Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Tak w temacie pasztetów...Już od jakiegoś czasu widzę w makro PASZTECIK ZE STRUSIA :takaemotka: i zawsze zapominam zdjęcie zrobić i Wam pokazać hehehehehe.
Napisano
Cytat

Tak w temacie pasztetów...Już od jakiegoś czasu widzę w makro PASZTECIK ZE STRUSIA :takaemotka: i zawsze zapominam zdjęcie zrobić i Wam pokazać hehehehehe.



no tak, bo z rodziną to najlepiej ponoć na zdjęciach icon_lol.gif
  • 4 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano (edytowany)

UWAGA! NA ZDJĘCIU BĘDZIE NIEŁADNE COŚ!!!




W miejsce motto:
Latał sobie z radarem pewien gacek młody
I po drodze omijał przeróżne przeszkody,
Lecz właśnie gdy się cieszył, że je tak omija,
Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja.

A. Waligórski



Zasadniczo natomiast rozchodzi się o to, że nie warto się zawczasu cieszyć, że się jakąś umiejętność posiadło. A już na pewno nie warto tracić koncentracji jak się ostrym nożem operuje.

Zdarzyło mnie się dziś wpaść na pomysł zrobienia obiadu. Takiej, bym powiedział, mazowieckiej chińszczyzny. Mniejsza o szczegółowy przepis, ale ze zrobieniem powyższego wiązało się sporo krojenia warzyw. Krojenia en julienne, bo tak lubię. Nóż ostry, wygodny ...
... kupka płodów rolnych ...
.... a że ze mnie raczej słaby krajacz, to się musiałem w sobie mocno zebrać, żeby sprawa nie zajęła całego popołudnia. No i jakoś to szło, do momentu, w którym błysnęła mi w głowie myśl, że tak całkiem całkiem mi to krojenie idzie. I wtedy ...CIACH .....
IMG_1693.JPG
Nie było wyjścia ... mus było sięgnąć do spiżarki i przepłukać gardło rakiją .... i przeboleć z godnością .....

P.S.
Jeden taki Anthony Bourdain, w swoim programie o technikach kulinarnych, raczył był mówiąc o zasadach krojenia, zwracać szczególną uwagę na potrzebę podwijania palców "od ostrza". Całość tej minilekcji, podsumował stwierdzeniem, że ból po skaleczeniu nożem, w głównej mierze bierze się ze świadomości, jakim się jest idiotą ....
Panie Bourdain ... NIE LUBIĘ PANA!!!

Edytowano przez Trzylwy (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

No toś poleciał po całości...
Dobrze, że szczątki rakiji jeszcześ miał...


Ha .. i tu Cię mam. Rakiji to mam jeszcze tyle, że mogę sobie wszystkie ... WSZYSTKIE palce pokaleczyć, pocieszyć się sumiennie i jeszcze by trochę zostało ... niewiele, ale trochę by ....

Cytat

No toś poleciał po całości...


I nie tak znowu po całości .. ot .. po końcu. icon_lol.gif
Napisano
Ty troszkę bardziej subtelnie niż moja matula - ona tam się nie bawiła, tylko tak od razu bach siekierą sobie penicure zrobiła, ale tak w linii prostej - dodam, że też mi słabo się zrobiło jak kość się zrobiła widoczna.

Ale po latach jest zadowolona bo zgrabny ma teraz paluszek.
Napisano
Cytat

Ty troszkę bardziej subtelnie niż moja matula - ona tam się nie bawiła, tylko tak od razu bach siekierą sobie penicure zrobiła, ale tak w linii prostej - dodam, że też mi słabo się zrobiło jak kość się zrobiła widoczna.

