Tomsven Napisano 29 czerwca 2023 Udostępnij #1 Napisano 29 czerwca 2023 Witam serdecznie, Jestem w trakcie adaptacji poddasza na cele mieszkalne. Dom ogrzewany jest zwykłym kopciuchem, który nagrzewa zbiornik z wodą. W lecie jest to kłopotliwe i czasochłonne. Na poddaszu chciałbym zainstalować przepływowy podgrzewacz wody (trójfazowy, siła podciągnięta) do łazienki (prysznic + umywalka). Będą tam mieszkać dwie osoby dorosłe oraz małe dziecko. Mam w związku z tym kilka pytań - Jaką markę oraz moc podgrzewacza wybrać ? - Ile taki podgrzewacz może zużywać dziennie kWH (normalne użytkowanie prysznica 3x dziennie) - Myślałem jeszcze o zlewie kuchennym. Lepiej tam dać drugi mniejszy czy wszystko pociągnąć z jednego ? Kuchnia i łazienka jest za ścianą, więc odległość max 2m - Jakie inne rozwiązanie ekonomiczno-efektywne można było by zastosować w tym wypadku ? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 29 czerwca 2023 Udostępnij #2 Napisano 29 czerwca 2023 Minimalna moc podgrzewaczy przepływowych to ok. 10 kW, co pozwala na w miarę komfortowe użytkowanie. Można tez rozważyć instalację dużego podgrzewacza pojemnościowego, który pozwoli na tańsze użytkowanie z wykorzystaniem II taryfy. Wymaga to jednak przeprowadzenia kalkulacji ekonomicznej z uwzględnieniem różnicy cen prądu, kosztów inwestycyjnych i rzeczywistego zużycia ciepłej wody. Alternatywnie można tę wykonać instalację solarną. Link do komentarza
Tomsven Napisano 29 czerwca 2023 Autor Udostępnij #3 Napisano 29 czerwca 2023 Duży podgrzewacz i druga taryfa niestety nie wchodzą w moim wypadku w grę. Nad układem solarnym myślałem, ale to pewnie koszt kilku-kilkunastu tys. zł Prosiłbym jeszcze o podpowiedź w tych dwóch kwestiach - Ile taki podgrzewacz może zużywać dziennie kWH (normalne użytkowanie prysznica 3x dziennie) - Myślałem jeszcze o zlewie kuchennym. Lepiej tam dać drugi mniejszy czy wszystko pociągnąć z jednego ? Kuchnia i łazienka jest za ścianą, więc odległość max 2m Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 29 czerwca 2023 Udostępnij #4 Napisano 29 czerwca 2023 Najprostszy wariant to dodanie grzałki do tego zbiornika c.w.u., który już jest. Na prysznic 10 kW to mało, komfortowy strumień ciepłej wody zapewnia 18-20 kW, a to już bardzo dużo. Zużycie energii elektrycznej zależy od ilości zużywanej ciepłej wody oraz jej temperatury. Znając te wartości można bardzo łatwo obliczyć zużycie energii, bo sprawność jej zamiany na ciepło sięga niemal 100%. Link do komentarza
demo Napisano 29 czerwca 2023 Udostępnij #5 Napisano 29 czerwca 2023 38 minut temu, Tomsven napisał: - Ile taki podgrzewacz może zużywać dziennie kWH (normalne użytkowanie prysznica 3x dziennie) To jest tak że jeden się namoczy zakręci wodę i szoruje, a innemu woda musi lać się cały czas, no i weź tu człowieku policz kto ile zużyje, tego prądu czy wody. A do tego razy trzy. Razy trzy - zakręci szoruje, czy razy trzy - woda sie leje a on szoruje. Link do komentarza
Tomsven Napisano 29 czerwca 2023 Autor Udostępnij #6 Napisano 29 czerwca 2023 Załóżmy że podgrzewacz będzie pracował na pełnych obrotach przez godzinę, to zużyje 18-20 kWH ? Myślałem nad tym modelem https://allegro.pl/oferta/przeplywowy-podgrzewacz-wody-elektryczny-400v-18kw-13773922143 Nie wiem skąd biorą takie cuda w opisie : Dzienne zużycie energii elektrycznej (warunki klimatu umiarkowanego): 2,204kWh Roczne zużycie energii elektrycznej: 479kWh Link do komentarza
demo Napisano 29 czerwca 2023 Udostępnij #7 Napisano 29 czerwca 2023 6 godzin temu, Tomsven napisał: Załóżmy że podgrzewacz będzie pracował na pełnych obrotach przez godzinę, to zużyje 18-20 kWH ? Owszem zużyje, ale raczej nigdy taka sytuacja nie zaistnieje, albo sporadycznie czy też chwilowo, nie przez godzinę. Bo wtedy by musiał pracować na maksymalnej temperaturze która tam jest zdaje się 60 stopni i maksymalnie odkręconym kranie. Link do komentarza
retrofood Napisano 5 sierpnia 2023 Udostępnij #8 Napisano 5 sierpnia 2023 Dnia 29.06.2023 o 14:45, Tomsven napisał: Załóżmy że podgrzewacz będzie pracował na pełnych obrotach przez godzinę, to zużyje 18-20 kWH ? Nie. Bo to zależy (szczególnie w modelu, o którym wspominasz) od nastawionej temperatury. Ale będzie to od 1/3 do 1/2 tej wielkości. Tak też zresztą bywało w starszych modelach, bez wypasionej elektroniki. Miewały zazwyczaj 3 stopnie załączanej mocy, w zależności od otwarcia przepływu wody. Im kurki odkręcało się bardziej, tym wyższy stopień mocy się załączał. 18 - 20 kWh będzie wtedy, kiedy ustawienia temperatury i przepływu będą na maksa. Dnia 29.06.2023 o 14:45, Tomsven napisał: Nie wiem skąd biorą takie cuda w opisie : Dzienne zużycie energii elektrycznej (warunki klimatu umiarkowanego): 2,204kWh Roczne zużycie energii elektrycznej: 479kWh A stąd, że niewiele osób bierze prysznic stojąc godzinę pod wodą i na pewno nie w maksymalnej, możliwej do ustawienia temperaturze wody. Mnie na prysznic spokojnie wystarcza ok. 10 minut, poza tym mydlę się bez wody. Dnia 29.06.2023 o 13:45, Tomsven napisał: - Myślałem jeszcze o zlewie kuchennym. Lepiej tam dać drugi mniejszy czy wszystko pociągnąć z jednego ? Kuchnia i łazienka jest za ścianą, więc odległość max 2m Przy takiej odległości dobrze jest z jednego, ale nie wiem czy do kuchni nie będziesz potrzebować wyższej temperatury i czy to da się pogodzić. Link do komentarza
demo Napisano 5 sierpnia 2023 Udostępnij #9 Napisano 5 sierpnia 2023 3 godziny temu, retrofood napisał: Nie. Bo to zależy (szczególnie w modelu, o którym wspominasz) od nastawionej temperatury. Ale będzie to od 1/3 do 1/2 tej wielkości. 3 godziny temu, retrofood napisał: 18 - 20 kWh będzie wtedy, kiedy ustawienia temperatury i przepływu będą na maksa. To się w końcu zdecyduj, może czy nie może być te 18 -20 kWh. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się