Skocz do zawartości

Wkopanie w ziemię basenu stelażowego

Recommended Posts

Napisano
Witam
Kupiłem basen stelażowy 5,5x 1,3m i okazał się dużo za wysoki icon_biggrin.gif Czy ktoś słyszał, albo próbował wkopać częściowo basen w ziemię, myślę tak 0,5m. Zastanawiam się czy po wykopaniu dziury betonować podłogę czy tylko wyłożyć tą matę/folię, która jest w zestawie basenu. Obawiam się, że po wybetonowaniu dna woda będzie się zbierała, niestety nie mam w tym miejscu możliwości podłączenia odprowadzenia wody do kanalizacji, szukałem informacji w internecie niestety nic nie znalazłem. Jeżeli coś to pomoże to wysyłam zdjęcie w załączniku
Napisano
Nie wiem czy dobrze doradzę ale jak już kopiesz - to nie naruszaj gruntu pod spodem basenu - wykop na 2 sztychy szpadlem, potem wyrównaj dno łopatą i dawaj basen. Potem wkoło basenu rozłóż folię budowlaną tak by zachodziła te 15cm na basen i obsyp piachem tak byś miał po skosie. Tylko rób to jak basen będziesz miał napełniony wodą - wtedy nic nie powinno się stać. Z akcentem na "powinno" ;)
Napisano (edytowany)
o wodach gruntowych nie zapomnij - albo wody na zimę nie pozbywaj się.
Bo zależne jest.
Widziałem pustą nieckę - którą wody po zimie i mróz wywaliły na wierzch.
Właściciel pozbył się problemu w momencie nie opróżniania wody na zimę (ciężar własny pozwolił że basen został na przyszły rok w miejscu kotwienia)
Tak czy tak - sprawdź na jakim poziomie woda gruntowa jest - przed kopaniem pod basen

Cytat

I jak pięknie będzie wyglądała działka po zdemontowaniu tego basenu.

to jeszcze PAn Pikuś!
Znam z opowieści kumpla - jak po grilowaniu które przeciągnęło się do godzin nocnych - jeden z gości poszedł pęcherzowi pomóc i po ciemku nie zauważył basenowej niecki wkopanej icon_smile.gif Edytowano przez bobiczek (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Witam
Kupiłem basen stelażowy 5,5x 1,3m i okazał się dużo za wysoki icon_biggrin.gif Czy ktoś słyszał, albo próbował wkopać częściowo basen w ziemię, myślę tak 0,5m. Zastanawiam się czy po wykopaniu dziury betonować podłogę czy tylko wyłożyć tą matę/folię, która jest w zestawie basenu. Obawiam się, że po wybetonowaniu dna woda będzie się zbierała, niestety nie mam w tym miejscu możliwości podłączenia odprowadzenia wody do kanalizacji, szukałem informacji w internecie niestety nic nie znalazłem. Jeżeli coś to pomoże to wysyłam zdjęcie w załączniku

czyli sam sobie życie chcesz utrudnić
nie dość że się naorasz wkopując to jeszcze stworzysz warunki do tego że jak się ktoś uprze to wpadnie.
i kolejny raz zamiast odkręcić korek spustu wody pompę.
zbieranie się wody w zagłębieniu do zimy to raczej mały problem a zimą darmowe lodowisko

mnie by się nie chiało

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Trudno coś podpowiedzieć    Jakieś fotki przydałyby się... Dużo śniegu leżało?    
    • Witam,   na początku poprzedniego roku zaczęliśmy budowę, strop wylany (monolityczny) był pod koniec lipca, jak polewałem wodą to przeciekał, ale życie bo nie przykryty. W październiku wykonaliśmy dach, na własną rękę. słupki, belki, krokwie docięte, spadek 4%, pomiędzy styropian na przekładkę 2x140mm, pełne deskowanie. Przed rozpoczęciem przewierciłem strop w 3 miejscach aby spuścić całą wodę z góry, gdyż dosłownie był basen. Woda zleciała, dach zrobiony, pokryty na czas zimy papą, 1 warstwa, przybitą. Przez zimę wszystko wyschło ładnie. Teraz przy roztopach, w domu, z stropu dosłownie skrapla się woda, i to nie pojedyncze krople, tylko jest ich dużo, aż na ziemi stoi bardzo dużo wody. Z tych 3 otworów na wylot dość mocno. Za dwa miesiące będą okna i dalsze prace. I tu pytanie, czy to bardzo poważny przeciek? Czy to spływa woda która została jeszcze z przed zimy? Elektryka itp, może zaczekać, nie mamy napiętych terminów. Czy wpierw powinniśmy wykonać drugą warstwę papy? Tutaj już przez doświadczoną firmę, papa zgrzewalna. Dach to attyka. Dziękuję za wszelkie sugestie oraz podpowiedzi. Dobrego dnia
    • Pracuję w domu i potrzebuję czegoś wygodnego na wiele godzin. https://wojtyczkapantofle.pl/pantofle-damskie/ Czy te modele nadają się do chodzenia przez większość dnia? Czy stopa nie męczy się po kilku godzinach?
    • Otóż to, tak jak Retro pisze, musiałbyś autorze trochę dokładniej opisać, albo porobić fotki. Bo np u mnie też nie było do czego profili na skosach przykręcić, ale u mnie np na profilach na skosach jest wzmacniająca OSB 9mm, więc na to został profili UD przykręcony, poza tym profile CD na skosach idą dużo dalej niż sama powierzchnia skosów, na końcu tych CD skosowych jest też wzmacniąjący wszystkie CD profil UD i dopiero na to jest przykręcony UD ścienny. Co do sufitowych UD było dużo gorzej, ale przykręciłem do krokwi 30mm deskę na całej długości sufitu i do tego obydwa profile UD, czyli ścienny i sufitowy. Także takie rzeczy muszą być wszystkie przewidziane zanim powstanie cała konstrukcja, bo w trakcie ciężko improwizować. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...