ania-marcin Napisano 22 lutego 2015 Udostępnij #1 Napisano 22 lutego 2015 Witam, właśnie jestem przed remontem salonu, znalazłam bardzo interesujący efekt, który idelanie pasowałby do mojgo salonu, a mianowicie świecące pasy na ścianie.Jak coś takiego zrobić jak na zdjęciu w 1:42 minucie na filmiku czy ktoś mógłby mnie uświadomić jak do tego się zabrać co będzie potrzebne itp ? robimy sami z mężem, więc proszę wmiare łopatologicznie wytłumaczyć amatorom.dziekujeA. Link do komentarza
Draagon Napisano 22 lutego 2015 Udostępnij #2 Napisano 22 lutego 2015 (edytowany) Ja bym to na twoim miejscu jeszcze raz przemyślał - ten efekt świetny byłby dobry w hotelach/punktach handlowych ale we własnym domu ? Jak często będziesz włączać podświetlenie półek ? Wzrok Ci się szybko zmęczy, a po pierwszym rachunku za prąd się odechce podświetlania. Dobra przedstawiłem swoje zdanie, a poniżej jak ja bym to rozwiązał...Szkielet: Profile aluminiowe/ stelaż drewnianyOkładzina: płyta karton-Gips/ płyta OSBWykończenie: gładźPodświetlenie:1) halogeny ( raczej nie polecam bo sporo prądu ciągną )2) Taśmy led3) Jarzeniówki ( jak jarzeniówki to radziłbym zrobić maxymalnie na całą szerokość oprawek +/- 5cm - nie więcej bo efekt nieciekawy będzie) Edytowano 22 lutego 2015 przez Draagon (zobacz historię edycji) 2 Link do komentarza
retrofood Napisano 22 lutego 2015 Udostępnij #3 Napisano 22 lutego 2015 Bardzo ładnie, łącznie z pierwszą częścią postu. Choinka jest dobra na Boże Narodzenie, ale nie przez cały rok. Szybko by się znudziła i w następnym roku święta przeszłyby niezauważone. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 22 lutego 2015 Udostępnij #4 Napisano 22 lutego 2015 Podobają mi się takie podświetlone elementy w domu, zastanawiam się czy nie zrobić czegoś podobnego na swojej klatce schodowej Link do komentarza
retrofood Napisano 22 lutego 2015 Udostępnij #5 Napisano 22 lutego 2015 Cytat Podobają mi się takie podświetlone elementy w domu, zastanawiam się czy nie zrobić czegoś podobnego na swojej klatce schodowej Na klatce mają sens, gdyż oświetlają drogę, nie narażając się na potrącanie. Link do komentarza
Samuul003 Napisano 1 kwietnia 2015 Udostępnij #6 Napisano 1 kwietnia 2015 Taka oświetlona półka idealnie sprawdza się w ciemnym holu bądź na półpiętrze. W nocy jest tanią i dobrą pomocą przy poruszaniu się po domu. Dla mnie wcale nie wygląda to jak choinka, choć rzeczywiście niektórzy przesadzają z ilością oświetlenia. Paski najczęście ukryte są za płyta gipsową. Link do komentarza
vip42 Napisano 1 kwietnia 2015 Udostępnij #7 Napisano 1 kwietnia 2015 Cytat Podświetlenie:1) halogeny ( raczej nie polecam bo sporo prądu ciągną ) żarówki LED mają mały pobór Link do komentarza
solange63 Napisano 1 kwietnia 2015 Udostępnij #8 Napisano 1 kwietnia 2015 Facety... co Wy tam wiecie Czasy jednego żyrandolu na środku pokoju, z żarówami "setami" już dawno minęły. Ja mam podwieszany sufit w kuchni i salonie. W obu zarówki LEDowe i taśmy LEDowe. W zależności od chęci i potrzeb, można budować różne nastroje. Link do komentarza
Samuul003 Napisano 28 kwietnia 2015 Udostępnij #9 Napisano 28 kwietnia 2015 A ja mam takie coś - podoba Wam się? Link do komentarza
ania-marcin Napisano 21 stycznia 2018 Autor Udostępnij #10 Napisano 21 stycznia 2018 Jak to jest zrobione ? to szkło ? Link do komentarza
Takiowaki Napisano 21 stycznia 2018 Udostępnij #11 Napisano 21 stycznia 2018 2 godziny temu, ania-marcin napisał: Jak to jest zrobione ? to szkło ? Wygląda, jak całun turyński... Link do komentarza
Elfir Napisano 21 stycznia 2018 Udostępnij #12 Napisano 21 stycznia 2018 Tez mi to przeszło przez głowę. Być może to podświetlany onyks Link do komentarza
kayus11 Napisano 23 lutego 2018 Udostępnij #13 Napisano 23 lutego 2018 Podbijam, jak jest zrobiony ten efekt "całunu turyńskiego" Link do komentarza
