yzi Napisano 4 grudnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 4 grudnia 2011 Witam, Widziałem na sąsiedniej budowie że podczas wylewania podłogi na gruncie ekipa ułożyła na piach folię budowlaną i dopiero na to lała beton. Prawidłowo? Po rozmowie z sąsiadem nie wiem już nic... Powiedział mi że na ta warstwę idzie normalna kolej: folia (następna?), styropian, posadzka itd. Może się coś stać jeśli jest warstwa folii między betonem a piachem? Czy to tylko ekstra izolacja? Im więcej tym lepiej? Szukam bardziej doświadczonych forumowiczów, Musze coś odpowiedzieć sąsiadowi :-) Pozdrawiam Link do komentarza
abdom Napisano 4 grudnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 4 grudnia 2011 Raczej nie jestem "bardziej doświadczonym forumowiczem", ale pozwolę sobie odpowiedzieć Folia pod pierwszą wylewkę położona była prawidłowo i służy dwóm celom:- żeby beton nie mieszał się z podłożem (nie zanieczyścił się)- żeby woda z betonu za szybko się nie odsączyła do suchego i dobrze przepuszczalnego podłoża (piasek), bo beton źle zwiąże.Jak już beton zwiąże, to można ją wyjąć spod spodu - jak ktoś potrafi /to oczywiście żart/Natomiast folia na wylewce, to znowu izolacja przed wilogocią izolacji cieplnej (styropianu). Ta musi byc juz zrobiona bardzo dokładnie. Na styropian pójdzie znowu kolejna folia - tak somo, jak ta na samym dnie, do zabezpieczenia przed przecięknięciem wody i betonu pomiędzy arkuszami styropianu jak już będzie wylewana wylewka wierzchnia (np. z podłogówką) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 grudnia 2011 Udostępnij #3 Napisano 4 grudnia 2011 Cytat Witam, Widziałem na sąsiedniej budowie że podczas wylewania podłogi na gruncie ekipa ułożyła na piach folię budowlaną i dopiero na to lała beton. Prawidłowo? Po rozmowie z sąsiadem nie wiem już nic... Powiedział mi że na ta warstwę idzie normalna kolej: folia (następna?), styropian, posadzka itd. Może się coś stać jeśli jest warstwa folii między betonem a piachem? Czy to tylko ekstra izolacja? Im więcej tym lepiej? Szukam bardziej doświadczonych forumowiczów, Musze coś odpowiedzieć sąsiadowi :-) Pozdrawiam Rozwiń Przeinwestowanie inwestycji ale jak kogoś stać to nic się nie stanie tylko pytanie po co ? albo jaką posadzkę będzie robił jaki dom buduje?A sąsiadowi powiedz aby uważał z tym styropianem coby później w domu na kolanach nie chodził jak podniesie poziom podłogi . Link do komentarza
abdom Napisano 4 grudnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 4 grudnia 2011 Cytat Przeinwestowanie inwestycji Rozwiń E, no może nie... Przecież pod taką wylewkę można rzucić jakąś starą folię, z dziurami, czy kilka mniejszych kawałków. W końcu to nie ma być prawdziwa hydroizolacją, tylko "spowalniacz" odpływu wody z betonu Cytat A sąsiadowi powiedz aby uważał z tym styropianem coby później w domu na kolanach nie chodził jak podniesie poziom podłogi. Rozwiń Tu już trochę Przesadasz. Izolacja od gruntu, to nie żadne fanaberie, bo każdy nowy domu musi ją mieć i na pewno jest to uwzględnione w projekcie. Problem może powstać, jeśli projekt zakłada np. 10 cm izolacji a komuś w ostatnim momencie zamarzy się dom pasywny i bez zmiany poziomów poszczególnych warstw rzuci np. 40 cm styropianu .... