vip42 Napisano 28 maja 2011 #101 Napisano 28 maja 2011 dlaczego na grubą spoinę jest łatwiej murować? tu na klej wygląda tak prosto jakby super glue używali
daggulka Napisano 28 maja 2011 #102 Napisano 28 maja 2011 Cytat dlaczego na grubą spoinę jest łatwiej murować? tu na klej wygląda tak prosto jakby super glue używali na klej musi być wszystko na tip top - jeśli bloczki że tak to ujmę nie są idealne - trzeba je szlifować ... trzeba dokładności , żeby nie było "prześwitów" ... nie jest łatwo .... dlatego łatwiej na grubą spoinę , więcej wybacza - ponadto na grubą spoinę murujesz dwuwarstwówkę , więc z założenia to co ekipa spierniczy przykryje styropian i tragedii nie będzie ...
Gość arturo72 Napisano 28 maja 2011 #103 Napisano 28 maja 2011 Cytat na klej musi być wszystko na tip top - jeśli bloczki że tak to ujmę nie są idealne - trzeba je szlifować ... trzeba dokładności , żeby nie było "prześwitów" ... nie jest łatwo .... dlatego łatwiej na grubą spoinę , więcej wybacza - ponadto na grubą spoinę murujesz dwuwarstwówkę , więc z założenia to co ekipa spierniczy przykryje styropian i tragedii nie będzie ... Nie pozwoliłbym u siebie na murowanie na grubą zaprawę(2W),jeśli ktoś by się upierał to znaczy,ze robi na odwal się i nie przykłada się do roboty,u mnie by nie murował...Budowa domu ma być właśnie na tip-top,inaczej to chała...BK jest stworzony do cienkiej spoiny.
Gość arturo72 Napisano 28 maja 2011 #105 Napisano 28 maja 2011 Cytat a jaka to jest gruba zaprawa? Tradycyjna zaprawa,nie klejowa.
daggulka Napisano 28 maja 2011 #106 Napisano 28 maja 2011 Cytat Budowa domu ma być właśnie na tip-top,inaczej to chała... to nie labolatorium .... zdarzają się wpadki i niedociągnięcia i przeciętny Kowalski z tego powodu nie rwie włosów z głowy .... tylko my - forumowicze jesteśmy przewrażliwieni na tym punkcie ...oczywiście nie piszę tu o skrajnościach których tolerować nie należy ... ani o pasywniakach , w których mostki są nie do przyjęcia ... Cytat Nie pozwoliłbym u siebie na murowanie na grubą zaprawę(2W),jeśli ktoś by się upierał to znaczy,ze robi na odwal się i nie przykłada się do roboty,u mnie by nie murował... ukończyłeś kurs jasnowidzenia , Arturo? no to gratulacje , bo przeważnie nie wie się kogo się bierze dopóki ten ktoś nie zacznie roboty ..... i nawet fachowiec który obieca murować na cienkiej spoinie , który jest z polecenia sąsiada - może okazać się winnym babola - nie myli się ten kto nic nie robi .... przy niekorzystnych zbiegach okoliczności może zdarzyć się u Ciebie pierwszego pomyłka - i nie przewidzisz tego... Cytat BK jest stworzony do cienkiej spoiny. w sumie - też jestem tego zdania ... coś kiedyś czytałam o naprężeniach , że jednak nie powinno się stosować do bk zwykłej zaprawy ...u mnie jest murowane na cienką spoinę ...
Barbossa Napisano 28 maja 2011 #107 Napisano 28 maja 2011 Cytat Tradycyjna zaprawa,nie klejowa. przecież może być "ciepłochronna"
Gość arturo72 Napisano 28 maja 2011 #108 Napisano 28 maja 2011 Cytat przecież może być "ciepłochronna" Poniżej prawdopodobnie też jest "ciepłochronna".Normalnie jeśli bym to zobaczył u mnie,to ekipa na następny dzień już nie robi...
daggulka Napisano 28 maja 2011 #109 Napisano 28 maja 2011 Cytat Normalnie jeśli bym to zobaczył u mnie,to ekipa na następny dzień już nie robi... znaczy - pedant? współczuję ekipie ... każdej
Gość mhtyl Napisano 28 maja 2011 #110 Napisano 28 maja 2011 Cytat przecież może być "ciepłochronna" Ciepłochronna jest stosowana przy murowaniu z ceramiki ,z tego co wiem to stosuje się ją przy porothermie a bk (Ytong, solbet ) muruje się na tzw klej. Chociaż i ceramikę można na klej, wtedy pustaki są szlifowane do równego wymiaru i na piankę też murują to ostania nowość.
