Skocz do zawartości

Oświetlenie LED - realia czy marzenia

Gusto

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Załóż równolegle do zacisków 'żarówki' zwykłego polipropylena 100nf / na 275V (tak tak ! icon_mrgreen.gif najzwyklejsza przeciwzakłóceniówka )

275V to nieco poniżej wymagań. Przecież wartość szczytowa napięcia skutecznego 230V to ok. 310 V, więc napięcie pracy kondensatora winno mieć wartość 350V lub wyżej.

Cytat

Ale ten eksperyment, jaki zrobiłem, pokazuje, ze do zasilania takich LEDów potrzeba "nic" energii.

Nie takie znów "nic". Energia się gromadzi, impuls jest krótki, tylko nasze oko ma pewną bezwładność.
Napisano
Toć napisałem ,że u siebie zakładałem
Cytat

...Dawałem 100nf (0.10µf) / 400V.

...zakładam ,że i 275V dałby rade ,ale skoro Elektryk urpawniony uznaję iż to za mało - to tak musi być
Napisano
Cytat

Ale ten eksperyment, jaki zrobiłem, pokazuje, ze do zasilania takich LEDów potrzeba "nic" energii.
Adam M.

Zsynchronizuj miganie kilku-nastu układów z takimi LEDami w różnym czasie będą świecić światłem ciągłym,za darmo. icon_lol.gif
Napisano
Cytat

...zakładam ,że i 275V dałby rade

Dałoby, tylko diabli wiedzą jak długo.

Cytat

Zsynchronizuj miganie kilku-nastu układów z takimi LEDami w różnym czasie będą świecić światłem ciągłym,za darmo. icon_lol.gif

Po co? Czy nie lepiej włączyć odtwarzacz i potem tylko kasować bilety przy wejściu? icon_lol.gif
  • 2 miesiące temu...
  • 11 miesiące temu...
Napisano
Ja planuję w domu ledowe oświetlenie. mam dylemat czy zdecydować sie na cieple czy chłodne oświetlenie do salonu. Czy montaż tego typu oświetlenia jest dużym problemem?
Napisano
Cytat

Ja planuję w domu ledowe oświetlenie. mam dylemat czy zdecydować sie na cieple czy chłodne oświetlenie do salonu.

Na zimę dawaj ciepłe, a na lato chłodne.

Cytat

Czy montaż tego typu oświetlenia jest dużym problemem?

Montaż nie, gorzej z wymianą.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Utwórz nowe...