Skocz do zawartości

Czy mogę odpływ wanny podłączyć bezpośrednio do rury kanalizacyjnej?

Recommended Posts

Napisano

Remontuję łazienkę w starym budynku i przy usuwaniu wanny ze zdziwieniem stwierdziłem, że odpływ z niej był bezpośrednio podłączony do rury kanalizacyjnej, bez syfonu i uszczelnienia. Nowa wanna będzie w tym samym miejscu, ale czy mogę ją podłączyć w taki sam sposób, czyli odpływ wstawić po prostu do rury kanalizacyjnej?

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/lazienka/porady/22226-czy-moge-odplyw-wanny-podlaczyc-bezposrednio-do-rury-kanalizacyjnej

Napisano
Witam...muszę przenieść toaletę w inne miejsce...w nowym pomieszczeniu jest tylko odpływ umywalkowy...czy można pod to podpiąć wc???
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Gość Sylwia. napisał:

Witam...muszę przenieść toaletę w inne miejsce...w nowym pomieszczeniu jest tylko odpływ umywalkowy...czy można pod to podpiąć wc???

wodkan to dla mnie trochę obce, ale:

Umywalka ma zwykle odpływ o małym przekroju i jeśli taki sam jest pion - to będzie zbyt mały dla WC. 

Średnica pionu dla WC to co najmniej 10cm i pion powinien być blisko miski - do metra, półtora max.

Oczywiście wyjątki pod pewnymi warunkami są dopuszczalne jesli idzie o tą odległość.

Tu masz rysunek poglądowy:

Schemat-instalacji-przewodu-poziomu.png

a tu do poczytania:

http://instalreporter.pl/ogolna/zasady-bdy-w-wykonywaniu-podej-kanalizacyjnych/

Edytowano przez zenek (zobacz historię edycji)
Napisano
9 godzin temu, Gość Sylwia. napisał:

.czy można pod to podpiąć wc???

nie możesz.....

Napisano
12 godzin temu, Gość Sylwia. napisał:

Z przyczyn czysto technicznych nie da rady.

Napisano
47 minut temu, mhtyl napisał:

Z przyczyn czysto technicznych nie da rady.

3 godziny temu, joks napisał:

nie możesz.....

Nie bądźcie tacy srodzy :icon_confused: - Sylwia przecież MUSI!!!

I może - wystarczy, że kupi WC z młynkiem i pompą o wtedy nieczystości odprowadzi rurką o średnicy nawet 40 mm.

• 1 rok temu...
Gość Kasia
Napisano
Mam dokładnie ten sam problem. Syfon podstropowy w piwnicy, zamontowany w syropie Kleina (boję się ruszać) zamontowanie wanny z syfonem spowodowało zakłucenia w odpływie niewielkiej ilości wody z wanny. Czy dostępne są na rynku odpływy z wanny bez syfonu. Nie znalazłam do tej pory żadnej informacji.
Napisano
6 minut temu, Gość Kasia napisał:

Czy dostępne są na rynku odpływy z wanny bez syfonu. Nie znalazłam do tej pory żadnej informacji.

Ależ oczywiście. Wszystko możesz podłączyć bezpośrednio do kanalizacji. Jedyny mankament to zapach wydobywający się z odpływu. 

Sprecyzuj, dlaczego istniejący syfon zakłóca odpływ wody.

Pion kanalizacyjnych gdzie masz wyprowadzony i czym zakończony? 

Napisano
40 minut temu, Takiowaki napisał:

Jedyny mankament to zapach

Hmmm... zapach, powiadasz...

Kratka ściekowa w podłodze - to dobry i sprawdzony wynalazek, ale, niestety ludzie z niego rezygnują na rzecz podłączania odpływu z wanny "na krótko" wierząc, że nic się nie stanie  z np. wężem od pralki, czy wężykiem od spłuczki w sedesie...

Napisano
9 minut temu, uroboros napisał:

wierząc, że nic się nie stanie 

Temu u nich wszystkie podłogi w łazienkach są krzywe ....znaczy ze spadkiem od progu drzwi do kratki , nie ważne gdzie ona by była.

• 1 rok temu...
Gość Michal
Napisano
Jak na stałe zatkać taki odpływ ? Chciałbym wylać posadzkę samopoziomującą ale nie wiem czym zatkać odpływ i czy nie będzie śmierdzieć nadal
Napisano
3 godziny temu, Gość Michal napisał:

Jak na stałe zatkać taki odpływ ?  

A wcisnąć kawałek innej rury o takiej średnicy. Można użyć jakiegoś kolanka. Przecież nie ma większego remontu bez demontażu sanitarki, jakoś przecież się to robi. I często nawet używa się takiej kanalizy podczas remontu, bo innego wyjścia nie ma.