Gość arturo72 Napisano 28 maja 2011 #111 Napisano 28 maja 2011 Cytat znaczy - pedant? współczuję ekipie ... każdej Nie,po prostu nie będę grzał "czarnym złotem" tylko "najdroższym medium grzewczym" i dla mnie każda szpara,szczelinka,dziurka jest ważna A ekipie to nie należy współczuć ponieważ budują dla Ciebie a nie pod siebie,jeśli pod siebie to do widzenia...Zbierając oferty wysyłałem filmy instruktażowe Solbeta i Ytonga,"cienkie bolki" nie odpowiadały na oferty
bobiczek Napisano 28 maja 2011 #112 Napisano 28 maja 2011 Cytat Zbierając oferty wysyłałem filmy instruktażowe Solbeta i Ytonga,"cienkie bolki" nie odpowiadały na oferty i co......Odpowiedzieli odpowiedzialni??????
Barbossa Napisano 28 maja 2011 #113 Napisano 28 maja 2011 Cytat Ciepłochronna jest stosowana przy murowaniu z ceramiki ,z tego co wiem to stosuje się ją przy porothermie a bk (Ytong, solbet ) muruje się na tzw klej. Chociaż i ceramikę można na klej, wtedy pustaki są szlifowane do równego wymiaru i na piankę też murują to ostania nowość. na tzw to się i muruje gdy mamy odpowiedni materiał,nie każdy bk musi spełniać warunki do murowania na klej
daggulka Napisano 28 maja 2011 #114 Napisano 28 maja 2011 Cytat Nie,po prostu nie będę grzał "czarnym złotem" tylko "najdroższym medium grzewczym" i dla mnie każda szpara,szczelinka,dziurka jest ważna kojarzę... Cytat A ekipie to nie należy współczuć ponieważ budują dla Ciebie a nie pod siebie,jeśli pod siebie to do widzenia... masz rację ... ale każdy inwestor ma inny próg wymagań ... Cytat Zbierając oferty wysyłałem filmy instruktażowe Solbeta i Ytonga,"cienkie bolki" nie odpowiadały na oferty każdy wykonawca kiedy trafi na takiego jak Ty inwestora ma opory bo czuje problem nosem ... powiedzmy to głośno - nie jesteś standardowym klientem ...
Gość arturo72 Napisano 28 maja 2011 #115 Napisano 28 maja 2011 Cytat i co......Odpowiedzieli odpowiedzialni?????? Dokładnie Sprawdziłem,wybrałem ekipę,która jest na liście "przeszkolonych" na stronie xella.pl tzn.ma pojęcie o budowaniu z BK
daggulka Napisano 28 maja 2011 #116 Napisano 28 maja 2011 Cytat Dokładnie Sprawdziłem,wybrałem ekipę,która jest na liście "przeszkolonych" na stronie xella.pl tzn.ma pojęcie o budowaniu z BK a wybudowali już , czy spokojny jesteś "na zapas"?
Gość arturo72 Napisano 28 maja 2011 #117 Napisano 28 maja 2011 Cytat każdy wykonawca kiedy trafi na takiego jak Ty inwestora ma opory bo czuje problem nosem ... powiedzmy to głośno - nie jesteś standardowym klientem ... Zgadza się,nie jestem przysłowiowym Kowalskim,na kilkanaście ofert,odpowiedziało kilku wykonawców. Cytat a wybudowali już , czy spokojny jesteś "na zapas"? Mam zdjęcia,mam namiary na inwestorów,którym budowali...narazie nie dzwoniłem do nich,ale sam fakt ujawnienia dla mnie znaczy wiele.
Gość mhtyl Napisano 28 maja 2011 #118 Napisano 28 maja 2011 Cytat na tzw to się i muruje gdy mamy odpowiedni materiał,nie każdy bk musi spełniać warunki do murowania na klej Oczywiście, musi być równy podajże tolerancja w wymiarze to 2 mm.
daggulka Napisano 28 maja 2011 #119 Napisano 28 maja 2011 Cytat Mam zdjęcia,mam namiary na inwestorów,którym budowali...narazie nie dzwoniłem do nich. z tego co czytam - przypilnujesz sobie idealnego wykonania .... pozostaje życzyć powodzenia : i Tobie i im ... siekiery na budowie pochowaj albo przyjeżdżaj z obstawą...
