Czapi Napisano 28 kwietnia 2014 Udostępnij #3101 Napisano 28 kwietnia 2014 Cytat Czy ma ktoś urządzony salon tak by narożnik lub sofa znajdowały się na wprost tv co spowoduje przyjemne oglądanie tegoż wynalazku? W projekcie oraz w zdjęciach które udało mi się znaleźć narożnik jest ustawiany bokiem do tv co średnio mi się uśmiecha. Czy ustawienie go tak by był na wprost nie będzie kolidowało z innymi meblami? I pytanie drugie, czy ktoś ma zlikwidowany balkon od frontu a dobudowany np z boku? Chciałym od frontu zostawić tylko kurnik a balkonik dobudować w tym samym pokoju ale z boku. Realne? Rozwiń Ad.1: ja mam w tej chwili kanapę na wprost tv,ale jest to kanapa z tych mniejszych.Jest to rozwiazanie chwilowe, bo ma tam stać kanapa narożna tak ,aby ten krótszy bok był od strony okien a główa część kanapy skierowana na tv.W tej opcji nie ma miejsca na dodatkowy fotel(myślę że niepotrzebny).Nie wiem jednak jakie meble planujesz umieścić w salonie.Trzeba wziąć pod uwagę długość-niektóre mają nawet 2,7metra i odsuwając ją od kominka(jeśli go planujesz) to zostaje niewiele miejsca po oknem(wąskie przejście).Jest za to miejsce na dużą ławę.I to wystarczy.Na stronie 57 Grzesio ma podobnie ustawione.Ad.2: Musić brac pod uwage że trzeba będzie wysunąć całej krawedź dachu nad ten balkon co może zaciemnić pokój ten i ten obok.Dodatkowo balkon zaciemni Ci jadalnię. Link do komentarza
Ramzes85 Napisano 29 kwietnia 2014 Udostępnij #3102 Napisano 29 kwietnia 2014 Ad.1 U mnie w salonie sofa nadir postawiona jest na wprost telewizorka, bez żadnego problemuAd. 2. Ja mam dobudowany balkon z boku, bez żadnej ingerencji w dach, świetne rozwiązanie. Wejście na balkon jest tylko z jednego pokoju, ale to wystarcza Link do komentarza
Czapi Napisano 29 kwietnia 2014 Udostępnij #3103 Napisano 29 kwietnia 2014 Cytat Ad.1 U mnie w salonie sofa nadir postawiona jest na wprost telewizorka, bez żadnego problemuAd. 2. Ja mam dobudowany balkon z boku, bez żadnej ingerencji w dach, świetne rozwiązanie. Wejście na balkon jest tylko z jednego pokoju, ale to wystarcza Rozwiń Na Twoich zdjęciach jest raczej ustawiona bokiem do telewizora, choć z racji jej kształtu -to trudno powiedzieć.Klasyczny narożnik musi stac na wprost inaczej to nie ma sensu.Wrzuć fotkę tego balkonu z zewnatrz Link do komentarza
agatka119 Napisano 29 kwietnia 2014 Udostępnij #3104 Napisano 29 kwietnia 2014 witam, u nas stoi narożnik na wprost tv. I nie mamy małego narożnika (chyba 3mx2,5m). Nam się podoba, postaram się zrobić zdjęcie i coś wrzucić. Mieszkamy od 3 miesięcy ale jeszcze dużo "pierdół" zostało do pokończenia...karnisze, firany, kończą elewację. Jak wszystko będzie na tip top to na pewno się pochwalimy naszą Agatką Link do komentarza
tomuch Napisano 30 kwietnia 2014 Udostępnij #3105 Napisano 30 kwietnia 2014 Witam,W końcu zaczynam budowę Agatki Od razu pierwsze wątpliwości Chodzi o podłączenie wody. W tym roku zrobię tylko fundamenty i podłączenie wody. Wiadomo że robi się wwiertkę w rurociąg główny, ciągnie się rurę pod ławą fundamentową i wypuszcza w miejscu gdzie ma być w przyszłości docelowo zamontowany wodomierz. Tylko co w przypadku kiedy muszę tą końcówkę zostawić na zimę? Słyszałem o zasuwach montowanych na odcinku wodomierz - rurociąg główny. Czy macie coś takiego u siebie? Link do komentarza
copacabana4 Napisano 30 kwietnia 2014 Udostępnij #3106 Napisano 30 kwietnia 2014 (edytowany) Cytat Witam,W końcu zaczynam budowę Agatki Od razu pierwsze wątpliwości Chodzi o podłączenie wody. W tym roku zrobię tylko fundamenty i podłączenie wody. Wiadomo że robi się wiertkę w rurociąg główny, ciągnie się rurę pod ławą fundamentową i wypuszcza w miejscu gdzie ma być w przyszłości docelowo zamontowany wodomierz. Tylko co w przypadku kiedy muszę tą końcówkę zostawić na zimę? Słyszałem o zasuwach montowanych na odcinku wodomierz - rurociąg główny. Czy macie coś takiego u siebie? Rozwiń My mamy taka zasuwę u siebie jeszcze nie mieszkamy w domu na zimę zasuwa została zamknięta a woda z rury ściągnięta specjalna do tego pompką. Radze dać na rurę otulinę z pianki i zaizolować fundament styropianem od wewnętrznej i zewnętrznej strony tam gdzie jest przyłącze wody przed zasypaniem i wylaniem chudziaka. Edytowano 30 kwietnia 2014 przez copacabana4 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
