andrzej83x Napisano 30 kwietnia 2012 Udostępnij #1 Napisano 30 kwietnia 2012 Witam,Czy pod gontem musi być jeszcze papa czy wystarczy tylko przybić je do desek ? Link do komentarza
animus Napisano 30 kwietnia 2012 Udostępnij #2 Napisano 30 kwietnia 2012 Cytat Witam,Czy pod gontem musi być jeszcze papa czy wystarczy tylko przybić je do desek ? Musi być podkład.Folia wstępnego krycia ,papa podkładowa itd.... Link do komentarza
Gość gawel Napisano 30 kwietnia 2012 Udostępnij #3 Napisano 30 kwietnia 2012 Cytat Witam,Czy pod gontem musi być jeszcze papa czy wystarczy tylko przybić je do desek ? Wystarczy przybijać do desek zwłaszcza gont najlepiej nierównych Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 30 kwietnia 2012 Udostępnij #4 Napisano 30 kwietnia 2012 (edytowany) I dajemy sie podpuszczac, dajemy! Edytowano 30 kwietnia 2012 przez Irbis Strzecharstwo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Witand - pokrycia dachowe Napisano 15 maja 2012 Udostępnij #5 Napisano 15 maja 2012 Gont bitumiczny na deskowaniu to taka ostateczność no chyba, że deski są łączone pióro-wpust. Czy podkład jest konieczny czy nie to warunkuje kąt nachylenia połaci dachowej i rodzaj gontu. Na deskowaniu podkład wyrównuje powierzchnię. Najlepiej stosować podkład systemowy tzn. taki jaki zaleca producent gontu. Dach powinien mieć minimum dwie warstwy przekrycia a nie wszystkie gonty spełniają ten warunek. Tam gdzie ten warunek nie jest spełniony oraz w przypadku gdy pochylenie połaci jest mniejsze niż 30 * podkład jest obowiązkowy. Ja stosuję podkład zawsze! Dobry podkład ma w swojej ofercie Isola. Pozdrawiam. Link do komentarza
animus Napisano 15 maja 2012 Udostępnij #6 Napisano 15 maja 2012 Cytat Gont bitumiczny na deskowaniu to taka ostateczność no chyba, że deski są łączone pióro-wpust. Zdarza się tez że gont bez podkładu przykleja się do desek ,deski pracują i rwą gonty. Link do komentarza
Witand - pokrycia dachowe Napisano 15 maja 2012 Udostępnij #7 Napisano 15 maja 2012 Jest bardzo niewiele gontów, które przywierają całą powierzchnią. W Polsce jeden. Mam go na swoim deskowanym dachu już 15 lat i nic. W swojej praktyce nie spotkałem się z takim zjawiskiem aby schnące deski rozerwały gont. Jest to prawie nie możliwe ze względu na sposób obkurczania się desek i wąskie paski gontu. Pozdrawiam. Link do komentarza
andrzej83x Napisano 16 maja 2012 Autor Udostępnij #8 Napisano 16 maja 2012 Cytat Jest bardzo niewiele gontów, które przywierają całą powierzchnią. W Polsce jeden. Mam go na swoim deskowanym dachu już 15 lat i nic. W swojej praktyce nie spotkałem się z takim zjawiskiem aby schnące deski rozerwały gont. Jest to prawie nie możliwe ze względu na sposób obkurczania się desek i wąskie paski gontu. Pozdrawiam. A możesz zdradzić jakiej firmy masz zamontowany u siebie ? Link do komentarza
Witand - pokrycia dachowe Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #9 Napisano 16 maja 2012 Matizol Gorlice. Te produkowane obecnie trochę ustępują elastycznością tym z przed lat. Pozdrawiam. Link do komentarza
andrzej83x Napisano 17 maja 2012 Autor Udostępnij #10 Napisano 17 maja 2012 Cytat Matizol Gorlice. Te produkowane obecnie trochę ustępują elastycznością tym z przed lat. Pozdrawiam. Dzięki Link do komentarza
Izohan Napisano 15 listopada 2017 Udostępnij #11 Napisano 15 listopada 2017 Wskazane jest, żeby pod gontem położona została papa podkładowa. Nawet gonty pozornie przylegające ściśle do podłoża mogą z czasem ulec przesunięciu, np. na skutek błędów montażowych (gonty przybija się do podłoża gwoźdźmi i w razie potrzeby podkleja klejem dekarskim). Dlatego dla zapewnienia trwałej ochrony na wiele lat, warto zainwestować w papę podkładową. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się