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 grudnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 4 grudnia 2011 Cytat E, no może nie... Przecież pod taką wylewkę można rzucić jakąś starą folię, z dziurami, czy kilka mniejszych kawałków. W końcu to nie ma być prawdziwa hydroizolacją, tylko "spowalniacz" odpływu wody z betonuTu już trochę Przesadasz. Izolacja od gruntu, to nie żadne fanaberie, bo każdy nowy domu musi ją mieć i na pewno jest to uwzględnione w projekcie. Problem może powstać, jeśli projekt zakłada np. 10 cm izolacji a komuś w ostatnim momencie zamarzy się dom pasywny i bez zmiany poziomów poszczególnych warstw rzuci np. 40 cm styropianu .... Rozwiń No faktycznie może i tak ale ja tam nic nie dawałem pod ślepą.Właśnie to miałem na myśli ,jeszcze pół biedy jak to zaplanuje zanim mury postawi ale jeden gościu miał już strop i coś mu się ubzdurało dać więcej styro i miał za niskie pomieszczenia o oknach już nie wspomnę. Link do komentarza
yzi Napisano 4 grudnia 2011 Autor Udostępnij #6 Napisano 4 grudnia 2011 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi :-) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 6 grudnia 2011 Udostępnij #7 Napisano 6 grudnia 2011 Folia na piaskowej podsypce ani nie pomoże ani nie zaszkodzi - po prostu zbędny wydatek. Natomiast kolejne warstwy są prawidłowe z tym, że na styropianie warto ułożyć również folię. Zapobiegnie ona wnikaniu wylewkipodłogowej w szczeliny między płytami. Nie tworzą się dzieki temu mostki cieplne. Link do komentarza
prosm Napisano 2 grudnia 2015 Udostępnij #8 Napisano 2 grudnia 2015 a co wtedy gdy fachowiec na pod beton ułożył tylko styropian na to srebrna foli i podłogówke i zalał beton Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 2 grudnia 2015 Udostępnij #9 Napisano 2 grudnia 2015 Cytat a co wtedy gdy fachowiec na pod beton ułożył tylko styropian na to srebrna foli i podłogówke i zalał beton Rozwiń Brak folii pod styropianem może spowodować nieznaczne pogorszenie własności ciepłochronnych izolacji termicznej podłogi. Styropian wykazuje pewną nasiąkliwość przy stałym kontakcie z wilgotnym gruntem, a stopień obniżenia własności termoizolacyjnych zależeć będzie od warunków gruntowych oraz rodzaju i jakości styropianu. Link do komentarza
prosm Napisano 2 grudnia 2015 Udostępnij #10 Napisano 2 grudnia 2015 dziekuje za szybko odp. fundamet mam dosyć wysoki bo około 80cm ale nad gruntem około 50cm i cały wypełniony piaskiem pod beton dosyć gruby styropian około 5-6cm i 7-8 cm posadzki i na tym płytki Link do komentarza
zenek Napisano 31 stycznia 2017 Udostępnij #11 Napisano 31 stycznia 2017 (edytowany) Dnia 2.12.2015 o 08:49, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Styropian wykazuje pewną nasiąkliwość przy stałym kontakcie z wilgotnym gruntem Rozwiń Styropian wykazuje taką nasiąkliwość, że gdy zaczęli go dawać (dawno temu) do koszulek ratunkowych dla kajakarzy, to paru nie umiejących pływać utopiło się od te nasiąkliwości. Nienasiąkliwy jest XPS. Edytowano 31 stycznia 2017 przez zenek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 lutego 2017 Udostępnij #12 Napisano 1 lutego 2017 Dnia 31.01.2017 o 19:48, zenek napisał: Styropian wykazuje taką nasiąkliwość, że gdy zaczęli go dawać (dawno temu) do koszulek ratunkowych dla kajakarzy, to paru nie umiejących pływać utopiło się od te nasiąkliwości. Nienasiąkliwy jest XPS. Rozwiń zenek, zlituj się. Fajny z Ciebie chłop, ale z tego parcia na szkło zaczynasz wypisywać głupoty. Styropian ma skłonności do nasiąkliwości wody ale na Boga nie chłonie jej jak gąbka i na pewno nie jest prawda, że ludzi się potopili bo styropian nasiąkł wodą. Link do komentarza
joks Napisano 1 lutego 2017 Udostępnij #13 Napisano 1 lutego 2017 Zenek jak ulał nadawałby się do ekipy Macierewicza Link do komentarza
