Skocz do zawartości

Płyta indukcyjna czy gazowa? Co wybrać do kuchni?


Gama

Recommended Posts

Cytat

Wyliczenia kosztów gaz a prąd nie sa miarodajne ponieważ nie znam osoby, która gotując wodę na herbatę odmierza idealnie ilość wody skracając czas zagotowania. To wszystko pięknie ale gaz z butli jest droższy.

Podstawą oszczędności jest przemyślane zużycie, cena paliwa oczywiście ma też znaczenie, ale drugorzędne moim zdaniem.



przy gotowaniu na gazie sporo energii uchodzi w powietrze ...

róznice w kosztach między prądem a gazem nie mają większego znaczenia jeśli nie prowadzi się restauracji na kilkadziesiąt osób. Ile w "normalnym" domu można zaoszczędzić na wyborze nośnika energii do gotowania: 5-10 zł miesięcznie?
Link do komentarza
Cytat

przy gotowaniu na gazie sporo energii uchodzi w powietrze ...

róznice w kosztach między prądem a gazem nie mają większego znaczenia jeśli nie prowadzi się restauracji na kilkadziesiąt osób. Ile w "normalnym" domu można zaoszczędzić na wyborze nośnika energii do gotowania: 5-10 zł miesięcznie?




OK, tak też uważam, krąży jednak opinia, że czajnik na prąd zamiast czajnika tradycyjnego zwiększa rachunki za prąd. Nie pytajcie mnie o źródło icon_smile.gif
Link do komentarza
Jak dla mnie, to kuchenka (płyta) indukcyjna ma jedną, tylko jedną ale istotną, wadę.
W zasadzie wyklucza prawidłowe smażenie na (w) woku – kuchenka gazowa ma też w tym zakresie ograniczenia (moc palnika).
Ale mam małą butlę i takie ustrojstwo:

DSC01446.jpg



Co załatwia problem, nawet podczas "plenerów kulinarnych" (kilka lat temu zapłaciłem coś około 300zł)
Link do komentarza
Cytat

....Inaczej sprawa wygląda przy żywieniu zbiorowym, gdzie pobór gazu/prądu jest dłuższy, ale obiadu drugi raz w ciągu dnia nikt nie będzie gotował. Chyba, ze będzie mowa o odgrzewaniu posiłku. Tak czy inaczej - planowanie to podstawa oszczędności.



Tu własnie jest przewaga starych kuchni kaflowych z trzonem grzewczym(podkową). Nie dość że ugotujesz obiad, to woda gorąca i obiad na dluższy czas podgrzewany. icon_lol.gif
Link do komentarza
Cytat

a co w tych czasach nie jest szkodliwe
na jedno pomaga na inne szkodzi


Jak nazwa wskazuje"........indukcyjna". Producenci zapewniają wszak o słabym polu elektromagnetycznym, ale na miejscu osób z rozrusznikiem serca bym uważał. Oczywiście podczas pracy płyty.

Co do położenia karty kredytowej na tej płycie - tu nie mam zdania - muszę sprawdzić.

Ale najlepsze jest to, że trzeba uzywać naczyń ferrytowych - koszt kompletu naczyń...no cóż - telewizor LCD bym za to kupił icon_smile.gif.

Koszt samej płyty - drugi telewizor.
Link do komentarza
Cytat

Ale najlepsze jest to, że trzeba uzywać naczyń ferrytowych - koszt kompletu naczyń...no cóż - telewizor LCD bym za to kupił icon_smile.gif.

Koszt samej płyty - drugi telewizor.



ale to chyba malutki ten telewizorek icon_razz.gif ja nabylam wlasnie komplet nowych garnkow; rosenthal Thomas i zaplacilam za nie okolo 300 zl (z przeceny: obnizka 70% icon_biggrin.gif). gary z ikeii tez dzialaja.

co do kosztu plyty... hmm... jak sie buduje dom i kupuje meble i sprzet AGD to roznica miedzy plyta elektryczna, a indukcyjna jest niewielka.
Link do komentarza
Cytat

ale to chyba malutki ten telewizorek icon_razz.gif ja nabylam wlasnie komplet nowych garnkow; rosenthal Thomas i zaplacilam za nie okolo 300 zl (z przeceny: obnizka 70% icon_biggrin.gif). gary z ikeii tez dzialaja.

co do kosztu plyty... hmm... jak sie buduje dom i kupuje meble i sprzet AGD to roznica miedzy plyta elektryczna, a indukcyjna jest niewielka.




O to znaczy, że nie ma sensu przepłacać za "gary" - oby tylko były żelazne icon_smile.gif A płyta - fakt, że to kropla kosztów.
Link do komentarza
Z tymi tanimi garami to jest tak, jak z założeniem opon Fulda do Ferrari – też można jeździć. icon_biggrin.gif

Podstawowy zestaw garów, czyli taki który jest w ciągłym użyciu (z reguły 3szt.), powinien być dedykowany do indukcji i wykonany ze stali lub żeliwa. Żadne tam emaliowane lub co gorsza, aluminiowe środki garnków.

