katee Napisano 3 października 2010 Udostępnij #1 Napisano 3 października 2010 Zastanawiam się, jak zrobić takie cudo... w naszym domu na tarasie zaprojektowany jest kominek zewnętrzny z grillem... A ja bym chciała dorobić do niego... wędzarnię... Jest szansa? jak myślicie? Wrzucam "materiał po/d/glądowy" i czekam na pomysły... Link do komentarza
Chef Paul Napisano 3 października 2010 Udostępnij #2 Napisano 3 października 2010 (edytowany) W zasadzie (na podstawie przedstawionych projektów) masz dwie opcje:1. Wkomponować przy kominku komorę wędzarniczą a palenisko kominka wykorzystać jako również palenisko wędzarni.2. Dobudować przy kominku grillo-wędzarnię a komin kominka (brzmi głupawo) wykorzystać na odprowadzenie spalin grilla i wędzarni.By w pełni wykorzystać funkcjonalność wędzarni (również z możliwością "wędzenia na zimno") przewód dymny od paleniska do komory wędzarniczej powinien mieć długość minimum 120 cm.Odradzam "wstawianie" komory wędzarniczej w zaprojektowany komin.z pozdrówkami i wędzarniczym pozdrowieniem ps - ... można oczywiście przeprojektować kominek na grillo-wędzarnię gdzie funkcje "kominka" będzie również spełniał otwarty grill Edytowano 3 października 2010 przez Chef Paul (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
an-bud Napisano 6 października 2010 Udostępnij #3 Napisano 6 października 2010 Katee masz komin do d... a nie do kominka zewnętrznego. Link do komentarza
Barbossa Napisano 6 października 2010 Udostępnij #4 Napisano 6 października 2010 napisz łajnie bądź taki tajemniczy Link do komentarza
katee Napisano 6 października 2010 Autor Udostępnij #5 Napisano 6 października 2010 Cytat Katee masz komin do d... a nie do kominka zewnętrznego. do samej d.... to mam nogi.... uzasem uraczysz? Link do komentarza
ja14 Napisano 6 października 2010 Udostępnij #6 Napisano 6 października 2010 Komin niski i zimny. A co do nóg to daj fotkę - z przyjemnością ocenimy;-) Link do komentarza
bajbaga Napisano 6 października 2010 Udostępnij #7 Napisano 6 października 2010 Mam troszeczkę inną propozycję, a w zasadzie 2:1. Troszkę przekonstruować ten „oryginał”, tak aby „okap” kominka był troszeczkę wyżej a odpływ spalin w połowie wysokości okapu. Pod okapem metalowa rurka służąca do zawieszania. Wyjdzie taka pseudo wędzarnia okapowa.2. Przekonstruować „oryginał” od spodu, dorabiając kanał ziemny z boku „oryginału” i palenisko wędzarni „na ogrodzie”. Na czas wędzenia, konieczne jest zasłonięcie otwartych boków tego kominka. W efekcie wyjdzie bardzo profesjonalna wędzarnia. Np. tak: Ps. A nogi i komin są OK 1 Link do komentarza
racer Napisano 6 października 2010 Udostępnij #8 Napisano 6 października 2010 Cytat daj fotkę Na to nie licz, nawet jak obieca że da. Link do komentarza
animus Napisano 6 października 2010 Udostępnij #9 Napisano 6 października 2010 Cytat Zastanawiam się, jak zrobić takie cudo... A ja bym chciała dorobić do niego... wędzarnię... Jest szansa? jak myślicie? czekam na pomysły... Ponieważ może być taka sytuacja że kanały w ziemi okresowo zalewane będą wodą czy zawalone śniegiem do tego jeszcze w zimie zamarznie a mróz będzie to próbował rozsadzać .JA zaproponował bym żeby kanały i palenisko znajdowało się powyżej gruntu a użytkowanie takiej wędzarni może odbywać się przez cały rok zwłaszcza że Święta są w miesiącach zimowych .Przygotowanie uwędzenie np. szyneczki swojskiej może nie powieść się . 1 Link do komentarza
