Marzenka1971 Napisano 24 marca 2014 #1 Napisano 24 marca 2014 Witam. Buduję dom. Chcę pokryć blachodachówką firmy ThyssaenKrupp Steel. Mam dylemat jaką blachę wybrać połysk czy mat. Proszę o poradę.
Gość mhtyl Napisano 24 marca 2014 #2 Napisano 24 marca 2014 Firmy nie znam co ją podałaś, ale mat jest bardziej wytrzymalszy i grubsza ma powlokę w stosunku do połysku.Jeżeli chodzi o zwykłą powłokę z połyskiem kontra mat.
Marzenka1971 Napisano 24 marca 2014 Autor #3 Napisano 24 marca 2014 Cytat Firmy nie znam co ją podałaś, ale mat jest bardziej wytrzymalszy i grubsza ma powlokę w stosunku do połysku.Jeżeli chodzi o zwykłą powłokę z połyskiem kontra mat. Połysk tej blachy, którą chcę kupić ma 25 lat gwarancji, 0.5 mm grubość blachy i jest to nowy wyrób o nazwie Germania. W macie ma 15lat gwarancji i takie same parametry. Dlatego mam dylemat, którą wybrać. Czy to prawda, że połysk z czasem zniknie? Może ktoś ma dach pokryty blachodachówką z połyskiem. Proszę o poradę ;)))))
bajbaga Napisano 24 marca 2014 #4 Napisano 24 marca 2014 Połysk nie zawsze będzie połyskujący, a mat zawsze będzie matowy.To po co płacić za coś czego może nie być ? 1
bobiczek Napisano 24 marca 2014 #6 Napisano 24 marca 2014 Cytat najlepiej w ogóle sobie darować blachę... nie zaczynaj
daggulka Napisano 24 marca 2014 #8 Napisano 24 marca 2014 Cytat połysk czy mat. Proszę o poradę. Nie Ty jeden masz taki dylemat Dobra, dobra , sorki , już spadam
solange63 Napisano 24 marca 2014 #9 Napisano 24 marca 2014 w obliczu potencjalnych problemów, takich oto: https://forum.budujemydom.pl/Blyszczacy-dac...lem-t23446.htmlasekuracyjnie poszłabym w mat
Gość mhtyl Napisano 24 marca 2014 #10 Napisano 24 marca 2014 Cytat Blacha pochodzi z firmy Blachotrapez. Połysk tej blachy, którą chcę kupić ma 25 lat gwarancji, 0.5 mm grubość blachy i jest to nowy wyrób o nazwie Germania. W macie ma 15lat gwarancji i takie same parametry. Dlatego mam dylemat, którą wybrać. Jeśli to ta sama marka to czemu różnica w gwarancji o 10 lat? Czy to prawda, że połysk z czasem zniknie? Może ktoś ma dach pokryty blachodachówką z połyskiem. Proszę o poradę ;))))) Jeżeli w połysku ma 25 lat gwarancji to powłoka na pewno jest grubsza niż w macie . Porównaj najzwyklejszą blachę w połysku do matu, ma pewno mat będzie droższy, chyba że firma takiej nie posiada. No chyba ,że teraz się pozmieniało cenowo w blachach.No zajrzałem i różnica bierze się w grubości powłoki.W połysku to Cytat Powłoka SUPERIOR HB - nowa, wytrzymała powłoka w klasie PREMIUM POŁYSK z domieszką akrylu i lakieru poliestrowego - grubość powłoki 50 mikronów W macie to Cytat Pladur Wrinkle - mat gruboziarnisty, z kolorami wg znanych wzorców, system powlekania 2- warstwowy, grubość powłoki min. 35 mikronów Porównaj blachę z powłoka Pladur RAL Premium w połysku ma grubość powłoki 35 mikronów i ta blacha zapewne będzie tańsza niż mat.Po prostu porównujesz dwa materiały z różnych półek "jakościowych", dlatego taka różnica.Sądzę, że teraz wiesz dlaczego tak się dzieje
bobiczek Napisano 25 marca 2014 #11 Napisano 25 marca 2014 też mam takie dylematy jak kupuję szampon - połysk?czy jednak mat!
stokrotka.35 Napisano 10 kwietnia 2014 #12 Napisano 10 kwietnia 2014 Ja bym wybrała połysk. Ze względu na dłuższą gwarancje
Gość mhtyl Napisano 10 kwietnia 2014 #13 Napisano 10 kwietnia 2014 Cytat Ja bym wybrała połysk. Ze względu na dłuższą gwarancje Tylko mała uwaga, w tym przypadku to dwa różne pokrycia (grubość warstwy ozdobnej) w macie jest ona cieńsza , natomiast w połysku grubsza i dlatego cena jest większa i gwarancja dłuższa. Cytat Ja bym wybrała połysk. Ze względu na dłuższą gwarancje Tylko mała uwaga, w tym przypadku to dwa różne pokrycia (grubość) w macie jest ona cieńsza , natomiast w połysku grubsza i dlatego cena jest większa i gwarancja dłuższa.
lak-serwis Napisano 11 kwietnia 2014 #14 Napisano 11 kwietnia 2014 Cytat Połysk tej blachy, którą chcę kupić ma 25 lat gwarancji, 0.5 mm grubość blachy i jest to nowy wyrób o nazwie Germania. W macie ma 15lat gwarancji i takie same parametry. Dlatego mam dylemat, którą wybrać. Czy to prawda, że połysk z czasem zniknie? Może ktoś ma dach pokryty blachodachówką z połyskiem. Proszę o poradę ;))))) Jeżeli w jednym i drugim przypadku jest to farba a ta z połyskiem ma dłuższą gwarancję, to z całą pewnością ja bym brał połysk. Jego dodatkową zaletą jest to, że brudzi się znacznie mniej niż powierzchnia matowa, natomiast połyskowość zanika bardzo powoli przez lata, zmieniając się stopniowo w satynę i dalej w mat. Na rynku można spotkać blachy pokrywane specjalnymi tworzywami, które są bardzo trwałe, są one w macie bo to wynika ze specyfiki pokrycia i wtedy mat jest uzasadniony chociaż znacznie więcej się brudzi.
agutka Napisano 12 sierpnia 2014 #15 Napisano 12 sierpnia 2014 A ja jednak mat. Blachę zawsze można pomalować farba ochronna po jakimś czasie. I wtedy z połyskiem można eksperymentować.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się