lbw101 Napisano 25 kwietnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 25 kwietnia 2011 Witam,Mam do wykonania 40 m płota. Będzie on robiony z elementów betonowych , składających i zalewanych betonem plus sztachety drewniane. Różnica terenu to ok. 50cm. Nie chce wyrównywać poziomu fundamentem bo w jednym końcu będzie bardzo wysoko. Czy powinienem stopniować przęsła czy robić wg. spadku terenu? Czy zrobienie zgodnie ze spadkiem terenu płota będzie bardzo nieprofesjonalne? Link do komentarza
retrofood Napisano 25 kwietnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 25 kwietnia 2011 Cytat Czy powinienem stopniować przęsła czy robić wg. spadku terenu? Czy zrobienie zgodnie ze spadkiem terenu płota będzie bardzo nieprofesjonalne? Jak zrobisz - tak będzie dobrze. Link do komentarza
kriszielony Napisano 25 kwietnia 2011 Udostępnij #3 Napisano 25 kwietnia 2011 Cytat Witam,Mam do wykonania 40 m płota. Będzie on robiony z elementów betonowych , składających i zalewanych betonem plus sztachety drewniane. Różnica terenu to ok. 50cm. Nie chce wyrównywać poziomu fundamentem bo w jednym końcu będzie bardzo wysoko. Czy powinienem stopniować przęsła czy robić wg. spadku terenu? Czy zrobienie zgodnie ze spadkiem terenu płota będzie bardzo nieprofesjonalne? Mam podobną sytuacje z tym, że różnica poziomów to 70cm, jeszcze się do tego nie zabrałem ale chyba zrobię tak, że wyrównam fundamentem ale przysypie go ziemią więc wszędzie będzie równy. Link do komentarza
lbw101 Napisano 25 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #4 Napisano 25 kwietnia 2011 Od wewnątrz działki jest możliwe wyrównanie ziemią ale nie łatwe (40 ton ziemi) ale od zewnątrz jest jezdnia i zrobić się tego nie da bo zamknę naturalny spływ wody opadowej i ze śniegu. Skłaniam się ku stopniowaniu każdego przęsła. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 25 kwietnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 25 kwietnia 2011 Cytat Witam,Mam do wykonania 40 m płota. Będzie on robiony z elementów betonowych , składających i zalewanych betonem plus sztachety drewniane. Różnica terenu to ok. 50cm. Nie chce wyrównywać poziomu fundamentem bo w jednym końcu będzie bardzo wysoko. Czy powinienem stopniować przęsła czy robić wg. spadku terenu? Czy zrobienie zgodnie ze spadkiem terenu płota będzie bardzo nieprofesjonalne? 50 cm na 40 m to nie jest duża różnica. Ja zrobiłbym ze spadkiem nie będzie schodków na przęsłach i wyglądać będzie estetycznie. Link do komentarza
Waszyn Jan Napisano 5 maja 2011 Udostępnij #6 Napisano 5 maja 2011 Witam,Jestem nowy na forum, także pozdrawiam wszystkich W temacie chciałbym również zasięgnąć rady. Chciałbym ogrodzić niewielką działkę 1 088 m, na której już mam stan surowy postawiony. Na wymyślne, betonowe, zdobione ogrodzenie nie chcę wydawać pieniedzy. Potrzeba mi czegoś stosunkowo mocnego i trwałego, także wykluczam siatki. Myślałem nad jakims ogrodzeniem panelowym. Jak wygląda montaż tego ustrojstwa? jestem w stanie na własną rękę zamontować?Czy jest jakaś alternatywa do paneli?dzięki z gory za odpowiedzi. Link do komentarza