Gość arturo72 Napisano 28 maja 2011 #120 Napisano 28 maja 2011 Cytat z tego co czytam - przypilnujesz sobie idealnego wykonania .... pozostaje życzyć powodzenia : i Tobie i im ... siekiery na budowie pochowaj albo przyjeżdżaj z obstawą... wystarczy 1 tydzień urlopu,który mam zamiar wziąść na murarkę
daggulka Napisano 28 maja 2011 #121 Napisano 28 maja 2011 Cytat wystarczy 1 tydzień urlopu,który mam zamiar wziąść na murarkę wrócimy do tej rozmowy jak wybudujesz ...
Gość arturo72 Napisano 28 maja 2011 #122 Napisano 28 maja 2011 Cytat wrócimy do tej rozmowy jak wybudujesz ... Spoko,nawet w trakcie budowania,bo zamierzam otworzyć "dziennik budowy"
daggulka Napisano 28 maja 2011 #123 Napisano 28 maja 2011 Cytat Spoko,nawet w trakcie budowania,bo zamierzam otworzyć "dziennik budowy" fajnie ... będę zaglądać....
demo Napisano 29 maja 2011 #124 Napisano 29 maja 2011 (edytowany) Cytat Poniżej prawdopodobnie też jest "ciepłochronna".Normalnie jeśli bym to zobaczył u mnie,to ekipa na następny dzień już nie robi... No sorry ale co tu jest nie tak ? .... że szczeliny nie wypełnione do końca ? . Pewno głębiej jest zaprawa a mur ma chyba ze 46 centów . Na to przyjdzie tynk i będzie cacy , a powietrze w szczelnej komorze jest najlepszym izolatorem , czy jakoś tak . W tym porotermie też są otwory , będziesz je zalewać czymś ciepłym ? .arturo72 - przesadzasz i będą problemy . Ale przy Ytongu faktycznie trzeba mocno trzymać fason , przy innych luzik . Edytowano 29 maja 2011 przez demo (zobacz historię edycji)
Gość mhtyl Napisano 29 maja 2011 #125 Napisano 29 maja 2011 Cytat No sorry ale co tu jest nie tak ? .... że szczeliny nie wypełnione do końca ? . Pewno głębiej jest zaprawa a mur ma chyba ze 46 centów . Na to przyjdzie tynk i będzie cacy , a powietrze w szczelnej komorze jest najlepszym izolatorem , czy jakoś tak . W tym porotermie też są otwory , będziesz je zalewać czymś ciepłym ? .arturo72 - przesadzasz i będą problemy . Ale przy Ytongu faktycznie trzeba mocno trzymać fason , przy innych luzik . Kolega arturo72 jest przeczulony i przewrażliwiony na tym punkcie . Poczytaj kilka postów wyżej ,też o tym pisałem. Miłej lektury
daggulka Napisano 29 maja 2011 #126 Napisano 29 maja 2011 Cytat No sorry ale co tu jest nie tak ? .... że szczeliny nie wypełnione do końca ? . Pewno głębiej jest zaprawa a mur ma chyba ze 46 centów . Na to przyjdzie tynk i będzie cacy , a powietrze w szczelnej komorze jest najlepszym izolatorem , czy jakoś tak . W tym porotermie też są otwory , będziesz je zalewać czymś ciepłym ? .arturo72 - przesadzasz też mi się tak zdo ... aczkolwiek jak to był w tej reklamie? "to ty tu urządzasz" - czyli nikt Mu nie zabroni żeby sobie na swojej budowie przesadzał ... najwyżej wykonawcę szlag trafi ...
Barbossa Napisano 29 maja 2011 #127 Napisano 29 maja 2011 Cytat Kolega arturo72 jest przeczulony i przewrażliwiony na tym punkcie . Poczytaj kilka postów wyżej ,też o tym pisałem. Miłej lektury inaczej bym to nazwał, ale jest niedziela
Gość mhtyl Napisano 29 maja 2011 #128 Napisano 29 maja 2011 Cytat inaczej bym to nazwał, ale jest niedziela Już można wal śmiało, jest już dawno po mszy
marek.kurdej Napisano 31 maja 2011 #129 Napisano 31 maja 2011 bk na klej juz gdziesrobiono obliczenia finansowe ze z zaprawa wychodzilo drozej, co do wymiarowania bloczkow no coz, trafi sie feler, ale po cos sa standardy i producenci sie ich trzymaja wiec bym nie panikowal, poza tym juz ktos napisal ze nie kazdy bk nadaje sie do klejenia!cieplochronna moze do ceramiki sie nadaje bo dla bk nie.
