Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze lampy do salonu

heurysta

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Chciałbym zasięgnąć opinii na temat tych lamp. Która z nich jest według was będzie najbardziej pasować do wnętrza w stylu skandynawskim? Najpierw poglądowe zdjęcie na wnętrze:

No i lampy:

Ciężko się zdecydować. Edytowano przez Redakcja (zobacz historię edycji)
Napisano
Podoba mi się trzecia od góry icon_smile.gif Ta ostatnia jakoś mi zupełnie nie pasuje , ale wiadomo-kwestia gustu. Mi kojarzy się z lampą, którą, w latach '90. moi rodzice mieli w kuchni. Odnosząc się bezpośrednio do stylu skandynawskiego, wybrałabym jakąś minimalistyczną lampę. Fajnie też komponują się lampy, czy żyrandole o klasycznych formach, np. ten:
Napisano
Ta pierwsza, w kształcie fasoli chyba najbardziej będzie pasowała do takich prostych, nowoczesnych wystrojów. Kolejne dwie są chyba za bardzo ozdobne. Ja bym celował w coś takiego jak zaproponowała Olszaaa ew.
Napisano
Pierwsze określenie na tę ostatnią lampę jakie przyszło mi na myśl to retro, a nie Skandynawia. Musiałbym ją zobaczyć w aranżacji. icon_smile.gif
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Bardzo podobna lampa do tej, którą zamieścił prowix jest Lampa wisząca HKliving, dostępna w wielu ciekawych kolorach na stronie www.meblonista.pl
Styl skandynawski to nie tylko biel albo czerń, to także m.in. turkus/morska zieleń.

Napisano
Podstawowe pytanie jest takie czy faktycznie musi być to lampa wisząca,bo dobrym pomysłem i zarazem stylową dekoracją jest oczywiście lampa podłogowa,nie sądzisz? Przemyśl tą propozycję.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Zamiast zdjęcia poglądowego, wklej zdjęcie pokoju, bo inaczej ciężko doradzić coś;) z tych wszystkich w miarę podoba mi się środkowa, ale czy będzie pasować do Twojego wnętrza, to ciężko stwierdzić.
Napisano
Te lampy z żarówek, z pierwszego zdjęcia widzę w różnych wnętrzach i naprawdę ciekawe się prezentują.. Ale jak z pobieraniem prądu, to mnie interesuje najbardziej icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Te lampy z żarówek, z pierwszego zdjęcia widzę w różnych wnętrzach i naprawdę ciekawe się prezentują.. Ale jak z pobieraniem prądu, to mnie interesuje najbardziej icon_smile.gif

Żarówki to sobie można założyć energooszczędne, ledowe itp i "będzie oszczędnie"
Napisano
Cytat

Niby dlaczego? Centralne oświetlenie salonu winno być dekoracyjnym, a nie użytkowym! Na lampę, meble obrazki, grafiki bibeloty, dupeloty to was stać, a na dopasowane do lampy źródło światła już nie?
Taka oszczędnościowa pseudożarówka w postaci spiralnie zwiniętej rurki, w oryginalnej na pozór lampie to kicz nad kicze, nawet makatka z jeleniem na rykowisku to przy tym kunszt smaku artystycznego własciciela (-lki) chaty.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Niby dlaczego? Centralne oświetlenie salonu winno być dekoracyjnym, a nie użytkowym! Na lampę, meble obrazki, grafiki bibeloty, dupeloty to was stać, a na dopasowane do lampy źródło światła już nie?
Taka oszczędnościowa pseudożarówka w postaci spiralnie zwiniętej rurki, w oryginalnej na pozór lampie to kicz nad kicze, nawet makatka z jeleniem na rykowisku to przy tym kunszt smaku artystycznego własciciela (-lki) chaty.

Każdemu polecam zwykłe "okrągłe" żarówki LEDowe o ciepłej barwie,
wg mnie o wiele lepiej się sprawdzają od tych często jeszcze reklamowanych rtęciowych "energooszczędnych".
Nie każdy musi się znać na wszystkim, a jeżeli komuś spiralnie zwinięta rurka się podoba to czemu nie icon_smile.gif
Sporo osób przykuwa uwagę do wyglądu lampy, a żarówki tratuje drugorzędnie, a szkoda.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cześć, dobry temat to podpytam. Styl oczywiście skandynawski i teraz tak - meble czarne ściany białe i myślę nad białą lampą wiszącą. Kupić coś ciekawego nie jest łatwo, więc bede wdzięczna za wszelkie sugestie:)
Napisano
Cytat

Cześć, dobry temat to podpytam. Styl oczywiście skandynawski i teraz tak - meble czarne ściany białe i myślę nad białą lampą wiszącą. Kupić coś ciekawego nie jest łatwo, więc bede wdzięczna za wszelkie sugestie:)

Masz czarne meble białe ściany to nie chcesz właśnie czarnej lampy, żeby była widoczna?
Napisano
Cytat

Masz czarne meble białe ściany to nie chcesz właśnie czarnej lampy, żeby była widoczna?

