Mathir Napisano 25 marca 2010 Udostępnij #1 Napisano 25 marca 2010 Mam w ogrodzie stary, chyba trzydziestoletni krzak bzu. Chciałbym się go pozbyć, ale wiem, że nie wystarczy "gadziny" wyciąć. Będzie odrastała. A wielkie wykopki na metr w głąb ziemi i na sporej powierzchni... też mi się nie uśmiechają Można tego bzu pozbyć się jakoś prościej? Link do komentarza
Dzidek222 Napisano 26 marca 2010 Udostępnij #2 Napisano 26 marca 2010 chyba jedynym rozwiązaniem będzie jednak łopata, by "wykopać" bez z ogrodu. Po odcięciu korzeni można wyłożyć grubą folię i przysypać ją glebą. Korzenie nie powinny się przez to przebić i krzew na boki nie będzie się rozrastał.Czyli niestety łopata w dłoń! Link do komentarza
Bopet Napisano 28 marca 2010 Udostępnij #3 Napisano 28 marca 2010 Ale się Mathir ucieszy! Juz to widzę Link do komentarza
awaria Napisano 29 marca 2010 Udostępnij #4 Napisano 29 marca 2010 Cytat Mam w ogrodzie stary, chyba trzydziestoletni krzak bzu. Chciałbym się go pozbyć, ale wiem, że nie wystarczy "gadziny" wyciąć. Będzie odrastała. A wielkie wykopki na metr w głąb ziemi i na sporej powierzchni... też mi się nie uśmiechają Można tego bzu pozbyć się jakoś prościej? Zetnij go przy ziemi a miejsce cięcia posmaruj nie rozcieńczonym Rounup- em. Jeżeli będzie odbijał z korzeni, to pędy spryskaj tym samym. Teraz właśnie jest najlepszy moment na ten zabieg. Po paru latach karcz na tyle obgnije w ziemi, że go łatwo wyrwiesz. Link do komentarza
coolibeer Napisano 29 marca 2010 Udostępnij #5 Napisano 29 marca 2010 Cytat Mam w ogrodzie stary, chyba trzydziestoletni krzak bzu. Chciałbym się go pozbyć, ale wiem, że nie wystarczy "gadziny" wyciąć. Będzie odrastała. A wielkie wykopki na metr w głąb ziemi i na sporej powierzchni... też mi się nie uśmiechają Można tego bzu pozbyć się jakoś prościej? Zrób tak jak awaria napisała tu masz linka do tego środka z przeznaczeniem do drzew, krzewów - Roundup Link do komentarza
norka0 Napisano 30 marca 2010 Udostępnij #6 Napisano 30 marca 2010 Ale uważaj, zebyś razem z bzem nie zniszczył innych roślin. Jśli wokół krzewu rosną już inne rośliny to poczekaj, aż wyrosną pędy bzu i pomalować jego liście tym Randapem. Rób to uważnie, żeby preparat był tylko na liściach bzu, a nie na sąsiadujących roślinkach. Odradzam więc spryskiwacz. Link do komentarza
Ogrody Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #7 Napisano 8 kwietnia 2010 Pień krzewu najlepiej uciąć jak najniżej – a karpę korzeniową spróbować wykarczować siekierą. Roślina będzie na pewno odbijać i małe odrosty też regularnie trzeba będzie jeszcze usuwać. Link do komentarza
Humbak Napisano 24 czerwca 2010 Udostępnij #8 Napisano 24 czerwca 2010 No to ja też nam przerąbane. Też mam taki krzaczek do usunięcia Link do komentarza
KAROI Napisano 27 czerwca 2010 Udostępnij #9 Napisano 27 czerwca 2010 A gdyby w tym miejscu rozpalić ognisko? Link do komentarza
Sepro Napisano 28 czerwca 2010 Udostępnij #10 Napisano 28 czerwca 2010 Cytat A gdyby w tym miejscu rozpalić ognisko? W sumie... Jak dobrze pomyśleć... to czemu nie! Link do komentarza
NOTO Napisano 25 sierpnia 2010 Udostępnij #11 Napisano 25 sierpnia 2010 odbije z korzenia ... opalonego. Ale z odrostami już idzie dużo łatwiej. A co będzie w tym miejscu ... bo jak płyta fundamentowa to .... Link do komentarza
BLECHERT.Hurtownia granitu Napisano 25 marca 2011 Udostępnij #12 Napisano 25 marca 2011 Żeby pozbyć się drzewek przed zabudową działki, fachowiec zajeżdza traktorem. Ścina drzewka na wysokości 1m nad ziemią. Zarzuca na pieńki łańcuch przywiązany do ciągnika. Wskakuje niczym kot, zgrabnym ruchem na Ursusa. Daje na gaz pełen but i do widzenia:) Link do komentarza
autorushd Napisano 26 marca 2011 Udostępnij #13 Napisano 26 marca 2011 Ze swojej działki pozbyłem się chyba z 10 bzów, nie twierdzę ze nie są piękne ale było ich po prostu za dużo i były bardzo stare. Niestety łopata i wykopać gada.AutorusZe swojej działki pozbyłem się chyba z 10 bzów, nie twierdzę ze nie są piękne ale było ich po prostu za dużo i były bardzo stare. Niestety łopata i wykopać gada.Autorus Link do komentarza
budownicza1 Napisano 26 marca 2011 Udostępnij #14 Napisano 26 marca 2011 A ja bym chciała taki krzak bzu posiadać na działce Link do komentarza
Sepro Napisano 20 listopada 2011 Udostępnij #15 Napisano 20 listopada 2011 Cytat Żeby pozbyć się drzewek przed zabudową działki, fachowiec zajeżdza traktorem. Ścina drzewka na wysokości 1m nad ziemią. Zarzuca na pieńki łańcuch przywiązany do ciągnika. Wskakuje niczym kot, zgrabnym ruchem na Ursusa. Daje na gaz pełen but i do widzenia:) Sprytne i skuteczne Link do komentarza
anetkawarszawa Napisano 10 lutego 2012 Udostępnij #16 Napisano 10 lutego 2012 U mnie tez rośnie tego od groma, nie raz próbowałam się tego pozbyć, korzenie ciężkie do wykopania. Jednak i tak nowe pędy odrastają po wycięciu. Link do komentarza
Elfir Napisano 17 lutego 2012 Udostępnij #17 Napisano 17 lutego 2012 (edytowany) możesz spróbować smarować Roundapem za pomocą pędzelka młode, wyrastające pędy, a w zasadzie ich liście Edytowano 17 lutego 2012 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bobiczek Napisano 17 lutego 2012 Udostępnij #18 Napisano 17 lutego 2012 Cytat A ja bym chciała taki krzak bzu posiadać na działce a ja bym sie również zastanowił - bo pozbyłem sie kiedyś...I dzikiej rózyA rośnie wszystko dłuuuuuugo, oj dłuuuuuugo.... Link do komentarza
KAROI Napisano 9 kwietnia 2012 Udostępnij #19 Napisano 9 kwietnia 2012 Jak ktoś chce mieć krzaczek, to super... ale jak nie chce... Ognisko! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się