joanna_bartosz Napisano 30 kwietnia 2014 Udostępnij #3107 Napisano 30 kwietnia 2014 Witam!Czy mogłabym prosić tych ,którzy mają zrobioną górną łazienkę o wstawienie fotek. My mamy tylko dół a w teraz chcielibyśmy uderzyć z górą. Nie wiem tylko czy starczy nam środków??? Link do komentarza
tomuch Napisano 30 kwietnia 2014 Udostępnij #3108 Napisano 30 kwietnia 2014 Cytat My mamy taka zasuwę u siebie jeszcze nie mieszkamy w domu na zimę zasuwa została zamknięta a woda z rury ściągnięta specjalna do tego pompką. Radze dać na rurę otulinę z pianki i zaizolować fundament styropianem od wewnętrznej i zewnętrznej strony tam gdzie jest przyłącze wody przed zasypaniem i wylaniem chudziaka. Rozwiń Co to za pompka? Z tym ociepleniem to dobry pomysł. Link do komentarza
copacabana4 Napisano 1 maja 2014 Udostępnij #3109 Napisano 1 maja 2014 Cytat Co to za pompka? Z tym ociepleniem to dobry pomysł. Rozwiń ręczna pompka do odsysania płynów Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 maja 2014 Udostępnij #3110 Napisano 1 maja 2014 Cytat Witam,W końcu zaczynam budowę Agatki Od razu pierwsze wątpliwości Chodzi o podłączenie wody. W tym roku zrobię tylko fundamenty i podłączenie wody. Wiadomo że robi się wwiertkę w rurociąg główny, ciągnie się rurę pod ławą fundamentową i wypuszcza w miejscu gdzie ma być w przyszłości docelowo zamontowany wodomierz. Tylko co w przypadku kiedy muszę tą końcówkę zostawić na zimę? Słyszałem o zasuwach montowanych na odcinku wodomierz - rurociąg główny. Czy macie coś takiego u siebie? Rozwiń Zapytaj się u siebie w wodociągach czy musisz o wykonaniu przyłącza wody od razy zrobić nawiertkę. Ja u siebie zrobiłem przyłącze, a nawiertke zrobiłem prawie po dwóch latach od wykonania przyłącza.Jeżeli okaże się ,że nie można odwlec wykonania nawiertki albo woda Ci jest potrzebna to musisz zrobić skrzynkę, dobrze ją ocieplić aby ochronić rurę z wodomierzem, bo nikt tu nie wspomniał ,że z chwilą wykonania nawietrki musi być zamontowany wodomierz, a czemu? ano temu bo kto zapłaci za zużyta rzez Ciebie wodę?Jak zrobisz skrzynkę z dobrym ociepleniem to żadna zima nie groźna, a z jakimiś zasuwami daj se spokój to potencjalne, przyszłe miejsce przecieku. Link do komentarza
tomuch Napisano 2 maja 2014 Udostępnij #3111 Napisano 2 maja 2014 To zrozumiałe że gdy wykonasz nawiertkę musisz mieć wodomierz. Woda jest mi potrzebna od razu. Czy mieliście taką skrzynkę u siebie? Jak to wygląda? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 2 maja 2014 Udostępnij #3112 Napisano 2 maja 2014 Cytat To zrozumiałe że gdy wykonasz nawiertkę musisz mieć wodomierz. Woda jest mi potrzebna od razu. Czy mieliście taką skrzynkę u siebie? Jak to wygląda? Rozwiń Czyli jak będzie wodomierz to pisanie o jakieś zasuwie miedzy wodomierzem a nawiertką to jakaś pomyłka.Napisałem,że ta zasuwa to potencjalne źródło przecieku ale jeszcze ważniejsze jest to ,że nie wolno nic zakładać bo jest zagrożenie skażenia wody w wodociągu.Co do skrzynki to normalna prostokątna z desek z drzwiczkami aby był dostęp do wody i od środka wyłożona wełną lub styropianem. Link do komentarza
