jw071 Napisano 18 lutego 2022 #1 Napisano 18 lutego 2022 Witam, budynek ma ok. roku i na elewacji pojawiły się zacieki z łączenia bocznych blach (czy ktoś wie jak one się nazywają?). Chcę napisać reklamację do dewelopera, ale chciałem się upewnić czy zasadną. Ktoś doświadczony mógłby mi podpowiedzieć jak to powinno być zrobione? Pozdrawiam:)
Budujemy Dom - podstawa domu Napisano 18 lutego 2022 #2 Napisano 18 lutego 2022 Prawdopodobnie jest jakaś nieszczelność na bocznej obróbce krawędzi dachu.
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 18 lutego 2022 #3 Napisano 18 lutego 2022 Nie powinno tak być. Przeciek jest w miejscu łączenia obróbek blacharskich. Gdyby w tym budynku był nieco wysunięty okap to prawdopodobnie nikt by nie zauważył takiej niedoskonałości. Ale tu robi się od razu zaciek na ścianie szczytowej. 1
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 18 lutego 2022 #4 Napisano 18 lutego 2022 Typowe zjawisko - na krawędziach i łączeniach, gdzie gromadzi się pył,, a w czasie opadów zostaje wypłukiwany wąską strużką tworząc charakterystyczny zaciek. Zatem pretensje raczej do architekta - typowy przykład przerostu formy nad treścią, chyba, że w dokumentacji była wysunięta obróbka z okapnikiem.
animus Napisano 18 lutego 2022 #5 Napisano 18 lutego 2022 (edytowany) 2 godziny temu, jw071 napisał: Witam, Chcę napisać reklamację do dewelopera, ale chciałem się upewnić czy zasadną. Pokaż nam projekt, czy zrobiono zgodnie z projektem. Edytowano 18 lutego 2022 przez animus (zobacz historię edycji)
M-m Napisano 22 lutego 2023 #6 Napisano 22 lutego 2023 Czy udało się Panu dojść, co powodowało zacieki??? Czy zlikwidował Pan problem??? Mam podobną sytuację:(((
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się