Za dużo już tego czarnego, stwierdziłam, że lampa jednak będzie biała i nie musi się rzucać w oczy icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Za dużo już tego czarnego, stwierdziłam, że lampa jednak będzie biała i nie musi się rzucać w oczy icon_smile.gif

Cześć, isen.sen również polecam biały kolor lampy. Dzięki temu doświetlimy ciemne wnętrze, jak również lampa będzie stanowić kontrast dla czarnych mebli. Przy wyborze lampy w stylu skandynawskim należy pamiętać o doborze lampy w prostym kształcie tak, aby stanowiła uzupełnienie minimalistycznego wnętrza.
Napisano
Proszę bardzo: wisząca lampa Karbon,
wykonana z wysokiej jakości aluminium o średnicy 60 cm pasująca swoim kształtem do skandynawskich pomieszczeń. Oferowana w kolorze białym i czarnym.

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

Proszę bardzo: wisząca lampa Karbon,
wykonana z wysokiej jakości aluminium o średnicy 60 cm pasująca swoim kształtem do skandynawskich pomieszczeń. Oferowana w kolorze białym i czarnym.

[attachment=21791:1_max.jpg]

Do oo całkiem spoko ta czarna, tylko może faktycznie w tym przypadku lepiej będzie pasować lampa biała bo jak będzie wszystko czarne to będzie dość ciemno w pomieszczeniu
Napisano
Chciałbym zaproponować dla Ciebie klawiaturabezguzikow nowość w ofercie, a mianowicie lampę Crudo. Jest to lampa wisząca, bezpośrednio nawiązująca do industrialnego charakteru wnętrza. Jej prosta forma idealnie wypełni wnętrze loftu i pomoże go w pełni rozświetlić.

DSC01446.jpg

Napisano
mi się mega podobają takie mieszkania stylizowane na loft, a lampa jest genialna.
widzę do tego jakies takie mega proste meble (nawet takie zwykłe ikeowskie), i akcesoria ktore tez by wykorzystywały metal
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Polecam lampę Palp składającą się z 5 ramion, każde można dowolnie rozstawiać na boki. Wykonujemy ją z chromu, dzięki czemu wpasuje się do modernistycznych pomieszczeń. Lampa ma wysokość 210 cm i ciężką podstawę, co gwarantuje jej stabilność.

DSC01446.jpg

Napisano
Tak się składa, że od lat kilku jestem mieszkanką Skandynawii i mam dziwne wrażenie, że Polacy to mają swój własny "styl skandynawski", odbiegający od oryginalnego i to znacznie. W sumie to chyba nie powinnam się dziwić. Po rybie po grecku, karpiu po żydowsku, przyszła pora na polski styl skandynawski :bezradny:
Gość mhtyl
Napisano
Nie ma co się dziwić Ewa, wszystko musi być zaadaptowane do polskich warunków a tylko nazwy pozostają bez zmian icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Nie ma co się dziwić Ewa, wszystko musi być zaadaptowane do polskich warunków a tylko nazwy pozostają bez zmian icon_smile.gif

nie użyłabym słowa adaptacja... bardziej mi pasuje podróba...

a jak wiadomo "prawie" robi różnicę icon_wink.gif
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

nie użyłabym słowa adaptacja... bardziej mi pasuje podróba...

a jak wiadomo "prawie" robi różnicę icon_wink.gif

Wiesz, z tymi daniami to jest tak jakbyś za granicą i kosztowała typowego polskiego dania, też było by ono tylko z nazwy polskie, bo w smaku na pewno nie icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Wiesz, z tymi daniami to jest tak jakbyś za granicą i kosztowała typowego polskiego dania, też było by ono tylko z nazwy polskie, bo w smaku na pewno nie icon_biggrin.gif

no co Ty?! u mnie wszystkie polskie dania wychodzą przepyszne; gołąbki, bigos, kopytka, pyzy... kochanieńki długo by wymieniać. W każdym razie smakują jak z Polski, a często lepiej icon_razz.gif
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

no co Ty?! u mnie wszystkie polskie dania wychodzą przepyszne; gołąbki, bigos, kopytka, pyzy... kochanieńki długo by wymieniać. W każdym razie smakują jak z Polski, a często lepiej icon_razz.gif

