|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
25.08.2010, 20:30
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 68 Dołączył: 13.09.2006 Pomógł: 1 raz |
Czy na ogrzewanie podłogowe można położć deskę drewnianą lub panele? Czy drewno to wytrzyma
Proszę o porady |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.08.2010, 20:33
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Płeć: Kobieta Postów: 592 Dołączył: 14.09.2008 Skąd: Dolny Śląsk Pomógł: 11 razy |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
25.08.2010, 20:41
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 68 Dołączył: 13.09.2006 Pomógł: 1 raz |
A czy tej desce pod wpływem ciepła nic się nie stanie
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
26.08.2010, 09:32
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Postów: 606 Dołączył: 19.05.2010 Pomógł: 6 razy |
Tak samo jak i ja wcześniej - najlepiej dokładnie zapytać się w sklepie. Teraz już robią takie panele i deski, że pasuje do czego tylko się chce. Tylko nie można wziąć najtańszej co jest w sklepie, tylko trochę konkretniejszą ;D
Mi najlepiej wytłumaczyli w Komforcie. Dodatkowo w cenie kupna jest montaż. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
26.08.2010, 23:56
|
||
|
Aktywny Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Postów: 103 Dołączył: 18.01.2006 Pomógł: 3 razy |
1. przy wykonywaniu ogrzewania podłogowego trzeba określić co będzie nad nim (różny opór cieplnydla różnych podłóg)
2. dobrym rozwiązaniem (jeśli chcemy mieć drewno) jest parkiet przemysłowy 3. można stosować panele podłogowe (również tzw, deskę barlinecką), ale trzeba zażądać atestu do stosowania na ogrzewanie podłogowe |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.09.2010, 20:09
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 9 Dołączył: 12.07.2010 |
Na ogrzewanie podłogowe mogę ci polecić z czystym sumieniem drewno egzotyczne. Parkiet i lite drewniane deski są dość szerokie. Przed podgrzewaniem leżą w dość wilgotnym powietrzu. Po podgrzaniu podłogi drewno kurczy się i w podłodze powstaną widoczne szczeliny. Aby uniknąć kłopotu, należy wybrać parkiet z takiego drewna, które ma możliwie najniższy współczynnik skurczu oraz charakteryzuje się jak najdłuższym czasem dochodzenia do równowagi higroskopijnej. Z krajowych gatunków drewna do tego celu nadaje się tylko dąb. Na ogrzewaniu podłogowym nie należy układać parkietu z buka czy grabu, uznawanych powszechnie (i słusznie) za najtwardsze gatunki drewna, z uwagi na wysoki współczynnik kurczenia się ich. Warto w tej sytuacji skierować uwagę na drewno egzotyczne. Merbau, iroko czy jatoba charakteryzują się takimi własnościami, które uchronią naszą ogrzewaną podłogę przed powstawaniem szczelin. Te gatunki drewna rosną w puszczach tropikalnych, gdzie panują ekstremalne warunki - wysokie upały i gwałtowne ulewy. Drewno poddawane nim jest znacznie bardziej twarde i nie zmienia swoich właściwości. Z paneli polecam deskę barlinecką, jest to produkt naprawdę dobrej jakości, nie wymaga lakierowania i cyklinowania. Warstwę wierzchnią tego paanela stanowi naturalne drewno więc jeśli po latach zaistniałaby potrzeba wycyklinowania podłogi, to nie ma najmniejszego problemu. Zobacz na: http://www.barlinek.com.pl/Produkty/deska-...logi-egzotyczne hm, zawsze myslalam, ze drewno plus ogrzewanie podlogowe to duet zakazany, ale jednak nie. faktycznie tutaj najlepiej poradzic sie specjalisty. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.09.2010, 13:19
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 84 Dołączył: 4.08.2009 Pomógł: 1 raz |
Można, można. Ale dokonując wyboru konkretnego rodzaju deski - dębowej, merbau, najlepiej zapytaj się producenta lub ekspedienta w sklepie czy nic się nie stanie.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
1.10.2010, 13:54
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 21 Dołączył: 28.04.2010 Pomógł: 2 razy |
Spokojnie można kłaść drewno na ogrzewanie podłogowe. Ważne, żeby deski nie były zbyt grube, zdaje się, że max grubość to 12 mm. U mnie są trójwarstwowe Baltic Wood merbau i orzech amerykański - cieplutko i z podłogą nic złego się nie dzieje.