Ale po latach jest zadowolona bo zgrabny ma teraz paluszek.



czy to oznacza, że częste przycinanie wpływa na kształt? icon_rolleyes.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Pawle Szefu zapodaj jakis fajny przepis na pampkin soup icon_wink.gif Wiesz taka mleczna sniadaniowa z zaciereczkami to ja robie ale dzis robilem na kwaśno ostro ze swiezym imbirem i sytryną z grzaneczkami ale to nie to potzrebuję czegoś niebanalnego i chot
Napisano
Cytat

Pawle Szefu zapodaj jakis fajny przepis na pampkin soup icon_wink.gif Wiesz taka mleczna sniadaniowa z zaciereczkami to ja robie ale dzis robilem na kwaśno ostro ze swiezym imbirem i sytryną z grzaneczkami ale to nie to potzrebuję czegoś niebanalnego i chot


... może być jutro ? ... właśnie za chwilę wybywam na "wizytę" do sąsiada icon_smile.gif
Napisano
Zupa z dyni - z jabłkiem i chrzanem

Składniki:
1 i 1/2 l bulionu warzywnego
1 kg dyni
2 kwaśne jabłka
1/4 l śmietany kremówki
2 łyżki masła
1 łyżka świeżo utartego chrzanu
sól,grubo mielony pieprz, cukier i gałka muszkatołowa do smaku
- opcjonalnie: 4 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie:
Dynię przecieramy na grubej tarce a jabłka na drobnej. Jabłka odstawiamy a dynię zalewamy wywarem i gotujemy.Kiedy dynia prawie całkowicie się już rozgotuje, dodajemy jabłka oraz chrzan i całość miksujemy.
Całość zagotowujemy dodajemy masło i przyprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową. dodajemy masło i śmietanę
Można podawać z lanymi kluseczkami lub opcjonalnie w żaroodpornych kokilkach z grzankami, posypane utartym serem i zapieczone w piekarniku.

Smacznego
icon_smile.gif
Napisano
Wow chyba wypróbuje dynie posiadam na stanie tylko z chrzanem może być problem świeżym
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

A jakie wiatry Cię tam zagnały? Spokojnych świąt!


... zagnała mnie moja lokalna prognoza pogody ... W Houston miało być znacznie cieplej a u mnie w nocy chłody okrutne, zaledwie 5*C a w dzień tylko marne 18 do 19 icon_evil.gif


Cytat

nie wiesz?
Po dobre cygaro, porządny skórzany kapelusz i zatankować tanio do pełna i w kanistry - pojechał icon_smile.gif


... to tyż (jednakowoż kubańskie cygara przyjechały już z Kanady) icon_lol.gif

Wszystkim tutaj zaglądającym, najserdeczniejsze życzenia noworoczne ... niech dla Was Wszystkich, nadchodzący rok, będzie lepszy od odchodzącego.
Napisano
Cytat

Wszystkim tutaj zaglądającym, najserdeczniejsze życzenia noworoczne ... niech dla Was Wszystkich, nadchodzący rok, będzie lepszy od odchodzącego. [/size]


Szefie dla Ciebie i Ciemiężycielki mnóstwo Noworocznych serdeczności z podwójnej Okazyji :hug:
Napisano
Cytat

Szefie dla Ciebie i Ciemiężycielki mnóstwo Noworocznych serdeczności z podwójnej Okazyji :hug:


... z ucołowaniem w badylki dzięki ... ale okazyja to jeno pojedyncza ... moja rocznica przypada w Sierpniu ... 40-ta icon_eek.gif (Sąsiadów to ta noworoczna) icon_smile.gif
Napisano
Cytat

... z ucołowaniem w badylki dzięki ... ale okazyja to jeno pojedyncza ... moja rocznica przypada w Sierpniu ... 40-ta icon_eek.gif (Sąsiadów to ta noworoczna) icon_smile.gif


To Oś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem... icon_lol.gif
W każdym razie NAJLEPSZEGO!!! icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

To Oś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem... icon_lol.gif
W każdym razie NAJLEPSZEGO!!! icon_biggrin.gif


... a nie pomyślał Oś przypadkiem, że to Chef narąbany w okresie świątecznym (w końcu kiedyś się Chef'owi należy) ... pisze nieskładnie, półsylabami i rebusami, że i czasem jego własna Ciemiężycielka zrozumić go nie może o cuż to mu biega icon_redface.gif icon_lol.gif
Napisano
Cytat

... a nie pomyślał Oś przypadkiem, że to Chef narąbany w okresie świątecznym (w końcu kiedyś się Chef'owi należy) ... pisze nieskładnie, półsylabami i rebusami, że i czasem jego własna Ciemiężycielka zrozumić go nie może o cuż to mu biega icon_redface.gif icon_lol.gif


