kalumet Napisano 13 lipca 2011 Udostępnij #1 Napisano 13 lipca 2011 zdecydowałem się na wentylację mechaniczną z rekuperatoremzanim zacznę dowiadywać się w firmach zajmujących się tym tematemchciałbym mieć jakieś pojęcie o tymim więcej czytam tym mniej wiema ostatnio robiłem rozeznanie z kominkamico instalator to co innego mówiłzdarzali się tacy, którzy chcieli pocisnąć kominki wystarczające do ogrzania domu o pow 300m2 twierdząc że taki u mnie będzie okdlatego nie chciałbym trafić na takich inst wmdomek parterowy 84m2poddasze niby nieużytkowebędzie tam siłownia, suszarnia itp 67m2 po podłodzec.o na dole -ogrzewanie gazem dwu funkcyjnym piecemplus kominek z pw na kaloryferyna poddasze mam zamiar puścić ciepłe z kominkapodobno z tym nie ma żadnego problemu aby połączyć te dwa systemystrop drewniany ocieplony wełną 20-25cm ( zastanawiam się nad 30 cm)dach ocieplony min 25 cmwełna myślę min 0,39jak się uda dam 0,35z dołem raczej nie będzie problemu przy WMjak to zrobić na poddaszuzimą jak będę chciał poćwiczyć wcześniej rozpalę w kominkuaby góra się nagrzałamyślałem też aby tam puścić wmjak to można rozwiązać jeżeli tam będzie tylko jedno pomieszczeniechodzi mi o wlot-wylot powietrzawentylacja zimą coś da czy sobie odpuścićreku myślę dać na poddasze w skrzynce ocieplonej wełnąna lato myślę zamontować klimę, bo raczej będzie za gorąco aby popołudniu poćwiczyćbędą dwa okna w ścianach szczytowych północ-południe, bez okien dachowychzostawiam kanały wentylacyjne w kominiejest tylko jeden komin więc dużo na tym nie zyskamczy można wpuścić w kanał wentylacyjny wyrzutnię wm przeczytałem to dwa razy i nic z tego nie rozumiejak ktoś dotarł do tego momentu to pełny szacunczy jest szansa aby zmieścić się w 15k za całośćnie chcę najtańszych ale i najdroższych częścimi wystarczy średnia półkabędę wdzięczny za wytłumaczenie laikowi co i z czym się jeabym wiedział co do mnie mówią gdy zacznę rozmawiać z firmami na temat wmna razie jest nas dwójkamoże kiedyś będzie trójkaplus jakieś dwa psy Link do komentarza
autorushd Napisano 13 lipca 2011 Udostępnij #2 Napisano 13 lipca 2011 Kolego a może byś się pokusił i sam to zrobił. Domek nieduży, w sam raz do małego reku. Spokojnie byś się zmieścił w 5tys z tego co czytam inne posty Link do komentarza
kalumet Napisano 13 lipca 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 13 lipca 2011 Cytat Kolego a może byś się pokusił i sam to zrobił. Domek nieduży, w sam raz do małego reku. Spokojnie byś się zmieścił w 5tys z tego co czytam inne posty puścić kanały itp to mogę zrobić samemu zwłaszcza że będę sam robił sufit, ocieplenie i podłogę na poddaszupołączyć też raczej nie będzie problemumi bardziej chodzi dobranie podzespołówtak aby wszystko było ok Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 14 lipca 2011 Udostępnij #4 Napisano 14 lipca 2011 Samemu to 2500 zł taki dom. 5000 to z super centralą. Link do komentarza
abdom Napisano 14 lipca 2011 Udostępnij #5 Napisano 14 lipca 2011 Cytat poddasze niby nieużytkowebędzie tam siłownia, suszarnia itp 67m2 po podłodze Człowieku, Daj sobie spokój z tą siłownią, bo jak Przyjedziesz za rok na zjazd, to wszyscy uciekną. Już teraz mieliśmy pietra, jak Wysiadłeś z samochodu Tak na serio, to jak najbardziej da się zrobić WM samodzielnie i to w różnych konfiguracjach w zależności od możliwości "manualnych", czsowych i finansowych:- samodzielny montaż WM z wszystkich gotowych (komercyjnych) elementów - samodzielna budowa centrali z gotowych elementów (wymiennik, wentylatory, filtry, itp.) - samodzielna budowa wymiennika - samodzielna budowa wentylatorów - tu już przesadziłem - raczej się nie daTemat był wielokrotnie przrabiany tu i na konkurencyjnym forum. Wiele osób już zrobiło lub są w trakcie, więc jest się kogo pytać o szczegóły (no może nie wszystkich....), jeśli zamieszczone opisy nie będą wystarczająco jasne. Cytat Samemu to 2500 zł taki dom. 5000 to z super centralą. Taaaa. Chyba tylko u Pana....Za 2500, to można kupić i ułożyć rury, anemostaty i inne drobiazgi instalacyjne, ale nie jest to nadal WM. Brakuje centrali... Za 5000 już się da, ale z własnoręcznie zrobioną centralą lub jakimś substytutem centrali, co na pewno nie zapewni długoletniej niezawodnej (i taniej!!!) pracyCzy deklaruje Pan (TB), że jak komuś braknie tych 2500 do postawienia całego systemu WM, to dopłaci Pan resztę z własnej kieszeni???? Bo jeśli nie, to proszę ludziom nie mącić w głowach... Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 14 lipca 2011 Udostępnij #6 Napisano 14 lipca 2011 Cytat Człowieku, Daj sobie spokój z tą siłownią, bo jak Przyjedziesz za rok na zjazd, to wszyscy uciekną. Już teraz mieliśmy pietra, jak Wysiadłeś z samochodu Tak na serio, to jak najbardziej da się zrobić WM samodzielnie i to w różnych konfiguracjach w zależności od możliwości "manualnych", czsowych i finansowych:- samodzielny montaż WM z wszystkich gotowych (komercyjnych) elementów - samodzielna budowa centrali z gotowych elementów (wymiennik, wentylatory, filtry, itp.) - samodzielna budowa wymiennika - samodzielna budowa wentylatorów - tu już przesadziłem - raczej się nie daTemat był wielokrotnie przrabiany tu i na konkurencyjnym forum. Wiele osób już zrobiło lub są w trakcie, więc jest się kogo pytać o szczegóły (no może nie wszystkich....), jeśli zamieszczone opisy nie będą wystarczająco jasne.Taaaa. Chyba tylko u Pana....Za 2500, to można kupić i ułożyć rury, anemostaty i inne drobiazgi instalacyjne, ale nie jest to nadal WM. Brakuje centrali... Za 5000 już się da, ale z własnoręcznie zrobioną centralą lub jakimś substytutem centrali, co na pewno nie zapewni długoletniej niezawodnej (i taniej!!!) pracyCzy deklaruje Pan (TB), że jak komuś braknie tych 2500 do postawienia całego systemu WM, to dopłaci Pan resztę z własnej kieszeni???? Bo jeśli nie, to proszę ludziom nie mącić w głowach... Metr kanału izolowanego to 10-15 zł anemostat 10 zł skrzynka 100zł luna 180m3/h 1500 autotransformator 200... Ile mb kanałów Pan założy w takim domu? Co mam dopłacać? Link do komentarza
abdom Napisano 14 lipca 2011 Udostępnij #7 Napisano 14 lipca 2011 Cytat Metr kanału izolowanego to 10-15 zł anemostat 10 zł skrzynka 100zł luna 180m3/h 1500 autotransformator 200... Ile mb kanałów Pan założy w takim domu? Co mam dopłacać? Aaaaa. To wszystko się wyjaśniło...Bardzo sprytny system WM (i tani):- anemostaty będą sobie "dyndały" na kanałach pod sufitem, bo w powyższym "kosztorysie" nie przewidziano żadnych łączników do przejścia przez strop. Czyli mam rozumieć też, że te elastyczne kanały zostaną zamurowane w otworze stropu?- nie potrzeba żadnych łączników do rur, trójników, dławików, itp. Wystarczy tylko jedna skrzynka? Na całość?- nie potrzeba czerpni i wyrzutni? Powietrze będzie brane i zwracane na poddasze? Nie słyszałem o takim rozwiązaniu...- nie potrzeba odprowadzenia skroplin z centrali? Pewnie będą się lały na poddasze....- nie potrzeba doprowadzić zasilania? Jakieś kable, gniazda, bezpieczniki, puszka? Myślę, że urządzenia elektryczne zasilane działają lepiej niż nie zasilane - kanały będą się "walać" luźno na podłożu poddasza użytkowego? Brak jakichkolwiek uchwytów w Pana zestawieniu. Oczywiscie, że tak się da, ale niewygodnie się mieszka i łatwo je uszkodzić... Może warto byłoby też je czymś zasłonić - nie każdy preferuje styl industrialny....Można by tak długo wyliczać, tylko po co? Pan wie swoje, innni wiedzą swoje...Każdy, kto buduje dom, wie, jak łatwo jest popełnic błąd licząc wyłącznie drogie pozycje i pomijając te "tanie". Na końcu okazuje się, że te "tanie", to 60% kosztów całości (a nie uwzględnionych na początku ) Link do komentarza
daggulka Napisano 14 lipca 2011 Udostępnij #9 Napisano 14 lipca 2011 Cytat Czy deklaruje Pan (TB), że jak komuś braknie tych 2500 do postawienia całego systemu WM, to dopłaci Pan resztę z własnej kieszeni???? Bo jeśli nie, to proszę ludziom nie mącić w głowach... chyba , że to reklama jak zwykle i szukanie klientów , i Pan TB proponuje wykonanie WM w takiej cenie? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 14 lipca 2011 Udostępnij #10 Napisano 14 lipca 2011 Szanowny kalumet sam sobie chce wykonać... jak zostawi wiszące anemostaty to takie będzie miał. Trójników i kryz nie używamy w tego typu wentylacjach. A ja podałem tylko koszt materiałów za ile może kupić najtańszą przyzwoitą centralę i „dystrybucję” na Allegro. Co do mojego montażu… ze względu na cenę, od dawna nie montuję. Link do komentarza