Gość arturo72 Napisano 31 maja 2011 #130 Napisano 31 maja 2011 Cytat Kolega arturo72 jest przeczulony i przewrażliwiony na tym punkcie . Poczytaj kilka postów wyżej ,też o tym pisałem. Miłej lektury Po prostu tak będzie,nie widzę innej opcji jak tylko murowanie bez szpar
Gość mhtyl Napisano 31 maja 2011 #131 Napisano 31 maja 2011 Cytat Po prostu tak będzie,nie widzę innej opcji jak tylko murowanie bez szpar I takie masz prawo. Mam nadzieję że pochwalisz się wymurowanymi ścianami (nawet gdy będą miały owe szpary) bo jak wiesz przyznać się do błędu to nie grzech. Czekam (czekamy) na fotki i powodzenia.
Halker Napisano 6 lipca 2011 #132 Napisano 6 lipca 2011 Witam, ja mam wybudowane ściany w całym domu wyłącznie z betonu komórkowego i jestem zadowolony, tynk z zaprawy nie odpada, ściany daję radę już 6 rok.
Ekombig Napisano 8 lipca 2011 #133 Napisano 8 lipca 2011 no jeżeli wykonanie jest dobre to beton komórkowy jest dobrym wyborem tylko największe znaczenia ma solidna i fachowa robota
Jani_63 Napisano 8 lipca 2011 #134 Napisano 8 lipca 2011 Cytat Witam, ja mam wybudowane ściany w całym domu wyłącznie z betonu komórkowego i jestem zadowolony, tynk z zaprawy nie odpada, ściany daję radę już 6 rok. Noo, to jest powód do dumy... u innych się sypie jak łupież z głowy
Gość mhtyl Napisano 8 lipca 2011 #135 Napisano 8 lipca 2011 Cytat tylko największe znaczenia ma solidna i fachowa robota Bo tak powinno być,ale nie zawsze tak jest, niestety
Grzybarczyk Napisano 13 lipca 2011 #138 Napisano 13 lipca 2011 Cytat na tzw to się i muruje gdy mamy odpowiedni materiał,nie każdy bk musi spełniać warunki do murowania na klej oczywiście, że nie każdy bk musi spełniać warunki, jak i każdy inny materiał.Jednak w przypadku bk "standardy" są już teraz takie, że klei sie go na cienką spoinę a jeśli ktoś jej nie ma od razu jest podejrzewany, często nie bez powodu o słabą jakoś i zwykły brak umiejętności wykonania porządnych bloczków. Cytat gdyby bk powiedzmy z Bielska był do doopy , to by wycofali z rynku .... No niestety ale buble, czyli produkty do doopy ciągle się sprzedają w niegłupich ilościach...
marek.kurdej Napisano 14 lipca 2011 #139 Napisano 14 lipca 2011 i beda sie sprzedawac bo cena zacheca a jak wiadomo Polak patrzy w szczególnosci na ta cene!co do samego materialu niestety bywa tak ze sie chochlik zakradnie i zamiast te niedokladnosci dopracowac od razu sie decyduje na zaprawe tradycyjna... kwestia podejscia wlasciciela i argumentow ekipy stawiajacej!
Grzybarczyk Napisano 29 lipca 2011 #140 Napisano 29 lipca 2011 niby tak, ale z drugiej strony ciężko docinać połowę bloczków bo to robota głupiego. No chyba, że inwestor każe.
Gość mhtyl Napisano 31 lipca 2011 #142 Napisano 31 lipca 2011 Cytat Co Ty nie powiesz?... poważnie? Nie co się przejmować. To czysty spamer. Przeglądnij jego posty a wnioski same się nasuną.
marek.kurdej Napisano 2 sierpnia 2011 #143 Napisano 2 sierpnia 2011 de ja vu!https://forum.budujemydom.pl/Z-czego-wykona...230#entry227230czy ktos cos zrobi z ta zenada!
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się