Różnica między garem na wszystkie kuchenki, a takim dedykowanym do indukcji jest kolosalna.
Dość powiedzieć, że te „popularne” powodują (mogą powodować) nawet 30% straty w wykorzystaniu energii.

Ale to, moim zdaniem, oczywiście.
Link do komentarza
Cytat

Z tymi tanimi garami to jest tak, jak z założeniem opon Fulda do Ferrari – też można jeździć. icon_biggrin.gif

Podstawowy zestaw garów, czyli taki który jest w ciągłym użyciu (z reguły 3szt.), powinien być dedykowany do indukcji i wykonany ze stali lub żeliwa.



A może jakiś przykład? bo garnków do samej tylko indukcji nie znalazłem.
Link do komentarza
Cytat

Natomiast jego średnica dokładnie taka jak pole kuchenki (zgodnie z instrukcją).


Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno.



w mojej instrukcji mam napisane, ze nie moga byc mniejsze, niz pole kuchenki. chociaz posprawdzalam i wymiary sa idealnie takie, jak pola na kuchence. te garnki sa chyba produkowane w kilku najpopularniejszych srednicach i juz.
Link do komentarza
Cytat

Na garnku powinien być "wybity" taki znaczek (oznaczenie) :

[attachment=14810:induction.jpg]

Natomiast jego średnica dokładnie taka jak pole kuchenki (zgodnie z instrukcją).


Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno.



ten znaczek ma być na garnku, na opakowaniu czy w opisie? i w jakimś konkretnym miejscu?
Link do komentarza
Cytat

Trochę w tym za dużo precyzji icon_smile.gif Garnek się przesunie i nie grzeje???????



a co w tym dziwnego? garnek, ktorego nie postawimy na srodku nad palnikiem gazowym, tez bedzie sie nierownomiernie nagrzewal. ta sama zasada jest z plyta elektryczna.

Cytat

ten znaczek ma być na garnku, na opakowaniu czy w opisie? i w jakimś konkretnym miejscu?



ja mam na opakowaniu i w instrukcji. na garnku nie jest wybity.
Link do komentarza
  • 5 miesiące temu...
Odświeże terochę temat. Ja dalej zastanawiam się nad gazową lub indukcyjną płytą. Nie mam gazu ziemnego i pozostaje gaz z butli. Według Was taniej wychodzi niby prą który, zreszta podobnie, jak gaz pewnie będzie drożał. Jednak za gazem przemaiwa to, iż w razie braku prądu zawsze coś się da ugotować.
A może kupić płytę gazowo- indukcyjną. Dwa palniki na gaz i dwa na prąd ma ktoś coś takiego. Jak by to sie sprawdzało na codzień.
Pozdrawiam
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
A jeszcze znalazłem na necie firmę która produkuje płyty ceramiczne na gaz. Alternatywa dla prądu i indukcji, nie jestem pewny. Firma twierdzi, żę zużycie gazu do 50% mniejsze niż w tradycyjnych kuchniach gazowych, łatwa w utrzymaniu czystości itp. Jednak cena jest dość duża, ale może jednak warto.
Nie chcę podawać nazwy firmy, zaraz będzie że reklama, ale wszytsko jest na necie.
Piszę jako ciekawostkę, gdyż po poradach na forum i ogólnym przerobieniem materiału zona zostala przy indukcji.
/chociaż, jeszcze nie kupiona icon_biggrin.gif /
Pozdrawiam
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Cytat

Raczej nie mieszania systemów "grzewczych" kuchni.

Kuchnia indukcyjna ma swoje atuty - choćby bezpiecznego gotowania "na odległość".



No ja też polecam w 100% płytę indukcyjną, choćby ze względu na dzieci, ale nie mówcie, że jest w 100% bezpieczna. Zerknijcie sobie na filmik: http://www.youtube.com/watch?v=dF8-GdPMHpg

A co do porównania płyt to tabela "Pi razy oko" jest tutaj: http://plyta-indukcyjna.pl/plyta-indukcyjna-czy-ceramiczna. Ja sam posiadam płytę ceramiczną z piekarnikiem z tzw. zimną szybą i jestem bardzo zadowolony. A kluczem do oszczędności jest (jak napisał ktoś wcześniej) planowanie oszczędności. Polecam spróbowanie gotowania tylko 1 kubka wody na herbatę zamiast całego czajnika- już oszczędność jakieś 70%
Link do komentarza
Kuchnia jest najbardziej niebezpiecznym miejscem na ziemi - najwięcej wypadków jest w kuchni.

Jak coś ma gotować, to jak sama nazwa wskazuje musi mieć wysoką temperaturę - bez względu na "medium".

Jak debil nauczył dziecko obsługi kuchenki, to jest debilem z założenia, równie dobrze dziecko mogło poparzyć się wodą.

Ale kto debilowi zabroni pozwalać dziecku bawić się np. zapalniczką ?

