maniuś-maniek Napisano 20 listopada 2010 #1 Napisano 20 listopada 2010 wolnostojącapomysłyz czego jak bo że się opłaca to wiem- mąż koleżanki z pracy wędzico święta -więcej chętnych..
maniuś-maniek Napisano 20 listopada 2010 Autor #2 Napisano 20 listopada 2010 nadmienię że wiem o beczkach i szafach metalowychchodzi mi o skonstruowanie całości krok po kroku
Trzylwy Napisano 20 listopada 2010 #3 Napisano 20 listopada 2010 Polecam Chefa Paula odnośnik w stopce "Kuchnia w ogrodzie". Przesympatyczne gotowe projekty.
maniuś-maniek Napisano 20 listopada 2010 Autor #4 Napisano 20 listopada 2010 http://wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=1222coś takiego mi się podobaale raczej coś mniej skomplikowanego wchodzi w grę...niestety Cytat Polecam Chefa Paula odnośnik w stopce "Kuchnia w ogrodzie". Przesympatyczne gotowe projekty. dziękijuż tam pędzę...fajne ale nie na te święta...na te to mi chyba beczka na pustakach zostaje...
Trzylwy Napisano 20 listopada 2010 #5 Napisano 20 listopada 2010 Mniej skomplikowane .... no to cholerka ... dandi3 by się przydał .... eee ... nie wiem czy mnie ktoś zaraz nie pogoni za takie działania, ale polecam to: odnosnik, post nr: 1396
maniuś-maniek Napisano 20 listopada 2010 Autor #6 Napisano 20 listopada 2010 Cytat Mniej skomplikowane .... no to cholerka ... dandi3 by się przydał .... eee ... nie wiem czy mnie ktoś zaraz nie pogoni za takie działania, ale polecam to: odnosnik, post nr: 1396 dziękujęmam nadzieję że do linczu nie dojdzie....a pomysł niezły całkiem
animus Napisano 20 listopada 2010 #7 Napisano 20 listopada 2010 Cytat dziękuję mam nadzieję że do linczu nie dojdzie...a pomysł niezły całkiem Tu jest trochę na temat wędzarni .https://forum.budujemydom.pl/Kominek-zewnet...nia-t13311.html
maniuś-maniek Napisano 21 listopada 2010 Autor #8 Napisano 21 listopada 2010 tamten temat też sobie poczytałamteraz myślę jednak o czymś na szybkobeczka od góry otwarta(akurat posiadamwyciąć w dnie otwór o średnicy takiej żeby pasowało kolankoplus rura ok 1,5m palenisko wykopane w ziemi obłożone cegłami przykryte coby dym do tej rury trafiłna tej beczce jakiś szkielet i na tym haki w kształcie S z mięskiemdo rybki tylko jakiś ruszt by się przydałco myślicie? pójdzie to czy nie?(pomysł jest z jakiejś stronki-tylko nie pamiętam jakiej)
animus Napisano 21 listopada 2010 #9 Napisano 21 listopada 2010 Cytat tamten temat też sobie poczytałamteraz myślę jednak o czymś na szybkobeczka od góry otwarta(akurat posiadamwyciąć w dnie otwór o średnicy takiej żeby pasowało kolankoplus rura ok 1,5m palenisko wykopane w ziemi obłożone cegłami przykryte coby dym do tej rury trafiłna tej beczce jakiś szkielet i na tym haki w kształcie S z mięskiemdo rybki tylko jakiś ruszt by się przydałco myślicie? pójdzie to czy nie?(pomysł jest z jakiejś stronki-tylko nie pamiętam jakiej) Rura min 3 metry , do tego wędzenia mokra olcha .
maniuś-maniek Napisano 21 listopada 2010 Autor #10 Napisano 21 listopada 2010 Cytat Rura min 3 metry , do tego wędzenia mokra olcha . 3m okolcha?słyszałam że owocowe
animus Napisano 21 listopada 2010 #11 Napisano 21 listopada 2010 Cytat 3m okolcha?słyszałam że owocowe Owocowe do mięsa ,olcha najlepsza do ryb ale równie dobra do mięsa .
