Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Słoików nie robię , ale namiętnie syropy z pigwowca, Na zime do herbatki zamiast cytryny rewelacja. Zbieram owoce pigwowca na jesieni po wszystkich znajomych, Wydrążam pestki, wrzucam do szatkownicy , mieszam w dużej misce z cukrem, i przekładam do słoików żeby puściły sok, po dobie odlewam sok do garnka ,dodaje jeszcze cukru podgrzewam prawie do zagotowania i przelewam w butelek, tak na oko około 1 kg cukru na 2kg owoców, robie na oko , wiec nie moge powiedzieć dokładnie. "Trociny "z owoców wrzucam do gara i dusze, Zamykam w słoiki i potem mieszam z jabłkami i robie szarlotke. Pozdrawiam
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Dzisiaj nazbierałam.:

[attachment=6479:100_2525_bor_wki.JPG]


Dżemik już mam..
Zasypywane cukrem też ....

Może jakieś propozycje ... na co przerobić ?


pierożki zrób i prześlij parę meilem icon_smile.gif
Napisano
Ja robię od paru lat ogóreczki na sposób nowoczesny icon_razz.gif

3 kg ogórków w skórce
0,5 kg cukru
1 szklanka octu 10%
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki chilli
3 płaskie łyżki soli
Ogórki pokroić na plastry, posolić i odstawić na 3-4 godziny. Wszystko zagotować (ogórki dodać razem z sokiem). Gorąec do słoików. Jak ostygnie pasteryzować 5 minut.
Napisano
Mam prośbę o przepis na ogórki małosolne. Wiem, jest banalny, ale... nie znam go. A siedzę sobie na budowie, bym zrobił... wiaderko małosolniaków. icon_biggrin.gif
Napisano
Ja robiłam ostatnio takie i wyszły nawet niezłe icon_razz.gif

Porcja na 3 l słój:
2,5 kg małych ogórków
3 łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka gałązek kopru
ew. kilka listków chrzanu
Napisano
Cytat

Ja robiłam ostatnio takie i wyszły nawet niezłe icon_razz.gif

Porcja na 3 l słój:
2,5 kg małych ogórków
3 łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka gałązek kopru
ew. kilka listków chrzanu


Ashantess,
tak też uczynię, a zamiast korzenia dam liść. Rośnie tu u mnie tego na łące sporo.
Czy może ten korzeń być musi?
Napisano
Cytat

Ashantess,
tak też uczynię, a zamiast korzenia dam liść. Rośnie tu u mnie tego na łące sporo.
Czy może ten korzeń być musi?


Może być liść a nawet dwa
Napisano
Cytat

pierożki zrób i prześlij parę meilem icon_smile.gif




Pierożki z tymi borówkami /czarnymi jagodami ( co region to inaczej mówią ) planuję jutro ....
Chętnie bym przesłała ...
Ale czy mejlem da rady .... hmmmm
Napisano
Cytat

Pierożki z tymi borówkami /czarnymi jagodami ( co region to inaczej mówią ) planuję jutro ....
Chętnie bym przesłała ...
Ale czy mejlem da rady .... hmmmm


smacznego życzę - uwielbiam je (szkoda że nie zasmakuję ) icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Kolejny przepis z serii ogórkowych icon_smile.gif

OGÓRKI Z MUSZTARDĄ

3 kg ogórków
1 litr wody
0,5 - 1 szkl. octu (raczej ta dolna granica icon_smile.gif )
1 szkl. cukru
2 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy
czosnek, koperek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Ogórki pokroić w paski (znaczy po długości na 4 części). Wszystko razem wymieszać i wkładać do słoiczków. Zagotować.
Jeżeli chcemy żeby ogórki były miększe pozostawić je na kilka godzin (min. 2 ) w zalewie i dopiero wkładać do słoiczków i gotować.

Uwielbiam te ogórki do sałatek - zamiast korniszonów. Pycha! Do obiadu. Albo do mężowi do % icon_smile.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Moja teściowa robi super ogórki kiszone w 5l butelkach po wodzie.
Zdobędę przepis to napiszę icon_biggrin.gif




Oj juz w tym roku chyba nie zrobimy, u mnie ostatnie ogorki zaprawilismy w sobote.
  • 5 lata temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Mogła zmienić koryto.
    • Uparty uczy się na błędach.
    • Gość generalnie doradzał wymianę tego namułu, ewentualnie właśnie postawienie na palach albo kopanie piwnicy, a tej w planach nie mieliśmy, więc raczej i tak się nie zdecydujemy. Co do konstrukcji, to szukaliśmy projektów domów murowanych. A jak murowany to zakładam, że raczej bez wymiany gleby się nie obędzie? Albo rzeczywiście zainteresować się domem z inną kosktrukcją.
    • Wygląda na to, że wszystko tam jest nieźle przewarstwione, w efekcie grunt jest mocno zróżnicowany w zależności od miejsca. Zakładając płytkie posadowienie mamy tam po usunięciu ziemi urodzajnej (pierwsze 30 cm): - I otwór - mada (0,3-0,6 m), potem piasek średni od 0,6 m aż do 3 m (tyle zbadano); - II otwór - piasek, ale tylko od 0,3 do 1 m, niestety głębiej, aż do 2,7 m, jest namuł z gruntu pochodzenia organicznego; - III - mada (0,3-0,5 m), potem piasek, ale tylko do głębokości 0,9 m i znów gruba warstwa namułu.   Z całą pewnością namuł nie nadaje się do posadowienia. Typowy fundament zagłębiony na 1 m lub głębiej nie wchodzi więc w grę. Głębokie posadowienie musiałoby być zrobione na palach. Te przebijałyby grubą warstwę namułu i sięgały warstw o dobrej nośności. Ale to już dość poważne przedsięwzięcie.  Mady są też bardzo wątpliwe jako grunt budowlany. One z zasady zawierają przynajmniej 2-3% domieszek organicznych, a to im bardzo pogarsza nośność. Chociaż bywają bardzo zróżnicowane. Jednak ta warstwa mady jest płytko położona i cienka (20-30 cm).    Celowałbym w związku z tym w lekką konstrukcję domu, raczej szkieletowego, posadowionego na płycie fundamentowej. I to płycie bardzo płytko zagłębionej. Można usunąć ziemię urodzajną oraz warstwę mady, zastępując to wszystko choćby zagęszczonym grubym piaskiem, ewentualnie zagęszczaną pospółką, tłuczniem lub żwirem aż do poziomu gruntu. Dopiero na tym umieszczamy zbrojoną płytę żelbetową (np. 30 cm). Jeżeli konstrukcja domu jest szkieletowa, czyli z izolacją cieplną wewnątrz przekroju ścian, to płyta żelbetowa nie musi być izolowana cieplnie od spodu. Robimy na niej typową izolowaną cieplnie podłogę na gruncie, tak jakby ta płyta była odpowiednikiem chudego betonu na gruncie. Ostatecznie otrzymujemy przynajmniej ok. 1 m gruntu o dobrej nośności (częściowo naturalnego piaszczystego, a częściowo uzyskanego sztucznie przez wymienienie górnych warstw na zagęszczony piasek. Dopiero na tym spoczywa żelbetowa płyta.     
    • Nie warto w żaden. Ja się już wyleczyłem z tego.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...