jajolek Napisano 21 grudnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 21 grudnia 2011 Mam takie malutkie pytanie do osób mądrzejszych niż ja. Ponieważ mam lekkie wątpliwości co do jakości ekipy developera budującego moje przyszłe mieszkanko, chciałbym zapytać czy sposób w jaki kładzione są cegły jest prawidłowy? Czy te odstępy i brak wypełnienia nie będą tworzyć mostków termicznych?Poniżej zdjęcie (niestety aktualnie najlepsze jakie posiadam): Link do komentarza
Draagon Napisano 21 grudnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 21 grudnia 2011 Czy to jest budynek szeregowy ?Zastanawia mnie po prawej brak przewiązania ścian ze sobą - nie widać czy tam będą dwie ściany nośne jedna przy drugiej. To coś między oknem a drzwiami albo wypuścili cegły na kolejną ścianę albo nie mają wyobraźni jak cegłę przyciąć.tak czy siak widać tam szczeliny więc nie dali tam pewnie zaprawy pionowej.Że niechlujnie to fakt, ale poza tym brakiem przewiązania po prawej. no cóż,da się tynk, da się styropian... będzie ciepło będzie dobrze ;)Przynajmniej nadproża sensownie oparli 1 Link do komentarza
jajolek Napisano 21 grudnia 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 21 grudnia 2011 Dzięki, uspokoiłeś mnie troszkę co do tego ciepła.Tak, można to nazwać szeregowym - 6 klatek po dwa mieszkania na klatce (jedno - parter, drugie - piętro). Wg projektu wydaje mi się że są to 2 ściany nośne Link do komentarza
bajbaga Napisano 21 grudnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 21 grudnia 2011 Ja bym się czepiał, ale to tylko dlatego, że jestem wyjątkowo upierdliwy. Ps. To jest zabudowa bliźniacza, albo szeregowa – na powiększeniu widać, że ściana jest z 2 „rzędów” bloczków. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 22 grudnia 2011 Na zdjeciu nie można dopatrzyć się żadnych nieprawidłowości w murowaniu ścian. Niepokój budzi jedynie brak "nawisu" izolacji poziomej na ścianach fundamentowych - koniecznie trzeba sprawdzić, czy została tam ułożona izolacja z papy bądź folii. 1 Link do komentarza
Barbossa Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 22 grudnia 2011 ja bym sięzapytał - jak to bedzie ocieplone? Link do komentarza
jajolek Napisano 22 grudnia 2011 Autor Udostępnij #7 Napisano 22 grudnia 2011 (edytowany) Dziękuję serdecznie za wszystkie opinie - uspokoiliście mnie Co do izolacji poziomej oczywiście sprawdzęOcieplone będzie styropianem FS 15 gr. 12cm Edytowano 22 grudnia 2011 przez jajolek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Barbossa Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #8 Napisano 22 grudnia 2011 (edytowany) to ja widzę błędypowinna być wykonana izolacja nadproży (pewnie i wieńców) ze styro, ile? nie wiem - chce mi się liczyć, ale "oporowo" powinno być wyrównane, zanim zostanie ogacone styropianemtakie to moje odczucie (to dopisałem) Edytowano 22 grudnia 2011 przez Barbossa (zobacz historię edycji) Link do komentarza
abdom Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #9 Napisano 22 grudnia 2011 Cytat to ja widzę błędypowinna być wykonana izolacja nadproży (pewnie i wieńców) ze styro, ile? nie wiem - chce mi się liczyć, ale "oporowo" powinno być wyrównane, zanim zostanie ogacone styropianemtakie to moje odczucie (to dopisałem) Ten błąd występuje na budowach tak często, że można już to uznać jako normę - w końcu norma to większość a nie margines Ponieważ nadproża nie da się już "wcisnąć" w mur żeby zrobić miejsce na dodatkowy pasek styropianu, to jedynym lekarstwem na taką systuację może być zastosowanie w tych newralgicznych miejscach materiału o maksymalnej izolacyjności (czyli też najdroższego, ale będzie go stosunkowo mało; np. "grafitu" czy XPS) a na reszcie, takiego na jaki kogoś stać... Link do komentarza
Draagon Napisano 23 grudnia 2011 Udostępnij #10 Napisano 23 grudnia 2011 Przy takim niechlujstwie i paprokowaniu lepiej, żeby majstry już nie ocieplali tych nadproży bo nic to nie da a jeszcze by się budynek zawalił Link do komentarza
Przemo1977 Napisano 23 grudnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 23 grudnia 2011 No ja także widze lekkie niechlujstwo w wykonaniu tych ścian.Ogólnie do przyjęcia ale na twoim miejscu bym pogadał aby się przykładali:)- powiedz prosto z mostu co ci się nie podoba i jak to byś widział!!Najlepiej weź także długą łate i sprawdź czy chociaż pion trzymają- z własnego doświadczenia mówie, u mnie całąściane rozbierali bo cos im kilka cm uciekło w pionie. Także jak masz możliwość to najlepiej samemu nieraz podjechać i skontrolować.pozdr Link do komentarza
majster2008 Napisano 23 grudnia 2011 Udostępnij #12 Napisano 23 grudnia 2011 witam te mury to mi się wydaje że stoją na folii kubełkowej ogólnie jest ok trochę niechlujnie Link do komentarza
Przemo1977 Napisano 23 grudnia 2011 Udostępnij #13 Napisano 23 grudnia 2011 Raczej to nie folia:)Jest papa i to bardzo dobrze tyle tylko że dali duży zakład do środka a na zewnątrz ledwo co na styk. Link do komentarza
Draagon Napisano 23 grudnia 2011 Udostępnij #14 Napisano 23 grudnia 2011 Cytat Raczej to nie folia:)Jest papa i to bardzo dobrze tyle tylko że dali duży zakład do środka a na zewnątrz ledwo co na styk. Też jestem podobnego zdania Link do komentarza
majster2008 Napisano 24 grudnia 2011 Udostępnij #15 Napisano 24 grudnia 2011 witam jeżeli to papa to chyba odwrotnie położona a na zewnątrz nie ma bo po co a mostki termiczna unikniesz przy ocieplaniu natomiast fugi nie wypełnione nie są jakąś zbrodnią Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 21 lutego 2012 Udostępnij #16 Napisano 21 lutego 2012 oj !!fachowcy a te pustaki odwrotnie murowane to pies , amatorzy! Link do komentarza
Sławomir Napisano 22 lutego 2012 Udostępnij #17 Napisano 22 lutego 2012 Cytat oj !!fachowcy a te pustaki odwrotnie murowane to pies , amatorzy! Jakie odwrotnie, przecież to przewiązanie na ścianę wewnętrzną! Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 23 lutego 2012 Udostępnij #18 Napisano 23 lutego 2012 tylko ściany nie ma Link do komentarza
Sławomir Napisano 23 lutego 2012 Udostępnij #19 Napisano 23 lutego 2012 Cytat tylko ściany nie ma Jeszcze... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się