-------------------- Dom zbudowałem, drzewo posadziłem, syna spłodziłem... I co? Już? Czas umierać? :)
|
|
|
Pomocna porada
1
|
||
28.11.2010, 18:28
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 4 Dołączył: 28.11.2010 |
ja mam w pokojach parkiet debowy i w miejscu gdzie ida rury do ogrzewania podlowgowego np do kuchni widze, ze sie lekko rozeschlo:(
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.03.2011, 16:02
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 10 Dołączył: 30.11.2010 Pomógł: 1 raz |
Ja mam taką podłogę, która nadaje się do instalacji na ogrzewaniu podłogowym wodnym Smile Nie ma z tym najmniejszego problemu. Egzotyczne drewno (merbau konkretnie). Ślicznie i elegancko wygląda i nie mam z tym parkietem żadnych problemów. Czasami fachowcy wciskają ludziom różne głupoty na temat właśnie drewna na ogrzewaniu podłogowym, mój znajomy nawet miał taką sytuację. Ale jak ktoś już wyżej wspomniał, to zależy od gatunku drewna, jest sporo takich, które się nadają, tylko trzeba się zapoznać z właściwościami i dobrze wybrać.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
14.07.2011, 10:35
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 9 Dołączył: 11.01.2008 Skąd: Warszawa Pomógł: 1 raz |
Ja mam taką podłogę, która nadaje się do instalacji na ogrzewaniu podłogowym wodnym Smile Nie ma z tym najmniejszego problemu. Egzotyczne drewno (merbau konkretnie). Ślicznie i elegancko wygląda i nie mam z tym parkietem żadnych problemów. Czasami fachowcy wciskają ludziom różne głupoty na temat właśnie drewna na ogrzewaniu podłogowym, mój znajomy nawet miał taką sytuację. Ale jak ktoś już wyżej wspomniał, to zależy od gatunku drewna, jest sporo takich, które się nadają, tylko trzeba się zapoznać z właściwościami i dobrze wybrać. Bezpiecznym rozwiązaniem na podłogówkę jest zastosowanie desek warstwowych ( panele drewniane lub parkiet warstwowy) Jest to bardziej stabilne niż tradycyjny parkiet . Pozdrawiam Mariusz Podłogi - Sprzedaż - montaż |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.08.2011, 12:20
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 62 Dołączył: 2.06.2011 |
Racja,deska warstwowa to bezpieczne rozwiązanie,ale bardzo dobrze sprawdzi się również deska barliniecka o której mowa powyżej. Lepiej zainwestować w drewno dobrej jakości,tak aby potem nie mieć problemów z podłogą.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.09.2011, 16:40
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 272 Dołączył: 23.04.2011 Skąd: Warszawa Pomógł: 5 razy |
Deski warstwowe chociażby i masz drewno + ogrzewanie podłogowe.
-------------------- daj zlecenie
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
1.10.2011, 11:04
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 62 Dołączył: 2.06.2011 |
Co w efekcie daje podwójne ciepło i masz poczucie,że w domu jet tak bardzo przytulnie. U mojego kolegi jest podobne rozwiązanie i bardzo dobrze się to komponuje w takim połączeniu.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.10.2011, 19:45
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 7 Dołączył: 14.10.2011 |
pewnie, że można stosować ogrzewanie podłogowe pod drewnianą podłogę. znajomi mają od kilku lat ogrzewanie podłogowe pod (wyżej wspomnianą) deską barliniecką i nic się złego z nią nie dzieeje
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.12.2011, 12:16
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 5 Dołączył: 7.12.2011 |
Ja też potwierdzam - mam na podłogach parkiet i nie ma żadnych problemów.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
15.12.2011, 16:06
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 38 Dołączył: 6.08.2008 Pomógł: 2 razy |
Ja również mam ogrzewanie podłogowe razem z parkietem od 2,5 roku i nic się nie dzieje na razie
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.12.2011, 14:44
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 82 Dołączył: 23.07.2009 Pomógł: 4 razy |
Deski podłogowe wielowarstwowe spokojnie mogą być stosowane na ogrzewanie podłogowe. W razie jakichkolwiek wątpliwości pytaj w sklepie, w którym kupujesz deski.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.12.2011, 21:16
|
||
Bajkopisarz i rymoholik, elektryk w dodatku![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 10 136 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: znad Tanwi Pomógł: 138 razy |
-------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem uziom_fundamentowy |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
30.12.2011, 02:48
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 5 Dołączył: 9.01.2011 |
Deski typu Barlineckiego (warstwowe) – NADAJĄ się na ogrzewanie podłogowe. Deklaruje to zarówno producent jak i montażyści z którymi miałem okazję współpracować. Sugerowane jest jednak przyklejenie takiej podłogi.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
14.05.2012, 19:48
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 6 Dołączył: 9.03.2012 |
Nie tylko nadają się na ogrzewanie podłogowe co są wręcz zalecane przez producentów ogrzewania jako jedno z lepszych rozwiązań. Musi to być deska warstwowa (a nie lita) i powinno się ją kłaść systemem klejowym.
Warto pamiętać też, żeby na ogrzewanie kłaść drewno o niskim współczynniku skurczu (niezależnie od producenta) |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
15.05.2012, 18:16
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 1 Dołączył: 15.05.2012 |
Jestem teraz na etapie doradzania bratu w wyborze materiału na podłogi. Ogrzewanie elektryczne przechodzi z obu łazienek przez hol do sypialni. Zgodzę, się z tymi, ktorzy polecają deski warstwowe na ogrzewane posadzki. Z mężem zastosowaliśmy jakiś czas temu takie rozwiązanie we własnej sypialni i nie moge powiedzieć złego słowa na efekt końcowy. My akurat połączyliśmy dwa różne materiały drewniane i efekt jest taki, że drewno lite, położone przez firmę specjalizujacą się w sprzedaży desek i parkietów, na ogrzewaniu podłogowym 'połódkowało' w niektórych miejscach w salonie, a deska warstwowa z Barlinka nawet nie drgnęła. Własne doświadczenie pomaga jednak najlepiej wyrobic sobie opinię o różnych zastosowaniach materiałów wykończeniowych.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012, 01:31 |