Skocz do zawartości

Jeden grzejnik nie działa.

PiotruniA

Recommended Posts

Napisano

Witam.Panowie pytanie do Was mam w sprawie centralnego.Wszystkie grzejniki odkręcone na dole na 6 grzeja że nie idzie ręki utrzymać,natomiast problem cały czas z jednym w przedpokoju .Był odpowietrzany nie raz i cały czas jest zimny.Nie wiem co robić czy po prostu wszystkie zakrecić na 0 aby ten przepchało ?

Napisano

Rura dochodząca do tego akurat grzejnika jest zimna.Wszystko przy piecu sprawdzane to działa jak najlepiej ,tylko problem z tym grzejnikiem jednym w przed pokoju.Zakrecic wszystkie i tylko ten niech chodzi ?

Napisano
1 godzinę temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał:

Zakręć pozostałe i tylko ten odkręć. Czy rura dochodząca na zasilaniu do grzejnika jest ciepła?

Zakręciłem wszędzie na 0 tylko ten w przedpokoju jest na 6 i noevidzie nic ciepła,postukalem w zawór od głowicy i czekam .

Napisano

Czy da się sprawdzić od którego miejsca rura doprowadzająca wodę do tego grzejnika jest zimna? To układ z pionami i gałązkami odchodzącymi na boki czy z rozdzielaczem?  Jeżeli z rozdzielaczem to trzeba sprawdzić czy tuż przy rozdzielaczu rurka jest ciepła, parę razy zamknąć i otworzyć zawór, opukać go. Sprawdzić też przepływomierz, jeśli jest. One lubią się przyblokować osadami. 

Co do zaworów poza sezonem grzewczym to dobrze jest nie tylko zostawić je otwarte ale co jakiś czas ręcznie zamknąć i otworzyć ponownie. 

Napisano
Dnia 21.10.2022 o 08:34, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Czy da się sprawdzić od którego miejsca rura doprowadzająca wodę do tego grzejnika jest zimna? To układ z pionami i gałązkami odchodzącymi na boki czy z rozdzielaczem?  Jeżeli z rozdzielaczem to trzeba sprawdzić czy tuż przy rozdzielaczu rurka jest ciepła, parę razy zamknąć i otworzyć zawór, opukać go. Sprawdzić też przepływomierz, jeśli jest. One lubią się przyblokować osadami. 

Co do zaworów poza sezonem grzewczym to dobrze jest nie tylko zostawić je otwarte ale co jakiś czas ręcznie zamknąć i otworzyć ponownie. 

Nie mam możliwości sprawdzenia w którym miejscu grzeje lub nie.Wychodzi rura tylko delikatnie poza ścianę i jest letnia,gdyż wszystkie grzejniki na dole są na full gorące.Dodaje zdjęcie jak to wygląda.

IMG_20221024_112433653_HDR.jpg

Napisano

Na początek samo odkręcenie głowicy, jeszcze bez wykręcania zaworu, który jest pod nią. Wtedy można ruszyć kilka razy (wcisnąć) trzpień zaworu i opukać go. Do tego otworzyć nieco i opukać zawór na powrocie (ten jest pewnie na klucz imbusowy). 

Ponawiam pytanie o to co jest po drugiej stronie, na rozdzielaczu (mój poprzedni post). 

Jeżeli to nic nie da to wtedy trzeba będzie myśleć o spuszczaniu wody i zdejmowaniu zaworów. 

Napisano

Pozostaje więc tylko jedno:

zakręć zawory górny i dolny

odkręć grzejnik i go przepłucz najlepiej pod ciśnieniem raz z góry na dół i odwrotnie.

Następnie delikatnie odkręcaj zawór dolny - tylko coś podstaw - powinna woda wyciekać pod ciśnieniem

i potem zrób to samo z górnym zaworem

Jeżeli z jakiegoś zaworu nie cieknie woda to tam jest zapchane.

Jak widać to chyba jest grzejnik aluminiowy - aluminium bardzo szybko koroduje w instalacji z innymi metalami.

Produkt korozji może zamulać instalację.

Napisano

Spotkałem się z ciekawą opinią że może po prostu wymienić głowice na nową ponieważ ma w sobie termostat ?Co o tym myślicie,koszt mniej więcej 30 zł więc nie duży a może pomoże ?

Napisano

11 godzin temu, PiotruniA napisał:

Spotkałem się z ciekawą opinią że może po prostu wymienić głowice na nową ponieważ ma w sobie termostat ?Co o tym myślicie,koszt mniej więcej 30 zł więc nie duży a może pomoże ?

A po zdjęciu głowicy już grzeje?

Napisano

A na dolnej gałązce  odkręciłeś zawór? 

Trzeba go zdemontować i przepłukać grzejnik.

I instalację przepłukać też, trochę upuścić brudnej wody z gałązek do miski.

