Skocz do zawartości

Dyskusja na forum: Działki budowlane mogą stać się bezużyteczne. Wielu Polaków straci oszczędności życia!

Recommended Posts

We wszystkich gminach w Polsce powinny właśnie trwać prace nad planami ogólnymi. To nowe narzędzie planistyczne, które zastąpi studia uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego. Plany ogólne mają m.in. zapobiegać nadmiernemu rozlewaniu się zabudowy - budowaniu domów i osiedli w szczerym polu. Cel jest słuszny, ale w praktyce może się okazać, że w wielu wypadkach plany obiorą ludziom możliwość budowania się na działkach, otoczonych domami i kupionych za duże pieniądze.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/budowlane-abc/dzialka/a/114640-dzialki-budowlane-moga-stac-sie-bezuzyteczne-wielu-polakow-straci-oszczednosci-zycia

Komentarz dodany przez Ale jak to:
Brakuje specjalistów, no niezupełnie. Jestem po planowaniu przestrzenym. Nie pracowałem przy opracowywaniu Studiów i MPZP, bo pracy nie było, bądź było za mało miejsc dla wszystkich. Bo przecież trzeba oszczędzać na niepotrzebnej biurokracji, a jak potrzeba takie osoby jak ja to nagle się wszyscy budzą z ręką w nocniku, bo nie ma specjalistów, nie mam doświadczenia, nie ma za dużo takich przedsiębiorstw. A nie założę przedsiębiorstwa dotyczącego planowania przestrzennego bo nie pracowałem przy takich dokumentach. Ale to pal licho, żeby taka firma mogła spełnić warunek formalny zamówienia bądź zapytania ofertowego to oprócz doświadczenia wymagany jest warunek prowadzenia takiej firmy i opracowania x stisownych dokumentów. Mam swoje przemyślenia na ten temat, domyślam się w jaki sposób można dostać się na rynek planowania przestrzennego, są 3 drogi. Jedną drogę mogę zdradzić, te same nazwiska pewnych osób.
Komentarz dodany przez Adam:
Tak się zastanawiam, czy ten pseudo polski rząd ma na celu dobro obywateli, czy też chce z polski zrobić skansen z dzikami aby niemieccy obywatele mogli rozerwać się na weekend? Pozamykano szkoły podstawowe, zlikwidowano kopalnie, zniszczono przemysł. Było głośno o tym aby zachęcić Polaków z zagranicy do powrotu. Szczerze, przy takim sposobie rządzenia, to chyba jaja!
2 godziny temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

Pozamykano szkoły podstawowe,  

Rząd ani podstawówek nie otwiera, ani nie zamyka, ruski trollu. Bo to nie jego rola. A Ty jak dziecisków nie narobiłeś to nie smędź i nie kwękaj, tylko hajda! Granica na Białoruś jeszcze otwarta, możesz tam jechać i zażywać tamtych rozkoszy, jak ci tutaj coś nie pasuje. 

3 godziny temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

Tak się zastanawiam, czy ten pseudo polski rząd ma na celu dobro obywateli, czy też chce z polski zrobić skansen z dzikami aby niemieccy obywatele mogli rozerwać się na weekend? Pozamykano szkoły podstawowe, zlikwidowano kopalnie, zniszczono przemysł. Było głośno o tym aby zachęcić Polaków z zagranicy do powrotu. Szczerze, przy takim sposobie rządzenia, to chyba jaja!

Adamie! obudź się, PiS już nie rządzi :krzeslo:

Komentarz dodany przez tin97:
Zeby działka byla budowlana musi byc w MPZP jako budowlana, a MPZP nie ulegnie zmianie w zwiazku ze zmianami gdyz Plan Ogolny dotyczyc bedzie terenu niepokrytego mpzp. Jesli teren jest niepokryty mpzp nie moze byc to zatem dzialka budowlana, moze miec warunki zabudowy ale to wciaz grunt rolny ktory nie jest budowlanym. Powrot do podstawowki zamiast pisac artykuly.

13 minut temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

Komentarz dodany przez tin97:
  Zeby działka byla budowlana musi byc w MPZP jako budowlana,  

To skąd są działki budowlane tam, gdzie nie ma MPZP? I nie jest to żaden grunt rolny. Na przykład działka w środku wsi.