Bo to robi rodowita polka icon_biggrin.gif to musza być pyszne. Ja pisałem w kontekście, że np w restauracji lub u tubylców.
jestem zdania, że każde danie narodowe zrobione przez osobę pochodzące z danego kraju będzie lepiej smakowało aniżeli wykonane przez inna osobę nie związaną z tym krajem czy nawet tym regionem.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Jak wpisałam w google "styl skandynawski" to m.in coś takiego wyskoczyło

Sama mam taką lampę, nie wiedzialam, ze to jest styl skandynawski icon_biggrin.gif

na mnie wrażenia nie robi
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

Jak wpisałam w google "styl skandynawski" to m.in coś takiego wyskoczyło

Sama mam taką lampę, nie wiedzialam, ze to jest styl skandynawski icon_biggrin.gif

Sama lampa nie czyni, że masz w domu styl skandynawski, cała ta fotka przedstawia wnętrze w stylu skandynawski, a lampa jest tylko jedną składowa owego stylu.

Cytat

na mnie wrażenia nie robi

I na szczęście nie musi, o gustach się nie dyskutuje.
  • 1 rok temu...
Napisano
Cytat

A dla mnie w salonie doskonałym rozwiązaniem są lampy Luminato, wykonane z kompozytu półkule świetnie kreują oświetleniem klimat domu
[attachment=26360:salon.jpg]

Ale fajna! Chciałbym taką kupić. Sprzedasz mi? Pliss!
Napisano
Cytat

wykonane z kompozytu półkule

I powiadasz, że to tak wygląda icon_confused.gif i że skala jest zachowana... półkula ma ok 2 metry średnicy icon_confused.gif icon_rolleyes.gif...
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Chciałbym zasięgnąć opinii na temat tych lamp. Która z nich jest według was będzie najbardziej pasować do wnętrza w stylu skandynawskim? Najpierw poglądowe zdjęcie na wnętrze:

No i lampy:

Ciężko się zdecydować.

sznury są super, możesz wybrać kolor, firma Nowodvorski ma różne opcje. Warto zajrzeć. Lampa nazywa się Spider
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Lampy są obecnie ważnym elementem wystroju wnętrz. Ale oprócz jednej lampy sufitowej, warto zamontować jeszcze inne źródła światła w pokojach.

Oświetlenie boczne, np. z kinkietów ściennych, nadaje przytulności pomieszczeniu. Będzie dobrym uzupełnieniem dla lampy sufitowej.

W miejscach, gdzie wykonujemy precyzyjne czynności, niezbędne jest światło robocze (miejscowe). Powinno dobrze oświetlać miejsce pracy, nie tworząc cieni, ani nie oślepiając.

Nad stołem jadalnianym warto zamontować oddzielne źródła światła.

Można też zainstalować oświetlenie dekoracyjne – buduje nastrój albo służy do eksponowania różnych przedmiotów czy roślin.

We wnętrzach w stylu minimalistycznym oprawy często się ukrywa, np. wbudowuje w sufit, ściany.

• 11 miesiące temu...
Napisano

Stół najlepiej oświetli żyrandol rzucający światło na środek blatu. Oprawa może mieć jedno lub kilka źródeł światła. U nas salon oświetlają kinkiety i wisząca lampa

• 1 rok temu...
Napisano

Hej, tez szukam oświetlenia do remontowanego mieszkania. Przez to, że styl skandynawski czy tam minimalistyczny jest taki popularny ejst tego poprostu masa, a ja i tak nie potrafię zdecydować. Mam w pokoju piec kaflowy, do usunięcia całkowicie lub do przekształcenia na drewniany, całkiem spore okno. Pokój nie jest zbyt duży, ale nie planuje w nim mieć wielu mebli, stąd pomysł, żeby poswiesić bardzo dużą ale wysoko zawieszoną lampę. Podsyłam kilka fotek. Co myślicie? Styl od loftowego po jakiś minimalizm. Większośc do siebie podobna. ajbardziej podoba mi sie ta z 16 żarówkami, ale osłabia mnie czyszcenie jej z kurzu. Pozostałe chyba bardziej do kuchni. 

