wniosek złożony w Starostwie. W moim przypadku doszła jeszcze przebudowa pozostawianej części sąsiada polegająca na zmianie więźby dachowej i z tego powodu Starostwo zażądało adaptacji projektu przez architekta. Pozwolenie dostałem po około 5 miesiącach (dwa razy uzupełniane dokumenty). Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, to pisz bezpośrednio. Chętnie pomogę (szczególnie w sprawie odpowiednich załaczników do wniosku). Link do komentarza
retrofood Napisano 11 kwietnia 2021 Udostępnij #7 Napisano 11 kwietnia 2021 3 minuty temu, qmacieq napisał: Właśnie sam to ćwiczę. Jeśli część sąsiada ma zostać, to konieczny będzie projekt wykonany przez konstruktora Chwila, moment. Z tego co piszesz wynika, że konstrukcja budynków jest wspólna. Znaczy ktoś kiedyś to spartolił i to jest zupełnie inna sytuacja, prawnie niedozwolona. A za naruszanie prawa przychodzi kiedyś beknąć, więc nie ma się czemu dziwić, że masz takie zastrzeżenia. Normalnie każdy budynek winien być absolutnie samodzielną konstrukcją, w niczym nie może być zależny od drugiego. Chyba, że wyjątkowo uszczelnienie i połączenie połaci dachowej, ale to nie konstrukcja. Link do komentarza
qmacieq Napisano 12 kwietnia 2021 Udostępnij #8 Napisano 12 kwietnia 2021 Na mapach to były dwa budynki połączone plecami. Po inwentaryzacji wyszło, że jeden budynek. Taki potworek jakich wiele po szalonych w budownictwie latach 70-, 80- 90- tych. Link do komentarza
Gość ona25 Napisano 13 maja 2021 Udostępnij #9 Napisano 13 maja 2021 Garaż, dostawiony do garażu sąsiada, w stanie fatalnym do natychmiastowej rozbiórki (nie zabytkowy, z lat 70tych, poniżej 8 m wys. około 3-3,5) czy trzeba zgłosić rozbiórkę. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 14 maja 2021 Udostępnij #11 Napisano 14 maja 2021 Wyobraź sobie, ze był na mapach geodezyjnych i nagle go nie ma a w Gminie/Powiecie nic o tym nie wiedzą. Zgłosić trzeba, ale "Organ administracji architektoniczno-budowlanej może natomiast nałożyć obowiązek uzyskania pozwolenia na rozbiórkę, jeżeli może ona wpłynąć na pogorszenie stosunków wodnych, warunków sanitarnych oraz stanu środowiska lub wymaga zachowania warunków, od których spełnienia może być uzależnione prowadzenie robót związanych z rozbiórką." Link do komentarza
aru Napisano 14 maja 2021 Udostępnij #12 Napisano 14 maja 2021 wpływ garażu na pogorszenie .....? o jeżu a formalności? banał pierw sprawdzić trzeba tu czy to jest zinwentaryzowane jest - to zgłoszenie, jak nie - hulaj dusza piekła nie ma:) zresztą wielki wysiłek zgłoszenie - roboty na pół godziny i czekania 30(?) dni Link do komentarza
retrofood Napisano 14 maja 2021 Udostępnij #13 Napisano 14 maja 2021 Może też się zawalić... samoistnie, rzecz jasna. Przedwczoraj się zawalił... Link do komentarza
aru Napisano 14 maja 2021 Udostępnij #14 Napisano 14 maja 2021 to też trzeba zgłosić, a jak jest w kwitach to właściciel buli podatek, a więc trzeba taki obiekt i tak wylogować z systemu, najlepiej poprzez jakiegoś geodetę Link do komentarza
retrofood Napisano 14 maja 2021 Udostępnij #15 Napisano 14 maja 2021 Na wsi taki podatek to zero, zero, nic, więc mało kto się nim przejmuje. Szwagier miał kiedyś szopkę, rozebrał ją i po dwudziestu latach geodeta wylogował ją z systemu, przy okazji nanoszenia po sąsiedzku boiska szkolnego na mapy. I szwagier pluje teraz w brodę, bo własnie planował ją odtworzyć. Link do komentarza
aru Napisano 14 maja 2021 Udostępnij #16 Napisano 14 maja 2021 to też może i odtworzyć, i bez zgłoszenia Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się