Kacper Zięba Napisano 4 sierpnia Udostępnij #1 Napisano 4 sierpnia Witam. Chcę pomalować boazerię na ciemniejszy kolor, ponieważ obecnie jest ona już wyblakła. Czym ją pomalować, żeby nie zasłonić słojów na drewnie? Czy powinienem ją wcześniej zmatowić? Jest już dosyć matowa, bez lakieru. Link do komentarza
animus Napisano 5 sierpnia Udostępnij #2 Napisano 5 sierpnia Zdjęcie dasz, ile to ma lat? Link do komentarza
retrofood Napisano 5 sierpnia Udostępnij #3 Napisano 5 sierpnia 23 godziny temu, Kacper Zięba napisał: Witam. Chcę pomalować boazerię na ciemniejszy kolor, ponieważ obecnie jest ona już wyblakła. Czym ją pomalować, żeby nie zasłonić słojów na drewnie? Czy powinienem ją wcześniej zmatowić? Jest już dosyć matowa, bez lakieru. A w jakim pomieszczeniu ta boazeria? I z jakiego drewna? Link do komentarza
Kacper Zięba Napisano 6 sierpnia Autor Udostępnij #4 Napisano 6 sierpnia Dnia 5.08.2024 o 13:04, animus napisał: Zdjęcie dasz, ile to ma lat? A pewnie z 15-20. Dokładnie nie wiem. Dnia 5.08.2024 o 13:21, retrofood napisał: A w jakim pomieszczeniu ta boazeria? I z jakiego drewna? Przejściowy korytarz + klatka schodowa. Niestety nie wiem jakie to drewno. Link do komentarza
aru Napisano 6 sierpnia Udostępnij #5 Napisano 6 sierpnia to pod sufit na drewno średnio wygląda, jedynie te krótkie przy schodach Link do komentarza
Kacper Zięba Napisano 6 sierpnia Autor Udostępnij #6 Napisano 6 sierpnia (edytowany) 20 minut temu, aru napisał: to pod sufit na drewno średnio wygląda, jedynie te krótkie przy schodach Jeśli chciałbym to czymś pomalować, to czymś innym niż do drewna? W dotyku obie boazerie wydają się być z tego samego materiału. Edytowano 6 sierpnia przez Kacper Zięba (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 6 sierpnia Udostępnij #7 Napisano 6 sierpnia Dnia 4.08.2024 o 13:32, Kacper Zięba napisał: Chcę pomalować boazerię na ciemniejszy kolor, ponieważ obecnie jest ona już wyblakła Boazeria po czasie ciemnieje a nie blednie, pewnie kiedyś była jaśniejsza. 1 godzinę temu, aru napisał: to pod sufit na drewno średnio wygląda, jedynie te krótkie przy schodach Ja bym wypierdulił po całości. Czas takich "ozdób" dawno minął. Dnia 4.08.2024 o 13:32, Kacper Zięba napisał: Chcę pomalować boazerię na ciemniejszy kolor, Gdyby już ją malować to najlepiej na jasny kolor, żeby jak najmniej ją było widać. Ciemna tylko oszpeci to pomieszczenie. No ale o gustach ponoć się nie dyskutuje. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 6 sierpnia Udostępnij #8 Napisano 6 sierpnia Mnie to wygląda na panele boazeryjne z mdf Żeby sprawdzić z czego jest ta boazeria, odkręć któreś gniazdko, zamontowane w tej boazerii - konieczne po wyłączeniu odpowiedniego bezpiecznika (!!!) - i zrób fotkę tak, aby wyraźnie i z dużego przybliżenia widoczny był PRZEKRÓJ listwy na obrzeżu otworu, w którym było to gniazdko... przy okazji dziubnij czymś ostrym w ten przekrój i sam oceń, czy to jest prawdziwe drewno... Jeśli są to panele z mdf, nie radzę ich malować, bo są one zrobione z miękkiej płyty MDF i oklejone papierową tapetą że wzorem drewna... Zmoczona farbą powierzchnia może się pomarszczyć Link do komentarza
demo Napisano 6 sierpnia Udostępnij #9 Napisano 6 sierpnia 4 minuty temu, podczytywacz napisał: Mnie to wygląda na panele boazeryjne z mdf Może tak być, jedynie te przy schodach widać że raczej z drewna. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 6 sierpnia Udostępnij #10 Napisano 6 sierpnia Raczej nie... Zobacz na powtarzalny wzór "usłojenia" tych paneli... Link do komentarza
demo Napisano 6 sierpnia Udostępnij #11 Napisano 6 sierpnia 15 minut temu, podczytywacz napisał: Zobacz na powtarzalny wzór "usłojenia" tych paneli... Już patrzę...no i faktycznie masz rację i jesteś Sokole Oko. Tam chyba tylko te listwy kryjące są z drzewa. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 6 sierpnia Udostępnij #12 Napisano 6 sierpnia 12 minut temu, demo napisał: listwy kryjące Tylko ta jedna, narożnikowa przy wyłącznikach koło schodów... ćwierćwałki i pozostałe narożniki - to na 99% jest MDF... Zresztą na pierwszym zdjęciu, przy ościeżnicy, w świetle firanki, widać uszkodzenia narożnika od jakiegoś uderzenia... Odstaje papierową okleina... 1 Link do komentarza
