Skocz do zawartości

System kominowy Zapel ECO a ogrzewanie gazem


Recommended Posts

Napisano

Od początku planów o budowie domu założenie było, że piec będzie na paliwo stałe.

Z czasem jednak zaczęliśmy dorastać do myśli aby założyć ogrzewanie gazem.

I teraz jest problem.

System kominowy jest Zapel ECo 200 mm.
Czy ten system można używać do odprowadzenia spalin "gazowych" czy jednak trzeba zakładać rurę stalową ?

Napisano

Zależnie od wersji komina:

- ZAPEL Eco S - tylko paliwa stałe, bez kondensacji;

- ZAPEL Eco M - paliwa stałe i kotły gazowe niekondensacyjne, w praktyce z otwartą komorą spalania.

Bez wkładu się jednak nie obejdzie. Ewentualnie wyrzut spalin poziomo przez ścianę, czyli koncentryczny system powietrzno-spalinowy. To ostatnie może być tańsze i prostsze. A komin dymowy zostaje na zapas.

Napisano

Istniejący komin najlepiej potraktować jako kanał powietrzny, a spaliny odprowadzać wkładem  o średnicy dostosowanej do wylotu z kotła (najczęściej 80 - 100 mm). Kotły gazowe są teraz najczęściej z zamkniętą komorą spalania (kondensacyjne bądź nie) i wymagają doprowadzenia powietrza bezpośrednio z zewnątrz.

Wyprowadzanie spalin przez ścianę to rozwiązanie stosowane wtedy, gdy nie ma innych możliwości i nieeleganckie - choćby ze względu na  brudzenie  elewacji.

Napisano

Mam podobnie, nawet taki sam komin. Planuję włożyć w komin rurę. Czy musi by stalowa czy tam kwasowka? Czytałem coś o jakis z jakiegoś tworzywa

Napisano

A podpowiedzcie czy są jakieś systemy naprawcze do kominów systemowych ?

Chodzi dokładnie o wykonanie wlotu spalin do komina pod piec gazowy czyli dużo wyżej niż jest obecny trójnik.

Napisano
A podpowiedzcie czy są jakieś systemy naprawcze do kominów systemowych ?
Chodzi dokładnie o wykonanie wlotu spalin do komina pod piec gazowy czyli dużo wyżej niż jest obecny trójnik.
Mam ten sam problem
Hydraulik mów że otwór zaślepi a wyżej wywierci nowy
Napisano

Do rozdzielenia kanałów spalinowego i powietrznego dostępne są rozety przyłączeniowe  dostosowane do konkretnego systemu kominowego, ale z reguły łatwo je dopasować do innych systemów. W tym przypadku  konieczne będzie wycięcie w kominie otworu o średnicy odpowiedniej dla rury powietrznej (zewnętrznej) , a w cieńszą rurę spalinową (stal kwasowa, tworzywo) wprowadzoną do komina wstawić w odpowiednim miejscu trójnik i zaślepić zbieraczem kondensatu.

Napisano

No właśnie temat skroplin.


W jednym z artykułów znalazłem, że przy kotle kondensacyjnym nie robi się zbieracza skroplin tylko wskazane jest aby rurę wchodząca do komina dać pod kątem aby skropliny spływały do pieca i przez niego w dół do kanalizacji.

Więc jak to ma być właściwie?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Powiedział co wiedział.  Pewnie do gliny trza dodać kobiałkę jajek od kur z wolnego wybiegu. 
    • I czym będą napędzać generatory prądu?, szyszkami z twojego lasu?. 
    • - Nie będziemy mamić górników hasłami, szczególnie związkowców, że będziemy dopłacać x miliardów do nierentownych inwestycji, do nierentownych działań - mówił minister energii Miłosz Motyka w rozmowie z Jakubem Wiechem. - Po pierwsze liczymy, że pokażą ze swojej strony w uczciwej dyskusji, jak zamierzają schodzić  z niektórych kosztów - dodał. Z budżetu na ten rok wynika, że rząd dosypie do górnictwa ponad 9 miliardów złotych. Wyliczono, że każda polska rodzina dorzuci w tym roku do górnictwa średnio 600 zł ze swoich podatków.   Katowicki oddział Agencji Rozwoju Przemysłu podał, że sektor górnictwa węgla kamiennego zanotował w 2024 r. 11,06 mld zł straty netto. Co więcej, zeszłoroczne przychody ze sprzedaży węgla były o jedną trzecią niższe niż rok wcześniej. Wyniosły 25,43 mld zł wobec 37,9 mld zł w 2023 r. Oznacza to, że rentowność sprzedaży wyniosła minus 35 proc. Wgłębiając się w dane jasno widać, że spadły przychody całego sektora (z 56 mld zł do 41 mld zł), ale wzrosły koszty (z 48 mld zł do 54 mld zł). Maleje też udział węgla (kamiennego i brunatnego) w produkcji energii elektrycznej. W zeszłym roku wyniósł 57 procent. Jeszcze 10 lat temu było to 80 procent, a 20 lat temu 90 procent. I ta tendencja będzie prawdopodobnie kontynuowana.    Węgiel traci na znaczeniu i przestaje być opłacalny, dlatego coraz głośniej mówi się o tym, by z niego zupełnie zrezygnować. Górnictwo chroni jednak umowa społeczna z 2021 r., którą podpisał jeszcze rząd Prawa i Sprawiedliwości (PiS). Umówiono się w niej, że Polska przestanie wydobywać węgiel kamienny dopiero w 2049 r. Obecny rząd będzie chciał to jednak zmienić. - Myślę, że w perspektywie długoterminowej, umowa społeczna będzie aktualizowana - zapowiedział Miłosz Motyka, zdradzając plan jej rewizji. Z racji, że umowa społeczna to nie ustawa, jest szansa ją zmienić bez zgody Karola Nawrockiego, który zapowiadał, że "będzie obrońcą polskiego górnika i polskiego górnictwa". Wciąż jednak konieczne będzie osiągnięcie porozumienia ze związkami zawodowymi, co może być bardzo trudne. Ekolodzy domagają się, by zupełnie odejść od węgla już w 2035 r.     Polska odejdzie od węgla szybciej, niż się wydawało?
    • To akuratnie nie jest prawdą. Smak kiełbasy dzieciństwa był inny, bo inne były rasy świń i inaczej były u chłopa w gospodarstwie karmione (głównie ziemniakami). Jakieś dwadzieścia lat temu byłem w takim ukraińskim zadupiu, gdzie ta dawna rasa świń słoninowo - mięsnych jeszcze się w zagrodach mieszkańców uchowała i smak mięsa był taki jaki zapamiętałem. Czyli to obiektywne czynniki hodowlane decydują o smaku (plus oczywiście technologia przetwórstwa), a nie wspomnienia.   To akuratnie konstrukcyjnie jest bajecznie proste, ale aby osiągnąć odpowiedni wygląd i jakość działania, trzeba znać technologię budowy, co już takie proste nie jest.
    • Trochę Cie poniosło. Ja praktycznie wędlin i kiełbas w sklepach nie kupuje. Raz że wędliny jadam "od święta" a kiełbasę kupuje tylko u znajomego gospodarza. Place 33zl/kg.  Może nie jest jakoś super wybitna ale jest poprostu dobra i to wystarczy że w przedbiegach wygrywała z tym czymś co jest w biedronce, Lidlu i innych marketach.  Dzień dobry. A czy znajdę tam instrukcje jak zbudować prosty piec? Kaflowy, szamotowy, ceglany? Poki mój jotul działa to działa ale akumulacji w nim żadnej a na tym by mi zależało. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...