Polyana Napisano 2 maja 2014 Udostępnij #3113 Napisano 2 maja 2014 Cytat Witam,W końcu zaczynam budowę Agatki Od razu pierwsze wątpliwości Chodzi o podłączenie wody. W tym roku zrobię tylko fundamenty i podłączenie wody. Wiadomo że robi się wwiertkę w rurociąg główny, ciągnie się rurę pod ławą fundamentową i wypuszcza w miejscu gdzie ma być w przyszłości docelowo zamontowany wodomierz. Tylko co w przypadku kiedy muszę tą końcówkę zostawić na zimę? Słyszałem o zasuwach montowanych na odcinku wodomierz - rurociąg główny. Czy macie coś takiego u siebie? Rozwiń u nas było tak, że wyprowadzono nam tylko rurę i tak była sobie w ziemi (końcówka która miała iść do wodomierza była wyprowadzona na górę by ją można było znaleźć) aż do stanu zamkniętego. Wtedy dopiero jak już był budynek wykańczany to podpięliśmy się do wody. Link do komentarza
tomuch Napisano 2 maja 2014 Udostępnij #3114 Napisano 2 maja 2014 Cytat Czyli jak będzie wodomierz to pisanie o jakieś zasuwie miedzy wodomierzem a nawiertką to jakaś pomyłka.Napisałem,że ta zasuwa to potencjalne źródło przecieku ale jeszcze ważniejsze jest to ,że nie wolno nic zakładać bo jest zagrożenie skażenia wody w wodociągu.Co do skrzynki to normalna prostokątna z desek z drzwiczkami aby był dostęp do wody i od środka wyłożona wełną lub styropianem. Rozwiń Co do pierwszego zdania, to się z Tobą nie zgodzę. Stosuje się takie rozwiązania. Z tym skażeniem wody to masz zupełną rację. Absolutnie popieram.W tej skrzynce zostawić na zimę wodomierz czy go zdjąć przed zimą i założyć na wiosnę? Link do komentarza
goliaty Napisano 4 maja 2014 Udostępnij #3115 Napisano 4 maja 2014 Chcieli byśmy wstawić nowe zdjęcia z naszego Domu , ale mamy problem nawet po zmniejszeniu ich nie udaje sie spróbuję jeszcze raz... no i nic zmnejszylem jak tylko moglem , jestem zawiedzony wielkością plików na forum. Link do komentarza
Polyana Napisano 15 maja 2014 Udostępnij #3116 Napisano 15 maja 2014 (edytowany) etap "łazienka dolna " uważam za zamknięty.na ścianie w łazience to są cienie na tych jasnych kaflach.... Edytowano 18 maja 2014 przez Polyana (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Czapi Napisano 15 maja 2014 Udostępnij #3117 Napisano 15 maja 2014 Polyana-czy to Meisha z Paradyża??? To był mój pierwszy wybór do łazienki, skończyło sie na czymś podobnym ,ale mam sentyment do tych płytek-śliczne są Link do komentarza
Polyana Napisano 15 maja 2014 Udostępnij #3118 Napisano 15 maja 2014 Cytat Polyana-czy to Meisha z Paradyża??? To był mój pierwszy wybór do łazienki, skończyło sie na czymś podobnym ,ale mam sentyment do tych płytek-śliczne są Rozwiń dokładnie Meisha ;) Link do komentarza
Angela 81 Napisano 17 maja 2014 Udostępnij #3119 Napisano 17 maja 2014 Polyana łazienka super....a może wstawisz zdjęcia kuchni...bardzo chętnie zobaczę ...pozdrowienia serdeczne i wytrwałości w dalszych wykończeniach wnętrz Link do komentarza
Polyana Napisano 18 maja 2014 Udostępnij #3120 Napisano 18 maja 2014 wrzucę, wrzucę, jak tylko skończę na tip top... bo jeszcze zostało kilka detali ale robiących ostateczny efekt podobnie salon ;) Link do komentarza
rob i anet Napisano 1 czerwca 2014 Udostępnij #3121 Napisano 1 czerwca 2014 Cytat Witam!Czy mogłabym prosić tych ,którzy mają zrobioną górną łazienkę o wstawienie fotek. My mamy tylko dół a w teraz chcielibyśmy uderzyć z górą. Nie wiem tylko czy starczy nam środków??? Rozwiń A czy ja bym mogła dołożyć się do prośby i poprosić o ceny za robociznę górnej łazienki? Dziś pan nam wycenił prace na ok. 3000zł, a jak to było u Was? Link do komentarza
rob i anet Napisano 1 czerwca 2014 Udostępnij #3122 Napisano 1 czerwca 2014 Cytat ...I pytanie drugie, czy ktoś ma zlikwidowany balkon od frontu a dobudowany np z boku? Chciałym od frontu zostawić tylko kurnik a balkonik dobudować w tym samym pokoju ale z boku. Realne? Rozwiń My mamy zlikwidowany balkon od frontu, ale nie dawaliśmy go z boku. Wygląda to tak: Link do komentarza
agatkowicz Napisano 2 czerwca 2014 Udostępnij #3123 Napisano 2 czerwca 2014 Cytat My mamy zlikwidowany balkon od frontu, ale nie dawaliśmy go z boku. Wygląda to tak: Rozwiń hmm... każdy robi jak mupasuje, moim zdanem ten balkonik to cały wygląd tego projektu 1 Link do komentarza