animus Napisano 6 sierpnia Udostępnij #13 Napisano 6 sierpnia 4 godziny temu, aru napisał: to pod sufit na drewno średnio wygląda, jedynie te krótkie przy schodach To raczej MDF, możesz pomalować farbami akrylowymi. @podczytywacz prawdopodobnie to rozgryzł. Link do komentarza
retrofood Napisano 7 sierpnia Udostępnij #14 Napisano 7 sierpnia Dnia 4.08.2024 o 13:32, Kacper Zięba napisał: Chcę pomalować boazerię na ciemniejszy kolor, ponieważ obecnie jest ona już wyblakła. Czyli już wiesz, że zamiast malowania, możesz to tylko wymienić. Albo zlikwidować i malować ścianę. 1 Link do komentarza
Buster Napisano 7 sierpnia Udostępnij #15 Napisano 7 sierpnia 14 godzin temu, podczytywacz napisał: Odstaje papierową okleina... 12 godzin temu, animus napisał: @podczytywacz prawdopodobnie to rozgryzł. On tam wczoraj był i teraz wie co mówi Link do komentarza
podczytywacz Napisano 7 sierpnia Udostępnij #16 Napisano 7 sierpnia On widzi na zdjęciu - nie musiał tam być... On kieeeedyyyyś sporo takich naukładał, i tych naprawdę drewnianych, i tych mdf'owych, naprawiał jedne i drugie, i malował te naprawdę drewniane, i rozbierał i wyrzucał jedne i drugie i - dobrze wie, czym to "pachnie"... Ta okleina tapetować jest nieco lakierowana i nieco zabezpieczona przed wilgocią i jeśli nie jest bardzo podrapana/porysowana/podziurawiona, to można zaryzykować malowanie niezbyt wodnistą farbą, ale z doświadczenia wiem, że inwestor po malowaniu najczęściej chce pozbyć się tej "burżuazerii"... 1 Link do komentarza
Kacper Zięba Napisano 7 sierpnia Autor Udostępnij #17 Napisano 7 sierpnia Dzięki wielkie za pomoc Z ciekawości wpisałem w google "malowanie płyt mdf" i nigdzie nie znalazłem, że nie zaleca się ich malowania. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 7 sierpnia Udostępnij #18 Napisano 7 sierpnia 23 minuty temu, Kacper Zięba napisał: nigdzie nie znalazłem, że nie zaleca się ich malowania. Zatem maluj... jest ryzyko - jest zabawa... Sprawdzałeś ten przekrój płyty? 1 Link do komentarza
Kacper Zięba Napisano 7 sierpnia Autor Udostępnij #19 Napisano 7 sierpnia 11 minut temu, podczytywacz napisał: Zatem maluj... jest ryzyko - jest zabawa... Sprawdzałeś ten przekrój płyty? Dopiero jutro będę w domu to zrobię to. Link do komentarza
retrofood Napisano 7 sierpnia Udostępnij #20 Napisano 7 sierpnia (edytowany) 47 minut temu, Kacper Zięba napisał: Dzięki wielkie za pomoc Z ciekawości wpisałem w google "malowanie płyt mdf" i nigdzie nie znalazłem, że nie zaleca się ich malowania. Niby tak... Pamiętaj jednak, że najważniejszym "zadaniem" przed malowaniem, jest zapewnienie przyczepności podłoża. Dlatego wszelkie poradniki kładą przede wszystkim nacisk na np. mycie ścian, odrdzewianie powierzchni metalu, odtłuszczanie starych warstw, itp., itd. I teraz zastanów się jak przygotujesz do malowania powierzchnię płyty MDF, czyli cieniutką i delikatną folię. Bo jeśli ona jest gdzieś na płycie naruszona, nieciągła, to jeśli do czyszczenia zastosujesz dowolną ciecz, to na pewno na płycie pozostanie trwały ślad. Ja raz postawiłem obok ściany takimi mdf-ami kuchenkę turystyczną i coś tam na niej smażyłem. Okolice tej kuchenki trwale się już zaznaczyły i umyć się tych plam nie da. Ale producenci wymyślają coraz lepsze farby, może coś dobierzesz do malowania bez uprzedniego mycia? Wiem że farby renowacyjne są przyczepne nawet do zatłuszczonych (normalnym użytkowaniem) powierzchni, więc może się uda. Edytowano 7 sierpnia przez retrofood (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
podczytywacz Napisano 7 sierpnia Udostępnij #21 Napisano 7 sierpnia 40 minut temu, retrofood napisał: cieniutką i delikatną folię Nie folię, tylko papierową "tapetę", nadrukowaną wzorem drewnopodobnym... farba drukarska tworzy warstewkę foliopodobną... aaaaaaa, i widziałem również wzór kamienia i cegieł... Link do komentarza
retrofood Napisano 7 sierpnia Udostępnij #22 Napisano 7 sierpnia 1 godzinę temu, podczytywacz napisał: Nie folię, tylko papierową "tapetę", nadrukowaną wzorem drewnopodobnym... Niech będzie, chociaż pewnie znalazłbym Ci i folię. Jutro zdejmę z kawałków, które mi zostały z dawnych lat... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się