an-bud Napisano 6 października 2010 Udostępnij #10 Napisano 6 października 2010 Cytat do samej d.... to mam nogi.... uzasem uraczysz? W projekcie ogromne palenisko (powierzchnia) ,mały przekrój komina, wejście do komina trójnikiem 90 stopni też źle.Według zasad budowy kominków otwartych WEWNĘTRZNYCH powierzchnia komina x 10 = powierzchni paleniska, przy zewnętrnym (moja zasada) dodatkowo x 2 powierzchnia komina. Poprawia postawienie komina na palenisku Cytat Ponieważ może być taka sytuacja że kanały w ziemi okresowo zalewane będą wodą czy zawalone śniegiem do tego jeszcze w zimie zamarznie a mróz będzie to próbował rozsadzać .JA zaproponował bym żeby kanały i palenisko znajdowało się powyżej gruntu a użytkowanie takiej wędzarni może odbywać się przez cały rok zwłaszcza że Święta są w miesiącach zimowych .Przygotowanie uwędzenie np. szyneczki swojskiej może nie powieść się . Ciekawe gdzie dym leci czysty ten "komin" Cytat Ponieważ może być taka sytuacja że kanały w ziemi okresowo zalewane będą wodą czy zawalone śniegiem do tego jeszcze w zimie zamarznie a mróz będzie to próbował rozsadzać .JA zaproponował bym żeby kanały i palenisko znajdowało się powyżej gruntu a użytkowanie takiej wędzarni może odbywać się przez cały rok zwłaszcza że Święta są w miesiącach zimowych .Przygotowanie uwędzenie np. szyneczki swojskiej może nie powieść się . Ciekawe gdzie dym leci czysty ten "komin"Przy kominie 2cegły x 1 cegła i wysokości czynnej komina około 3m i przy minimalnych wymiarach paleniska 60x55cm ledwo zewnętrzny kominek "daje radę" Link do komentarza
bajbaga Napisano 8 października 2010 Udostępnij #11 Napisano 8 października 2010 Cytat Według zasad budowy kominków otwartych WEWNĘTRZNYCH powierzchnia komina x 10 = powierzchni paleniska, przy zewnętrnym (moja zasada) dodatkowo x 2 powierzchnia komina. Poprawia postawienie komina na palenisku Nie znam się na tym zupełnie (budowa kominków, ale chyba umiem grillować) , a w związku z tym mam wątpliwość.Przy założeniu, że nazwa tego „coś” jest umowna, bo raczej chodzi o grill (+ wędzarnię), to biorąc to pod uwagę, raczej nie zależy nam na szybkim spalaniu, tylko na stabilnej temperaturze, a to raczej zaprzecza silnemu „cugowi” w kominie.Rozumiem, że można zastosować szyber, ale czy ten komin nie sprosta wymaganiom „kulinarnym”?Oczywiście biorąc pod uwagę, możliwe „trudności” przy rozpalaniu – ale temu też można zaradzić „podnosząc” palenisko na jakiś ruszt. Link do komentarza
animus Napisano 8 października 2010 Udostępnij #12 Napisano 8 października 2010 Cytat Nie znam się na tym zupełnie (budowa kominków, ale chyba umiem grillować) , a w związku z tym mam wątpliwość.Przy założeniu, że nazwa tego ?coś? jest umowna, bo raczej chodzi o grill (+ wędzarnię), to biorąc to pod uwagę, raczej nie zależy nam na szybkim spalaniu, tylko na stabilnej temperaturze, a to raczej zaprzecza silnemu ?cugowi? w kominie.Rozumiem, że można zastosować szyber, ale czy ten komin nie sprosta wymaganiom ?kulinarnym??Oczywiście biorąc pod uwagę, możliwe ?trudności? przy rozpalaniu ? ale temu też można zaradzić ?podnosząc? palenisko na jakiś ruszt. Katee ma już komin systemowy fi 200 z wyprowadzeniem na zewnątrz budynku widać na zdjęciu nr 3 po co ma budować następny komin . Prawidłowy ciąg i mniejszą średnicę komina zrekompensuje sobie długością komina ponad dach . Budując komi na grillu wolno stojącym na zewnątrz musimy robić to w myśl zasady im krótszy komin tym szerszy kanał . A an-bud wrzucił z internetu zdjęcia piekarni lub pieca kowalskiego oraz proponuje budowę nowego komina. Link do komentarza
bajbaga Napisano 8 października 2010 Udostępnij #13 Napisano 8 października 2010 Nikt nie mówił o budowie nowego komina.Uzasadniał tylko, dlaczego jego zdaniem komin jest do ……, bo prosiła o to autorka. Link do komentarza