murek Napisano 2 czerwca 2014 Udostępnij #3124 Napisano 2 czerwca 2014 (edytowany) Cytat hmm... każdy robi jak mupasuje, moim zdanem ten balkonik to cały wygląd tego projektu Rozwiń Dokładnie zgadzam się że balkonik i wejście z kolumnami dodaje uroku i swoistego charakteru dla tego domu. MOIM ZDANIEM po to jest projekt bo projektantka jako osoba posiadająca pewien zmysł czy wyczucie piękna tworzy pewien efekt końcowy. Takimi właśnie zmianami jak pozbawienie tego projektu balkoniku dom ten traci cały urok i ciężko popadać w zachwyt jak się takie coś widzi na zdjęciach. Poniżej chciałbym się podzielić swoimi zdjęciami po zakończeniu elewacji. Na całym etapie realizacji projektu starałem się nie zepsuć tego co zaprojektowano, jak wyszło oceńcie sami. Jeszcze brakuje balustrady na balkonie i schodów wejściowych z tarasem ale już niedługo będzie i to. Pozdrawiam "Agatkowiczów"Jeśli pomogłem, naciśnij + przy Pomocna porada poniżej postu, dziękuję Edytowano 5 czerwca 2014 przez murek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
agatkowicz Napisano 2 czerwca 2014 Udostępnij #3125 Napisano 2 czerwca 2014 Cytat Dokładnie zgadzam się że balkonik i wejście z kolumnami dodaje uroku i swoistego charakteru dla tego domu. MOIM ZDANIEM po to jest projekt bo projektantka jako osoba posiadająca pewien zmysł czy wyczucie piękna tworzy pewien efekt końcowy. Takimi właśnie zmianami jak pozbawienie tego projektu balkoniku dom ten traci cały urok i ciężko popadać w zachwyt jak się takie coś widzi na zdjęciach. Poniżej chciałbym się podzielić swoimi zdjęciami po zakończeniu elewacji. Na całym etapie realizacji projektu starałem się nie zepsuć tego co zaprojektowano, jak wyszło oceńcie sami. Jeszcze brakuje balustrady na balkonie i schodów wejściowych z tarasem ale już niedługo będzie i to. [attachment=19288:Agatka1.jpg][attachment=19289:Agatka2.jpg][attachment=19290:Agatka3.jpg]Pozdrawiam "Agatkowiczów" Rozwiń Mam pytanko agatkowiczu odnośnie wykończenia balkonu mianowicie okapu, bo wydaje mi się ze płytki już ułożone Link do komentarza
rob i anet Napisano 2 czerwca 2014 Udostępnij #3126 Napisano 2 czerwca 2014 Cytat Dokładnie zgadzam się że balkonik i wejście z kolumnami dodaje uroku i swoistego charakteru dla tego domu. MOIM ZDANIEM po to jest projekt bo projektantka jako osoba posiadająca pewien zmysł czy wyczucie piękna tworzy pewien efekt końcowy. Takimi właśnie zmianami jak pozbawienie tego projektu balkoniku dom ten traci cały urok i ciężko popadać w zachwyt jak się takie coś widzi na zdjęciach. ... Rozwiń Może i nie zachwyca, ale to jest jakiś sposób na cięcie niepotrzebnych kosztów (dla tych co muszą ciąć). Można było zrobić to lepiej, przedłużając dach nad wejściem (tu akurat się nie popisali cieśle, bo tak było w projekcie), można było dać większe okno z łukiem, ale tu weszły akurat względy ekonomiczne i fakt, że naszego frontu nie widać za bardzo od ulicy, bo są duże iglaki i grusza przed samym oknem. No cóż, gratuluję Tym, co to nie muszą podejmować takich wyborów. Link do komentarza
erol Napisano 3 czerwca 2014 Udostępnij #3127 Napisano 3 czerwca 2014 Może mi ktoś powiedzieć jaka jest szerokość podcienia a konkretnie chodzi mi o fragment zaznaczony na czerwono na zdjęciu poniżej Link do komentarza
murek Napisano 3 czerwca 2014 Udostępnij #3128 Napisano 3 czerwca 2014 Cytat Może mi ktoś powiedzieć jaka jest szerokość podcienia a konkretnie chodzi mi o fragment zaznaczony na czerwono na zdjęciu poniżej Rozwiń Z projektu wynika że 112 cm, a szerokość okna to 100 cm.Ja z tego okna zrezygnowałem i z tych ścianek między kuchnią a jadalnią także i koło tej ścianki mieści się nieduży stół i 4 krzesła jak na projekcie. 2 Link do komentarza