No nie pomyślał Oś... icon_cool.gif
Oś w tym świąteczno-noworocznym okresie jest mocno odmóżdżony i rozleniwiony nicnierobieniem więc stara się z tego miłego letargu nie wychodzić... icon_twisted.gif
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy i od 2 stycznia zaś zapierdziel... icon_evil.gif
Napisano
Cytat

No nie pomyślał Oś... icon_cool.gif
Oś w tym świąteczno-noworocznym okresie jest mocno odmóżdżony i rozleniwiony nicnierobieniem więc stara się z tego miłego letargu nie wychodzić... icon_twisted.gif
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy i od 2 stycznia zaś zapierdziel... icon_evil.gif


... to zupełnie wypisz wymaluj tak jak u mnie icon_lol.gif

Wszystkiego NowoRocznego ... to se tak trwajmy do drugiego icon_smile.gif
  • 2 miesiące temu...
Gość gawel
Napisano
potwierdzam to nie ty skasowłałeś? to zo k... sie dzieje
Napisano
Cytat

Tu byli dwa posty wczora. Dziś ich ni ma. Wycięte nie wiedzieć czemu ...


To ja już nie kce wiedzieć coś se urżnął skoro posty wycięli... icon_mrgreen.gif
Napisano
Cytat

Tu byli dwa posty wczora. Dziś ich ni ma. Wycięte nie wiedzieć czemu ...


... pewnikim cóś ugotowałeś czego Redakcja nie lubi icon_smile.gif ;)
... dawaj raz jeszcze ... może choć posmakują icon_smile.gif ;)
  • 2 tygodnie temu...
Gość gawel
Napisano
Coraz bliżej święta coraz bliżej święta ............... choc to to te 2 to wyglądają jak 1 niestety icon_confused.gif tak czy siak trzeba się by było przygotować coby glutaminianu ze skrobia nie spożywać tylko coś bardziej mięsnego w sobie ze tak powiem .... i tak mięsiwo za nabyte i przygotowane

DSC01446.jpg



marynata przygowana wedle Tinkowej tajnej receptury

DSC01446.jpg



ale niestety to też jest wedle Tinkowej receptury icon_mrgreen.gif

DSC01446.jpg



i potem kapiel w zalewie do końca wielkiego tygodnia prawie ..

DSC01446.jpg



no i zobaczymy co z tego wyjdzie oby nie zaśmiardło icon_rolleyes.gif (kociołek w garazu nieogrzewanym stoi
Napisano
Cytat

...
no i zobaczymy co z tego wyjdzie oby nie zaśmiardło icon_rolleyes.gif (kociołek w garazu nieogrzewanym stoi


... jeżeli zrobiłeś wedle Tinkowej receptury to nie "ześmierdnie" napewno icon_smile.gif
... temp. czymej nie wyższą niż 4-5*C icon_smile.gif
Napisano (edytowany)
... dubel powyższego wyszedł był icon_smile.gif
... a tu już gwiazdkowa WielkaNoc przyszła

... więc:

U każdego stołu najgłówniejszą rzeczą jest wędlina wyborna,
... a im wytworniejszy stół,
... tem więcej gatunków wędliny być powinno.
Wędliny mają być smaczne i zdrowe,
... i tak dla oka jak i zapachu przyjemne.




Wszystkiego wielkanocnego icon_smile.gif Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
  • 2 tygodnie temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 5 miesiące temu...
Napisano
O Jezusie Brodaty w Imię Ojca i.... Szefie żyjesz?