• 1 rok temu...
Napisano
Dla mnie w tym wszystkim jest interesujace, ze w lazience muszla nie jest podlaczona jako ostatnia do pionu, jak to jeszcze za moich czasow bywalo. Najpierw zawsze byla umywalka, potem wanna, a na koncu muszla, nigdy inaczej.
Napisano
9 godzin temu, Gość ciekawy napisał:

Dla mnie w tym wszystkim jest interesujace, ze w lazience muszla nie jest podlaczona jako ostatnia do pionu, jak to jeszcze za moich czasow bywalo. Najpierw zawsze byla umywalka, potem wanna, a na koncu muszla, nigdy inaczej.

Raz tak było, a Ty piszesz "zawsze". Bez przesady!

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Widoczność łączeń zależy bardziej od układającego, nie tylko od tapety. Raufazy przeglądałeś?   Są takie raufazy, które układa się na powierzchni pokrytej grubo klejem. Rolka jest sucha i lekka. Spokojnie dajesz radę układać dwumetrowej szerokości rolkę.  one są z włókna szklanego. Nierozciągliwe.   Ale przy wysokiej temperaturze druga osoba jest niezbędna, bo klej na ścianie (suficie) bardzo szybko wysycha. W praktyce to tempu układania zależy od szybkości pokrywania powierzchni klejem. Układanie tapety idzie szybciej.
    • Taka ciekawostka w temacie, okazuje się, ze jedną z poważnych przyczyn ostatniego blackoutu w Hiszpanii było właśnie nieskompensowanie przesyłanie dużej ilości energii biernej, która tak wpłynęła na obciążenie sieci, ze zabezpieczenia kolejno "puściły" i system energetyczny Hiszpanii padł. Temat będzie teraz analizowany we wszystkich krajach europejskich i nie tylko.
    • Przeszukałem cały internet w poszukiwaniu jakiejś tapety białej na sufit, ale nic nie znalazłem.   Szukam takiej, gdzie nie będzie widać łączeń i miała delikatny wzór. Tak jak ta, ale niestety nie ma jej już na rynku:     Widział ktoś może coś ciekawego?
    • Sprawdzona metoda zabezpieczenia domu z bala przed UV bez efektu żółknięcia. Używam zestawu OSMO: WR Aqua 4001, 429 Naturalny Efekt i 420 UV-Ochrona – daje świetny, surowy wygląd i trwałość. Pełny opis tutaj: [link]
    • Przypominam podsumowanie mojego poprzedniego wpisu - wiążąca jest dopiero interpretacja przepisów wydana przez sąd, jego wyrok w konkretnej sprawie. Niestety, tak jak w tym przypadku przez dewelopera, bywa to wykorzystywane do tworzenia dość karkołomnych interpretacji. Chociaż i sądom też zdarzają się dość dziwne oraz wzajemnie sprzeczne wyroki.  Proszę spojrzeć jeszcze raz na brzmienie § 308. Podano w nim liczbę kondygnacji (przynajmniej 2 nadziemne), jako obligujące do zastosowania dalszych zapisów. Nie ma tam zawężenia do budynków wielorodzinnych. Najwyraźniej prawodawca nie miał więc intencji zastosowania takiego zawężenia, Tym bardziej, że w wielu innych przepisach tego samego rozporządzenia jest wyrażone wprost rozróżnienie na budynki wielorodzinne i jednorodzinne.  Argument o zmianie przepisów lub ich interpretacji od 2022 r. także jest nietrafiony. Ta część rozporządzenia (§ 308), brzmi tak samo od momentu przyjęcia jego pierwotnej wersji jeszcze w roku 2002, czyli 20 lat wcześniej. Fakt, że budynek został oddany do użytkowania , zaś nadzór budowlany nie wnosił uwag wcale nie znaczy, że wszystko wykonano prawidłowo. Jego przedstawiciele mogli czegoś nie sprawdzić, nie zauważyć itd.  Wreszcie mamy kwestię zasadniczą, czyli przywołany już § 146. 1.    § 146. 1. Wyloty przewodów kominowych powinny być dostępne do czyszczenia i okresowej kontroli, z uwzględnieniem przepisów § 308.   Proponuję zacząć od zadania deweloperowi pytania (na piśmie) jak w takim razie realizowany jest obowiązek wynikający z tego przepisu? Na jakiej podstawie twierdzi, że wystarcza do tego ruchoma drabina? Jeżeli odpowiedź nie będzie satysfakcjonująca następnym krokiem powinno być zwrócenie się z tymi samymi pytaniami do nadzoru budowlanego.    Osobiście uważam, że w tym przypadku powinno być zapewnione wejście na dach od zewnątrz, po drabinie stałej. Słusznie Pan zauważył, że wejście na dach przez wyłaz, z jednego z domów tworzących budynek szeregowy, nie zapewnia faktycznie dostępu na dach w celach opisanych w § 146. 1.  Dlatego przypominam o cytowanym już § 101. 1.   § 101. 1. W wyjątkowych przypadkach, uzasadnionych względami użytkowymi, jako dojście i przejście między różnymi poziomami mogą służyć drabiny lub klamry, trwale zamocowane do konstrukcji.    Nie bardzo widzę w tej sytuacji możliwość obrony stanowiska, że drabina ruchoma jest wystarczająca. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...