Zgadzam się – naprawdę warto działać, póki są dostępne środki. Ja również skorzystałam z programu „Czyste Powietrze” i przy okazji zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki. Zdecydowałam się na firmę Ekoplus i to była świetna decyzja – pomogli mi też ogarnąć wszystkie formalności związane z dofinansowaniem. Całość poszła sprawnie, a rachunki za prąd spadły praktycznie od razu. Jeśli ktoś się jeszcze waha – polecam poszukać porządnej ekipy i korzystać, póki można!
Tak jak pisałem, po ułożeniu izolacji cieplnej od poziomu gruntu w górę, efekt będzie całkiem niezły. Nie będzie jednak idealny, bo pozostanie ucieczka ciepła na drodze ściana zewnętrzna piwnicy - grunt. Chociaż moim zdaniem jest to do przyjęcia. Przecież i tak będzie o wiele lepiej niż obecnie. Natomiast izolowanie ścian piwnicy poniżej poziomu gruntu wymagałoby bez porównania większego nakładu pracy. Pracy trudnej i potencjalnie niebezpiecznej, polegającej na odcinkowym odkopywaniu fundamentów.
Powtarzam, pozostanie mostek cieplny, ale moim zdaniem lepiej pogodzić się z jego istnieniem. Załączam szkic, pokazujący, którędy będzie uciekać ciepło.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się