mokwaAS Napisano 25 marca 2015 Udostępnij #1 Napisano 25 marca 2015 Jaką roślinność wybrać do aranżacji ogrodu, dodam że jest to pokaźny plac i nie wiem na co się zdecydować Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 25 marca 2015 Udostępnij #2 Napisano 25 marca 2015 Zanim odpowiem - zadam pytania pomocnicze:W tytule tematu jest słowo "kwiaty" - czy mają to być tylko rośliny kwitnące?Jakiej powierzchni jest działka?Czy jest na niej trawnik?Czy ma to być ogród rekreacyjny czy ozdobny?Czy jest w słońcu czy w cieniu?Jakim budżetem dysponujesz?...mógłbym je mnożyć w nieskończoność. Proszę o konkretne pytanie, wtedy dam konkretną odpowiedź. Zadane pytanie jest zbyt ogólne! i nie ma na nie odpowiedzi. No chyba, że ktoś z forumowiczów potrafi - to zapraszam do dyskusji. Link do komentarza
Karolcia22 Napisano 12 października 2015 Udostępnij #3 Napisano 12 października 2015 Ja moge polecić Ci maciejke. Wystarczy mała kępka a latem cudowny zapach gwarantowany w całym ogrodzie Link do komentarza
Łukasz Bułaj Napisano 14 października 2015 Udostępnij #4 Napisano 14 października 2015 A ja najbardziej lubię ogrody wiejskie, polecić mogę malwy, naparstnice, kosmosy, floksy, jeżówki, funkie czy astry marcinki, śliczne są takie aranżacje. 1 Link do komentarza
harwi Napisano 26 listopada 2015 Udostępnij #5 Napisano 26 listopada 2015 Witaj"pokaźny plac" hmn czyli jaki? dla każdego może znaczyć co innego ;) Znajoma też mi mówiła że ma oooogromną połać do zagospodarowania okazuje się, że 100m ogromny? zależy dla kogo? ;) Powiedz coś tam już jest czy to puste pole a może masz tam jakieś drzewa już. Może to jest zacienione miejsce np domem, drzewem sąsiada itpDużo pytań się nasuwa ;) Osobiście podobają mi się rośliny cieniolubne (może dlatego, że mam same słońcolubne; brakuje mi cienia)) Jeżeli masz tam jednak troskę cienia polecam żurawki, hosty, paprocie Jest tyle rozmaitych odmian jest w czym wybierać ;) 1 Link do komentarza
Milena86 Napisano 22 stycznia 2016 Udostępnij #6 Napisano 22 stycznia 2016 Cytat Jaką roślinność wybrać do aranżacji ogrodu, dodam że jest to pokaźny plac i nie wiem na co się zdecydować hmm....może klomby z wrzosem i rumiankiem, drewniane drabinki z pnączem i różami i donice przy domu z lawendą Link do komentarza
Zielono Mi Napisano 27 kwietnia 2016 Udostępnij #7 Napisano 27 kwietnia 2016 Polecam Hortensję, pięknie się rozrastają i nie są wymagające Link do komentarza
wladyslawa.m Napisano 29 kwietnia 2016 Udostępnij #8 Napisano 29 kwietnia 2016 Cytat Jaką roślinność wybrać do aranżacji ogrodu, dodam że jest to pokaźny plac i nie wiem na co się zdecydować wybierz rosliny niskie Link do komentarza
Czarnka Napisano 29 kwietnia 2016 Udostępnij #9 Napisano 29 kwietnia 2016 Cytat Jaką roślinność wybrać do aranżacji ogrodu, dodam że jest to pokaźny plac i nie wiem na co się zdecydować Zależy, jak ktoś już tu wspomniał, od położenia ogrodu, jego przeznaczenia, Twojego budżetu, chęci na pracę w nim i masy innych czynników ;) Musisz określić dokładniej, jakie masz wymagania, zanim będzie można coś doradzić. Link do komentarza
task43 Napisano 16 maja 2016 Udostępnij #10 Napisano 16 maja 2016 Chciałbym przygotować ziemię pod kwiaty do ogrodu. Chodzi konkretnie o margerytki, aksamitki, begonie itd. Jaki nawóz polecacie, aby dobrze rosły i dały ładne kwiaty? Dodam, że ziemia u mnie nie nalezy do urodajnych. Link do komentarza
Elfir Napisano 16 maja 2016 Udostępnij #11 Napisano 16 maja 2016 Cytat Chciałbym przygotować ziemię pod kwiaty do ogrodu. Chodzi konkretnie o margerytki, aksamitki, begonie itd. Jaki nawóz polecacie, aby dobrze rosły i dały ładne kwiaty? Dodam, że ziemia u mnie nie nalezy do urodajnych. Kompost. Link do komentarza
mirekmirek Napisano 18 maja 2016 Udostępnij #12 Napisano 18 maja 2016 Również polecam nawozy organiczne. Kompost lub obornik. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 24 maja 2016 Udostępnij #13 Napisano 24 maja 2016 Widziałam gunnere w ogrodzie botanicznym, robi wrażenie.Wystarczy jedna taka roślina i ogród wygląda na zagospodarowany Link do komentarza
bobiczek Napisano 25 maja 2016 Udostępnij #14 Napisano 25 maja 2016 Zobacz jak pod nią łyso. Zero słońca i wody przez te ogromne liście nie dostanie się wokół.Jest imponująca, ale chyba za bardzo..... Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 25 maja 2016 Udostępnij #15 Napisano 25 maja 2016 łodygi i owoce są jadalne Link do komentarza
Gość stach Napisano 25 maja 2016 Udostępnij #16 Napisano 25 maja 2016 Niesamowite rozmiary liści , prawie jak wielki rabarbar Jak wypuszcza rozłogi, to pewnie, niepilnowany, zarośnie wszystko i rozlezie się po okolicy Trochę poczytałem, ale nigdzie nie piszą, że jest to coś fragmentami jadalnego - może to jest jadalne tylko jeden raz Link do komentarza
CecyliaS Napisano 30 maja 2016 Udostępnij #17 Napisano 30 maja 2016 Wow, robi wrażenie ta "roślinka" Link do komentarza
xavier86 Napisano 31 maja 2016 Udostępnij #18 Napisano 31 maja 2016 Rzeczywiście kompost daje bardzo dużo. Stosuję u siebie taki ze skoszonej trawy. Ale wiesz, dużo zależy też od samej gleby. Od dwóch sezonów stosuję również nawozy mineralne, azotowe itd. Poprawiające żyzność gleby. Tylko nie żadne nawozy z domieszkami sodu, chlorków czy innych toksycznych substancji. Ogrodnik z którym konsultowałem się polecił mi Greenplant. Rzeczywiście kwiaty rosną po nim jak na drożdżach Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się