Robiłem pigwówke według Twojej receptury i wyszła jak nie powiem co superowa icon_biggrin.gif
Napisano
No pewno że miło zaje ...e miło i oby tak już było icon_cool.gif
Napisano
... bardzo mało się "udzielam" ostatnio :( to prawda :( ... chyba tylko trochę na "facefucku" ;) ... ale cały czas o Was pamiętam i do "Kulinaria" zagladam icon_smile.gif ... "jakbyco" to na pytania odpowiem (choć może z małym opóźnieniem) icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • A federal judge on Tuesday afternoon temporarily blocked part of the Trump administration’s plans to freeze all federal aid, a policy that unleashed confusion and worry from charities and educators even as the White House said it was not as sweeping an order as it appeared. [url=https://kra27-at.cc]https kra17 at[/url] The short-term pause issued by US District Judge Loren L. AliKhan prevents the administration from carrying through with its plans to freeze funding for “open awards” already granted by the federal government through at least 5 p.m. ET Monday, February 3. [url=https://kra27at.ru]captcha kra17 cc[/url] The judge’s administrative stay is “a way of preserving the status quo” while she considers the challenge brought by a group of non-profits to the White House plans, AliKhan said. [url=https://kra30at.ru]kra30 cc[/url] “The government doesn’t know the full scope of the programs that are going to be subject to the pause,” AliKhan said after pressing an attorney for the Justice Department on what programs the freeze would apply to. AliKhan is expected to consider a longer-term pause on the policy early next week. [url=https://kra28at.ru]kra28 cc[/url] The White House budget office had ordered the pause on federal grants and loans, according to an internal memorandum sent Monday. Federal agencies “must temporarily pause all activities related to obligation or disbursement of all Federal financial assistance,” White House Office of Management and Budget acting director Matthew Vaeth said in the memorandum, a copy of which was obtained by CNN, citing administration priorities listed in past executive orders. kra27 cc https://kra27-at.cc
    • Cześć wszystkim! Jeśli ktoś z Was próbował kiedyś dobrać kolor nowego elementu do już istniejącej podłogi – wie, że to wcale nie jest takie proste, jak się wydaje. Zwłaszcza jeśli zależy nam, żeby wszystko wyglądało naturalnie, bez odcinających się plam i niepasujących odcieni. W przypadku produktów OSMO (bejce olejne, woski dekoracyjne) mamy kilka możliwości, ale trzeba wiedzieć, jak się za to zabrać, żeby nie stracić czasu, nerwów i materiału. Są dwa główne podejścia: Proste – gotowe kolory z palety OSMO. Wybierasz kolor z katalogu, wcierasz go delikatnie w drewno (tzw. metodą „półsuchego wycierania”) i zabezpieczasz bezbarwnym woskiem. Sprawdza się dobrze, ale... paleta kolorów jest ograniczona, więc czasem nie trafimy idealnie w odcień starej podłogi. Zaawansowane – mieszanie kolorów samodzielnie. To już wyższy poziom, ale daje większe możliwości. Można uzyskać bardzo zbliżony kolor – pod warunkiem, że mieszamy tylko bejce z bejcami lub tylko woski z woskami dekoracyjnymi. Nigdy na krzyż – mają inny skład chemiczny! 👉 Jeśli kogoś to interesuje, przygotowałem dokładny opis krok po kroku – jak dobrać kolor, jak mieszać, jak nakładać i jak zabezpieczać: Sprawdź szczegółową instrukcję tutaj → Dodałem też kilka praktycznych porad dla początkujących – m.in. jak testować kolory, czym najlepiej nakładać (szmatka, nie pędzel!) i na co uważać. Mam nadzieję, że się komuś przyda – jeśli macie swoje sposoby, też chętnie poczytam!
    • Komentarz dodany przez Gsds: Całe szczęście pozbyłem się badziewnej vh. Ciągle problemy od kad mam nową oczyszczalnie nie muszę pamiętać o jej istnieniu
    • Zakup przydomowej oczyszczalni ścieków to decyzja, która wymaga starannego przemyślenia. To inwestycja na dziesięciolecia, która wpłynie nie tylko na Twój budżet domowy, ale także na komfort codziennego życia i ochronę środowiska. Właściwy wybór pozwoli Ci uniezależnić się od miejskiej kanalizacji i znacznie ograniczyć koszty eksploatacji w porównaniu do tradycyjnych rozwiązań, takich jak szambo. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/woda-i-kanalizacja/a/115715-jak-wybrac-przydomowa-oczyszczalnie-sciekow-kompletny-przewodnik-2025
    • Własnych. Najdroższy rodzaj nauki.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...