Elfir Napisano 25 lutego 2018 Udostępnij #14 Napisano 25 lutego 2018 polerowana cienka tafla onyksu podświetlana od tyłu. Tutaj bardziej estetycznie zrobione. Konstrukcja w rogu to onyks naklejony na szkło. 1 Link do komentarza
Transport-hds24 Napisano 28 lutego 2018 Udostępnij #15 Napisano 28 lutego 2018 Faktycznie takie rozwiązanie prezentuje się bardzo efektownie i estetycznie, czy możesz przybliżyć z jakimi kosztami trzeba sie tutaj liczyć? Link do komentarza
Elfir Napisano 28 lutego 2018 Udostępnij #16 Napisano 28 lutego 2018 (edytowany) Sam onyks kosztuje ok. 2 tyś za m2 do tego podkonstrukcja, LED, montaż drugie tyle. Podejrzewam, że konstrukcja widoczna na zdjęciu kosztowała min. 15 tyś. Edytowano 28 lutego 2018 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Qworum Napisano 8 marca 2018 Udostępnij #17 Napisano 8 marca 2018 Ładne, ale nie wiem czy chciałbym na to przeznaczać moje 3 m-ce pracy ... Link do komentarza
Elfir Napisano 8 marca 2018 Udostępnij #18 Napisano 8 marca 2018 (edytowany) Dla właścicieli tego mieszkania pewnie to nie jest nawet tydzień pracy. To mieszkanie jest w Berlinie, kiedy akurat właściciele są przejazdem i mają przerwę przesiadkową między lotami albo wybrali się na koncert. Przecież nie będą spać w hotelu. Na stałe mieszkają w Polsce. Edytowano 8 marca 2018 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
serwis_kop Napisano 28 marca 2018 Udostępnij #19 Napisano 28 marca 2018 Ja osobiście jestem zwolennikiem wykorzystania wnęk do zabudowy w jakikolwiek sposób. Czy to szafa, czy to nawet takie podświetlane półki. Pytanie, do czego Ci się to ma przydać? Jeżeli chcesz mieć miejsce na postawienie zdjęć czy obrazków to jak najbardziej warto sobie zrobić coś takiego. Link do komentarza
Eksperci Śnieżka Napisano 24 lipca 2018 Udostępnij #20 Napisano 24 lipca 2018 Szanowni Państwo, Tzw. „sucha zabudowa” to dobry sposób na to, aby ożywić wnętrze oraz zagospodarować przestrzeń. Wykonując zabudowę warto pamiętać o stosowaniu odpowiednich materiałów, w tym gruntów, gładzi oraz farb. Do gruntowania rekomenduję grunt ACRYL-PUTZ® GU 40, który skutecznie wiąże podłoże i zwiększa jego przyczepność. Przy montażu narożników i wygładzania sprawdza się masa ACRYL-PUTZ® MS 30. Do malowania warto wykorzystać zaś farbę, która nie tylko ładnie kryje i ma żywe kolory, ale także umożliwia łatwe utrzymanie ścian w czystości. Takim produktem jest np. Śnieżka Satynowa, dostępna w 73 gotowych kolorach. Link do komentarza
Elfir Napisano 6 sierpnia 2018 Udostępnij #21 Napisano 6 sierpnia 2018 O ile ktoś nie ma niewielkich dzieł sztuki do wyeksponowania, to taka zabudowa kończy się kiczem, gdy się w niej ustawi tandetne kurzołapy ze sklepu "wszytko za 4 zł". Link do komentarza
kraka Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij #22 Napisano 30 sierpnia 2018 Półeczki z karton gipsu i taśma ledowa - podobny efekt mam u siebie w salonie. Wieczorem najlepiej się prezentuje, rzadko kiedy włączamy dużą lampę tylko korzystamy z tego oświetlenia. Z tymże ja nie malowałam na takie ciemne kolory, mam dwa odcienie brązu z dulux kolory świata, widać różnicę a farba jest mocno matowa to nie widać kilku niedociągnięć w gipsowaniu ale mąż sam robił to i tak wyszło mu super, pierwszy raz się za coś takiego wziął. Link do komentarza
ljarosz Napisano 25 października 2018 Udostępnij #23 Napisano 25 października 2018 Podoba mi się pierwsze zdjęcie z cegłami, sa w moim stylu. Czy ktoś z Was wykańczał takie wnęki dokorami 3D? Bardzo mi się podobają, ale nie wiem, czy lepiej wyglądają na dużych powierzchniach, jak cała ściana, czy na takich mniejszych też się sprawdzą. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się