Niezaprzeczalnym faktem jest jednak to, że kuchnia indukcyjna jest bezpieczniejsza (także dla dziecka) od każdej innej - z zastrzeżeniem, ze nie dotyczy debili.
Link do komentarza
dziecko trzeba chronić, ale przede wszystkim uczyć... bo co z tego że zaślepimy wszystkie wolne gniazda jak dziecko wyrwie przewód od telewizora...

z kuchenka jest podobnie: indukcyjna bezpieczniejsza bo płyta jest chłodna ale na niej stoi gorący garnek, który może narobić więcej szkód niż oparzenie palca/dłoni/nosa
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Jako użytkownik pompy ciepła od 2022r., kiedy wybierałem ją do siebie, wziąłem pod uwagę : - Pompa ciepła powietrzna czy gruntowa, - Ile mam wolnego gruntu wokół domu,    - powietrzna nie wymaga dużo miejsca, jakieś 2 - 3 m. kw.    - gruntowa - sama pompa jak wyżej ale trzeba jeszcze dodać miejsce na rury pod ziemią, skąd będzie pobierane ciepło a to już jakieś kilkadziesiąt m. kw. - Ile chcę wydać pieniędzy,    - powietrzna tańsza (mój wybór, jakieś kilkanaście tyś) ale zimą traci na wydajności, przy niskich temperaturach, chyba około -15 st. C będzie się wspomagać wbudowanymi grzałkami el.    -gruntowa droższa (sąsiad wymieniał w zeszłym roku starą na nową - ponad 50 tyś. zł.), zima czy lato wydajność taka sama bo wymiana ciepła odbywa się w stałych warunkach, - split czy monoblok,    - split to część urządzenia na zewnątrz a część wewnątrz domu, wymaga trochę miejsca, na przykład w piwnicy a w podłogówce płynie woda,    - monoblok (mój wybór) to jedynie sterownik na ścianie w pomieszczeniu techn., jakieś 20 x 15 cm. ale w podłogówce musi płynąć glikol (droższa opcja niż woda) bo wymiana ciepła odbywa się na zewnątrz a glikol zapobiega przed zamarznięciem rur.   Poza tym dobierz dobrze moc pompy do powierzchni ogrzewanej podłogi, nie kupuj zapasu mocy bo sprężarka będzie się niepotrzebni uruchamiać a to wiąże się z zużywaniem części ruchomych.  Pompa najwydajniejsza jest we współpracy z ogrzewaniem podłogowym. Do montażu znajdź "doświadczonego" montera z uprawnieniami do instalacji urządzeń konkretnych producentów (ważne). Zapobiegnie to temu, że po zamontowaniu pompy, pierwsze rachunki za prąd nie wyniosą kilka, kilkanaście tyś. zł. a tak się już zdarzało, na przykład złe ustawienia pompy przy rozruchu (ja płacę 47 zł. co drugi miesiąc). Dobry monter dobierze Ci konkretny model pompy do Twojego domu i zaproponuje inne urządzenia współpracujące jeśli będzie robił całą instalację wodno-kanalizacyjną na budowie.  Nie warto tu rozdrabniać się na kilku fachowców.   Moja pompa to Panasonic. Myślałem o Stiebel Eltron ale w mieście gdzie mieszkam nie było certyfikowanych monterów a innych nie chciałem. Mam serwis roczny na miejscu. Pompa działa już trzeci rok. Krótko mówiąc sprawdza się.
    • Witam. Mam pytanie czy majac hektar ziemi rolnej w dwóch różnych lokalizacjach ( 0,3h jedna dzialka i 0.7h druga) można postawić dom w zabudowie zagrodowej. Dom chcialabym postawić jeszcze w innej lokalizacji niż powyższe działki rolne. Bardzo proszę o podpowiedź.
    • Siema wszystkim, Planuję ogarnąć pompę ciepła do nowego domu (150 m², pod Warszawą) i trochę w tym temacie raczkuję. Niby teraz wszyscy to montują, ale jak przychodzi co do czego, to człowiek głupieje od tych wszystkich opcji i cen.   Macie może jakieś doświadczenia? Ile Was wyniosła pompa razem z montażem? Bo jak patrzę na oferty, to czasem różnice są po 20-30 tys. zł między firmami i nie wiem o co chodzi.   Dom będzie dobrze zaizolowany, nowa technologia, więc myślę że pompa powietrze-woda da radę, ale jak macie jakieś tipy typu co warto sprawdzić przed podpisaniem umowy albo czego unikać, to będę wdzięczny za każdą radę.   Z góry dzięki!
    • To moja instalacja wydaje mi się ze to typ zamknięty choć kompletnie na tym się nie znam. Kocioł na węgiel znika chcę przejść na zasilenie lpg z Gaspolu i pytam o kotły bo dostałem 2 opcje -kocioł gazowy firmy Termet: Gold Plus II 20 + Termet SG Plus 120 + regulator Termet ST-292 v3 + czujnik temp. zewn -VIESSMANN Vitodens 100-W B1HF + 100 litrów zasobnik na ciepłą wodę oczywiście mogę wybrać co innego stąd mój post by poznać opinie większej ilości osób. zasobnik wody ACV SMART 210 litrów wymiennik stal nierdzewna to moj pomysł wydaje mi się ze jest całkiem oki ale co do kotłów to brak pomysłu.  
    • A jaka ta "podłoga' jest teraz? Z czego zrobiona?
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...