maniuś-maniek Napisano 21 listopada 2010 Autor #12 Napisano 21 listopada 2010 a mokra bo bardzie dymi czy wolniej się spala?
animus Napisano 21 listopada 2010 #13 Napisano 21 listopada 2010 Cytat a mokra bo bardzie dymi czy wolniej się spala? Tak wolniej się spala i dymi ,dym ma być delikatny i zimny .
maniuś-maniek Napisano 21 listopada 2010 Autor #14 Napisano 21 listopada 2010 Cytat Tak wolniej się spala i dymi ,dym ma być delikatny i zimny . czyli dobrze kombinuję może kiedyś ekspertem zostanę
animus Napisano 21 listopada 2010 #15 Napisano 21 listopada 2010 Cytat czyli dobrze kombinuję może kiedyś ekspertem zostanę Też tak myślę.
maniuś-maniek Napisano 21 listopada 2010 Autor #16 Napisano 21 listopada 2010 za jakieś 5lat czy coś...w każdym razie mam przepis jakiś na peklowaniejak pouwędzam i spróbuje to się pochwalęjak będzie czym....
animus Napisano 21 listopada 2010 #17 Napisano 21 listopada 2010 Cytat za jakieś 5lat czy coś...w każdym razie mam przepis jakiś na peklowaniejak pouwędzam i spróbuje to się pochwalęjak będzie czym.... No maniuś juś mi ślinotok leci .
TINEK Napisano 21 listopada 2010 #18 Napisano 21 listopada 2010 Cytat Tak wolniej się spala i dymi ,dym ma być delikatny i zimny . zależy co wędzimy i jakie wędzienie
maniuś-maniek Napisano 23 listopada 2010 Autor #19 Napisano 23 listopada 2010 Cytat Tak wolniej się spala i dymi ,dym ma być delikatny i zimny . chyba że chodzi o wędzenie na gorąco???
retrofood Napisano 23 listopada 2010 #20 Napisano 23 listopada 2010 U mnie wędzarnia stała ładnych parę lat. Była "ułożona w prostopadłościan" z czerwonej cegły, a palenisko wyglądało jak wejście do igloo, lekko wpuszczone w ziemię. We wnętrzu igloo, na wysokości trochę powyżej 1 m, cegły były wypuszczone lekko na zewnątrz, co wewnątrz dawało gzyms, na którym opierałem kije z wędlinami. Działało to sporo lat.I zdecydowanie optuję za olchą, tyle, że ja się już bardzo przyzwyczaiłem do tego aromatu. Dodawanie drewna z drzew owocowych - a czemu nie? Można różne liściaste, oprócz brzozy oczywiście.Aha, prostopadłościan zakrywałem arkuszem blachy, bo taką miałem.
animus Napisano 23 listopada 2010 #21 Napisano 23 listopada 2010 Cytat chyba że chodzi o wędzenie na gorąco??? albo o grila
maniuś-maniek Napisano 24 listopada 2010 Autor #22 Napisano 24 listopada 2010 Cytat U mnie wędzarnia stała ładnych parę lat. Była "ułożona w prostopadłościan" z czerwonej cegły, a palenisko wyglądało jak wejście do igloo, lekko wpuszczone w ziemię. We wnętrzu igloo, na wysokości trochę powyżej 1 m, cegły były wypuszczone lekko na zewnątrz, co wewnątrz dawało gzyms, na którym opierałem kije z wędlinami. Działało to sporo lat.I zdecydowanie optuję za olchą, tyle, że ja się już bardzo przyzwyczaiłem do tego aromatu. Dodawanie drewna z drzew owocowych - a czemu nie? Można różne liściaste, oprócz brzozy oczywiście.Aha, prostopadłościan zakrywałem arkuszem blachy, bo taką miałem. pomysł ciekawy i możliwy do zrealizowania przeze mnie...dlaczego stała???już nie stoi?
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się