Polyana Napisano 3 czerwca 2014 Udostępnij #3129 Napisano 3 czerwca 2014 Cytat Może mi ktoś powiedzieć jaka jest szerokość podcienia a konkretnie chodzi mi o fragment zaznaczony na czerwono na zdjęciu poniżej Rozwiń My zrobiliśmy bez tego podcienia, po tym gdy zobaczyłam na żywo jak mały jest ten tarasik i jak bardzo ogranicza to potem część jadalni. Wyszedł nam przez to piękny, przestronny salon, stół można rozłożyć , nawet 18 osób się mieści a normalnie stoi sobie złożony przy kuchni na 6. Zamiast podcienia zrobiłam tam duże okno tarasowe i zaraz przy nim taras pełen słońca bo dzięki temu, że nie ma podcienia więcej światła wpada do salonu ))) Nie żałuję takiego rozwiązania i uważam że jest ono super. Link do komentarza
murek Napisano 4 czerwca 2014 Udostępnij #3130 Napisano 4 czerwca 2014 (edytowany) Cytat Mam pytanko agatkowiczu odnośnie wykończenia balkonu mianowicie okapu, bo wydaje mi się ze płytki już ułożone Rozwiń Odnośnie balkonu, to płytek jeszcze nie mam mam tylko przygotowane pod płytki, wylałem chudy beton na izolację z papy i wykończone to zostało obróbką blacharską. Paski blachy są pocięte co kilkanaście cm aby można było ułożyć to naokoło, blacha wyprofilowana jak na zdjęciu. Dzięki temu woda nie leje mi się na sufit nad wejściem tylko kapie na schody. Blacha jest przyklejona masą dekarską i przybita do betonu na gwoździe stalowe + uszczelnione jest to silikonem tam gdzie są te wcięcia, zdaje egzamin póki co, bardzo tanie i proste wykończenie. Blacha była w innym kolorze bo akurat taka była pod ręką to przemalowałem farbą do metalu na brązowo Jeśli pomogłem, naciśnij + przy Pomocna porada poniżej postu, dziękuję Edytowano 5 czerwca 2014 przez murek (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
agatkowicz Napisano 4 czerwca 2014 Udostępnij #3131 Napisano 4 czerwca 2014 Cytat Odnośnie balkonu, to płytek jeszcze nie mam mam tylko przygotowane pod płytki, wylałem chudy beton na izolację z papy i wykończone to zostało obróbką blacharską. Paski blachy są pocięte co kilkanaście cm aby można było ułożyć to naokoło, blacha wyprofilowana jak na zdjęciu. Dzięki temu woda nie leje mi się na sufit nad wejściem tylko kapie na schody. Blacha jest przyklejona masą dekarską i przybita do betonu na gwoździe stalowe + uszczelnione jest to silikonem tam gdzie są te wcięcia, zdaje egzamin póki co, bardzo tanie i proste wykończenie. Blacha była w innym kolorze bo akurat taka była pod ręką to przemalowałem farbą do metalu na brązowo [attachment=19303:IMG_2014...3_161915.jpg][attachment=19304:IMG_2014...3_192708.jpg][attachment=19305:IMG_2014...3_192900.jpg][attachment=19306:IMG_2014...3_192907.jpg][attachment=19307:IMG_2014...3_193249.jpg] Rozwiń w sumie bardzo prosty patent, że też wcześniej na to nie wpadłem dzięki za podpowiedź, z dakarką mam do czynienia praktycznie na co dzień więc skorzystam Link do komentarza
murek Napisano 5 czerwca 2014 Udostępnij #3132 Napisano 5 czerwca 2014 (edytowany) Cytat Witam,chciałbym się włączyć do dyskusji odnośnie Agatki, mieszkamy w tym domku od kwietnia 2011.Co do ogrzewania to mamy gaz ziemny (c.o. + c.w.u.) oraz kominek (żadnych instalacji, pomp, itp.).Od jesieni grzejemy tylko kominkiem, ale nie jest to zwyczajny kominek, jest to kominek zbudowany jak kiedyś budowano piece kaflowe, ma dużą masę kumulacyjną, palę 1 raz na 24h, nawet jak niedawno było -20 na zewnątrz to wystarczało. Jest to tzw. kominek zduński, klejony z szamotu. Zrobiliśmy również ogrzewanie podłogowe, ale rzadko z niego korzystamy, bo nagrzanie podłogi trwa długo i jak się nagrzeje to lepiej ten stan rzeczy podtrzymywać co przy paleniu kominkiem mi nie pasuje. Wystarczy że od kominka mam ciepło, otwieram drzwi do łazienki, na górę mamy 2 kanały do ciepłego powietrza (w dodatkowych kanałach wentylacyjnych w kominie) ale ich nie otwieramy, bo po ich otwarciu temperatura w pokojach w których są kanały