• 2 tygodnie temu...
Napisano
Dnia 3.11.2022 o 01:07, animus napisał:

A na dolnej gałązce  odkręciłeś zawór? 

Trzeba go zdemontować i przepłukać grzejnik.

I instalację przepłukać też, trochę upuścić brudnej wody z gałązek do miski.

Wracając do tego tematu dalej nie grzeje ,czy po prostu pobawić się dolnym zaworem odpływowym ?Jest to ma imbus może to coś pomoże jak to zrobić ?

Napisano

Mieliśmy taką sama sytuacje. Inne grzejniki z tego poziomu działaly a jeden nie działał. 

Mąz założył taka mala dodatkowa pompę w kotkowni na rurze prowadzacej do tego grzejnika. 

Okazalo sie,ze przez stare budownictwo rury mialy pierdyliard kolanek/zakretow i piec nie potrafil przepchac wody do tego grzejnika. Po zamontowaniu pompy problem zniknal. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Jestem zainteresowany jestem.Tylko tez pracuje.To nie jest polski dom.mieszkam w innym kraju.Duzo informacji przydatnych mi podaliście.Co to jest ten inhibitor?Jakie informacje są jeszcze potrzebne?
    • Jesteśmy zespołem profesjonalnych hakerów. Naszą specjalnością jest programowanie, uruchamianie exploitów i konfigurowanie ataków DDoS. SEO i projektowanie stron internetowych, hosting i zarządzanie serwerami, marketing, hakowanie i lubimy wyzwania związane z podejmowaniem zadań, w których większość innych się poddaje..   Przykłady: Ataki typu spear phishing w celu uzyskania kont od wybranych celów. Łatwe odzyskiwanie haseł do kont większości sieci społecznościowych i zdalne sterowanie smartfonami. Hakowanie kont na Facebooku, Reddicie i Instagramie. Usuwanie karalności, zwiększanie wyniku kredytowego, zmiana oceny za kurs szkolny, śledzenie lokalizacji na żywo itp. Pełen pakiet, uzyskiwanie dostępu do urządzeń i kont osobistych lub firmowych oraz wyszukiwanie potrzebnych danych. Hakowanie serwerów internetowych, serwerów gier lub innej infrastruktury internetowej. Szpiegostwo gospodarcze. Zdobycie prywatnych informacji od kogoś, zrujnowanie biznesu przeciwnika lub osoby prywatnej, której nie lubisz, możemy ich zniszczyć finansowo lub doprowadzić do ich aresztowania. Nie mamy żadnych ograniczeń ani granic co do rodzaju oferowanych przez nas prac i usług!   E-mail: Blackhat_plug@hotmail.com
    • Jesteśmy zespołem profesjonalnych hakerów. Naszą specjalnością jest programowanie, uruchamianie exploitów i konfigurowanie ataków DDoS. SEO i projektowanie stron internetowych, hosting i zarządzanie serwerami, marketing, hakowanie i lubimy wyzwania związane z podejmowaniem zadań, w których większość innych się poddaje..   Przykłady: Ataki typu spear phishing w celu uzyskania kont od wybranych celów. Łatwe odzyskiwanie haseł do kont większości sieci społecznościowych i zdalne sterowanie smartfonami. Hakowanie kont na Facebooku, Reddicie i Instagramie. Usuwanie karalności, zwiększanie wyniku kredytowego, zmiana oceny za kurs szkolny, śledzenie lokalizacji na żywo itp. Pełen pakiet, uzyskiwanie dostępu do urządzeń i kont osobistych lub firmowych oraz wyszukiwanie potrzebnych danych. Hakowanie serwerów internetowych, serwerów gier lub innej infrastruktury internetowej. Szpiegostwo gospodarcze. Zdobycie prywatnych informacji od kogoś, zrujnowanie biznesu przeciwnika lub osoby prywatnej, której nie lubisz, możemy ich zniszczyć finansowo lub doprowadzić do ich aresztowania. Nie mamy żadnych ograniczeń ani granic co do rodzaju oferowanych przez nas prac i usług!   E-mail: Blackhat_plug@hotmail.com
    • Obstawiać to my możemy różnie, w zależności od naszej wiedzy o takich układach, ale @macijek - żebyś mógł mu KONKRETNE pomóc - musi podać więcej danych, a on wrzucił temat i od 20 godzin jakby nie jest zainteresowany odpowiedzią...   A najlepiej, gdyby zaprosił na konsultację jakiegoś kumatego hydraulika i on, widząc jak wygląda sytuacja - pokaże co zamknąć, co ewentualnie zaślepić, co zostawić bez zmiany...
    • W zależności jaki jest zasobnik, obstawiam że stojący, a w tej sytuacji woda do góry nie popłynie. A jak wiszący, to obstawiam, że ma zawory odcinające na we/wy. Poza tym, przy kotle gazowym wydaje mi się że CWU ma swój osobny obieg i w tej sytuacji nie trzeba nic ruszać. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...