7 minut temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

Komentarz dodany przez zibi457:
I tak sobie deweloperzy skupią za bezcen działki. Miasto za kilka lat stwierdzi że zmieni plan ogólny (oczywiście na swój koszt, bo biednych deweloperów nie można takim kosztem obarczać) i cyk. To jest rozbój w biały dzień!

Startuj w wyborach i zablokuj to, ja cię poprę!

3 minuty temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

Komentarz dodany przez Podpis:
Dalsze ograniczanie prawa dysponowania własnością. Ale opasłe dziki dalej będą mogły mieć zamki w programach natura 2000 lub wielkie posiadłości na odludziu. Trzeba zrobić bunt, Polak we własnym kraju pariasem i na smyczy zdrajców Polski

A chłop to nawet pola nie może sprzedać komu chce, bo mu zabierają.

No właśnie. W 2016 roku. Ciekawe...
Agencja państwowa może zawsze zabrać każdej osobie prywatnej, jeśli tak se uzna, nawet po kilku latach od transakcji. No chyba, ze ziemię kupił Kościół, to wtedy nie wolno.
Ale słyszałeś o takim przypadku? I czym to było uzasadnione?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

46 minut temu, vlad1431 napisał:

Ale słyszałeś o takim przypadku? I czym to było uzasadnione?  

Uzasadnia się interesem państwa. Tyle. Taką ustawę (z dnia 14 kwietnia 2016 r.) uchwalono, Duda ją natychmiast podpisał i finito. Agencja Nieruchomości Rolnych Skarbu Państwa (później KOWR) dostała prawo decydowania i nikomu nie musi się tłumaczyć jakie przesłanki nia kierują. Mogłeś kupić 30 arów, a każdy wyższy areał mogą ci zablokować. Ty możesz mieć kupca za 100 tysięcy, ale ich cena jest 10 tysięcy i oni mają pierwszeństwo, jeśli chcą.

Uzasadnia się interesem państwa. Tyle. Taką ustawę (z dnia 14 kwietnia 2016 r.) uchwalono, Duda ją natychmiast podpisał i finito. Agencja Nieruchomości Rolnych Skarbu Państwa (później KOWR) dostała prawo decydowania i nikomu nie musi się tłumaczyć jakie przesłanki nia kierują. Mogłeś kupić 30 arów, a każdy wyższy areał mogą ci zablokować. Ty możesz mieć kupca za 100 tysięcy, ale ich cena jest 10 tysięcy i oni mają pierwszeństwo, jeśli chcą.
Teraz ciekawe, czy obecna władza też takie ustawy przepycha? Bo to o czym jest na początku to było też parę lat temu i jakoś czytałem, że można to było jakoś odwołać. Ale ja akurat jestem za tym, żeby infrastruktury nie rozsiewać gdzie się da, bo na upartego na bagnie też chałupę można postawić, czy na środku jeziora.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

12 godzin temu, vlad1431 napisał:

Ciekawe z kim tym razem zostaliśmy zdradzeni.

12 godzin temu, retrofood napisał:

No właśnie. W 2016 roku. Ciekawe...

Jak zawsze starasz się wprowadzić wygodną dla Ciebie narrację.

Ustawa, która reguluje kwestie związane z wydawaniem decyzji o warunkach zabudowy w Polsce, to Ustawa z 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, która była kilkakrotnie nowelizowana.

Niektóre z najważniejszych nowelizacji, które miały istotny wpływ na procedurę wydawania decyzji o warunkach zabudowy oraz na ogólne zasady planowania przestrzennego w Polsce to:
1. Nowelizacja z 2008 roku (Ustawa z dnia 29 sierpnia 2008 r.)

2. Nowelizacja z 2015 roku (Ustawa z dnia 9 września 2015 r.)

3. Nowelizacja z 2016 roku (Ustawa z dnia 16 grudnia 2016 r.)

4. Nowelizacja z 2020 roku (Ustawa z dnia 27 sierpnia 2020 r.)

5. Nowelizacja z 2021 roku (Ustawa z dnia 29 lipca 2021 r.)

Jak widzisz, kilka ich jednak było i to w różnych okresach czasowych. 

30 minut temu, Swierol napisał:

Ale ja zapytałem o co innego. O konkretny przypadek, kiedy, jak go nazwałeś "chłopu", zabrali ziemię.

