bajbaga Napisano 21 listopada 2012 Udostępnij #51 Napisano 21 listopada 2012 Jeśli mogę coś zasugerować, to wklej obrazek z rzeczonymi strefami, bardziej przemawia i zostaje w pamięci ("długotrwałej") – jakoś sam nie mam takowego pod ręką. Link do komentarza
retrofood Napisano 21 listopada 2012 Udostępnij #52 Napisano 21 listopada 2012 https://budujemydom.pl/instalacje/instalacje-elektryczne/porady/10160-jakie-sa-strefy-ochronne-w-lazienkachW strefach 0–II nie wolno montować gniazd, łączników oświetleniowych, puszek łączeniowych itp. Urządzenia muszą więc być zamontowane na stałe. Łączniki i gniazda oraz zasilane z nich urządzenia np. pralki muszą znaleźć się poza strefą II. Link do komentarza
kobieta77 Napisano 26 listopada 2012 Udostępnij #53 Napisano 26 listopada 2012 Cytat https://budujemydom.pl/instalacje/instalacje-elektryczne/porady/10160-jakie-sa-strefy-ochronne-w-lazienkachW strefach 0–II nie wolno montować gniazd, łączników oświetleniowych, puszek łączeniowych itp. Urządzenia muszą więc być zamontowane na stałe. Łączniki i gniazda oraz zasilane z nich urządzenia np. pralki muszą znaleźć się poza strefą II. Rozwiń A co jeśli ktos ma malutką łazienkę i te niebezpieczne strefy praktycznie zajmują całą jej powierzchnię? gdzie to wszystko montować? Link do komentarza
edii1 Napisano 4 lutego 2013 Udostępnij #54 Napisano 4 lutego 2013 ktoś tu pisał, że instalacja taśm to nic trudnego ja się zabieram do tego już dwa miesiące , jeszcze nie kupiłem ale jak na razie znalazłem takie http://www.sferis.pl/produkt/34280-activej...300l3528ri.html może mi ktoś jeszcze powiedzieć jak takie coś się instaluje?? Czy do tego trzeba jakąś listwę żeby tą taśmę w to wsadzić? Czy po prostu się to przykleja? Link do komentarza
jeea Napisano 4 lutego 2013 Udostępnij #55 Napisano 4 lutego 2013 (edytowany) Cytat ktoś tu pisał, że instalacja taśm to nic trudnego ja się zabieram do tego już dwa miesiące , jeszcze nie kupiłem ale jak na razie znalazłem takie http://www.sferis.pl/produkt/34280-activej...300l3528ri.html może mi ktoś jeszcze powiedzieć jak takie coś się instaluje?? Czy do tego trzeba jakąś listwę żeby tą taśmę w to wsadzić? Czy po prostu się to przykleja? Rozwiń reklama ???? Edytowano 5 lutego 2013 przez jeea (zobacz historię edycji) Link do komentarza
kacper178 Napisano 14 kwietnia 2013 Udostępnij #56 Napisano 14 kwietnia 2013 Ja zastosowałem taśmę 30 diod na metr. i zasilacz. Wstawiłem między płytki daje ładne nastrojowe oświetlenie, przy zasilaczu jest możliwość regulowania natężenia więc taśmę można delikatnie ściemnić. Efekt jest bardzo fajny. Link do komentarza
skała Napisano 15 kwietnia 2013 Udostępnij #57 Napisano 15 kwietnia 2013 Oświetlenie do kuchni, łazienki czy pokoi jest bardzo ważnym elementem. W naszych domach z pewnością jest wiele przestrzeni wartych oświetlenia technologią LED. Dzięki bardzo dużej żywotności i bardzo niskiemu zużyciu prądu, diody LED przewyższają technologicznie zwykłe źródła światła jak również tradycyjne żarówki energooszczędne. Ważną rzeczą w oświetleniu LED jest dobór odpowiednich zasilaczy. Zasilacz dobieramy dopiero po ustaleniu ile metrów taśmy LED potrzebujemy, jaki rodzaj taśmy LED będziemy używali oraz w jakim miejscu będzie instalacja. Link do komentarza