Krzysztof Krysiński Napisano 5 maja 2011 Udostępnij #7 Napisano 5 maja 2011 Cytat Witam,Jestem nowy na forum, także pozdrawiam wszystkich W temacie chciałbym również zasięgnąć rady. Chciałbym ogrodzić niewielką działkę 1 088 m, na której już mam stan surowy postawiony. Na wymyślne, betonowe, zdobione ogrodzenie nie chcę wydawać pieniedzy. Potrzeba mi czegoś stosunkowo mocnego i trwałego, także wykluczam siatki. Myślałem nad jakims ogrodzeniem panelowym. Jak wygląda montaż tego ustrojstwa? jestem w stanie na własną rękę zamontować?Czy jest jakaś alternatywa do paneli?dzięki z gory za odpowiedzi. Witajmyślę, że Bekafor Classic (panelowy system ogrodzeniowy) byłby odpowiedni w Twoim przypadku. System można montować na podmurówce lub na betonowej posadzce, bez problemu dobierzesz do niego bramę. Zaletą jest też łatwy montaż, o który pytasz.Generalnie system ten dobrze sprawdza się w zabudowie jednorodzinnej. W razie pytań, pisz, może coś doradzę.pozdrawiamK.Krysiński 1 Link do komentarza
bazant Napisano 16 maja 2011 Udostępnij #8 Napisano 16 maja 2011 Zależy co Ci się podoba i ile pieniędzy chcesz wydać, spokojnie zamontujes jedno i drugie. Ja mam z tyłu siatkę z przodu panele, sam montowałem z bratem i wyszło bardzo dobrze.W moim przypadku płoty z boków juz stały bo wybudowali je wczesniej sąsiedzi dlatego też zdecydowałem się na to co oni tylko siatka, od frontu mam panele. Tutaj masz ciekawy kalkulator gdzie mozesz sobie wyliczyć koszt ogrodzenia jakie chcesz:http://www.rabatka.pl/calc.phpMają też dobry opis montazu ogrodzenia panelowego. 1 Link do komentarza
Waszyn Jan Napisano 14 czerwca 2011 Udostępnij #9 Napisano 14 czerwca 2011 Dziękuję za pomoc, Krzysztof i bazant. Na dniach zabieram się za ogradzanie działki. Jaka jest różnica między zenturo a bekafor classic? Co bedzie lepsze dla mnie? Bardziej mi leży zenturo (wizualnie) szczerze mówiąc. Link do komentarza
autorushd Napisano 14 czerwca 2011 Udostępnij #10 Napisano 14 czerwca 2011 Cytat Dziękuję za pomoc, Krzysztof i bazant. Na dniach zabieram się za ogradzanie działki. Jaka jest różnica między zenturo a bekafor classic? Co bedzie lepsze dla mnie? Bardziej mi leży zenturo (wizualnie) szczerze mówiąc. No nie wiem, te co podajesz sa płaskie jak naleśnik. Te drugie wyglądają jak moje. Zerknij w podpisie jest link i tam mi stawiają ogrodzenie.Ja też mam różnice i to spore, wiec u mnie każdy słupek był poziomowany oddzielnie. Różnica wysokości pomiędzy panelami to ok 2 cm czyli nie do zauważenia.Autorus Link do komentarza
Krzysztof Krysiński Napisano 16 czerwca 2011 Udostępnij #11 Napisano 16 czerwca 2011 Cytat Dziękuję za pomoc, Krzysztof i bazant. Na dniach zabieram się za ogradzanie działki. Jaka jest różnica między zenturo a bekafor classic? Co bedzie lepsze dla mnie? Bardziej mi leży zenturo (wizualnie) szczerze mówiąc. Witaj, Oba ogrodzenia montuje się tak samo prosto. Panele zenturo są cieńsze i lżejsze.Dodatkową zaletą zenturo na pewno jest to, że można je sobie dekorować. Bekafor classic to flagowy, niezawodny i uniwersalny panel - nieco grubszy, cięższy. Dodatkowo można go montować w sposób zwiększający bezpieczeństwo - ostrymi końcówkami do góry. Od Ciebie zależy, która cecha bardziej Tobie odpowiada.pozdrawiamK. Krysiński Link do komentarza
KAROI Napisano 26 czerwca 2011 Udostępnij #12 Napisano 26 czerwca 2011 A dajcie jakiegoś linka, żeby oba ogrodzenia obejrzeć. Link do komentarza
Krzysztof Krysiński Napisano 27 czerwca 2011 Udostępnij #13 Napisano 27 czerwca 2011 Cytat A dajcie jakiegoś linka, żeby oba ogrodzenia obejrzeć. Karoi,tutaj znajdziesz zdjęcie i informacje nt Bekafor Classic http://www.betafence.pl/pl-PL/ogrodzenia/B...5-85EC7CD92984}a tutaj nt Zenturohttp://www.betafence.pl/pl-PL/ogrodzenia/B...5-85EC7CD92984}pozdr.K.Krysiński Link do komentarza