daggulka Napisano 14 lipca 2011 Udostępnij #11 Napisano 14 lipca 2011 Cytat A ja podałem tylko koszt materiałów za ile może kupić najtańszą przyzwoitą centralę i „dystrybucję” na Allegro. proszszszzz.... czyż nie jest to mącenie i manipulowanie kosztami ? poniżej abdom bardzo trafnie to ujął.... Cytat Każdy, kto buduje dom, wie, jak łatwo jest popełnic błąd licząc wyłącznie drogie pozycje i pomijając te "tanie". Na końcu okazuje się, że te "tanie", to 60% kosztów całości (a nie uwzględnionych na początku ) Cytat Człowieku, Daj sobie spokój z tą siłownią, bo jak Przyjedziesz za rok na zjazd, to wszyscy uciekną. Już teraz mieliśmy pietra, jak Wysiadłeś z samochodu Link do komentarza
Jani_63 Napisano 14 lipca 2011 Udostępnij #12 Napisano 14 lipca 2011 Cytat Co do mojego montażu… ze względu na cenę, od dawna nie montuję. To co pan robi w tych projektach co pan stawia? Link do komentarza
kalumet Napisano 14 lipca 2011 Autor Udostępnij #13 Napisano 14 lipca 2011 Cytat Tak na serio, to jak najbardziej da się zrobić WM samodzielnie i to w różnych konfiguracjach w zależności od możliwości "manualnych", czsowych i finansowych:- samodzielny montaż WM z wszystkich gotowych (komercyjnych) elementów ta opcja mi najbardziej pasujemam przeznaczone na to ok 15kdobrze by było gdyby wyszło mniejale jestem w stanie dopłacić aby było dobrze i na lataczy na poddaszu jest sens robić WM, skoro w jednym pom musiałby być wlot/wylot powietrzaczy to jest obojętne od jakiej strony robi się czerpnię pow ?od północy mam hanysowood południa widok na pola i góry plus droga powiatowarozmawiając z firmą, która będzie mi robiła projektna co zwracać uwagęaby mnie nie naciągali na kasę Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 14 lipca 2011 Udostępnij #14 Napisano 14 lipca 2011 Przede wszystkim na poziom szumów - najcichsze są "optymalne prędkości powietrza w kanałach" – unikać trójników. Centrala- niezamarzająca z wentylatorami AC/EC Link do komentarza
Karlsen Napisano 14 lipca 2011 Udostępnij #15 Napisano 14 lipca 2011 Ciekawe tematy (wskazówki) - powinny przekonać Ciebie do samodzielnego wykonania wentylacji mechanicznej z centralą:https://forum.budujemydom.pl/o-wentylacji-c...-co-t14084.htmlhttps://forum.budujemydom.pl/Projekt-wentyl...cja-t14434.htmlMam nadzieję, że odpowiedzą również na Twoje zapytania. Link do komentarza
mistalova Napisano 25 października 2012 Udostępnij #16 Napisano 25 października 2012 Odświeżam stary temat, bo właśnie skończyłem budżetową WM z reku i być może moje info komuś się przyda, kto chciałby samemu się w to pobawić.Od jakiegoś czasu chodziła za mną rekuperacja, ale że lubię wiele rzeczy robić samemu, to stwierdziłem, że spróbuję samemu zmodyfikować swój system wentylacji tzn. założyć WM zamiast WG, choć grawitacja w sumie nawet jakoś działała.Do rzeczy. Jako, że jestem nieufny, to stwierdziłem że przeznaczam na testy relatywnie nieduże pieniądze - 3kPLN - taki był budżet.No to zacząłem... Jako centrala poszła Dospelowska Luna, dwie skrzynki rozdzielcze, sześć anemostatów, ok. 20m termoflexa, sterownik DIY z trafo, częściowo wykorzystane kanały od WG jako kanały wywiewne.Koszt? Wręcz śmieszny , ok. 2,5kPLN, czyli z zakładanego budżetu zostało jeszcze na dobre opicie inwestycji;)Robocizna? Dwa dni pracy w dwie osoby.Efekty? Już mi się podoba, chodzi od 2 tyg. i powietrze jest naprawdę inne niż przy WG - "organoleptycznie" świeższe, a to co udało mi się zmierzyć, to spadek wilgotności - w ciągu kilku dni spadła z 65 do 55 i na takim poziomie się utrzymuje.Minusy? Pomimo tego ,że jestem umysł ścisły, to ogarnięcie wzorów na przekroje, prędkości, ciśnienia, koncepcja itp. zajęła mi trochę czasu...Reasumując - Jeśli ktoś chce, to da się zrobić WM z reku w rozsądnych pieniądzach. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się