Elektrotip Napisano 16 kwietnia 2013 Udostępnij #58 Napisano 16 kwietnia 2013 To się akurat zgadza,zresztą wystarczy poczytać wątki na forum aby wiedzieć jak najwięcej o technologii oświetlenia LED,jest to bardzo opłacalne a przy tym znakomicie się prezentuje,podnosi prestiż naszego wnętrza. Link do komentarza
Lucy20 Napisano 16 maja 2013 Udostępnij #59 Napisano 16 maja 2013 Odnośnie mocy żarówek i zasilaczy Ci nie pomogę, ale odnośnie wyglądu owszem, o wiele lepiej wyglądają taśmy wlepione w profile czy to plastikowe czy aluminiowe, a z kolei te profile wpuszczone w ścianę. do tego osłona ze szkła na taki profil i wygląd wspaniały. Link do komentarza
mon1ka123 Napisano 22 maja 2013 Udostępnij #60 Napisano 22 maja 2013 Aby uzyskać ciekawy efekt w łazience, polecałabym użyć nieco lepszych żarówek LED. Dobrym rozwiązaniem będzie skorzystanie z porównywarki cen (wykończenie wnętrz wiąże się z dużymi kosztami - warto zaoszczędzić). Link do komentarza
Readytofly Napisano 26 maja 2013 Udostępnij #61 Napisano 26 maja 2013 Moim zdaniem takie oświetlenie LED to bardzo ciekawy pomysł, ale łatwo z tym przesadzić. Jak widziałem czasami będąc w gościach, to ludzie po prostu za daleko idą z tym oświetlaniem i zamiast spójnego pomysłu wychodzi misz-masz, który przypomina tandetne oświetlenie domu czy mieszkania na święta. Link do komentarza
MagiaPlytek Napisano 16 lipca 2013 Udostępnij #62 Napisano 16 lipca 2013 Zgadzam się,nie można tutaj przesadzić z żadnym typem oświetlenia. Akurat co do LED- pozwala sporo zaoszczędzić no i także daje niesamowity efekt. Link do komentarza
przybysz Napisano 27 sierpnia 2013 Udostępnij #63 Napisano 27 sierpnia 2013 Fajny pomysł, muszę z żoną skonsultować bo szykujemy się do dużego remontu w domu - salon, kuchnia i łazienka. Może pomysł z lampkami led jej się spodobają. Link do komentarza
retrofood Napisano 27 sierpnia 2013 Udostępnij #64 Napisano 27 sierpnia 2013 Cytat Odnośnie mocy żarówek i zasilaczy Ci nie pomogę, ale odnośnie wyglądu owszem, o wiele lepiej wyglądają taśmy wlepione w profile czy to plastikowe czy aluminiowe, a z kolei te profile wpuszczone w ścianę. do tego osłona ze szkła na taki profil i wygląd wspaniały. Rozwiń A jak to wymieniać przy uszkodzeniu? Link do komentarza
Gość stach Napisano 28 sierpnia 2013 Udostępnij #65 Napisano 28 sierpnia 2013 Cytat A jak to wymieniać przy uszkodzeniu? Rozwiń A po co Nie zauważać, że nie działa i udawać, że nic tam nie było Link do komentarza
Anna Nowak Napisano 30 sierpnia 2013 Udostępnij #66 Napisano 30 sierpnia 2013 Zgadzam się, oświetlenie LED z pomysłowym zastosowaniem to połączenie genialne. Link do komentarza
Victori Napisano 2 października 2013 Udostępnij #67 Napisano 2 października 2013 Diody Led w łazience to fajne rozwiązanie,ja jeszcze moge doradzić aby pomyśleć o taśmach LED wokół lustra,to też bardzo dobrze się sprawdza. Link do komentarza
