olek89 Napisano 17 czerwca 2011 Udostępnij #1 Napisano 17 czerwca 2011 Jak w temacie,czy w ogole jest mozliwy taki system zarzadzania kilkoma urzadzeniami naraz w domu lub w mieszkaniu ? spotkaliscie sie z czyms takim? Link do komentarza
racer Napisano 17 czerwca 2011 Udostępnij #2 Napisano 17 czerwca 2011 nie wiem o co pytasz Link do komentarza
Jani_63 Napisano 17 czerwca 2011 Udostępnij #3 Napisano 17 czerwca 2011 Jeśli mówisz o automatyce domowej, to.. tak jest to możliwe do zrealizowania.Można się oprzeć na systemach dedykowanych tworzących dom inteligentny,można się tez pokusić o wykonanie automatyki domowej opartej o sterownik PLC.Tylko o jakie urządzenia pytasz?Bo jeśli chcesz sprząc wentylacje z mikserem... cóż, może być problem. Link do komentarza
autorushd Napisano 17 czerwca 2011 Udostępnij #4 Napisano 17 czerwca 2011 ja planuje dwa rekuperatory, no moze trzeci malutki. Zarzadzac to jak kolega wyzej napisal. Zerknij tez do mojego linku w podpisie. Link do komentarza
adam_mk Napisano 17 czerwca 2011 Udostępnij #5 Napisano 17 czerwca 2011 Można...Wszystko można, tylko PO CO?Najlepszym systemem z absolutnie sprawnym sprzężeniem dodatnio-ujemnym w sterowaniu jesteście Wy sami!Robicie za system nadążny i z wyprzedzeniem, regulatory PID itp, itd.Wystarczy gałka - więcej/mniej.No, chyba , że trzeba sąsiadowi wątrobę zwywracać - wtedy - ROZUMIEM!Adam M. 1 Link do komentarza
olek89 Napisano 22 czerwca 2011 Autor Udostępnij #6 Napisano 22 czerwca 2011 Nie ,nie chodzi mi dokładnie o takie systemy http://www.zhouse.pl/widziałem w jakiejs gazecie własnie mieszkanie wposazone w taki system.Sam sie zaczałem zastanawiac,no nie powiem,troszke w obawie przed rozrywkowymi sasiadami-mieszkamy w szeregowcu.Teraz w sumie przed wyjazdem wakacyjnym czy to dla wygody czy nawet dla bezpieczeństwa.Warto o tym myslec na powaznie ? Link do komentarza
adam_mk Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #7 Napisano 22 czerwca 2011 Masz wrogów/zawistników/ nienormalnych balangowiczów obok i mieszkasz w szeregowcu a nie w rezydencji za wysokim murem i z ochroną z kałachami?! Adam M. Link do komentarza
olek89 Napisano 24 czerwca 2011 Autor Udostępnij #8 Napisano 24 czerwca 2011 O własnie tak ;)))No i po co ta ironia ;) ja po prostu zwyczajnie tylko pytam.Jak sie słyszeliscie o takich systemach wystarczy napisac.Zapytam gdzie indziej. Link do komentarza
daggulka Napisano 24 czerwca 2011 Udostępnij #9 Napisano 24 czerwca 2011 przewrażliwiony jesteś .... więcej luzu proponuję.... kilka odpowiedzi padło .... z tego co widzę.... Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 czerwca 2011 Udostępnij #10 Napisano 24 czerwca 2011 Jak zadasz, gdzieś indziej, tak samo sformułowane pytanie, to otrzymasz bardzo podobne odpowiedzi – no bo nie bardzo widzę powiązania „automatyki wentylacji” z „rozrywkowymi sasiadami”.No chyba że na pudelku.pl A już zupełnie poważnie.Chyba nie bardzo wiesz o co chodzi w TYM systemie.Jest to jeden z elementów instalacji „inteligentnego domu” – a w zasadzie czujnik, sterujący specjalnym nawiewnikiem wentylacji „grawitacyjnej” (naturalnej).W zasadzie całość sprowadza się do tego, że jest to automatyczny nawiewnik regulowany stężeniem CO2 w pomieszczeniu.Zakładając, że Twoje obawy (związane z wakacyjnym wyjazdem) dotyczą uchylonego okna (aby zachować wentylację), prostszym i tańszym rozwiązaniem, będzie zainstalowanie jakiegokolwiek nawiewnika. Link do komentarza
czarnyplecak Napisano 24 czerwca 2011 Udostępnij #11 Napisano 24 czerwca 2011 Też mi sie wydaje, że lepszy będzie nawiewnik, niż takie kombinowanie. Link do komentarza
olek89 Napisano 26 czerwca 2011 Autor Udostępnij #12 Napisano 26 czerwca 2011 ok,dzieki wielkie za odpowiedzposzperam jeszcze i sie zastanowie nad jednym i drugim roziwazaniem. Link do komentarza
Krzysztof24pl Napisano 28 czerwca 2011 Udostępnij #13 Napisano 28 czerwca 2011 Myślę, że nawiew oparty na pomiarze wilgoci jest lepszy , niż w oparciu o stężenie CO2.Dlatego, że człowiek w swoim otoczeniu wydziela b. dużo wilgoci, która jest b.szkodliwa.Wilgoć jest pożywieniem dla szkodliwych grzybów chorobotwórczych, bytujących w naszym domu.Nieświadomość tego prowadzi do alergii i innych chorób.Natomiast CO2 jest obojętne dla większości organizmów żywych.PozdrowieniaKrzysztof Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 28 czerwca 2011 Udostępnij #14 Napisano 28 czerwca 2011 Cytat Myślę, że nawiew oparty na pomiarze wilgoci jest lepszy , niż w oparciu o stężenie CO2.Dlatego, że człowiek w swoim otoczeniu wydziela b. dużo wilgoci, która jest b.szkodliwa.Wilgoć jest pożywieniem dla szkodliwych grzybów chorobotwórczych, bytujących w naszym domu.Nieświadomość tego prowadzi do alergii i innych chorób.Natomiast CO2 jest obojętne dla większości organizmów żywych.PozdrowieniaKrzysztof Proszę zapoznać się z tematem - grzyby a stężenie CO2. Jak Pan myśli, dlaczego w normach nie ma górnej granicy wilgotności względnej a jest CO2 -- ( 1000ppm)? Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 czerwca 2011 Udostępnij #15 Napisano 28 czerwca 2011 Cytat Jak Pan myśli, dlaczego w normach nie ma górnej granicy wilgotności względnej a jest CO2 -- ( 1000ppm)? Dla porządku – jest akurat odwrotnie, tj. istnieje polska norma określająca min. wilgotność względną powietrza dla pomieszczeń w których stale przebywają ludzie (PN-78/B-03421), natomiast nie ma polskiej normy dotyczącej stężeń CO2 w takich pomieszczeniach – natomiast dla pomieszczeń użyteczności publicznej (i zakładów pracy) wykorzystujemy dwie normy ; ASHRAE i WHO.I o ile w budynkach mieszkalnych nie ma obowiązku przestrzegania norm (ASHRAE i WHO) dot. CO2, to istnieje obowiązek przestrzegania normy PN-78/B-03421 przywołanej w par.147 Rozporządzenia w sprawie WT (Zał. Nr.1. poz.27) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się