Nie jestem śledczym, mnie wystarcza, że uchwalone naprędce prawo stworzyło taką możliwość, Natomiast prawo Murphy'ego jest jasne pod tym względem. Jeśli coś ciulowe jest możliwe, to stanie się na pewno i to w najbardziej nieodpowiednim momencie. Howgh! Setki rozdrobnionych działek leżą w okolicy, nikt sprzedawać się nie kwapi, bo ustawa obniżyła ceny tak, że ludzie za bezdurno oddawać ziemi nie chcą. Chociaż leży ugorem i byliby chętni na jej nabycie.

6 godzin temu, retrofood napisał:

Nie jestem śledczym, mnie wystarcza, że uchwalone naprędce prawo stworzyło taką możliwość, Natomiast prawo Murphy'ego jest jasne pod tym względem. Jeśli coś ciulowe jest możliwe, to stanie się na pewno i to w najbardziej nieodpowiednim momencie. Howgh! Setki rozdrobnionych działek leżą w okolicy, nikt sprzedawać się nie kwapi, bo ustawa obniżyła ceny tak, że ludzie za bezdurno oddawać ziemi nie chcą. Chociaż leży ugorem i byliby chętni na jej nabycie.

U mnie w okolicy też jest od groma takich działek, a nie sprzedają się z powodu niskiej ceny, tylko z powodu swojej małej powierzchni. Żaden rolnik nie będzie jeździł nawet 1km tylko po to żeby zebrać trawę z 3a, nie mówiąc już o sianiu czegokolwiek. Najczęściej są to działki właśnie dość drogie jak za ugór (20-30tys/30a) a z kolei nie nadające się pod zabudowę. Te, które nadawały się do czegokolwiek już się sprzedały. 

Jest gość, który chce sprzedać niecały ha za 5 tys na terenie zalewowym i zastanawiam się. Może sobie kupie:P

Edytowano przez Swierol (zobacz historię edycji)
22 minuty temu, Swierol napisał:

U mnie w okolicy też jest od groma takich działek, a nie sprzedają się z powodu niskiej ceny, tylko z powodu swojej małej powierzchni.  

To po co w ustawie ograniczono areał do 30 arów? I bębniono, ze to przeciwko zagranicznym spekulantom. Śmiech na sali. Rozumiałbym, gdyby granicą było 100 ha, no, niech będzie 50 ha. Miałem kupca na łąkę 0,55 ha w kwadracie. Dobra łąka, ale po ustawie zaoferował mi za nią 5 tys zł. Śmiech na sali.

Ceny dyktują więksi gracze. I dlatego ceny tych małych działek też spadły. I to bardzo.

14 minut temu, retrofood napisał:

To po co w ustawie ograniczono areał do 30 arów? I bębniono, ze to przeciwko zagranicznym spekulantom. Śmiech na sali. Rozumiałbym, gdyby granicą było 100 ha, no, niech będzie 50 ha. Miałem kupca na łąkę 0,55 ha w kwadracie. Dobra łąka, ale po ustawie zaoferował mi za nią 5 tys zł. Śmiech na sali.

Ceny dyktują więksi gracze. I dlatego ceny tych małych działek też spadły. I to bardzo.

Więc jak miałeś kupca to dlaczego nie sprzedałeś? Chciwość?

Z tego co się orientuje teraz jest chyba do 1ha. A poza tym tym, nie chodziło o spekulacje tylko o wykup Polskiej ziemi przez zagranicznych inwestorów na tzw słupa. 

Śmiem twierdzić, ze gdyby nie ta ustawa bylibyśmy drugą ukrainą pod tym względem.

11 godzin temu, Swierol napisał:

nie chodziło o spekulacje tylko o wykup Polskiej ziemi przez zagranicznych inwestorów na tzw słupa. 

Śmiem twierdzić, ze gdyby nie ta ustawa bylibyśmy drugą ukrainą pod tym względem.

I zagraniczni inwestorzy wykupywali by działki 30-arowe. Już widzę jak biegną. 

11 godzin temu, Swierol napisał:

Z tego co się orientuje teraz jest chyba do 1ha.  

Jak mleko wykipi to już go nie pozbierasz. 10 lat minęło.  

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...