an-bud Napisano 8 października 2010 Udostępnij #14 Napisano 8 października 2010 O ile dym ma trafić do komina to trzeba projektować, budować trzymając się zasad w/g zamieszczonego "projektu" przy sprzyjających warunkach pogodowych może w porywach do komina trafi 10% dymu, reszta wyjdzie paleniskiem. Czy o to chodzi?Palenisko kowala, grill. kominek otwarty mają zbliżone zasady, wędzarnia może być "duszona" Cytat wrzucił z internetu zdjęcia piekarni lub pieca kowalskiego jest to wędzarnia, a z boku jest grillo-kominek (mojego projektu i wykonania)muszę je wyprostować Link do komentarza
an-bud Napisano 8 października 2010 Udostępnij #15 Napisano 8 października 2010 proektatnt o kominkach wie tyle...........że ma........w tyle.zbyt niski komin, mały przekrój komina = wędzarnia na tarasie, i jeszcze przykrył komin daszkiem a powinno być minimum tak z kominem średnicy 300mm i pamiętaj o ociepleniu ściany Link do komentarza
katee Napisano 8 października 2010 Autor Udostępnij #16 Napisano 8 października 2010 dobry Duchu, podoba mi się twoje podejście do tematu.... Podtrzymujące na duchu może jednak coś z tego mojego grilla będzie... Przyznam, ze też nie znam się na budowaniu, na grillowaniu może trochę, z wędzarnią póki co też niewiele miałam wspólnego.... ale się marzy i co? Przebudowywać komina raczej nie będę, mam całą zimę żeby przemyśleć jak się do tego zabrać... BTW - dziękuję za poważne potraktowanie tematu Link do komentarza
an-bud Napisano 8 października 2010 Udostępnij #17 Napisano 8 października 2010 Cytat dobry Duchu, podoba mi się twoje podejście do tematu.... Podtrzymujące na duchu może jednak coś z tego mojego grilla będzie... Przyznam, ze też nie znam się na budowaniu, na grillowaniu może trochę, z wędzarnią póki co też niewiele miałam wspólnego.... ale się marzy i co? Przebudowywać komina raczej nie będę, mam całą zimę żeby przemyśleć jak się do tego zabrać... BTW - dziękuję za poważne potraktowanie tematu Zrób zgodnie z "projektem" i będziesz mieć wędzarnie gratis, wystarczy powiesić coś przed paleniskiem, i jeszcze ekstra przemarzająca ściana za "kominko-grillo-wędzarnią" Link do komentarza
katee Napisano 8 października 2010 Autor Udostępnij #18 Napisano 8 października 2010 Cytat Zrób zgodnie z "projektem" i będziesz mieć wędzarnie gratis, wystarczy powiesić coś przed paleniskiem, i jeszcze ekstra przemarzająca ściana za "kominko-grillo-wędzarnią" trudno... najwyżej samochodzik zmarznie... Link do komentarza
animus Napisano 8 października 2010 Udostępnij #19 Napisano 8 października 2010 Cytat zbyt niski komin, mały przekrój komina = wędzarnia na tarasie, i jeszcze przykrył komin daszkiem a powinno być minimum tak z kominem średnicy 300mm i pamiętaj o ociepleniu ściany To zdjęcie z internetu poglądowe jak przerobić grill na wędzarnię i komin z daszkiem jest tu jak najbardziej na miejscu po wpięciu go od tyły do komina systemowego będzie działał poprawnie .Takie Nie wiem czy ktoś skusi się na takie krematorium jakie tam sobie wybudowałeś ten kominek dominuje nad cała elewacją budynku lub szpeci jak wolisz ,założeniem tego kominka nie było obsługa całego pułku żołnierzy ale masz prawo budować co chcesz to twój dom . Cytat trudno... najwyżej samochodzik zmarznie... Nic nie przemarznie pomiędzy kominek a ścianę włożysz wełnę ,resztę ściany obłożysz styropianem. Link do komentarza