osiąga 26 - 27 stopni. Przy zamkniętych kanałach ciepło naturalnie rozchodzi się do góry i wtedy u góry jest ok. 20 - 21 stopni, na dole w salonie z kominkiem ok. 26 dlatego palę późno wieczorem żeby mi to nie przeszkadzało. Rano temperatura wynosi ok. 23 stopnie, a ok. 21 wieczorem jak zaczynam palić spada do 21. Tylko, że nasza Agatka jest ocieplona lepszym styropianem (szarym) oraz mamy okna na ciepłym profilu z 3 szybami. W kominku palimy "od góry" polecam artykuł o tym sposobie palenia na blogu "Czy można palić do góry nogami" Kolejną zaletą takiego kominka jest brak ograniczeń związanych z brakiem prądu, kominek oprócz przepustnicy powietrza sterowanej mechanicznie za pomocą linki metalowej (po prawej stronie kominka na dole widać taką "gałkę") nie posiada żadnych urządzeń elektrycznych, hydraulicznych itp. co w moim przypadku jest ważne gdyż często zdarzają się przerwy w dostawie prądu.Gaz używamy do ciepłej wody i rachunki to ok. 200 - 350 zł / 2 miesiące (jak czasami grzejemy gazem z powodu braku drewna Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych "Agatkowiczów" murek Rozwiń mój stary post, rozwiązanie odnośnie kominka, treść postu i zdjęcia tutaj : ciepły kominek w Agatcemyślę że warto pomyśleć o kominku trochę więcej, dzięki niemu mam bardzo tanie ogrzewanieJeśli pomogłem, naciśnij + przy Pomocna porada poniżej postu, dziękuję Edytowano 5 czerwca 2014 przez murek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Polyana Napisano 5 czerwca 2014 Udostępnij #3133 Napisano 5 czerwca 2014 (edytowany) nasz salon zgodnie z obietnicą Edytowano 5 czerwca 2014 przez Polyana (zobacz historię edycji) Link do komentarza
agatkowicz Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #3134 Napisano 6 czerwca 2014 witam agatkowiczów, mam pytnako odnośnie tarasu, mianowicie czy ktoś go zadaszył ?? Mam taka ochotę by go powiększyć i zadaszyć. Przydałby się taki kont do posiedzenia w cieniu nie zależnie od pogody, nie chce mi się stawiać czy też zagracać działki dodatkowymi budowlami wiec myślę że taras byłby najlepszym miejscem Jak by kto miał zdjęcia i podpowiedział to z góry bardzo dziękuję. Link do komentarza
majaigrzesiek Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #3135 Napisano 6 czerwca 2014 Polyana piękny macie salon. My też planujemy urządzić się w cegle :-) Super się to prezentuje. Czy macie gdzieś jeszcze dodatki z cegły? Można prosić o więcej zdjęć Link do komentarza
Polyana Napisano 8 czerwca 2014 Udostępnij #3136 Napisano 8 czerwca 2014 (edytowany) Cytat Polyana piękny macie salon. My też planujemy urządzić się w cegle :-) Super się to prezentuje. Czy macie gdzieś jeszcze dodatki z cegły? Można prosić o więcej zdjęć Rozwiń Cegła jest tylko tu, wprawdzie troszkę nam jej zostało, ale za dużo akcentów odwracało by uwagę od głównej aktorki , Planujemy jedynie wrzucić na tę ściankę stary zegar kuty, takie retro, Cegła jest z odzysku, lico ścięte ze starych cegieł, na żywo prezentuje się jeszcze lepiej, 3wymiarowo, bo cegiełki mają różną grubość. Cegiełki kupowaliśmy przez internet, na allegro ale odbieraliśmy osobiście, moja sugestia- sprzedają też cegły ale cięte ze środka, nie z lica i są tańsze...jednak nie wygląda to wtedy tak efektownie Edytowano 8 czerwca 2014 przez Polyana (zobacz historię edycji) Link do komentarza
agatkowicz Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #3137 Napisano 10 czerwca 2014 Pare naszych zdjęć aranżacji naszej Agatki Kuchnia Salom Schody Łazienka Link do komentarza
erol Napisano 11 czerwca 2014 Udostępnij #3138 Napisano 11 czerwca 2014 Bardzo podoba mi się korytarz w agatce. agatkowicz, czy mógłbyś zrobić zdjęcie pomieszczenia nad garażem? Rozumiem, że wejście do tego pomieszczenia zrobiłeś zwężając pokój? Czy schody w agatce nie są za strome? Zwłaszcza jak się ma małe dziecko? Link do komentarza
