dariusz13 Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 5 kwietnia 2011 Odkąd zrobiłem remont łazienki mam problem z pocącą sie spłuczką na kompakcie.Czy można temu jakos zaradzic? 1 Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 5 kwietnia 2011 Cytat Odkąd zrobiłem remont łazienki mam problem z pocącą sie spłuczką na kompakcie.Czy można temu jakos zaradzic? Zrobić wentylację. 1 Link do komentarza
HenoK Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #3 Napisano 5 kwietnia 2011 Sprawna wentylacja ograniczy pocenie się spłuczki, ale go nie wyeliminuje całkowicie.Kompakty lepszych firm mają zbiorniki wody zaizolowane termicznie, co skutecznie ogranicza kondensację pary wodnej na powierzchni zbiornika.Powodem pocenia się zbiornika może też być przeciekająca spłuczka. Stale dopływająca zimna woda powoduje taki właśnie efekt. Link do komentarza
Gość stach Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 5 kwietnia 2011 A może by tak zamontować grzałkę i precyzyjne sterowanie i podgrzewać wodę w spłuczce do temperatury panującej w pomieszczeniu to wyeliminuje różnicę temperatur i zapobiegnie skraplaniu się pary, wypełniającej pomieszczenie Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 5 kwietnia 2011 Może .... rozszczelnić okno ? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 5 kwietnia 2011 Cytat Może .... rozszczelnić okno ? Latem? Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #7 Napisano 5 kwietnia 2011 Cytat Latem? Latem pewnie problem zniknie ... Link do komentarza
animus Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #8 Napisano 5 kwietnia 2011 Cytat Odkąd zrobiłem remont łazienki mam problem z pocącą sie spłuczką na kompakcie.Czy można temu jakos zaradzic? Zimna woda po zimie jest wychłodzona ,przechodzi rurami w wychłodzonej ziemi zanim dotrze do domu .Proces odmrażania gruntu czym głębiej przebiega wolniej .Dlatego takie zjawisko najbardziej widać w sezonie jesień -wiosna.Trzeba podgrzać zimną wodę wstępnie zanim dotrze ona do spłuczki .Niekoniecznie trzeba do tego jakiejś grzałki wystarczy że pewien zapas wody pozostanie w jakiejś części domu żeby się wstępnie ogrzać.Woda " łapie" wyższą temperaturę powyżej punktu rosy z otoczenia wtedy kondensacja ustaje lub jest mniej intensywna . Woda może się ogrzać przed :-w rurach metalowych niezaizolowanych pianką -w filtrze wstępnego oczyszczania - można zbudować i podłączyć jakiś wymiennik Cytat Zrobić wentylację. W łazience wentylacja jak najbardziej potrzebna ale nie usunie przyczyny roszenia tylko jej skutek .Trzeba patrzeć szerzej . Link do komentarza
Barbossa Napisano 5 kwietnia 2011 Udostępnij #9 Napisano 5 kwietnia 2011 a może tak: na czym ten remont polegał Link do komentarza
2hd Napisano 4 maja 2011 Udostępnij #10 Napisano 4 maja 2011 W takim razie przyczyną może być również nieszczelna instalacja. Zastanawiałeś się nad tym i dokładnie to sprawdziłeś? Jeżeli nie,to zacznij właśnie od tego.Poza tym liczy się także wentylacja,aby zapobiec podobnym przypadkom w przyszłości. Link do komentarza
Barbossa Napisano 4 maja 2011 Udostępnij #11 Napisano 4 maja 2011 zamień tę 2 na AD, bedzie chyba lepiej pasowałoa w temacie - o jaką nieszczelność w tej instalacji Ci chodzi? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 maja 2011 Udostępnij #12 Napisano 4 maja 2011 Wymienić spłuczkę na lepszą gatunkowo i problem powinien zniknąć. Miałem podobną sytuację kilka lat temu kupiłem tandetę bo było tanio a tanie mięso to psy jedzą albo można powiedzieć,że kto kupuje tanio to kupuje dwa razy. Po jakimś czasie kupiłem nową droższą i wszystko ok. Link do komentarza
2hd Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #13 Napisano 22 czerwca 2011 Bardzo możliwe że masz racje,ale to że problem leży w spłuczce już ustaliliśmy. Poczekajmy na odpowiedź autora,napewno poradził sobie już z tym problemem. Barbossa-dziękuje za komplement:) Link do komentarza
marwed Napisano 15 stycznia 2014 Udostępnij #14 Napisano 15 stycznia 2014 Cytat Odkąd zrobiłem remont łazienki mam problem z pocącą sie spłuczką na kompakcie.Czy można temu jakos zaradzic? Należy zastosować wkład poliuretanowy lub izolator do spłuczek ceramicznych.Pozdrawiam 1 Link do komentarza
