Skocz do zawartości

ELEWACJA - jaki kolor?

Recommended Posts

Napisano
3:0 ... z moim i małża to 4:1 z tym, że małż mój uparty jak osieł jest .... nie wiem czy dam radę przeforsować u Niego rezygnację z tego łuku ... nie posiadam takiej odzieży i umiejętności która by mi to aż tak ułatwiła :hahaha2:

niebieskiej łazienki mnie się nie udało .... rzadko się upiera , ale jak już się uprze icon_evil.gif to jak grochem se można icon_rolleyes.gif

wlazła ekipa o 8.30 ... rozkładają rusztowania ...
Napisano
Cytat

czyli co, zostawiasz okolice otworu drzwiowego nietknięte?
będę czekała na efekty, ile dni ma im robota zająć?

kazałam im ścianę ganku pomalować jakby miało tego tynku tam nie być .... jak na koniec zrobią balkon, słupy i murki kamyczkach to popatrzymy na efekt końcowy i zobaczymy jak duża jest w rzeczywistości różnica w kolorach , ogólnie efekt - i wtedy zdecydujemy ostatecznie ....
zejdzie im na pewno do czwartku , bo jeszcze klatkę schodową mają mi malować w domu .... oczywiście na kolor też się nie potrafię zdecydować żeby nie było bezproblemowo... icon_evil.gif icon_rolleyes.gif icon_lol.gif

Napisano
Cytat

też tak myślę, że na spodzie balkonu, słupach i murkach się zakończy ... icon_smile.gif

pewnie też już za późno nie bardzo mi się te ścianki widzą ale same łuki szt.3 ładnie komponowałyby się z tym który już tam jest nad drzwiami.
jak są murki to na bank ktoś na nich siedział będzie jak ich nie ma to już musi lewitować abo się odsunąć choćby na schody
Napisano (edytowany)
Szponiasty ... masz rację ... na murkach przesiadywali i na bank przesiadywać będą kopiąc po nich zawzięcie kopytkami - choćbym miotłą goniła - ot , dzieciarnia icon_lol.gif - dlatego właśnie murki w trwalszym niż farba kamyczku były priorytetem icon_wink.gif
murki, słupy i spód balkonu .... na razie tyle .... jak mi zrobią kamyczkiem na koniec te słupy i murki , zobaczę kolor "na żywo" to zdecyduję czy będzie jakikolwiek łuk przy drzwiach czy nie będzie , a tylko te trzy elementy i nic więcej ... Edytowano przez daggulka (zobacz historię edycji)
Napisano
nie będzie .... nie będzie żadnego łuku , kombinacji alpejskich i innych temu podobnych ....
zrobili dziś murki i słupy w kamyczkach , jutro zrobią spód balkonu bo klej pod płytkami na cokole musi wyschnąć ...
i tak jak jest - jest super ... wszystko ponad zepsułoby efekt ...
fotę elewacji zapodam jutro , jak będzie gotowe - a ze stanu aktualnego "w trakcie" foty są w moim dzienniku budowy icon_smile.gif
Napisano
Cytat

z ciekawości zapytam, spód balkonu też pokopią dzieci? co zdecydowało by balkon od spodu marmonitem zaciągnąć?

a nie , nie .... to już czysta burżuazyjna fanaberia icon_lol.gif
a serio .... chciałam, żeby było jakieś nawiązanie do ganku .... ale przede wszystkim chciałam, żeby było trwałe na wypadek ewentualnych zacieków ... choć teoretycznie nic zaciekać nie powinno ... ale teoria teorią, a życie życiem ... icon_biggrin.gif
Napisano
a to już wszystko wiem, dziękuję icon_biggrin.gif

a tak ap-ropo balkonu, koszt, koszt, koszt, obawa o przeciekanie, po co mi to było, teraz to ja już mądry jestem, szkoda że tak późno icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

a to już wszystko wiem, dziękuję icon_biggrin.gif

a tak ap-ropo balkonu, koszt, koszt, koszt, obawa o przeciekanie, po co mi to było, teraz to ja już mądry jestem, szkoda że tak późno icon_biggrin.gif

mam podobne odczucie co do balkonu , Krzyś ... icon_lol.gif
Napisano
a to tak, nie ma czego zazdrościć,
ale nie martw się będzie dobrze, tyle, że nie tanio, niestety, wszystko do zrobienia, ale systemy izolacyjne drogie (tyle, że tu nie ma co szukać oszczędności)
  • 2 lata temu...
Napisano
Dla mnie w pewnym uproszczeniu istnieją tylko trzy kolory:
- kolor biały
- kolor drewna
- kolor kamienia
Żeby nie było pytań pomocniczych, kolor drewna to dokładnie taki, jaki ma dane drewno na elewacji po ewentualnej impregnacji lub odświeżeniu koloru preparatem barwiącym. Natomiast kolor kamienia to taki, jaki ma dany kamień na elewacji. Tematu bieli chyba nie muszę rozwijać. Nie chcę nikogo obrazić, ale ta moda na kolorki jest po prostu kiczowata. W drodze do pracy codziennie mijam kilka wiosek i aż głowa boli od tego "misz maszu". Jak wjeżdżam do biedniejszej wsi to czuję ulgę bo starsza zabudowa jest przynajmniej harmonijna, a paleta kolorystyczna ograniczona.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Raczej tak - inaczej deweloper nie dostałby pozwolenia na budowę bo projekt nie spełniałby przepisów.  ?  
    • Proszę o poradę tych, co się znają, bo pojęcia nie mam jak właściwie do tematu podejść. Dwa lata temu stałem się właścicielem jednego z lokali na niewielkim osiedlu szeregowców. Niedawno dopiero zastanowił mnie fakt, że nie mamy dostępu do dachu. Temat zaistniał tym bardziej, że chcemy podejść do przeglądu kominowego i na fakt braku dostępu do dachu zwrócił uwagę kominiarz. Stwierdził, że takiego dostępu wymagają przepisy i powołał się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Konkretnie w Dziale VII. Bezpieczeństwo użytkowania, § 308 Wejścia na dach napisane jest, że w budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych. W odpowiedzi na zadane pytanie deweloper odpowiedział, że dostęp do dachu z zewnątrz (drabina na stałe przymocowana do elewacji) nie jest wymagana przepisami, ponieważ przepis dotyczy jedynie budynków z wydzieloną wewnętrzną klatką schodową. Nie rozumiem tego, że dwukondygnacyjny budynek (czyli minimum parter z piętrem, tak?) z wewnętrzną wydzieloną klatką schodową powinien taki dostęp mieć a budynek w zabudowie szeregowej (każdy lokal ma swoje wewnetrzne schody, które nie są traktowane jako "klatka schodowa"?) już nie, mimo że wysokość takiego budynku może być przecież identyczna? Dostęp do kominów to jedno, ale na przykład jakieś zaprószenie ognia i... możemy sobie z dołu tylko patrzeć i czekać aż strażacy przyjadą - oby na czas. Czy deweloper ma rację?
    • Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...