majsterbieda Napisano 26 listopada 2016 Udostępnij #68 Napisano 26 listopada 2016 Też właśnie jestem na etapie remontu łazienki i chciałem zamiast typowego oświetlenia, zastosować oświetlenie LED. Chciałbym zrobić oświetlenie pod wanną i wokół lustra przy umywalce. Zastanawiam się tylko, czy łazienka nie będzie zbyt ciemna? Pomieszczenie jest bez okna (12 m2) Link do komentarza
retrofood Napisano 26 listopada 2016 Udostępnij #69 Napisano 26 listopada 2016 Weź zrób, tylko nie milcz później i pisz jak będziesz co miesiąc wymieniał zasilacze, a co dwa całe taśmy. Jakoś później nikt o tym nawet nie beknie... Link do komentarza
demo Napisano 26 listopada 2016 Udostępnij #70 Napisano 26 listopada 2016 Cytat będziesz co miesiąc wymieniał zasilacze, a co dwa całe taśmy. Rozwiń Ja też się skusiłem na taśmy ledowe. Po pierwszym roku padło kila punktów a po 2 latach nie świeci więcej niż połowa. Zasilacz działa, podobno tak się dzieje z powodu zatopienia tych punktów świetlnych w silikonie, a takie odkryte są trwałe bo mają lepsze chłodzenie. Tak mi klarował pańcio w specjalistycznym sklepie elektrycznym. Odłożyłem sprawę na później, ale teraz po wpisie Szanownego Retrofooda, zastanawiam się czy warto wchodzić w wymianę, bo mam koszmarny dostęp do tego cholerstwa. Link do komentarza
retrofood Napisano 26 listopada 2016 Udostępnij #71 Napisano 26 listopada 2016 (edytowany) Mam dobry przegląd sytuacji, bo na "elektrodzie" niemal codziennie pojawiają się płacze, że "kupowałem nowe już cztery razy i jakie w końcu kupić, żeby chociaż pół roku wytrzymały?". Ludzie nie pojmują, że to badziewie którym się zachwycają ma tak wyżyłowane parametry i warunki pracy, że inaczej nie będzie. Czasy, kiedy w butach chodziło się do zdarcia podeszwy, a potem i tak były jeszcze zelowane, już się skończyły. Jeśli ktoś nie wie o czym mowa, to niech się dowie, że w jednej z placówek straży pożarnej w Livermore w Kalifornii nieprzerwanie od 112 lat świeci żarówka. Współczesne psują się już po kilku miesiącach. Dlaczego? Właśnie. Wujek google wie wszystko i opowie dlaczego tak jest po wpisaniu hasła "spisek żarówkowy". Edytowano 26 listopada 2016 przez retrofood (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 27 listopada 2016 Udostępnij #72 Napisano 27 listopada 2016 (edytowany) Cytat dlaczego tak jest po wpisaniu hasła "spisek żarówkowy". Rozwiń Taaaaak, wiem że jesteś wielkim zwolennikiem spiskowej teorii dziejów, ale są przecież dobre i wytrzymałe taśmy ledowe.Ty jako Główny Elektryk forum, zamiast mi podać namiary na te dobre, to walisz spiskowymi teoriami do niczego nieprzydatnymi. Weź naucz się czegoś a wtedy podpowiadaj i radź, a nie tylko kraczesz jak smerf Maruda. Zawziąłeś się na te ledy jak szczerbaty na suchary i myślisz że zawrócisz rzekę kijem.Nie gniewaj się, ale chyba nie masz racji, czy jakoś tak. Edytowano 27 listopada 2016 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 27 listopada 2016 Udostępnij #73 Napisano 27 listopada 2016 Cytat Taaaaak, wiem że jesteś wielkim zwolennikiem spiskowej teorii dziejów, ale są przecież dobre i wytrzymałe taśmy ledowe.Ty jako Główny Elektryk forum, zamiast mi podać namiary na te dobre, pierniczysz głupoty. Rozwiń Taż nie siedzę w sklepie (hurtowni) i nie sprawdzam wszystkich kolejno. To tak jakbyś chciał żeby Ci powiedzieć w którym sklepie jest najsmaczniejsza kiełbasa. Nie wiem, ja jadam salceson.PS. Nie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów, tym niemniej spisek żarówkowy jest faktem historycznym. Udokumentowanym bogato, łącznie z przyznaniem się zainteresowanych. Link do komentarza