agatkowicz Napisano 11 czerwca 2014 Udostępnij #3139 Napisano 11 czerwca 2014 Cytat Bardzo podoba mi się korytarz w agatce. agatkowicz, czy mógłbyś zrobić zdjęcie pomieszczenia nad garażem? Rozumiem, że wejście do tego pomieszczenia zrobiłeś zwężając pokój? Czy schody w agatce nie są za strome? Zwłaszcza jak się ma małe dziecko? Rozwiń A więc tak trochę to zajęło schody projektowałem 2 dni, maja szerokość 1m, dziecko daje radę, zmian w pomieszczeniach praktycznie na dole nie zmieniłem, u góry pomieszczenie nad garażem dzieli się na 2 ale zamierzam zrobić z tego jedno, miałem robić pralnio suszarnie z przejściem od łązienki górnej ale sama łazienka jest pomiestna dla suszenia więc wróci sie do jednego dużego pomieszczenia, pokój który był przy klatce schodowej u góry zmieniłem na garderobę jest pokaźna.Schody nie są strome, jak się dziecko nie nauczy to żadne schody nie pomogą, albo można zamontować furtkę dla dziecka. Link do komentarza
irmina24 Napisano 11 czerwca 2014 Udostępnij #3141 Napisano 11 czerwca 2014 Piekny domek, ja swoj zaczynam budowac za mieiac.Zdjecia bardzo pomocne.A maja panstwo spizarke czy powiekszona kuchnie? Agatkowicze dzieki wielkie za zdjecia! Link do komentarza
agatkowicz Napisano 12 czerwca 2014 Udostępnij #3142 Napisano 12 czerwca 2014 Cytat Piekny domek, ja swoj zaczynam budowac za mieiac.Zdjecia bardzo pomocne.A maja panstwo spizarke czy powiekszona kuchnie? Agatkowicze dzieki wielkie za zdjecia! Rozwiń Zrezygnowałem ze spiżarki co dało więcej miejsca dla kuchni i dla wiatrołapu. Wiatrołap zrobił się większy zamontowaliśmy szafę wnękową. Zmieniliśmy okna w kuchni i u góry na większe. Oraz w łazience i tzw. byłej kotłowni na wyższe 150 cm. a po powiększeniu garażu z tyłu wyszła nam pokaźna kotłownia. Z byłej kotłowni caś piękne pomieszczenie gospodarcze na weki itp. nawet chwilowo pralka tam wylądowała Link do komentarza
Czapi Napisano 20 czerwca 2014 Udostępnij #3143 Napisano 20 czerwca 2014 Likwidacja spiżarki na konto większej kuchni i wiatrołapu to bardzo dobre rozwiązanie-też tak mam.W sumie jest dużo miejsca w tym domu, kto na serio robi 100 słoików na zimę(a kto w ogóle robi-tzn. ma czas;-)))???)Ja planuję w wiatrołapie właśnie takową szafę.Mam więc pytanko do agatkowicza:czy masz w niej wydzielone miejsce na buty??Kombinuję jak tu zrobić 2w1, czyli i szafę z wieszakiem na ubrania i jakąś funkcjonalną częścią na buty...A co do okien-sporo osób rezygnuje z tego okna w jadalni z widokiem na taras.A ja je baardzo lubię-moim ulubionym miejscem jest miejsce przy stole z widokiem właśnie na to okno No i świetnie doświetla jadalnię.Ja nieco skróciłam ciąg szafek tak aby było więcej miejsca na stół.Dość sensownie ten podcień wydziela jadalnię od salonu, ale wiadomo-każdy robi tak aby projekt był na jego miarę.Co bym zmieniła: pokój na górze(ten wąski) zmniejszyłabym na rzecz tego malutkiego(jak dzieci dorosna to się będą kłócić kto ma mieć ten większy), obniżyłabym okna na poddaszu-są jakoś nienaturalnie wysoko nad podłogą-dopiero to dostrzegłam jak zamieszkaliśmy. Zdążyłam tez wstawić okno dachowe do tego pokoiku na wprost-wczesniej zrezygnowałm i to byłby błąd....Kotłownia (z kotłem gazowym)świetnie sprawdza się jako pralnia i skład chemii.Korytarz na górze-jako suszarnia;-)....A tak w ogóle -mieszka się świetnie!!!!! Link do komentarza
bajbaga Napisano 20 czerwca 2014 Udostępnij #3144 Napisano 20 czerwca 2014 Cytat Likwidacja spiżarki na konto większej kuchni i wiatrołapu to bardzo dobre rozwiązanie-też tak mam.W sumie jest dużo miejsca w tym domu, kto na serio robi 100 słoików na zimę(a kto w ogóle robi-tzn. ma czas;-)))???) Rozwiń I dlatego (pogrubione) jest to dobre rozwiązanie. Nie mniej jednak jak ktoś lubi gotować (gotować a nie przyrządzać posiłki) to doceni istnienie spiżarki.Ps. Czas jest tu pojęciem względnym - przygotowanie własnych ogórków kiszonych np. 10 słoików 1l to około 1 godz, a fasolki szparagowej 10 słoików 0,5l to też 1 godzina + pasteryzacja, tyle samo grzybków marynowanych, to około 2 godzin + pasteryzowanie. I co ważne słoiki to nie tylko na zimę.Spiżarka jak sama nazwa wskazuje (tak jak w wojsku chlebak) nie służy tylko do przechowywania żywności, tam się chowa sprzęt kuchenny wykorzystywany okazjonalnie np. świąteczna zastawa stołowa, wok, duża brytfanna, itp. 1 Link do komentarza