retrofood Napisano 29 czerwca 2011 Udostępnij #14 Napisano 29 czerwca 2011 Paskudne... Link do komentarza
kiwaczek Napisano 29 czerwca 2011 Udostępnij #15 Napisano 29 czerwca 2011 Cytat Paskudne... Zenturo to owszem(paskudne-przypomina siatke lesna)ale to wyzej,wyglada na normalne Link do komentarza
retrofood Napisano 29 czerwca 2011 Udostępnij #16 Napisano 29 czerwca 2011 Cytat Zenturo to owszem(paskudne-przypomina siatke lesna)ale to wyzej,wyglada na normalne Dla odlewni żeliwa, albo innej plantacji, owszem, wygląda na normalne. Ale tak jak betonu, tak i nie cierpię i drutów do płota. Cóż, takie wiejskie skrzywienie... Link do komentarza
Moose Napisano 29 czerwca 2011 Udostępnij #17 Napisano 29 czerwca 2011 Cytat nie cierpię i drutów do płota. Cóż, takie wiejskie skrzywienie... Wisz jak to jest... jak się nie ma na co się lubi to trza polubić co inszego... Niestety tylko ode przodka będę mieć dechy... Link do komentarza
bobiczek Napisano 29 czerwca 2011 Udostępnij #18 Napisano 29 czerwca 2011 jo tyż.......Beton to miałem i płyty betonowe w bloku który zamieszkiwałem kiedyś.Przęsła betonowe ogradzające działkę - kojarzą mi się obrzydliwie.Druty z więzieniem i obozem.Ale to moje zdanie - niekoniecznie dyskutuje się o gustach.Ja mam drewniane.Starałem się drewna jak najwięcej - balustrady, ogrodzenie, dodatki w ogródku......... Link do komentarza
autorushd Napisano 29 czerwca 2011 Udostępnij #19 Napisano 29 czerwca 2011 Jak sobie pomyśle o ogrodzeniu betonowym to mi sie słabo robi. Żonie o takich głupich pomysłach bałbym się powiedzieć nawet. Nie wiem co w tym ludzie widzą. Na prawdę koszmarek. Link do komentarza
Krzysztof Krysiński Napisano 30 czerwca 2011 Udostępnij #20 Napisano 30 czerwca 2011 Cytat Jak sobie pomyśle o ogrodzeniu betonowym to mi sie słabo robi. Żonie o takich głupich pomysłach bałbym się powiedzieć nawet. Nie wiem co w tym ludzie widzą. Na prawdę koszmarek. Witamzerknijcie na to http://www.betafence.pl/pl-PL/~/media/Beta...9_PL%20pdf.ashxmoże coś Was zainspiruje :-)pozdrawiamKrzysztof Krysiński Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 30 czerwca 2011 Udostępnij #21 Napisano 30 czerwca 2011 Cytat Jak sobie pomyśle o ogrodzeniu betonowym to mi sie słabo robi. Żonie o takich głupich pomysłach bałbym się powiedzieć nawet. Nie wiem co w tym ludzie widzą. Na prawdę koszmarek. Ja mam podobne odruchy na myśl o ogrodzeniu betonowym. Kojarzy mi się to z PGR (Państwowe Gospodarstwo Rolne) w mojej miejscowości był ogrodzony cały PGR (zresztą nie tylko w mojej) wyglądało to gorzej niż źle. Link do komentarza
retrofood Napisano 30 czerwca 2011 Udostępnij #22 Napisano 30 czerwca 2011 Cytat zerknijcie na to http://www.betafence.pl/pl-PL/~/media/Beta...9_PL%20pdf.ashx Po pierwsze nie chce się otworzyć, a po drugie, to i tak nic nie da. Nawet róże z betonu mi się nie podobają. Chyba, że na cmentarzu. Link do komentarza
autorushd Napisano 30 czerwca 2011 Udostępnij #23 Napisano 30 czerwca 2011 dałeś z tymi różami do pieca. Link do komentarza
bobiczek Napisano 30 czerwca 2011 Udostępnij #24 Napisano 30 czerwca 2011 Cytat dałeś z tymi różami do pieca. zgadzam się - no ale vice Prezes zawsze potrafi w jednym zdaniu krótkim wyrazić ogrom emocji - Link do komentarza
retrofood Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #25 Napisano 3 lipca 2011 No, przecież betonowe elementy na cmentarzu wyglądają dostojnie! Na Łyczakowie wiekszość grobowcow jest z betonu i są piękne! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się