an-bud Napisano 8 października 2010 Udostępnij #20 Napisano 8 października 2010 Cytat Nie wiem czy ktoś skusi się na takie krematorium jakie tam sobie wybudowałeś ten kominek dominuje nad cała elewacją budynku lub szpeci jak wolisz ,założeniem tego kominka nie było obsługa całego pułku żołnierzy ale masz prawo budować co chcesz to twój dom , Zobacz projekt katee szerokość paleniska w/g "projektu" ma około 2m a to "maleństwo" ma palenisko 65 x55 cm.Tylko poprawiałem "projektanta" znaczy powiększyłem fundament, komin, zmniejszyłem palenisko i dodałem ocieplenie ps. jest to kominek klienta, ja tylko troszkę maczałem w nim palce, może tamto zdjęcie troszkę myli. Link do komentarza
an-bud Napisano 8 października 2010 Udostępnij #21 Napisano 8 października 2010 i jeszcze coś "znalazłem" w necie Link do komentarza
animus Napisano 8 października 2010 Udostępnij #22 Napisano 8 października 2010 Cytat Doceniam ten nakład pracy bo to spory obiekt klinkier + czarna fuga trzeba było trochę godzin spędzić nad tym ,ale okno na tej facjacie to może wyłapywać dym z kominka .Proszę się nie obrazić ale dla mnie zbyt ciężkie to wszystko , ordynarne wręcz dominuje nad elewacją i kojarzy się z piekarnią itd..Jeżeli chodzi o ten nieszczęsny daszek to musi być żeby zabudować (wykończyć ) kolano podłączone do komina systemowego. Zajrzyj tutaj jest króciutki komin małej średnicy i to w dodatku stalowy z daszkiem ten obiekt mi się podoba chodz o bryłę ,jest cały zabudowany może to domek do inhalacji ?https://forum.budujemydom.pl/Grillowisko-t1...&pid=140394 Cytat Zobacz projekt katee szerokość paleniska w/g "projektu" ma około 2m a to "maleństwo" ma palenisko 65 x55 cm.Tylko poprawiałem "projektanta" znaczy powiększyłem fundament, komin, zmniejszyłem palenisko i dodałem ocieplenie ps. jest to kominek klienta, ja tylko troszkę maczałem w nim palce, może tamto zdjęcie troszkę myli. Nie twierdzę ze projekt katee jest doskonały ale ostatecznie obiekt będzie stał na otwartym powietrzu i wszystko zależy jeszcze ile paliwa naraz będzie się spalać. Link do komentarza
an-bud Napisano 9 października 2010 Udostępnij #23 Napisano 9 października 2010 Cytat ale okno na tej facjacie to może wyłapywać dym z kominka . Komin jest 60cm wyższy od kalenicy tej facjatki. Link do komentarza
Chef Paul Napisano 9 października 2010 Udostępnij #24 Napisano 9 października 2010 (edytowany) Cytat ...Nie wiem czy ktoś skusi się na takie krematorium jakie tam sobie wybudowałeś ten kominek dominuje nad cała elewacją budynku lub szpeci jak wolisz ,założeniem tego kominka nie było obsługa całego pułku żołnierzy ale masz prawo budować co chcesz to twój dom .... ... ? (wystarczyło napisać, że się nie podoba) Mnie się "kombajn" an-bud podoba (lokalizacja to jego sprawa - jak zresztą na końcu słusznie zauważyłeś - choć sam tego typu "obiekt" postawił bym jako "wolnostojący") Katee, może przemyślisz "wkomponowanie" grillo-wędzarni (w istniejący projekt kominka zewnętrznego) z odprowadzeniem spalin do przewodu kominowego kominka. Wędzarnia powinna mieć oddzielne palenisko. Palensko kominka jest trochę niewygodne (zbyt nisko - moim zdaniem) by mogło posłużyć jako grillSam kominek może spełniac funkcję "ogniska" nad którym możesz upiec nie tylko kiełbaski na patyku.Być może pomocna będzie Tobie, część moich rozwiązań (np odległości kanałów dymnych od komory wędzarniczej) znajdziesz tutajz wędzarniczym pozdrowieniemczuj dym Edytowano 9 października 2010 przez Chef Paul (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 9 października 2010 Udostępnij #25 Napisano 9 października 2010 marzy mi się wędzernik...ale w piwnicy to mi żonka nie pozwoli(mam wolny kanał dymowy)no ale będę mieć dużo czasu żeby nad tym myślec... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się