agatkowicz Napisano 20 czerwca 2014 Udostępnij #3145 Napisano 20 czerwca 2014 Jesli chodzi o wiatrolap mam tam szafe z wydzielona czescia na ubrania wiszace z obu stron na gorze 2 potezne polki na rozne inne rzeczy, na dole po prawej 3 polki duze na buty z lewej szzafka zamykana na butle gazowa i 2 dodatkwe przegrody oraz 2 duże szuflady na zimowe rzeczy, butla gazowa poszla do wiatrolapu tylko dlatego ze nie mamy w ulicy gazu ;p Cytat Jesli chodzi o wiatrolap mam tam szafe z wydzielona czescia na ubrania wiszace z obu stron na gorze 2 potezne polki na rozne inne rzeczy, na dole po prawej 3 polki duze na buty z lewej szzafka zamykana na butle gazowa i 2 dodatkwe przegrody oraz 2 duże szuflady na zimowe rzeczy, butla gazowa poszla do wiatrolapu tylko dlatego ze nie mamy w ulicy gazu ;p Rozwiń Link do komentarza
rob i anet Napisano 20 czerwca 2014 Udostępnij #3146 Napisano 20 czerwca 2014 Cytat a oto moja kuchnia jeszcze w stanie "surowym" ale widać już efekt. Zastanawiamy się teraz co położyć na ścianie nad blatem- szybę, kafelki czy mozaikę??? Rozwiń Agatka119 > bardzo podoba mi się taki okap jaki wybraliście. Ja mieszkam w agatce już rok, ale nadal nie mam okapu, bo chcę właśnie taki, a mąż uważa, że jest nie praktyczny. Proszę napisz, jak się on sprawdza w użytkowaniu, czy mocno widać na nim tłuszcz po każdym smażeniu? Czy musisz czyścić go codziennie? Link do komentarza
Polyana Napisano 20 czerwca 2014 Udostępnij #3147 Napisano 20 czerwca 2014 (edytowany) ja mam spiżarnię, dzięki temu nie musiałam tak wielu mebli robić w kuchni a to spora oszczędność. W spiżarni nie mam w zasadzie słoików a np. robot, garnki, wazonik, zapas wody i napojów, mąki cukry i wszystko takie sypkie, i itp. z półek mam łatwy dostęp do wszystkiego, łatwo się sprząta, ze spiżarni nie zrezygnowała bym, za nic w świecie Edytowano 20 czerwca 2014 przez Polyana (zobacz historię edycji) Link do komentarza
agatkowicz Napisano 20 czerwca 2014 Udostępnij #3148 Napisano 20 czerwca 2014 Cytat ja mam spiżarnię, dzięki temu nie musiałam tak wielu mebli robić w kuchni a to spora oszczędność. W spiżarni nie mam w zasadzie słoików a np. robot, garnki, wazonik, zapas wody i napojów, mąki cukry i wszystko takie sypkie, i itp. z półek mam łatwy dostęp do wszystkiego, łatwo się sprząta, ze spiżarni nie zrezygnowała bym, za nic w świecie Rozwiń W zasadzie ja nie zrezygnowałem ze spiżarki tylko przeniosłem do pomieszczenia przy garażu byłej kotłowni ;) Link do komentarza
irmina24 Napisano 20 czerwca 2014 Udostępnij #3149 Napisano 20 czerwca 2014 Dzisiaj odebralam pozwolenie takze niedlugo zaczynamy. Spizarka bedzie czy nie chyba czas pokaze bo ja nie moge sie zdecydowac. My budujemy Agatke bez garazu takze to by byl jedyny schowek.Zmiany jakie wprowadzilismy to podniesienie scianki kolankowej o dwa pustaki, drzwi na zewnatrz z kotlowni, ktora mamy powiekszona i likwidacja jednego okna w malym pokoju na dole. Reszta bez zmian. Pozdrawiam! Codziennie sprawdzam czy piszecie cos nowego i przydatnego. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 20 czerwca 2014 Udostępnij #3150 Napisano 20 czerwca 2014 Nie rezygnuj ze spiżarni,bo przecież w naszym klimacie w 75% masz pomieszczenie gdzie wyniesiesz nagotowane jedzenie w wekend albo blache z ciastem tego nie wstawisz do lodówki gorącego więc musi stać w kuchni . Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się