lampa-loft-wiszaca-so-volt-krudodesign.jpg

lampa-na-16-zarowek-s16-krudodesign.jpg

lampa-industrialna-wiszaca-p6-krudodesign.jpg

lampa-industrialna-resto-krudodesign.jpg

lampa-industrialna-mini-resto-krudodesign.jpg

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam .Mam pytanie jak dokleić płytkę której już nie ma dłuższy czas do tarasu ,jak nie ma jak do czego jej dokleić .Na Zdjęciu to jest od kleju bo ta płytka na drewno jest przyklejona . https://zapodaj.net/plik-qmlTGjAND9
    • Kontrola Wydziału Budownictwa powinna ustalić stan faktyczny i odnieść się do Twoich uwag.
    • Formalnie nie ma obowiązku uzyskania dokumentów potwierdzających możliwość przyłączenia do sieci elektroenergetycznej, wodociągowej itd. na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę lub składania zgłoszenia z projektem. Zniesiono go jeszcze w 2015 roku, w ramach nowelizacji prawa budowlanego.  Ale są tu dwa zastrzeżenia. Pierwsze jest takie, że bez zapewnienia dostępu do mediów nie zakończymy budowy i nie będziemy mogli w takim budynku legalnie mieszkać. Tu trzeba mieć na uwadze przede wszystkim prąd. Ale chociażby bez kanalizacji się nie obędzie, jeżeli na danym terenie przewidziano tylko przyłączenie do sieci.  Drugi haczyk to oświadczenie projektanta o możliwości podłączenia domu do istniejącej sieci ciepłowniczej. Obecnie takie oświadczenie trzeba dołącyć do dokumentacji. Chociaż wciąż są niejasności interpretacyjne, czy zawsze trzeba to zrobić. 
    • Murowania już coraz mniej. Zbliżamy się do wysokości nadproży a więc docinamy wstępnie ostatnie pustaki na których zostaną wylane poduszki betonowe oraz obsadzone nadproża. Przenosimy również poziom zero do budynku tak aby łatwiej nam się pracowało. Porównujemy lasery krzyżowe trzech firm Nivel System, DeWalt oraz Hilti.    
    • Dzień dobry, Jako ekspert marki OSMO chciałbym podzielić się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi prawidłowego olejowania tarasu drewnianego. Temat wraca co sezon, a odpowiednie zabezpieczenie drewna jest kluczowe, by cieszyć się jego wyglądem i trwałością przez lata. Dlaczego warto olejować taras? Taras to miejsce narażone na intensywne działanie słońca, deszczu, śniegu i zmian temperatury. Drewno bez odpowiedniego zabezpieczenia zaczyna szarzeć, pękać i chłonąć wilgoć. Olejowanie, szczególnie z użyciem specjalistycznych olejów do drewna zewnętrznego, chroni powierzchnię i pozwala zachować jej naturalne piękno. Oleje OSMO – co je wyróżnia? Produkty OSMO do tarasów, np. OSMO Olej tarasowy, są na bazie naturalnych olejów i wosków roślinnych. W przeciwieństwie do lakierów, nie tworzą szczelnej powłoki, lecz wnikają w drewno, pozwalając mu oddychać. Olej nie łuszczy się i nie wymaga szlifowania przy odnawianiu – wystarczy oczyszczenie i ponowne nałożenie produktu. Krok po kroku: jak olejować taras Przygotowanie powierzchni: Drewno powinno być czyste, suche i odpylone. W przypadku starych powierzchni – zalecamy dokładne mycie oraz szlifowanie papierem o gradacji 80–100. Wybór oleju: OSMO oferuje kilka wariantów olei do tarasów  – zarówno bezbarwne, jak i pigmentowane (np. Bangkirai Teak, Szary). Pigmenty dodatkowo chronią przed promieniowaniem UV. Aplikacja: Olej nakładamy cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem (np. OSMO Floor Brush 150 mm). Po 12 godzinach schnięcia można nałożyć drugą warstwę – tylko na surowe drewno. W przypadku renowacji zwykle wystarcza jedna warstwa. Warunki pogodowe: Olejować należy przy temperaturze powyżej +10°C, bez deszczu przez minimum 24h po aplikacji. Pielęgnacja i renowacja Regularna kontrola stanu powłoki – zwłaszcza po zimie – pozwala szybko zareagować. Jeśli kolor blaknie lub powierzchnia traci hydrofobowość, wystarczy ją oczyścić i nałożyć nową warstwę oleju. Chętnie odpowiem na pytania – zarówno dotyczące doboru produktu, jak i techniki aplikacji.   Pozdrawiam serdecznie, Ekspert OSMO 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...