zenek Napisano 1 lutego 2017 Udostępnij #14 Napisano 1 lutego 2017 (edytowany) Dnia 1.02.2017 o 17:10, mhtyl napisał: Styropian ma skłonności do nasiąkliwości wody ale na Boga nie chłonie jej jak gąbka Rozwiń Nie powiedzialem, jak gąbka - włóż do wanny, przyłóż ciężarkiem i poczekaj - to zobaczysz. Szczególnie ten mniej zwarty (taki kulkowy dawny). I przestano go dawać do kamizelek. Dnia 1.02.2017 o 17:13, joks napisał: enek jak ulał nadawałby się do ekipy Macierewicza Rozwiń No chyba na wulgaryzmy nie zasługuję Dnia 1.02.2017 o 17:10, mhtyl napisał: ale z tego parcia na szkło Rozwiń Policzmy - ty 21 tys postów - ja 200. JASNE? Edytowano 1 lutego 2017 przez zenek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 lutego 2017 Udostępnij #15 Napisano 1 lutego 2017 Dnia 1.02.2017 o 17:55, zenek napisał: Nie powiedzialem, jak gąbka - włóż do wanny, przyłóż ciężarkiem i poczekaj - to zobaczysz. Szczególnie ten mniej zwarty (taki kulkowy dawny). I przestano go dawać do kamizelek. Rozwiń Wycofano go nie z powodu nasiąkliwości tylko z powodu nieporęczności z stosowaniu i w użyciu. Dnia 1.02.2017 o 17:55, zenek napisał: Policzmy - ty 21 tys postów - ja 200. JASNE? Rozwiń Ja też kiedyś miałem 200 postów. Po tych 21 tys napisanych postów, jako dobry kolega doradzam Ci tak a n ie inaczej bo chcę abyś był jeszcze lepszy ode mnie Link do komentarza
zenek Napisano 8 lipca 2017 Udostępnij #16 Napisano 8 lipca 2017 Dnia 7.07.2017 o 22:17, wawa50 napisał: Co byście zmienili w tym projekcie z DOM.PL https://pracownia-projekty.dom.pl/za_dom_w_michigan_2_ce.htm Rozwiń Za mały, poddasze w połowie dla mnie nieużytkowe, bo niskie skosy, klatka schodowa tego nie wykorzystuje. Dla mnie bez sensu. Przy takiej wielkości lepiej pomieścić wszystko w parterze. i wtedy najwyżej dla 3, 4 osób. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 8 lipca 2017 Udostępnij #17 Napisano 8 lipca 2017 Zenek -a moze trzymaj poziom Link do komentarza
Tymianek Napisano 27 września 2020 Udostępnij #18 Napisano 27 września 2020 Mam pytanie odnośnie przygotowania podłoża pod posadzkę główną. W jednym pomieszczeniu ( kotłownia) jest mały galimatias jeżeli chodzi o instalacje elektryczną, wodną i kanalizacyjną rozłożoną na podłodze na gruncie. W związku z tym trudno mi tam ułożyć folię tak aby przylegała ona bezpośrednio do podłoża. Postanowiłem aby wnęki między rurami i przewodami wypełnić pianką i styropianem w celu wyrównania, a dopiero na tym rozłożyć folię i dać styropian. Nie ma tego dużo, bo w zasadzie w dwóch rogach pomieszczenia i nasuwa się pytanie czy jest to rozwiązanie akceptowalne ? Link do komentarza
podczytywacz Napisano 27 września 2020 Udostępnij #19 Napisano 27 września 2020 Dnia 27.09.2020 o 13:07, Tymianek napisał: wnęki między rurami Rozwiń Z czego te rury? Nie skorodują szybciutko? Link do komentarza
Tymianek Napisano 27 września 2020 Udostępnij #20 Napisano 27 września 2020 Dnia 27.09.2020 o 13:39, Appleowner napisał: Z czego te rury? Nie skorodują szybciutko? Rozwiń Rura kanalizacyjna raczej nie koroduje a na pewno nie szybko. Tak to wygląda na zdjęciach. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 28 września 2020 Udostępnij #21 Napisano 28 września 2020 Co do zasady - izolację p. wilgociową układa się na betonowym pokładzie z wywinięciem na ściany, następnie rozprowadza instalacje w kanałach utworzonych w ociepleniu podłogi , przykrywa folią, jastrych i posadzka. W tym przypadku potencjalnie wilgoć może wnikać w ściany - nie da się zachować ciągłości izolacji na połączeniu podłoga-ściana, a przykrycie folią niewiele pomoże. Link do komentarza
Tymianek Napisano 28 września 2020 Udostępnij #22 Napisano 28 września 2020 Rozumiem. Bardzo dziękuje za odpowiedz. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się