Meble-Vega Napisano 17 lutego 2014 Udostępnij #15 Napisano 17 lutego 2014 "Pocąca" się spłuczka to efekt nieprawidłowej wentylacji w wyniku czego wilgoć skrapla się na płytkach czy np spłuczce. Sam izolator do spłuczek może okazać się tymczasowym i dobrym rozwiązaniem,ale nie czymś na stałe bo potem problem powróci. Link do komentarza
marwed Napisano 17 lutego 2014 Udostępnij #16 Napisano 17 lutego 2014 Cytat "Pocąca" się spłuczka to efekt nieprawidłowej wentylacji w wyniku czego wilgoć skrapla się na płytkach czy np spłuczce. Sam izolator do spłuczek może okazać się tymczasowym i dobrym rozwiązaniem,ale nie czymś na stałe bo potem problem powróci. Witam!Zadaniem izolatora lub wkładu jest wyeliminowanie mostka termicznego z różnićą skrajnych temperatur-temp wody w instalacji do 10 st.-temp powietrza min 20 st. Zasada takiej izolacji jest stosowana w spłuczkach plastikowych -podtynkowych (styropian) i chyba nie jest to izolacja tymczasowa. Proponuję poliuretan ze względu na lepsze parametry termo i hydroizolacyjne.Zgadzam się że na pocenie się np. ceramiki wpływa wiele parametrów np:brak wentylacji , temp. wody w instalacji i częstotliwość jej wymiany w zbiorniku(wychładzanie materiału) , temp. powietrza , wilgotność powietrza, ale też parametry techniczne ceramiki. Serdecznie pozdrawiam. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 17 lutego 2014 Udostępnij #17 Napisano 17 lutego 2014 Cytat , ale też parametry techniczne ceramiki. A coś więcej w tym temacie. Link do komentarza
bajbaga Napisano 17 lutego 2014 Udostępnij #18 Napisano 17 lutego 2014 Link do Jego strony, poda Ci na PW Link do komentarza
Grzegrz Fabiański Napisano 3 marca 2014 Udostępnij #19 Napisano 3 marca 2014 Cytat "Pocąca" się spłuczka to efekt nieprawidłowej wentylacji w wyniku czego wilgoć skrapla się na płytkach czy np spłuczce. Sam izolator do spłuczek może okazać się tymczasowym i dobrym rozwiązaniem,ale nie czymś na stałe bo potem problem powróci. Taaa... Mam wentylację mechaniczną i przy braniu prysznica i tak nie wyrabia. Dodam, że mam kabinę od góry otwartą. Link do komentarza
retrofood Napisano 3 marca 2014 Udostępnij #20 Napisano 3 marca 2014 Cytat Taaa... Mam wentylację mechaniczną i przy braniu prysznica i tak nie wyrabia. Dodam, że mam kabinę od góry otwartą. Przestać oblewać się wrzątkiem.Mam kabinę, otwartą u góry, wentylację grawitacyjną i nie mam żadnych problemów. No, powiedzmy że w porywach lustro jest zaparowane jeszcze pół minuty po wyjściu z kabiny. Link do komentarza
bartekszczecin Napisano 5 czerwca 2014 Udostępnij #21 Napisano 5 czerwca 2014 Cytat "Pocąca" się spłuczka to efekt nieprawidłowej wentylacji w wyniku czego wilgoć skrapla się na płytkach czy np spłuczce. Sam izolator do spłuczek może okazać się tymczasowym i dobrym rozwiązaniem,ale nie czymś na stałe bo potem problem powróci. Owszem nieprawidłowa wentylacja - a izolator pomógł!!! Spłuczka sucha. Pozdrawiam Link do komentarza
marekdesign1 Napisano 19 grudnia 2014 Udostępnij #22 Napisano 19 grudnia 2014 Kurcze, mam taki sam problem, a wymieniałem spłuczkę już 2 razy. Ostatnio ciągle zakręcam wodę kurkiem po skorzystaniu z toalety, bo dodatkowo spłuczka się nie "blokuje" po spuszczeniu wody i sama leci. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 19 grudnia 2014 Udostępnij #23 Napisano 19 grudnia 2014 Pocenie sie spłuczki świadczy o dużej wilgotności powietrza w łazience i marnej wentylacji. Link do komentarza
cudowny izolator Napisano 9 marca 2023 Udostępnij #24 Napisano 9 marca 2023 Dnia 5.04.2011 o 13:55, HenoK napisał: Sprawna wentylacja ograniczy pocenie się spłuczki, ale go nie wyeliminuje całkowicie. Kompakty lepszych firm mają zbiorniki wody zaizolowane termicznie, co skutecznie ogranicza kondensację pary wodnej na powierzchni zbiornika. Powodem pocenia się zbiornika może też być przeciekająca spłuczka. Stale dopływająca zimna woda powoduje taki właśnie efekt. Dnia 5.04.2011 o 12:34, dariusz13 napisał: Odkąd zrobiłem remont łazienki mam problem z pocącą sie spłuczką na kompakcie.Czy można temu jakos zaradzic? Zestaw izolacyjny do spłuczek ceramicznych wpisz w google. ma to tylko jedna firma - 100 % działa - kupiłam bo pomimo wyciągu elektrycznego dalej się pociła. POLECAM ten wynalazek. Problem zniknął - różnica temperatur to powodowała Wilgoć, kałuże i rybiki zniknęły :)))) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się