demo Napisano 27 listopada 2016 Udostępnij #74 Napisano 27 listopada 2016 Cytat Taż nie siedzę w sklepie (hurtowni) i nie sprawdzam wszystkich kolejno. Rozwiń Krótko mówiąc nie masz wiedzy w tym temacie, ale jakby co to jesteś na nie. Link do komentarza
retrofood Napisano 27 listopada 2016 Udostępnij #75 Napisano 27 listopada 2016 Cytat Krótko mówiąc nie masz wiedzy w tym temacie, ale jakby co to jesteś na nie. Rozwiń Krótko mówiąc to codziennie czytam żale rzesz niezadowolonych nabywców, którzy czują się zrobieni w bambuko. Link do komentarza
MrTomo Napisano 27 listopada 2016 Udostępnij #76 Napisano 27 listopada 2016 Moim skromnym zdaniem, jedno to jakość taśmy (inna sprawa, że szanujący się sklep daje długą gwarancję) druga rzecz to jakość zasilacza. Podejrzewam, że w większości przypadków to właśnie kiepski zasilacz powoduje uszkodzenie taśmy. Link do komentarza
retrofood Napisano 27 listopada 2016 Udostępnij #77 Napisano 27 listopada 2016 Cytat Moim skromnym zdaniem, jedno to jakość taśmy (inna sprawa, że szanujący się sklep daje długą gwarancję) druga rzecz to jakość zasilacza. Podejrzewam, że w większości przypadków to właśnie kiepski zasilacz powoduje uszkodzenie taśmy. Rozwiń Owszem, ale w grę wchodzi jeszcze parę czynników i one wszystkie się sumują. Po pierwsze, kwestie reklamowe. Wszyscy producenci na wyścigi przechwalają się ile lumenów "wyciągają" ze struktury, a prawda jest taka, że lampy (LED-y) mają parametry wyżyłowane do maksimum. Współczynnik bezpieczeństwa k = 1. Dlatego utrudnienia w odprowadzaniu ciepła i kiepska jakość (muszą być tanie) elementów zasilaczy wykańcza je szybko. Należy więc zadbać o dobre chłodzenie, taśmy powinny być przyklejone do profili aluminiowych dla szybszego oddawania ciepła, musi być zapewniony przepływ powietrza, a jeszcze lepiej obniżyć nieco napięcie zasilania, tak o 10 - 15%. Wtedy można wydłużyć ich żywot.A wcześniej, oczywiście, zapłacić za lepszą jakość. Cytat (inna sprawa, że szanujący się sklep daje długą gwarancję) Rozwiń Bo sklepowi to ganz egal, producenci przyjmuja zwroty bez szemrania. I tak niewiele osób reklamuje, większość macha ręką, bo dawno wyrzuciła paragon. 2 Link do komentarza
MrTomo Napisano 27 listopada 2016 Udostępnij #78 Napisano 27 listopada 2016 I to jest właśnie kwintesencja problemu Link do komentarza
demo Napisano 1 grudnia 2016 Udostępnij #79 Napisano 1 grudnia 2016 Zakupiłem nowe ledy bez tej powłoki silikonowej, zamontowane tym razem w aluminiowych korytkach.Zobaczymy ile tym razem wytrzymają. Przy okazji przedłużyłem przewody zasilające bo były na styk, żeby przy następnej wymianie, nie trzeba było się tak gimnastykować.Jak wytrzymają dłużej niż pół roku stawiam Retrofoodowi dużego plusa. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 grudnia 2016 Udostępnij #80 Napisano 1 grudnia 2016 Żeby szczęście było na ful to między ledami a aluminium (radiatorem) powinna być taka przewodząca pasta biała (konsystencji jak pasta do zębów), wspomaga lepsze chłodzenie. Link do komentarza
demo Napisano 1 grudnia 2016 Udostępnij #81 Napisano 1 grudnia 2016 To się nie da bo taśma ma klej pod spodem i na nim się trzyma. Jak dam pastę to się nie przyklei. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 grudnia 2016 Udostępnij #82 Napisano 1 grudnia 2016 To w tym przypadku klej spełnia to co pasta, będzie dobrze, a raczej będzie Pan zadowooolony. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 2 grudnia 2016 Udostępnij #83 Napisano 2 grudnia 2016 Cytat A wcześniej, oczywiście, zapłacić za lepszą jakość. Rozwiń Moim zdaniem w tym tkwi sedno. Lepszą jakość robią uznani producenci. Tak - chińscy, bo nie chodzi o to czy robią to białe czy żółte rączki, a o technologię i kontrolę jakości w fabryce.Nie ma szans na kupienie tanich diod w dobrej jakości.Tak na oko, to powyżej 95% oświetlenia w domu mam w diodach.I np. za lampy do salonu zapłaciłem niemało, choć brałem w Chinach. Świecą codziennie od kwietnia tego roku. Czy są dobre? - Nie wiem. Nie ma co się chwalić, bo jutro mogą zdechnąć.Są w ich moduły 10-watowe na listwach aluminiowych (20 diod po 0,5W), więc zawsze mogę je wymienić na inne.Mam taki jeden komplet w zapasie (dosłał mi Chińczyk! Do tego dał zasilacz. ), więc zrobiłem fotkę.Nie chce mi się teraz szukać po necie, ale przed zakupem fest się tym interesowałem. Pamiętam tylko tyle, że prócz firmy zwracałem uwagę na liczbę następującą po literach SMD XXXX. Link do komentarza
Gwiazdka.p Napisano 5 grudnia 2016 Udostępnij #84 Napisano 5 grudnia 2016 Poważne pytanie: o co chodzi z tą dyskusją, że nie istnieje produkt zwany "żarówką LED"? Zaskoczyło mnie to, bo nawet w sklepach są działy z ŻARÓWKAMI LED, nie mówiąc o internetach: allegro, ceneo, sklepy branżowe, artykuły... Link do komentarza
MrTomo Napisano 5 grudnia 2016 Udostępnij #85 Napisano 5 grudnia 2016 (edytowany) Cytat Poważne pytanie: o co chodzi z tą dyskusją, że nie istnieje produkt zwany "żarówką LED"? Zaskoczyło mnie to, bo nawet w sklepach są działy z ŻARÓWKAMI LED, nie mówiąc o internetach: allegro, ceneo, sklepy branżowe, artykuły... Rozwiń Bo tak się ją potocznie nazywa. Może dlatego, żeby prosty człowiek wiedział co ma z tym zrobić.No i pasuje też do oprawki tradycyjnej żarówki (i kształtem też ją przypomina) - dopisałem Edytowano 5 grudnia 2016 przez MrTomo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Buster Napisano 5 grudnia 2016 Udostępnij #86 Napisano 5 grudnia 2016 Cytat Poważne pytanie: o co chodzi z tą dyskusją, że nie istnieje produkt zwany "żarówką LED"? Zaskoczyło mnie to, bo nawet w sklepach są działy z ŻARÓWKAMI LED, nie mówiąc o internetach: allegro, ceneo, sklepy branżowe, artykuły... Rozwiń Bo wiesz,to tak jak ze sławnym punktem G.Jest albo go nie ma,istnieje albo nie,zdania są podzielone.Tak samo z żarówką LED. 1 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się